La medeleni rezumat vol 1

Morometii vol II

Morometii vol II - Morometii, volumul al doilea, pare alt roman si prin structura, si prin tehnica narativa si prin stil. El reprezinta in primul rând o victorie a scriitorului asupra lui insusi. Preda a luptat multa vreme, incepând cu romanul “Risipitorii”, sa-si creeze propriul sau stil, care sa nu fie stilul in care se exprima taranii sau cu care scriitorul exprima tema taranilor. Morometii vol II

Nivel: Liceu
Dimensiune: 11kb
Downloads: 17
Materia: Romana

Morometii - M. Preda

Morometii - Romanul se deschide cu o notaţie asupra timpului blând si îngăduitor cu oamenii: „In Câmpia Dunarii, cu cativa ani inaintea celui de- al doilea război mondial, se pare ca timpul avea cu oamenii nesfârşita răbdare". Dar tocmai timpul aparent nemiscat, îngăduitor generează drama lui Moromete, care trăieşte cu iluzia ca este protejat, ca nu se va schimba niciodată nimic.

Alte referate despre: morometii marin preda, rezumat morometii marin preda, morometii marin preda rezumat

Morometii de Marin Preda - prezentare generala

Moromete vânduse în timpul secetei un pogon din lotul soţiei, promiţându-i, în schimb, trecerea casei pe numele ei. De teama fiilor cei mari care îşi urau mama vitregă, Moromete amâna îndeplinirea promisiunii. Al treilea conflict se desfăşoară între Moromete şi sora lui, Guica, care şi-ar fi dorit ca fratele văduv să nu se mai căsătorească pentru a doua oara. În felul acesta, ea ar fi ramas in casa fratelui, sa se ocupe de gospodarie si de cresterea copiilor, pentru a nu ramane singura la batranete.

Alte referate despre: morometii de marin preda, comentariu morometii de marin preda, rezumat morometii de marin preda

Morometii vol I

"Cât ieseau din iarna si pâna aproape de sfintul Niculaie, Morometii
mâncau afara in tinda la o masa joasa si rotunda, asezati in jurul ei
pe niste scaunele cât palrna. Fara sa se stie când, copiii se
asezasera cu vremea unul lânga altul, dupa fire si neam. Cei trei
frati vitregi, Paraschiv, Nila si Achim, stateau spre partea din afara
a tindei, ca si cind ar fi fost gata in orice clipa sa se scoale de la
masa si sa plece afara. De cealalta parte a mesei, lânga vatra,
jumatate intoarsa spre strachinile si oalele cu mâncare de pe foc,
statea totdeauna Catrina Moromete, rnama vitrega a celor trei frati,
iar lânga ea ii avea pe ai ei, pe Niculae, pe Ilinca si pe Tita, copii
facuti cu Moromete...Moromete statea parca deasupra tuturor. Locul lui
era pragul celei de-a doua odai, de pe care el stapânea cu privirea pe
fiecare. Toti ceilalti stateau umar lângai umar, inghesuiti, masa
fiind prea mica. Moromete n-o mai schimbase de pe vremea primei ...

Alte referate despre: rezumat morometii vol 1, morometii vol 1, morometii vol 1 rezumat

Morometii vol I - comentariu

Morometii se afla la cina, stransi in tinda, in jurul unei mese mici,
joase, si rotunde. Atmosfera este tensionata fiecae dintre membrii
familiei avand nemultumiri.

Alte referate despre: morometii vol 2, morometii vol 1 rezumat pe capitole, rezumat morometii vol 2

Morometii - prezentarea romanului

Originalitatea romanului Morometii sta fara indoiala in noua viziune asupra lumii rurale.

Cele doua volume contin povestea unei familii de tarani din Campia Dunarii, mai precis din satul teleormanean Silistea-Gumesti, care cunoaste, de-a lungul unui sfert de secol, o adanca si simbolica destramare. In volumul I satul e infatisat cu cativa ani inaintea celui de-al doilea razboi mondial, in vara anului 1937, intr-o perioada de relativa sau iluzorie stabilitate sociala, perioada in care timpul era foarte rabdator cu oamenii.

Alte referate despre: morometii rezumat, caracterizarea lui ilie moromete, morometii

Morometii de Marin Preda

Dimpotriva in volumul al doilea tehnica de constructie este cea rezumativa in sensul ca sunt selectate evenimentele importante din viata personajelor, altele sunt eliminate si au loc numeroase intoarceri in timp. Ilie Moromete este capul unei familii numeroase avand alaturi de el pe Catrina, a doua lui sotie, pe Achim Nila si Paraschiv, fii sai mai mari din prima casatorie, pe Tita fiica din prima casatorie a Catrinei, pe Ilinca si Neculae, copii facuti cu Catrina.

Alte referate despre: morometii de marin preda rezumat, morometii de marin preda comentariu, romanul morometii de marin preda

La Medeleni

Activitatea teoretica e in curs. Copiii incep sa disocieze notiunile
si sa experimenteze cuvintele. Lui Danut, nedumerit inca asupra tainei
facerii, ii e teama sa nu nasca, Olguta crede ca orice om poate sa se
marite ori sa se-nsoare. Investigatia duce la didacticism:

Alte referate despre: la medeleni rezumat, la medeleni, rezumat la medeleni

Ciresarii vol 1 - Cavalerii florii de cires

Aici se povesteste expeditia celor sase ciresari, dar in timp au devenit sapte.Ei se numeau: Dan, Ursu(Teodoru Teodor), Victor, Ionel, Tic, Maria si Lucia .Ei îşi fac planuri pentru a pleca într-o expediţie ştinţifică la Peştera Neagră ,la inceputul vacantei de vara.Aceasta expeditie era planificata de mult,iar ciresarii se pregatisera din timp. peştera nu a fost foarte des explorată de nimeni asa ca emotile descoperirii lor cresteau pe zi ce trece, iar intemeierea unei harti a pesterii de catre niste copii va ramane cu siguranta in memoria satului si mai ales a scolii alaturi de un celebru extemporal la matematica.

Alte referate despre: caracterizare ciresari volum1 cavaleri florii de cires, ciresarii filmul cavalerii florii de cires, ciresarii rezumat cavalerii florii de cires

Demonstrare opera epica - La Medeleni

Fire voluntara si inteligenta,Olguta accepta pedeapsa data de mama ei,dar se revolta apoi,gasind solutiile salvatoare pentru a ispasi cat mai cat mai repede.Ea descopera repede formula prin care sintezeaza o jumatate din pedeapsa scriind "Olguta n-are dreptate de doua sute de ori" , "Olguta are dreptate de o suta de ori" si punand ghilimele sub randul scris.Spiritul ei rebel si incapatanat o face sa adauge "epitaful" pedepsei: "Olguta n-are dreptate de o suta de ori, insa Buftea n-are dreptate de loc",subliniind prin aceasta ca nu se considera mai vinovata decat fratele ei si se razbuna in felul ei pentru sanctiunea primita.Temperamentul ei vulcanic o face sa sa agite,sa caute cu nerabdare solutii pentru a termina cat mai repede ce si-a propus.

Alte referate despre: demonstrare opera epica, baltagul de mihail sadoveanu demonstrarea caracterului epic de roman, demonstrarea genului epic

Romanul adolescetului miop (vol 1)

Ora de muzică, focalizată de autor în capitolul următor, „Juranal de clasă” este plină de avatarurile nesupunerii vârstelor tinere. Profesorul de muzică publicase o romanţă, denumită „Crinul”, şi voia să-şi recupereze banii pentru tipar, de aceea cerea elevilor să-i cumpere broşura. Insă întreaga operaţiune se transformă într-un imens hohot de râs, perntru că baritonii clasei încep să vocifereze la cererea profesorului.

Alte referate despre: romanul adolescetului miop vol 2, romanul adolescetului miop vol 1 partile1 2 3, romanul adolescentului miop vol 2

Ciresarii Vol III - Constantin Chirita

Este din nou vacanţa de vară.Toţi copiii sunt fericiţi fiindcă vacanţa mare a sosit.Fiecare cireşar este la casa lui.Verişoara lui Dan,Ioana i-a invitat pe cireşari să-şi petreacă vacanţa la bunica ei.Singurul bucuros de acestă propunere era Tic.Ceilalţi cireşari nici nu voiau să audă de această propunere.

Maria trebuie să vină şi ea la bunica Ioanei deoarece nu poate să-l lase singur pe frăţiorul ei,Tic,într-un oraş străin fiindcă băiatul se poate pierde sau i se poate întâmpla ceva.

Cei trei cireşari împreună cu verişoara lui Dan,Ioana au plecat spre oraşul „D” care era foarte renumit pentru bâlciul său care se ţine o dată pe an. Acolo,cireşarii au întâlnit-o pe bunica Ioanei care era foarte severă,ca o profesoară.Copiii trebuie să fie prezenţi la ora fixă la masă.Dacă nu vor fi prezenţi ei vor fi certaţi de bunica Ioanei.

Prima zi,cireşarii au plecat împreună cu Ioana la renumitul ...

Alte referate despre: rezumat ciresarii vol 1 constantin chirita, ciresarii vol 1 constantin chirita, ciresarii vol 2 constantin chirita

Testament - T. Arghezi

Cuvantul “carte” face parte din vocabularul fundamental al limbii romane, fiind un termen de origine latina, utilizat cu mult inainte de primele documente atestate de limba romana de pe teritoriul tarii noastre. Este o dovada ca exprimarea scrisa era cunoscuta cu mult inainte de redactarea “Scrisorii lui Neacsu” din 1521. In aceste conditii, este normal ca acest termen sa fi devenit polisemantic, fapt valorificat si de T. Arghezi in poezia sa programatica “Testament” aparuta in fruntea primului volum de versuri “Cuvinte potrivite”.
Cuvantul “carte” apare in aceasta poezie de patru ori, intr-o distributie aproximativ simetrica, in sensul ca primele doua aparitii sunt la inceputul poeziei, iar ultimele doua spre sfarsitul ei.
Poezia incepe cu doua versuri antologice, prin care poetul sugereaza ca termenul “testament” are o valoare mataforica, simbolica, in sensul ca nu este vorba de o mostenire materiala, cum se stipuleaza intr-un testament obisnuit, ci de o mostenire ...

Alte referate despre: testament tudor arghezi, testament tudor arghezi comentariu, testament-tudor arghezi

Plumb - George Bacovia

Relevant este si nivelul lexico-semantic, prin prezenta termenilor ce
apartin sferei semantice a mortii: "sicrie", "cavou", "funerar
vesmant".

Alte referate despre: plumb george bacovia, referat plumb george bacovia, plumb george bacovia comentariu

Top Models

Linda, Claudia, Naomi. Filles de fermiers ou filles de bourgeois, elles fuient les dictatures de l’Est, les ghettos minoritaires ou simplement un monde jugé trop gris, pour devenir les reines des capitales de la mode et épouser des presque princes. En 1990, elles étaient dix ŕ gagner plus d’un million de dollars par an. En 1997, cette somme parait dérisoire au vu des contrats publicitaires de plusieurs dizaines de millions de dollars.

Alte referate despre: top models, top models make money, les top models

Vinuri albe si dulci din Grecia si Cipru

Vinuri albe si dulci din Grecia si Cipru - În conformitate cu reglementările internaţionale legislaţia vitivinicolă din România, vinul este băutura obţinută exclusiv prin fermentarea alcoolica completă sau parţială a strugurilor proaspeţi, zdrobiţi sau nezdrobiţi, sau a mustului de struguri.Ca urmare, cea mai sumară evaluare a calităţii vinului rezidă în gradul său alcoolic, a cărui mărime nu poate fi mai mică de 8,5 % vol., ca tărie alcoolică dobândită (efectivă).

Alte referate despre: vinuri albe si dulci din franta, vinuri albe dulci, referat tehnologia de producere a vinurilor albe dulci

Tracii si celtii

Cu toate acestea, aceia dintre noi care pornim pe acest drum, al descoperirii si mai ales al descifrarii istoriei adevarate a stramosilor nostri nu trebuie sa ne descurajam, ci trebuie sa punem o anumita ordine in izvoarele istorice transmise prin filiera greaca si romana, trebuie sa facem comparatii, trebuie sa legam ideile si informatiile intre ele si mai ales sa le punem in legatura cu descoperirile arheologice care privesc pe traci. Putem face acest lucru cu rabdare si credinta in descoperirile noastre. rnrnDin studiul istoricilor antici se observa ca acestia intuisera destul de devreme originilalitatea si forta religiozitatii tracilor. Strabon si Plutarh sustineau originea traca a lui Orfeu, lucru reluat peste veacuri de istoricii moderni care au studiat fenomenul orfismului (O. Kern - Orphicorum fragmenta (Berlin, 1922); W. K. C. Guthrie - Orpheus and the Greek Religion (London, 1935) si G. Arrighetti - Fragmenti Orfici (Torino, 1959)). rnrnDe asemenea originea miscarii dyonisiace, ...

Alte referate despre: despre traci si celti, civilizatia celta si traca, celtii tracii romanii ro
Referate afisate : 17
Medie note: 7.98 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles