La medeleni vol 1 rezumat

Morometii vol II

Morometii vol II - In “Imposibila intoarcere”, cât si in “Convorbiri cu Marin Preda”, el arata ca pentru un creator ambitios care vrea sa creeze in mod deliberat un anumit univers si sa atace teme de constiinta este necesar un stil al scriitorului, "instrument formidabil- de a lumina si de a stapâni dintr-un punct de inalta intelectualitate materia inspiratiei.

Morometii vol II - "Cu acest stil care, fie ca-i place, fie ca nu-i place cititorului - a devenit stiltul rneu- am scris “Morometii” volumul doi, “Intrusul”, povestirea “Friguri” si apoi volumul “Imposibila intoarcere” si romanul “Marele singuratic”.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 11kb
Downloads: 17
Materia: Romana

Morometii - M. Preda

Dar prin perdeaua timpului care, totuşi, se scurge, se intrevad conflicte ce se dezvolta lent si care vor destramă iluzia de incremenire, de neschimbare. Sunt conflictele dintre Moromete si cei trei feciori mai mari, dintre Catrina si Moromete, Niculae si Moromete, dintre Moromete si stăpânire, dintre comunitatea patriarhala a lui Moromete si dorinţa celor trei baieti, Achim, Nila si Paraschiv de a fi liberi, independenţi din punct de vedere economic.

Alte referate despre: morometii marin preda, rezumat morometii marin preda, morometii marin preda rezumat

Morometii de Marin Preda - prezentare generala

Taran mijlocas, Ilie Moromete incearca sa pastreze intreg, cu pretul unui trai modest, pamantul familiei sale pentru a-l transmite apoi baietilor. Planurile secundare completeaza actiunea romanului, conferindu-i caracter de fresca sociala: boala lui Botoghina, revolta taranului sarac, Tugurlan, familia chiaburului Tudor Balosu, dragostea dintre Polina si Birica, discutiile din poiana lui Iocan, rolul institutiilor si autoritatilor in satul interbelic.

Alte referate despre: morometii de marin preda, comentariu morometii de marin preda, rezumat morometii de marin preda

Morometii vol I

Morometii, strânsi in jurul unei mese mici si rotunde, dominati de un
tata temut si ascultat, par incremenirea unei vechi rânduieli. Cina
lor este un ecou peste milenii al ceremonialului unei familii
gentilice, care si-a conservat intr-o forma aproape intacta structura,
nu si mentalitatea.

Alte referate despre: rezumat morometii vol 1, morometii vol 1, morometii vol 1 rezumat

Morometii vol I - comentariu

Nici familia Tugurlan nu o ducea prea bine, facusera sapte copii in
treiseprezecea ani dar in fiecare an ii murea cate unul si puneau cate
o cruce la stalpul portii, tragedie care il facea agresiv in viata,
certaret, se bate cu fiul primarului, cu seful de pot si ajunge la
inchisoare.

Alte referate despre: morometii vol 2, morometii vol 1 rezumat pe capitole, rezumat morometii vol 2

Morometii - prezentarea romanului

Originalitatea romanului Morometii sta fara indoiala in noua viziune asupra lumii rurale.

Cele doua volume contin povestea unei familii de tarani din Campia Dunarii, mai precis din satul teleormanean Silistea-Gumesti, care cunoaste, de-a lungul unui sfert de secol, o adanca si simbolica destramare. In volumul I satul e infatisat cu cativa ani inaintea celui de-al doilea razboi mondial, in vara anului 1937, intr-o perioada de relativa sau iluzorie stabilitate sociala, perioada in care timpul era foarte rabdator cu oamenii.

Alte referate despre: morometii rezumat, caracterizarea lui ilie moromete, morometii

Morometii de Marin Preda

In mai 1975 cu prilejul unei intalniri cu cititorii din Alexandria , M.Preda afirma ca in opera sa nu trebuie sa se vorbeasca despre un roman , ci despre un ciclu intitulat “Morometii “ indicand in componenta urmatoarele : -vol I-“Morometii I”,vol II-“Delirul I” ,vol.III-“Delirul II”(nescris), vol.IV-Morometii II”, vol V-“Marele singuratic”, vol.VI-nescris.

Alte referate despre: morometii de marin preda rezumat, morometii de marin preda comentariu, romanul morometii de marin preda

La Medeleni

Ea dovedeste inteligenta, precocitate si perspicacitate. Ea este
voluntara, temperamentala si manifesta un teribilism al varstei. Este
vulcanica si se agita mereu, nu accepta sa fie contrazisa si incearca
sa subordoneze to ce o inconjoara. Ea este autoritara si
nonconformista. Este inzestrata cu o abilitate deosebita. Se pricepe
sa ii judece pe cei din jur si le cunoaste micile slabiciuni. Ea
intruchipeaza acea energie izvorata din realitate imbinata cu
manifestarile firesti ale varstei.

Alte referate despre: la medeleni rezumat, la medeleni, rezumat la medeleni

Ciresarii vol 1 - Cavalerii florii de cires

Aici se povesteste expeditia celor sase ciresari, dar in timp au devenit sapte.Ei se numeau: Dan, Ursu(Teodoru Teodor), Victor, Ionel, Tic, Maria si Lucia .Ei îşi fac planuri pentru a pleca într-o expediţie ştinţifică la Peştera Neagră ,la inceputul vacantei de vara.Aceasta expeditie era planificata de mult,iar ciresarii se pregatisera din timp. peştera nu a fost foarte des explorată de nimeni asa ca emotile descoperirii lor cresteau pe zi ce trece, iar intemeierea unei harti a pesterii de catre niste copii va ramane cu siguranta in memoria satului si mai ales a scolii alaturi de un celebru extemporal la matematica.

Alte referate despre: caracterizare ciresari volum1 cavaleri florii de cires, ciresarii filmul cavalerii florii de cires, ciresarii rezumat cavalerii florii de cires

Demonstrare opera epica - La Medeleni

Fire voluntara si inteligenta,Olguta accepta pedeapsa data de mama ei,dar se revolta apoi,gasind solutiile salvatoare pentru a ispasi cat mai cat mai repede.Ea descopera repede formula prin care sintezeaza o jumatate din pedeapsa scriind "Olguta n-are dreptate de doua sute de ori" , "Olguta are dreptate de o suta de ori" si punand ghilimele sub randul scris.Spiritul ei rebel si incapatanat o face sa adauge "epitaful" pedepsei: "Olguta n-are dreptate de o suta de ori, insa Buftea n-are dreptate de loc",subliniind prin aceasta ca nu se considera mai vinovata decat fratele ei si se razbuna in felul ei pentru sanctiunea primita.Temperamentul ei vulcanic o face sa sa agite,sa caute cu nerabdare solutii pentru a termina cat mai repede ce si-a propus.

Alte referate despre: demonstrare opera epica, baltagul de mihail sadoveanu demonstrarea caracterului epic de roman, demonstrarea genului epic

Dictionar de concepte operationale (vol. 3)

Aliteratia - procedeul fonetic prin care, in acelasi vers (sau in aceeasi propozitie sau fraza), mai multe cuvinte debuteaza cu aceleasi sunete (grup de sunete), avand un effect euphonic imitative si expresiv. = Prin vulture vantul viu vuia

Alte referate despre: dictionar de concepte operationale vol 1, dictionar de concepte operationale, dictionar de concepte operationale online

Ciresarii Vol III - Constantin Chirita

Este din nou vacanţa de vară.Toţi copiii sunt fericiţi fiindcă vacanţa mare a sosit.Fiecare cireşar este la casa lui.Verişoara lui Dan,Ioana i-a invitat pe cireşari să-şi petreacă vacanţa la bunica ei.Singurul bucuros de acestă propunere era Tic.Ceilalţi cireşari nici nu voiau să audă de această propunere.

Alte referate despre: rezumat ciresarii vol 1 constantin chirita, ciresarii vol 1 constantin chirita, ciresarii vol 2 constantin chirita

Testament - T. Arghezi

Poezia apare in fruntea vol. “Cuvinte potrivite” (1927) si este considerata arta poetica argheziana.
“Testament” este o metafora (a cartii); geneza cartii si geneza lumii sunt simultane, la originea amandurora stand cuvantul. Efortul creator este ilustrat in carte, care este inmanata de la o generatie la alta: “Nu-ti voi lasa drept bunuri, dupa moarte/ Decat un nume adunat pe-o carte”. Asadar “testamentul” liric al poetului nu face referire la avutia materiala a acestuia, ci la operele create de-a lungul anilor.

Alte referate despre: testament tudor arghezi, testament tudor arghezi comentariu, testament-tudor arghezi

Morometii - comentariu

Judecat in ansamblu "Morometii" e un mare roman prin originalitate,
intai, a tipologiei, si profunzimea creatiei. Tipologia este, ca la
Slavici si Rebreanu, taraneasca, totusi, cata deosebire! Sufletul
rural este acolo rudimentar, obsedat de acumulare in ordine materiala
si numai dupa ce acest proces s-a incheiat, el poate sa auda si alte
glasuri ce vin din interiorul lui. Marin Preda inlatura imaginea
acestui mecanism simplu, previzibil, miscat mai mult de instincte, si
face din taranii sai indivizi cu o viata psihica normala, apti prin
aceasta de a deveni eroi de proza moderna. Sub influenta probabil si a
romanului american (Steinbeck, Faulkner) Preda prezinta niste tarani
inteligenti si ironici, complecsi ca stare morala, in masura prin
aceasta sa-si reprezinte si sa traiasca in modul lor caracteristic
marile drame ale existentei.

Alte referate despre: rezumat morometii, morometii comentariu, comentariu morometii

Top Models

Les pionničres :
Cindy s’illustre dčs 1988 en dénudant sa plastique impeccable, 100% américaine, dans Playboy. La męme année, Linda évolue dans les hautes sphčres des couturiers. Comme und danseuse étoile, elle possčde ce « plus » qui la distingue du corps de ballet. Sexy, féline, fatale ŕ volonté, elle a le pouvoir de transformer la « trčs chic madame » en rockeuse underground. Ŕ volonté.

Alte referate despre: top models, top models make money, les top models

Vinuri albe si dulci din Grecia si Cipru

Numărul mare de vinuri şi diversitatea lor, au determinat mai multe clasificări ale vinurilor, astfel după culoare avem vinuri albe, roşii şi roze şi după gradul de dulceaţă vinuri seci (max. 4 g/l zaharuri reducătoare), demiseci (4,1-12 g/l), demidulci (12,1-50 g/l) şi dulci (minim 50 g/l).

Reglementările O.I.V. şi potrivit Legii viei şi vinului din România pe piaţă se întâlnesc şi se comercializează vinuri propriu-zise şi vinuri speciale. Vinurile propriu-zise, pentru care pe plan internaţional se acceptă numele de vinuri stricto sensu, rezultă exclusiv din fermentarea completă sau parţială a strugurilor proaspeţi, zdrobiţi sau nezdrobiţi, ori a mustului rezultat din ei.

În cadrul vinurilor stricto sensu (albe, roşii şi roze) se disting două mari categorii : vinuri de masă şi vinuri cu denumire de origine controlată (DOC), ce îşi datorează existenţa datorită faptului că vinul este singurul produs agro-alimentar a cărui provenienţă ...

Alte referate despre: vinuri albe si dulci din franta, vinuri albe dulci, referat tehnologia de producere a vinurilor albe dulci

Vinurile

In legatura cu modul in care vinul este pus in consum este normal sa existe rezerve asupra calitatii si stabilitatii vinului “varsat”, vandut direct din butoi si sa apara serioase indoieli asupra duratei sale de consum.
Cu totul alte garantii de calitate si stabilitate ofera vinurile imbuteliate “la producator” , trecute in prealabil printr-un proces de conditionare, maturare si control. Aceste sunt vinurile de care consumatorii se pot apropia cu incredere, mai ales atunci cand ei afla, din cele scrise pe eticheta, ca este vorba despre produsele cu care ei s-au mai intalnit si pe care le apreciaza. Oricum , vinurile de inalt nivel calitativ , cu denumire de origine, nu pot fi altfel comercializate decat ca vinuri imbuteliate, deci ca vinuri pentru care garantia de calitate este maxima, iar riscul deprecierii prin pastrare este minim.

Alte referate despre: vinuri, referat vinuri, piata vinurilor
Referate afisate : 17
Medie note: 8.11 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK