La mijloc de codru des comentariu

La mijloc de codru

Marele nostru poet Mihai Eminescu a fost un mare iubitor al naturii inca din copilarie. In multe din poeziile sale intalnim tema naturii ingemanata cu tema iubirii. O astfel de poezie este si " La mijloc de codru...".Prezenta genului liric in text este exprimata prin imaginile artistice vizuale si dinamice, construite cu ajutorul epitetelor, al personificarii. Prin aceste imagini sunt exprimate sentimentele de iubire fata de natura si fiinta iubita, admiratie, bucuria de a trai, dar si nelipsita de melancolie eminesciana.

Poezia se numeste "La mijloc de codru..." pentru ca aici este locul din care genul liric priveste natura si in care aduna toate frumusetile ei. Codrul simbolizeaza in poezia lui Eminescu eternitatea naturii in raport cu fiinta umana trecatoare. El este un codru des, epitet care ne sugeraza vechimea codrului si frumusetea lui.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 11kb
Downloads: 1600
Materia: Romana

Algoritm pe La mijloc de codru

Poezia „La mijloc de codru…”, de Mihai Eminescu este o operă lirică (aparţine genului liric) pentru că este o creaţie în versuri în care apare eul liric înţeles ca „alter ego”, ca „voce” a autorului.

Prezenţa eului liric este susţinută prin următoarele mărci lexico-gramaticale: adjectiv pronominal posesiv „dragei mele” şi descrierea codrului care exprimă în mod direct sentimen-
tele şi trăirile lăuntrice ale celui care contemplă şi descrie.

Compoziţional, discursul liric se articu-
lează pe o strofă. Structural, identificăm
două planuri: planul eului liric, „prezentul etern” şi planul referenţial, al cadrului feeric din natură în care eul poetic exprimă frumuseţea luminişului şi a elementelor din jurul acestuia.

Titlul este simbolic „o creaţie în sine” (Paul Cornea) concentrând tema şi ideea artistică. Denotativ, titlul este format din substantivele comune „la mijloc” şi „de ...

Alte referate despre: la mijloc de codru, la mijloc de codru apartenenta la genul liric, la mijloc de codru de mihai eminescu rezumat

Calin (file din poveste)

Călin (file din poveste) a fost publicat la 1 noiembrie 1876 şi este un poem de dragoste. Are ca izvor de inspiraţie basmul versificat Călin Nebunul şi cuprinde tema folclorică a Zburătorului. Zburătorul este un tânăr frumos, un fel de duh care sădeşte sentimentul iubirii în sufletul tinerelor fete, iar aici este un voinic frumos, capabil de sentimente puternice (Eminescu schimbă astfel sensul tradiţional al legendei).

Faţă de Călin Nebunul subiectul este cu totul schimbat.În această poezie, autorul realizează descrierea castelului singuratic dintr-un vârf de munte spre care un tânăr urcă din greu. El ajunge în camera fetei de împărat închisă aici de frica zmeilor. Ea doarme zâmbind pe un pat presărat de trandafiri.

Tânărul se îndrăgosteşte de ea, dar pleacă din nou în lume.Împăratul, aflând că fiica i-a călcat cuvântul, o alungă de la palat. Aceasta va rătăci mai multă vreme prin păduri unde va naşte un copil. Plecat de ...

Alte referate despre: calin file din poveste rezumat, calin file din poveste, calin file din poveste comentariu

La mijloc de codru de Mihai Eminescu

Suprafata unduitoare a lacului (Leganandu-se din unde)  devine o oglinda in care se rasfrang trestia inalta si elemente ale intregului univers: cosmice -  luna, soarele, stelele si  terestre - pasari calatoare, zbor de randurele. Trecerea timpului este sugerata prin fenomenul de migratie a pasarilor (toamna) si prin alternanta  zi – noapte: luna – soare – luna si stele.
            
Toate acestea infatiseaza ritmul naturii eterne, caracterizata prin diversitate si  vitalitate,  careia ii corespund euforia si vesnicia iubirii, sugerate prin chipul iubitei. Apa, element etern, pastreaza mereu viu chipul dragei mele. Se remarca efectul deosebit pe care il creeaza paralelismul si de in ultimele  cinci versuri;  repetitia  conjunctiei si pune in valoare fiecare membru al enumeratiei, prin aceasta evidentiindu-se ideea  de multime si de intensitate:

Alte referate despre: la mijloc de codru de mihai eminescu comentariu, la mijloc de codru de mihai eminescu, comentariu la mijloc de codru de mihai eminescu

La mijloc de codru

Marele nostru poet Mihai Eminescu a fost un mare iubitor al naturii inca din copilarie. In multe din poeziile sale intalnim tema naturii ingemanata cu tema iubirii. O astfel de poezie este si " La mijloc de codru...".Prezenta genului liric in text este exprimata prin imaginile artistice vizuale si dinamice, construite cu ajutorul epitetelor, al personificarii. Prin aceste imagini sunt exprimate sentimentele de iubire fata de natura si fiinta iubita, admiratie, bucuria de a trai, dar si nelipsita de melancolie eminesciana.

Alte referate despre: la mijloc de codru-mihai eminescu -demonstratia genului liric, la mijloc de codru comentariu, la mijloc de codru rezumat

La mijloc de codru

El este un codru des, epitet care ne sugerază vechimea codrului şi frumuseţea lui. În mijlocul lui, genul liric plasează balta si luminişul care o înconjoară împreună cu podoaba trestiilor înalte.

În această baltă se reflectă ca într-o oglindă frumuseţile naturii atât terestre cât şi astrale: luna, stelele, păsările călătoare şi chiar chipul iubitei. Rândunelele sunt alese dintre păsările călătoare pentru că ele sunt frumoase şi gingaşe ca sichipul iubitei.

Alte referate despre: comentariu la mijloc de codru, la mijloc de codru des, la mijloc de codru des comentariu

Poezii de Mihai Eminescu

Imaginea centrala a textului este exprimata prin balta in care se
reflecta intreg cadrul natural prin enumerarea elementelor
reprezentative : luminisul, trestia inalta, luna, soarele, pasarile
calatoare, stelele, randunelele.Oglindirea in apa baltii a chipului
iubitei sugereaza ca natura este un spatiu de meditatie pentru poet.

Alte referate despre: poezii de mihai eminescu, poezii de mihai eminescu despre natura, poezi de mihai eminescu

Posesia - mijloc de dobandire a proprietatii

Proprietarul exercită atributele dreptului său în putere proprie, până când celelalte persoane exercită aceste atribute în puterea proprietarului care le-a constituit dreptul subiectiv, ce le aparţine, asupra bunurilor sale.
In al doilea rând, proprietarul exercită atributele dreptului de proprietate în interesul său propriu.
Aşa fiind, dreptul de proprietate poate fi definit ca fiind acel drept care conferă titularului atributele de posesie, folosinţă şi dispoziţie asupra unui bun, atribute pe care numai el le poate exercita în plenitudinea lor, în putere proprie şi în interesul său propriu, cu respectarea normelor juridice în vigoare.

Alte referate despre: referat posesia mijloc de dobandire a proprietatii, moduri de dobandire a proprietatii, modurile de dobandire a proprietatii

Administrarea intreprinderilor mijlocii

Politica Uniunii Europene referitoare la intreprinderi se adreseaza intregului mediu de afaceri si are ca scop incurajarea si facilitarea infiintarii de noi intreprinderi, stabilirea unui mediu de afaceri dinamic in care fiecare intreprindere sa aiba acces efectiv la pietele de produse si servicii din Europa si din afara ei. Atingerea acestor obiective este vitala pentru asigurarea sustenabilitatii economice necesare sprijinirii progresului social si protectiei mediului.

Alte referate despre: administrarea intreprinderii, studiu de caz administrarea intreprinderii, intreprinderi mijlocii definitie

Managementul intreprinderilor mici si mijlocii

P. Drucker spunea că “micile afaceri reprezintă catalizatorul principal al creşterii economice.” Aceste mici afaceri contribuie în bună măsură la realizarea unor obiective fundamentale ale oricărei economii naţionale. IMM-urile joacă un rol însemnat în economie din următoarele motive:

Alte referate despre: managementul intreprinderilor mici si mijlocii, managementul intreprinderii mici si mijlocii, managementul intreprinderilor mici si mijlocii in ue

Esecul intreprinderilor mici si mijlocii

Noile intreprinderi sunt, de cele mai multe ori, subcapitalizate in fazele initiale ale afacerii. Ele au nevoie de o buna lichiditate sub forma unor venituri suficiente pentru a-si putea satisface obligatiile financiare. O intreprindere cu profitabilitate scazuta poate fi fortata sa imprumute tot mai multi bani pentru a supravietui. Astfel, ea va folosi multe credite pe termen scurt pentru a-si finanta activitatea. Acest proces financiar, sub forma unui cerc vicios, poate conduce la falimentul intreprinderii.

Alte referate despre: intreprinderi mici si mijlocii, intreprinderile mici si mijlocii, intreprinderile mici si mijlocii referat

La Journee Internationale des Femmes

La Tour Eiffel, admirable construction metallique edifiee en 1889 en plein cśur de Paris, au Champ-de-Mars, domine toute la ville. Elle a 306 metres de haut. Sa construction a suscite beaucoup de commentaires. Des personnalites des Lettres et des Arts de l’epoque, parmi lesquelles Charles Gounod, Alexandre Dumas, Victorien Sardou, Leconte de Lisle et Guy de Maupassant ont meme proteste officiellement contre l’edification de « l’inutile et monstrueuse Tour Eiffel » qu’ils consideraient « le deshonneur de Paris ».

Alte referate despre: la journee internationale des femmes, 8 mars le jour international des femmes, la journee internationale de la francophonie

Dezvoltarea feudalismului timpuri pana la mijlocul secolului al XIII-lea

Pentru restul teritoriului tarii, unele indicii ne ingaduie sa apreciem exisAZtenta unei dezvoltari asemanatoare, care nu a atins, este drept, peste tot acelasi nivel.Indicele cel mai sugestiv al acestei dezvoltari economice este acela oferit de raspindirea monedelor si a tezaurelor monetare. in Moldova, la Doinesti, in Tara Romineasca, la Snagov, Racovita, Riureni, Copuzu, Bals, in Transilvania^ Banat si Crisana, la Orsova, Caransebes, Sintandrei, Teremia Mare, Fagaras,monede straine.

Alte referate despre: japonia- societate traditionala pana la mijlocul secolului xix, forme hibride ale civilizatiei romane la mijlocul secolului al xix-lea, forme hibride ale civilizatiei romane la mijlocul secolului al xic-lea

Theories manageriales des organisations

La regulation par alerte. En second lieu, l'analyse systeme distingue la regulation par alerte. Celle-ci consiste a corriger un dysfonctionnement qui se produit en son sein. Concretement, l'entreprise se rend compte qu'une gamme de produits se caracterise par de nombreux invendus. Elle est ainsi conduite a s'interroger sur les raisons de fond expliquent ce phenomene pour tenter de le corriger.

Alte referate despre: activites des organisations ecologiste, decrivez les loisirs des jeunes moldaves, les loisirs des jeunes moldaves

Les Vacances sur des Projets

Chaque anneé,j’ai attendu avec beaucoup d’impatience les grandes vacances d’été.J’ai seulement des souvenirs formidables de mes vacances passées à la montagne,ou à la mer,ou à la campagne.

Alte referate despre: les vacances sur lamer, les vacances sur les parents, les vacances des francais

Paris

Le musée du Louvre, ancienne demeure des rois de France, est depuis deux sičcles l'un des plus grands musées dumonde. Ses collections sont réparties en 7 départements : Antiquités orientales, Antiquités égyptiennes, Antiquités grecques, étrusques et romaines ; Peintures, Sculptures, Objets d'art et Arts graphiques du Moyen Age jusqu'ŕ 1850.Toujours en phase d'aménagement, le projet Grand Louvre sera totalement terminé en 1997. La premičre étapedu projet a été achevée en 1989 (ouverture du nouvel accčs par la pyramide de verre de I.M. Pei et découverte desvestiges du Louvre médiéval). En 1993, l'aile Richelieu a été ouverte. Elle présente des sculptures françaises, des objetsd'art, des peintures des écoles du Nord et des peintures françaises (jusqu'au XVIIe sičcle), des antiquités orientaleset l'art de l'islam. Parallčlement était inauguré le Carrousel du Louvre, grand espace souterrain avec boutiques - parcde stationnement - espaces d'expositions ou de manifestations ...

Alte referate despre: paris referat in limba franceza, paris, referat paris

Pocainta, mijloc de indreptare a omului

Taina Mărturisirii , sau a Pocăinţei , constă în iertarea păcatelor , celor ce le mărturisesc şi se căiesc pentru ele , de către episcop sau preot – în mod văzut , şi de către Hristos – în mod nevăzut .

Alte referate despre: omul scop sau mijloc, cultura fizica mijloc de stimulare a creativitatii omului, cultura fizica mijloc de stimulare a activitatii omului
Referate afisate : 17
Medie note: 8.09 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK