Karl marx

Karl Marx

Dupa absolvirea universitati, Karl Marx isi scrie teza de doctorat pe tema: "Deosebirea dintre filosofia naturi la Democrit si filosofia naturii la Epicur". In aceasta lucrare Marx se situa inca pe pozitii idealiste.

Dupa ce si-a sustinut in mod stralucit teza si a primit diploma de doctor la facultatea de filosofie a universitatii din Jena, Karl Marx s-a intors la Bonn, de unde, in octombrie 1842, a plecat in Colonia, unde a devenit redactor-sef al "Gazetei Renane", organ al burgheziei radicale din Renania.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 61kb
Downloads: 27
Materia: Economie

Teoria plusvalorii si a capitalului

²F.Engels, Cimitirul Highgate, Londra, 17 Martie, 1883
În societatile precapitaliste, considera Marx, circulatia marfurilor poate fi descrisa sub forma M (marfa) - B (bani) - M (marfa), adica vanzarea unei marfi pentru cumpararea altei marfi care sa satisfaca o anumita nevoie. Formula generala a capitalului este, dimpotriva B-M-B, adica cumparare pentru vanzare (cu profit). Acest excedent de valoare peste valoarea initiala a fost denumit de Marx plusvaloare.
Marx analizeaza elementele componente ale formulei – banii si marfa. banii, prin ei insusi, nu pot fi izvorul plusvalorii, deoarece sunt un simplu mijlocitor al schimburilor. Prin urmare, conchide Marx, cresterea valorii decurge din celalalt element – din marfa.

Alte referate despre: teoria plusvalorii, teoria eficientei pietei de capital, teoria plusvalori

Conflictul euro dolar

Europa într-o economie bipolară Uniunea Europeană şi moneda unică Lansarea monedei europene unică, euro, este considerată cea mai importantă revoluţie monetară din istorie, realizabilă în trei etape. În condiţiile pieţei unice, moneda unică este necesară pentru că, o dată suprimate toate celelalte obstacole (fizice, tehnice, fiscale), cheltuielile cu transferul fondurilor dintr-o monedă în alta genera noi cheltuieli în orice buget. Conflictul euro dolar Prin realizarea uniunii monetare şi circulaţia unei monede unice începând cu 1 ian. 1999 capătă substanţă unul dintre obiectivele majore ale Uniunii. Moneda unică se adresează numai acelor state semnatare ale „Tratatului” şi care aplică o politică monetară unică privitoare la o monedă unică şi au un institut de emisiune al acesteia de tipul băncii centrale autonome care să sintetizeze şi ...

Alte referate despre: conflictul euro dolar, conflictul euro-dolar, conflict euro dolar

Capitalul detronat

Capitalul detronat
Calculatorul, cu mâini harnice constituite de roboţi, tinde să simplifice crearea diferitelor bunuri necesare trupului sau a sufletului omenesc. De ce se scumpesc totuşi aceste produse? Este, pe undeva, ceva putred în Danemarca!. Economia politică, fundamentată de Marx, este o ştiinţă evolutivă mai sensibilă evenimentelor de conjunctură ca fizica sau matematica de exemplu. Sunt necesare corecturi în definirea noţiunii de valoare, care să ţină seama de noul generator de valoare robotul.

Alte referate despre: capitalul detronat, capitalele lumii, tari si capitale

Karl Marx

Senin caracterizeaza perioada activitatii lui Marx la "Gazeta Renana" ca perioada cand incepe sa se contureze trecerea lui Marx de la idealism la materialism si de la democratismul revolutionar la comunism. La inceputul anului 1943 "Gazeta Renana", care, sub conducerea lui Marx promovase o linie revolutionar democratica si care aparuse tot timpul sub o cenzura foarte severa. A fost suprimata. In iunie 1843, Marx se casatoreste cu prietena sa din copilarie, Jenny von Westphalen.

Alte referate despre: karl marx, karl marx referat, referat karl marx

Revolutia din Rusia,1917

O încercare de cucerire a Moscovei făcută o lună mai târziu a întâmpinat o rezistenţă mai importantă, bolşevicii nereuşind să aibă controlul total asupra oraşului decât în martie 1918. O coaliţie de grupări antibolşevice au încercat să răstoarne noul guvern al lui Lenin, declanşându-se astfel Războiul Civil Rus (1918 – 1920).

Alte referate despre: revolutia din rusia 1917, revolutia din rusia 1917 in filme documentare, revolutia di rusia 1917

The Transition from Communism to Capitalism

After the Revolution, Romania crosses few hard years, with economic problems and strict reforms transited to a capitalism system. The people, disappointed by their leader went out in started to protest for all their problems. The life was very hard in that time and people couldn’t understand that it’s only one way for a better life, and this one was with many sacrifices for everybody.

Nicolae Ceausescu, the Romanian leader between 1965 and 1989, was one of the cruelest dictators in the world. After 1970, he transformed Romania into a Stalinist State with the worst Human Right record in the Warsaw Pact. At the beginning, he started visiting some country from the west, and he made new important friends all over the world; even USA gave the title for Romania: Most Favored Nation.

1970 was a crucial year for Romania, a year when the big transforms started to be applied. The Communist Party tried to build Agro-industrial zone as center with apartments, and some old villages ...

Alte referate despre: the transition from communism to capitalism, from communism to capitalism romania, from communism to capitalism

Lev Davidovici Trotki

În 1905 el s-a reîntors în Rusia. El a fost ales preşedinte al Sovietului deputaţilor muncitorilor din Sankt Peterburg. Implicarea sa în greva generală din octombrie şi sprijinul acordat rebeliunii armate au dus la condamnarea sa la exil pe viaţă. În ianuarie 1907, el a evadat din exil şi s-a refugiat la Londra, unde a participal la Congresul al cincilea al PSDMR. În octombrie, s-a mutat la Viena, unde a editat ziarul social-democrat Pravda (Adevărul), care era introdus prin contrabandă în Rusia. A fost unul dintre numeroasele ziare revoluţionare ruse care au purtat acelaşi nume şi nu a avut nici o legătură cu ziarul oficial de mai târziu al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, Pravda.

Alte referate despre: lev davidovici trotki, lev davidovici landau, asasinarea lui lev davidovici

Politica

Considerand capitalismul o sursa de alienare a individului , Karl Marx
(1818/1883) pune bazele unei utopii care se refera la nasterea cu
necesitate a comunismului, in care dreptatea sociala se va realiza
tinand cont de nevoile oamenilor, astfel incat se va ajunge la o
egalitate economica si politica.

Alte referate despre: politici publice, politica de promovare, politica de pret

Esecul comunismului

Dupa cum am învatat la Istorie, încercarea partidelor comuniste de a construi o societate fara clase si fara exploatarea omului de catre om s-a bazat pe teoria elaborata de Marx si Engels la jumatatea secolului XIX, numita de urmasii lor "socialism stiintific" sau "comunism stiintific". (Eu am sa numesc aceasta teorie "socialismul lui Marx" sau "socialismul marxian", si voi arata în cadrul acestui eseu care sunt motivele mele).

Alte referate despre: esecul comunismului, esecul comunismului si unificarea germaniei, esecul comunismului referat

Etica lui Marx - Teoria morala a istoricismului

Sistemul e condamnat pentru nedreptatea cruda cc-i este inerenta, combinata cu deplina corectitudine si dreptate ..formala". Sistemul este condamnat pentru faptul ca, silind pe exploatator sa inrobeasca pe cel exploatat, le rapeste ambilor libertatea. Marx n-a incriminat bogatia si nici n-a facut elogiul saraciei. El detesta capitalismul nu pentru ca acesta insemna acumulare de bogatii, ci pentru caracterul lui oligarhic: il detesta pentru ca in acest sistem boga|ia inseamna putere politica in sensul de putere asupra altor oameni.

Alte referate despre: teorii morale, principalele teorii morale, teoriile morale

Unificarea Germaniei

Anul 1848 a fost demn de ţinut minte in Europa, plin de evenimente dramatice, violente, cu speranţe şi eşecuri. A fost anul epidemiei de holeră care a măturat Europa, venind din Asia şi a provocat atat de multe pierderi de vieţi omeneşti deoarece, pentru un timp, societetea a fost complet dezorganizata in multe domenii. A fost anul apariţiei Manifestului Comunist al lui Carl Marx. Acesta nu a avut dramatismul epidemiei de holeră şi a atras foarte puţin atenţia la acea vreme, însa peste douăzeci de ani, mesajul său se răspandise în întraeaga Europă şi dincolo de ea, pentru a deveni, peste un secol, baza unui sistem politic ce va domina jumătate a lumii. A început cu un an al speranţei în revoluţiile care izbucniseră în toată Europa. Dar s-a încheiat cu un an al eşecului.

Alte referate despre: unificarea germaniei, unificarea germaniei referat, unificarea germaniei si italiei

Polimerizarea stereospecifica

Polimerizarea stereospecifica
În drumul mereu ascendent al materialelor plastice, o deosebita importanta a avut descoperirea facuta de Karl Ziegler, în anul 1954, si anume ca amestecul de combinatii organo-aluminice si tetraclorura de titan catalizeaza polimerizarea etilenei la presiuni joase. Pâna la acea data, polietilena se obtinea numai prin polimerizarea radicalica la presiuni de ordinul câtorva mii sau chiar zeci de mii de atmosfere (5000-20.000) atmosfere, conducând la asa numita polietilena de presiune înalta si foarte înalta sau polietilena de densitate joasa (0,92 g/cm3).

Alte referate despre: polimerizarea stereospecifica, polimerizare stereospecifice, polimerizare stereospecifica

Mercedes Benz

Ambele companii isi propusesera sa creeze o marca memorabila, care sa confere produselor aferente atat distinctie cat si familiaritate. Initial, au ales ca propriile nume - Benz si Daimler - sa reprezinte originea si calitatea motoarelor si autovehiculelor pe care le fabricau. Mai tarziu, in timp ce marca Benz & Cie. nu s-a modificat (desi roata dintata ce inconjura numele Benz in 1903 a fost inlocuita cu o coroana de lauri), la inceputul noului veac produsele DMG apareau sub denumirea comerciala de Mercedes.

Alte referate despre: mercedes benz, mercedes benz referat, referat mercedes benz

Polietilena

În anul 1955 Giulio Natta pune bazele polimerizarii stereospecifice care permite obtinerea polimerilor stereoregulati, folosind drept catalizator de polimerizare produsii de reactie ai combinatiilor organo-aluminice cu compusii materialelor traditionale (asa numitii catalizatori Ziegler-Natta). Importanta acestor descoperiri rezulta si din faptul ca în 1963, celor doi savanti le-a fost decernat premiul Nobel pentru chimie.

Alte referate despre: polietilena, polietilena referat, produsele alimentare ambalate in polietilena

Lenin

A year before, Nadejda Krupskaia had been deported in the Urals, but at Lenin’s request, she was granted permission to join him, and moved to Siberia. Eventually they married and their life together was known for balance and simplicity. Nadejda dedicated her life to her husband’s endeavors, serving as his secretary and being the most reliable confident, adviser and chief supporter. She showed her loyalty even after her husband’s death, striving to keep alive in the people’s memory the image and character of the first Bolshevik.

Alte referate despre: lenin, vladimir ilici lenin, lenin si stalin

Scurt istoric al cercetarilor privind Istoria si Spiritualitatea Bizantului

Constantinopoleos et de illius antiquitatibus, publicate la Lyon in 1561. Lui i se alatura iezuitul Denis Petau (Petavius) teolog si initiator al cronologiei bizantine autorul cartii : Byzantine du Louvre primul veritabil corpus de texte istorice bizantine. In tarile germanofone il amintim pe Karl Krumbacher care publica in 1891 lucrarea sa de neinlocuit pana astazi Geschichte der byzantinischen Literatur, iar un an mai tarziu revista Byzantinische Zeischrift, a carui principal merit este acela ca ne ofera pana astazi un index exhaustiv cu toate publicatiile ce fac referire la Istoria bizantului.

Alte referate despre: scurta privire istorica privind aparitia dreptului comercial, scurta privire istorica asupra dreptului comercial, scurta privire istorica asupra electrostatici

Sociologia cunoasterii

O astfel de atitudine pare a fi, la prima vedere, un gen de rationalism; ea se leaga strins de visul lui Marx privind "imperiul libertatii"', in care omul va fi pentru pfima data stapinul propriului sau destin. in fapt insa, ea se afla in strinsa alianta cu o doctrina hoiarit opusa rationalismului (si in special ideii unitatii rationale a omenirii; vezi capitolul 24), doctrina ce se potriveste bine cu tendintele irationaliste si mistice din epoca noastra.

Alte referate despre: sociologia cunoasterii, sociologia cunoasterii stintifice si limitele sale, sociologie problema educatiei societatea cunoasterii

Mussolini

Pentru un timp dupa intoarcerea sa nu s-a mai auzit nimic de el.
Mussolini s-a mai angajat inca o data ca profesor in nordul Udinei,
unde a trait, dupa cum spune el, o viata de degradare morala.Dar
curand, plictisit de viata sa irosita fara rost, s-a intors la viata
sa de jurnalist si de politician extremist, care l-a condus dinnou la
incarcerari.

Alte referate despre: mussolini, benito mussolini, mussolini referat
Referate afisate : 19
Medie note: 8.09 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles