Kant

Kant

Prin fenomen el înţelege aceea ce este dat în senzaţiile omului, ce poate fi cunoscut şi atunci când Kant admite că reprezentărilor le corespunde ceva în afara noastră, anumite lucruri în sine. El este materialist, dar când afirmă că acest lucru în sine incognoscibil transcendent de cealaltă parte a cunoaşterii el se pronunţă ca agnostic.

Kant a fost criticat din două părţi; din stânga de materialişti pentru idealism şi agnosticism, iar din dreapta de idealişti pentru admiterea lucrurilor materiale. În lucrarea „ Critica raţiunii pure” Kant elaborează teoria cunoaşterii deosebind 3 trepte ale ei:Cunoaşterea senzorială numită şi intuiţie sensibilă.Trecerea de la cunoaşterea senzorială la cea raţională (numită şi intelect analitic)

Cunoaşterea raţională
Caracterizând prima treaptă, Kant afirmă că toate cunoştinţele noastre provin de la percepţiile senzoriale din experienţă. El afirmă că pot fi cunoscute numai fenomenele, ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 256kb
Downloads: 16
Materia: Filosofie

Principii matematice ale cunoasterii la Kant

Dar există mai multe moduri de concretozare a conceptelor: a) schematizare, ce înseamnă a gândi conceptul în raport cu o determinaţie abstractă a timpului (substanţă-permanenţă, cauzalitate-succesiune, acţiune reciprocă-simultaneitate); b) simbolizarea; c) analogia (de atribuire sau de proporţie); şi construcţia. Conceptele calităţii sunt cele ce se lasă construite, nu doar schematizate. A construi un concept înseamnă a-l gândi în raport cu spaţiul, deci a-l vizualiza.

Alte referate despre: teoria cunoasterii la kant, principii matematice, principiile matematice ale filozofiei naturale

Immanuel Kant

2. Cu privire la natura fluxurilor şi refluxurilor, care influenţează viteza de rotaţie a pământului. Prin aceasta el promovează idei dialectice în geografie. În lucrarea „Critica raţiunii pure” Kant elaborează sistemul său al idealismului transcedental formulând trei noţiuni principale.
• De lucru în sine
• Noument
• Fenomen

Alte referate despre: immanuel kant, immanuel kant bazele metafizicii moravurilor, immanuel kant referat

Immanuel Kant

În acelaşi timp filosofia se preocupă de locul şi rolul omului, îl ajută pe acesta să ierarhizeze lumea. Filosofia îl ajută pe om să stabilească în cunoştinţă de cauză de ce oamenii optează pentru anumite ralieri. Filosofia îl ajută pe om să se cunoască pe sine, să-şi formeze o conştinţă de sine, care sunt propriile sale ralieri, dar raportată la realitatea socială, să-şi formeze conştiinţa alterităţii care este conştiinţa respectului pentru ceilalţi alături de care trăieşte.

Alte referate despre: immanuel kant-critica ratiunii pure, teoria pura a dreptului in conceptia lui immanuel kant, immanuel kant critica ratiunii pure

Kant - Deductia judecatii de gust

*o judecata ce priveste perfectiunea are in vedere procedeul prin care ceva este declarat bun si este deci o judecata de cunoastere.
*o judecata ce priveste frumosul nu poate avea in vedere procedeul prin care ceva este declarat bun caci ar fi totuna cu o judecata de cunoastere.Ramane deci ca ea este o judecata de gust.

Alte referate despre: immanuel kant semnificatia judecatii, tipuri de judecati la kant, judecatile lui immanuel kant

Kant: principiul moralitatii

Vechea filosofie greaca se impartea in trei stiinte: fizica, etica si logica. Aceasta impartire este perfect conforma naturii obiectului si nu este nimic de ameliorat la ea ci doar a se adauga principiul pe care se imtemeiaza. Pornind de la o clasificare a cunoasterii rationale se constata ca aceasta poate fi materiala caz care priveste un obiect oarecare, sau poate fi formala, si atunci ea (cunoasterea) se ocupa numai de forma insasi a intelectului si a ratiunii, si cu regulile universale ale gandirii in general, fara deosebirea obiectelor. Cunoasterea materiala, care are a face cu obiecte determinante si cu legile caraora ele le sunt supuse. Aceste legi la randul lor sunt de doua feluri: legile naturii studiate de catre stiinta numita fizica, si legile libertatii studiate de stiinta numita etica in cadrul teoriei moravurilor.

Alte referate despre: kant principiul moralitatii, principiul moral la kant, principii morale in negocierea diplomatica

Kant, Platon si Blaga

Asa cum o va spune în Prolegomene, a fost desteptat din "somnul
dogmatic" de lectura empiristului Hume. Va analiza operele lui Newton,
Hume si mai ales Rousseau, care, dupa propriile-i cuvinte, îl aduc pe
"drumul drept" si îi provoaca o "revolutie în reflectie". Kant crezuse
pâna atunci ca sursele cunoasterii nu se afla în experienta ci în
spirit, în ratiune. Aceasta era teoria intelectualista sau
dogmatismul. Pentru Hume, dimpotriva, toate cunostintele noastre sunt
ivite din experienta. Originalitatea filozofiei kantiene, sprijinita
pe progresul fizicii de la Galilei la Newton, va consta în încercarea
unei sinteze a amândurora, în a arata ca experienta si judecata permit
deopotriva cunoasterea. Asa cum va scrie mai târziu, intuitia fara
concept e oarba iar conceptul fara intuitie este vid. Ceea ce cauta
Kant e înainte de toate un fundament pentru uzul ratiunii, ceea ce
implica recunoasterea ...

Alte referate despre: kant platon si blaga, referat platon spinoza blaga, conceptele lui platon spinoza blaga

Morala autonomiei la Kant

Raţiunea pură nu poate fi utilizată corect fără acest canon al raţiunii pure, nu se admit speculaţiile, ci se impune respectarea regulilor, a ordinii operaţiilor şi a etapelor „de calcul” !
În domeniul cunoaşterii există lucruri care uşurează viaţa omului, prin aplicare adecvată îşi dovedesc utilitatea pragmatică, iar elucidarea altor noţiuni nu oferă decât o satisfacţie spirituală.
Fenomenele care îşi au ascendent în lumea materială pot fi demonstrate experimental (chimie, fizică ...)

Dar raţiunea are ambiţii nelimitate : prin intermediul speculaţiei, doreşte să jongleze cu : libertatea voinţei, nemurirea sufletului şi existenţa lui Dumnezeu !

Alte referate despre: cerul instelat deasupra noastra si legea morala din noi kant, teoria morala a lui kant, autonomia la kant

Etica

În continuare, Kant împarte judecăţile în empirice sau a posteriori şi judecăţi a priori. Judecăţile empirice sunt în întregime dependente de percepţia sensorială. Dimpotrivă, judecăţile a priori posedă principal o valabilitate independentă de cazul individual şi nu sunt bazate pe observaţie sensorială.

Alte referate despre: etica, etica in afaceri, etica in afaceri referat

Eroarea in dezvoltarea cunoasterii

Tot în principiul popperian, a fost arătată metoda cea mai eficientă de eradicare a erorilor: critica. Iar Popper găsea că este bine să criticăm pe alţii aşa cum ne-am critica pe noi înşine, pentru că dacă nu ne criticăm singuri, cu siguranţă că se va găsi altul care s-o facă mai dur.

Alte referate despre: rolul erorii in dezvoltarea cunoasterii, dezvoltarea cunoasterii prin cercetare, dezvoltarea cunoasterii

Prietenia

Niciodata un prieten adevarat nu te va trada,umili sau lasa in urma,nu,ei vor sti intotdeauna ce te doare fara sa le vorbesti,cand esti fericit chair daca nu zambesti,ei sunt oamenii care pot vedea dincolo de aparentele pe care le afisezi zilnic.In opinia mea cea mai mare calitate a unui prieten este modul in care te asculta,de multe ori in viata avem nevoie doar sa fim ascultati ,sa ne spunem problemele pentru care cel mai adesea tot noi gasim solutii.Acesti prieteni sunt cei care merita sa fie cautati,pentru care merita sa lupti ca sa-i ai ,pentru ca,asa cum spunea si Aristotel prietenia este un bine indispensabil vietii.

Alte referate despre: prietenia, text argumentativ despre prietenie, referat despre prietenie

Lumea ca vointa si reprezentare

Dar prioritar pentru Nordic este "crearea in plan sufletesc a unui sud interior". Pentru ermitul Nordic "lucrul primordial si determinat este intotdeauna sudul ce urmeaza a fi anexat, sudul mult dorit". Asadar, nordicul isi confectioneaza o a doua natura, sudul, prin care ofera si risipeste, consuma, tot ceea ce acumulase ca nordic... O dualitate ce se manifesta ca unitate.

Alte referate despre: lumea ca vointa si reprezentare, lumea ca vointa si reprezentare rezumat, arthur scopenhauer lumea cu vointa si reprezentare

Estetica transcedentala

Ideea pe care se bazeaza Kant in afirmatia ca timpul si spatiul sunt forme a priori si pure consta in faptul ca o presupusa aparitie a spatiului si timpului in noi, cauzata de obiecte, intuitii sensibile sau dezvoltarea acestora prin intelect, ar insemna ca orice cunostiinta (fie ea matematica sau nu, iar cunstiintele matematice sunt cele despre care Estetica Transcedentala vrea sa demonstreze ca sunt posibile, apodictice su universal – valabile) ar deveni relativa datorita faptului ca nu ar exista certitudinea ca o experienta viitoare ce implica senzatii sau reprezentari noi nu o va modifica.

Alte referate despre: estetica, estetica frumosului, estetica uratului

Towards a philosophy of gerontology - version 5

0.
0. Most gerontologists (cf. Eremia) consider that a process is
senescent when it fulfil the folowing four fundamental conditions:
0.

Alte referate despre: generations attitude towards school and study, young person s philosophy of life, a young person philosophy of life

Georg Wilhelm Friedrich Hegel

Georg Wilhelm Friedrich Hegel
Along with J. G. Fichte and F.W.J. von Schelling, Hegel (1770-1831) belongs to the period of “German idealism” in the decades following Kant.
Georg Wilhelm Friedrich Hegel

Alte referate despre: georg wilhelm friedrich hegel, georg wilhelm friedrich hegel referat, referat georg wilhelm friedrich hegel

Dumnezeu, intre filosofie si religie

Cel care combate toate aceste atribute este Kant, care consideră că aceste argumente greşesc pentru că ideea de Dumnezeu nu este accesibilă cunoaşterii pe cale ratională. Detronarea argumentului ontologic este simplă : dacă înlocuim sintagma “ lucrul acela există” cu ceva mai simplu si mai la obiect, şi anume “ Dumnezeu există”, rezultă o concluzie simplă: existenţa nu revine neaparat ideii de Dumnezeu, pentru că existenţa nu este o insuşire derivată din ideea de Dumnezeu.

Alte referate despre: filosofie si religie, filosofia si religia, filosofia contemporana religioasa neotomismul

Conceptul spatiului - mana ca intermediar

Spatialitatea Dasein-ului gandita ca existential are caracterele in-departarii (Ent-fernung) si orientarii, schimbarii de directie (Ausrichtung). In-departarea, inteleasa intr-un sens activ si tranzitiv, nu inseamna distanta, sau apropiere, ci a face sa dispara distanta, a apropia: numai in masura in care fiintarea ii este dezvaluita Dasein-ului in faptul de a fi in-departata, numai astfel indepartari si distante devin accesibile.

Alte referate despre: conceptul spatiului geografic, conceptia spatiului urban, conceptul spatiul vital

Immanuel Kant - activitate

Abilitat ca privat-docent, ţine prelegeri la universitate dar şi acasă, îmbraţişând cu timpul tot mai multe domenii: logica, metafizica, matematica, mecanica şi fizica teoretică, etica, dreptul natural, pedagogia. Cursurile erau populare, Kant descifrându-le studenţilor sistemele filosofice ale lui Leibniz, Hume, Wolff dar şi legile naturii descoperite de Newton şi Kepler. În 1765 este numit, prin decretul regelui Friederich al II-lea, ajutor de bibliotecar la biblioteca palatului din Königsberg iar cinci ani mai târziu este numit profesor "ordinarius", promovare sprijinită cu căldură de protectorul său, baronul von Zedlitz, ministrul prusian al cultelor şi instrucţiei.

Alte referate despre: immanuel kant prezentare power-point, immanuel kant tipuri de cunoastere, referat immanuel kant

Psihologie asociata

0 consecinta a acestei conceptii a fost observata de neurologul englez
Hughling Jackson: întrucât ontogeneza repeta filogeneza, organizarea
cerebrala va urma o schema verticala complexa: o aceeasi functie va fi
reprezentata repetitiv în cadrul sistemului nervos: mai întâi la un
nivel «inferior» (maduva spinarii si trunchiul cerebral), apoi la un
nivel "mediu" (centrii senzoriali si motori), si în sfârsit la un
nivel «superior» în lobul frontal. Se poate adauga ca aceeasi schema
de organizare cerebrala în ordine compusa se va regasi chiar în
interiorul cortexului, însotind dezvoltarea individului în cursul
învatarii. Neurologi ca Jackson, Head, von Monakow si Mourgue,
aparatori ai acestei conceptii, s-au preocupat, în consecinta, foarte
putin de localizarile corticale, considerând ca localizarea unui
simptom, produs prin lezarea unui sector cerebral limitat, ...

Alte referate despre: referate psihologie, psihologie, referat psihologie
Referate afisate : 19
Medie note: 8.01 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles