La tiganci rezumat pe scurt

Didina - Eugen Barbu

- Asta-i ucenicul nostru! a rostit Bozoncea, si-a facut loc lautarilor cu care venisera.
- Paraschiv ii zice, a mai adaugat Gheorghe.Tiganca a ras scurt, si cel tanar i-a vazut dintii albi, puternici, de iapa. Cu o mana si-a asezat o suvita de par, si sanii ascutiti s-au ridicat sub matasea capotului.

Ucenicul privi odaile scunde de pamant. Peretii erau acoperiti cu presuri, toate furate de mana Stapanului. Pe patul lat, ibovnica asternuse velinte scumpe si moi. In fiecare colt ardea cate o lampa albastra de portelan, tivita cu nichel pe margini.Lautarii isi scosesera palariile soioase si se asezasera intr-un colt. Bozoncea a destupat sticlele aduse si s-au asezat la masa. Tiganca gatise doi curcani la tava. Oaca ii impartise cu mana lui dibace.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 17kb
Downloads: 315
Materia: Romana

Aia mica - Eugen Barbu

La miezul noptii, se desparteau la pompa. Domnul Aristica Manza mergea usurel, sa nu-l simta nevasta cand se intoarce. Coana Marioara n-avea somn. Il astepta cu lumina aprinsa sa-l certe:
- Mai astampara-te, Aristica, astampara-te ca esti om in puterea cuvantului, ai fata mare si ne rade lumea. In loc sa te mai strangi si tu, sa ne capatuim si noi copila, ca maine, poimaine se face de maritat, tu dai banisorii la carciumar, nu-ti mai ajunge!
Tramvaistul tacea nule. Cand nu mai putea rabda, ii facea semn femeii:

Alte referate despre: eugen barbu groapa, eugen barbu groapa rezumat, eugen barbu principele

La spovedit - Eugen Barbu

Functionarul a scos o hartie de calc, plina de linii. S-a apropiat si Stere, el cunostea la planuri. Actul avea stampile si timbre. Sus, scria cu litere mari: CARTIERUL CUTARIDA, si liniile acelea inchipuiau strazile lor, groapa si drumul Filantropiei, tot. La mijloc, intr-un cerc alb, era desenat locul bisericii. Omul a desfasurat alta hartie unde lacasul fusese facut cu de-amanuntul. Le spuse aratand cu degetul:
- Aici or sa fie scarile, aici stalpii, altarul, turlele, doua turle o sa aiba! Costa o multime de bani...

Alte referate despre: eugen barbu-groapa, principele -eugen barbu, rezumat a romanului groapa de eugen barbu

La parnaie - Eugen Barbu

Si l-a dilit cu laba lui grea peste gura, sa-l invete ca intre hoti unul taie si spanzura, nu o suta. Radeau ceilalti. El de unde sa stie? A mai adus carciumarul o damigeana, au mai cantat guristii:
Toarna, Leanto, toarna! Toarna vin, toarna pelin, Pan' la ziua-asa s-o tin! Caci asa ne prapadim, Cu pastrama si cu vin...
S-a sters Paraschiv la gura, n-a uitat palma. Nici ma-sa nu daduse-n el. In gandul lui si-a zis: "Lasa, neica, iti arat eu, numai sa-mi vie bine!" La alta imparteala, a apucat sa-i sopteasca lui Gheorghe:
- Ce zici, Treanta?
- Ce sa zic?

Alte referate despre: eugen barbu, eugen barbu groapa referat, principele eugen barbu

Ramazanul - Eugen Barbu

- Cum vine amarata asta de iarna, ma apuca dracii. Imi vine sa ma las de meserie.
- Cum adica?
- Sa ma fac om la casa lui. M-am saturat de atata hartuiala, mi-ajunge. Se opri punand jos paturile: Mai ia-le si tu...
Privira spuza de stele risipite pe cerul negru. Din mahalaua Cutaridei se auzeau cainii.

Alte referate despre: groapa de eugen barbu, groapa eugen barbu, groapa de eugen barbu rezumat

Nunta - Eugen Barbu

Se spurcase la o viata usoara, nu mai avea ce sa caute la tara.
De la gara, tocmai la primarie se oprise. Cunostea. A urcat scarile, s-a dus la serviciul vanzari-cumparari si functionarii i-au intins pe masa o hartie pe care era desenat orasul. A ales un loc spre Tarapanaua Filantropiei, la groapa lui Ouatu, unde se ridica o mahala noua. A umblat apoi pe la tribunal sa incheie actele, a platit si nu i-a ramas decat sa se duca sa-si vada metrii cumparati.

Alte referate despre: eugen barbu groapa rezumat nunta, subiectul romanului groapa de eugen barbu, eugen barbu principele rezumat

Eugen Barbu - moartea lui Marin Pisica

Prin poarta de piatra erau impinse vitele. Acestea turbau de spaima simtind mirosul vested si cald al sangelui proaspat. Pocnetele bicelor se intetira. Taietorii se aruncara intre ele, strangand de funii, si le imboldira cu ghionturi si injuraturi. De la poarta de fier, ale parlagiilor erau. Barbatii fluierau de placere, impingand odgoanele de fier pe rotilele de deasupra.

Alte referate despre: groapa eugen barbu rezumat, rezumat groapa de eugen barbu, eugen barbu- groapa

Stapanul de Eugen Barbu

Muierea scapase din bratele pungasului. Starostele se arunca in pat prefacandu-se ca doarme.Didina calca in varful picioarelor, usurel, sa nu-l destepte. Celalalt rasufla greu dincolo. Umbra lui subtire juca pe pragul scund, luminat de lampa.Bozoncea simti carnea tare a femeii de langa el, si pofta i se isca, arzatoare. Ii veni sa planga de mila lui.
Se prefacu ca se trezeste atunci si puse mana pe pieptul muierii.
- Tu dormi? intreba. - Nu.

Alte referate despre: principele de eugen barbu, groapa eugen barbu referat, principele eugen barbu rezumat

La tiganci - prezentare generala

Timpul se rupe: in planul sacru trecusera 3 ore pe cand in planul profan ,real trecusera 12 ani. ( element fantastic)
Actiunea nuvelei se desfasoara pe parcursul a 12 ani , cea ce echivaleaza cu un an cosmic.

Alte referate despre: la tiganci, la tiganci rezumat, la tiganci de mircea eliade rezumat

La tiganci de Mircea Eliade - comentariul literar

Secventele II,III, si IV se desfasoara in locul numit ,, la tiganci’’ si sunt dominate de planul ireal , sugerand pregatirea spirituala initiatica pe care Gavrilescu trebiua sa o parcurga dinspre viata spre moarte . il intampina o fata tanara si frumoasa care il ia de brat si l conduce catre ,, o casuta veche’’ , in timp ce Gavrilescu aude in indepartare uruitul metalic al tramvaiului si i se paru insuportabil. O batrana ii cere sa si aleaga o fata dintre ,, o tiganca , o grecoaica , o ovreica’’ deoarece Gavrilescu refuzase o nemtoaica . Baba ii cere trei sute de lei , iar el socoteste din nou ca suma este contravaloarea atrei lectii de pian si se confeseazaspiritual ,, sunt artist’’ motivand ca ,, numai pentru pacatele mele am ajuns profesor de pian , dar idealul meu a fost , detotdeana, arta pura’’.

Alte referate despre: la tiganci de mircea eliade comentariu literar, la tiganci de mircea eliade analiza literara, comentariu literar la tiganci de mircea eliade

La tiganci

Secventele V ,VI si VII sunt dominate de planul real in care revin obiceiurile si gesturile sale obisnuite. Intrand in lumea reala el aude un uruit metallic al tramvaiului. Se urca in tramvai unde constata ca pretul unei calatorii sa dublat iar bacnitele sale s-au devalorizat. Ajuns la caminul doamnei Voitinovici el constata ca aceasta nu mai locuia acolo, iar nepoata sa s-a casatorit de mult timp. El este total confuz cerceteaza fiecare aspect de mai multe ori, dar toate rezultatele arata ca el parca nu mai apartinea de aceasta lume.

Alte referate despre: la tiganci de mircea eliade, la tiganci rezumat pe scurt, la tiganci-rezumat capitole

La tiganci - Mircea Eliade

Printre cele mai importante trasaturi ale unei naratiuni fantastice La tiganci - Mircea Eliade sunt: existenta celor doua planuri: real-ireal, disparitia limitelor de timp si de spatiu, compozitia gradata a naratiunii ce intretine tensiunea epica, finalul ambiguu, ezitarea eroului de a opta pentru o explicatie si relatarea intamplarilor la persoana I, scrierea capatand astfel mai multa credibilitate.

Alte referate despre: la tiganci mircea eliade, la tiganci mircea eliade rezumat, rezumat la tiganci mircea eliade

La tiganci de Mircea Eliade - comentariu

Secventa VIII incepind cu intrarea definitiva a eroului la tiganci unde nimic nu se schimbase. Baba il asteapa, il recunoaste, ii ia vama, ii arata din prag casa cea mare rostind niste cuvinte oraculare: "vezi sa nu te ratacesti", "sa te tii drept pe coridor si sa numeri sapte usi si cind ajungi la a saptea sa bati de trei ori si sa spui: eu sunt, m-a trimis baba". Sleit de puteri trece prin coridor si se incurca iar, o gaseste pe Hildegard care il asteptese ca sa-l conduca pe ultimul drum si ii spune "vino cu mine". Pornesc spre padure alunecind dinspre veghe spre vis, spre moarte du-si de birjarul enigmatic si de porunca lui Hildegard: "Ia-o spre padure, pe drumul ala mai lung si mina incet. Nu ne grabim.".

Alte referate despre: rezumat la tiganci de mircea eliade, la tiganci de mircea eliade povestire, la tiganci de mircea eliade rezumat pe capitole

La Tiganci - momentele subiectului

Structura compozitionala : Nuvela este realizata prin tehnica epicului dublu. Naratiunea este organizata prin intalnirea a 12 episaode distincte. Autorul si-a structurat nuvela in 12 episoade asa cum cerul imaginat ca o imensa cupola , este impartita in 12 sectoare in care corespund 12 zodii.

Alte referate despre: la tiganci momentele subiectului, mircea eliade la tiganci momentele subiectului, la tiganci momentele subiectului pe scurt

La tiganci

POVESTIREA NUVELEI
In nuvela se imbina doua plane: planul sacru (fantastic, imaginar) planul profan (real)
- Planul sacru reprezinta tot cea ce se petrece pe domeniul tagancilor ,unde exista fiinte initiate.
- Planul profan reprezinta realitatea obisnuita , exterioara de zi cu zi.

Alte referate despre: la tiganci povestire, la tiganci nuvela fantastica, rezumat la tiganci

Scurt istoric al aparitiei prezumtiei nevinovatiei

Scurt istoric al aparitiei prezumtiei nevinovatiei
În Statele Unite primele elemente ale prezumţiei nevinovăţiei cuprind documentele: Declaraţia de independenţă de la 4 iulie 1776, Constituţia Statelor Unite din 17 septembrie 1787, Corpul libertăţilor (Body of liberties), Declaraţia drepturilor adoptată adoptată de Adunarea din statul Virginia, la 12 iunie 1776.

Alte referate despre: scurt istoric al aparitiei prezumtiei de nevinovatie, scurt istoric al aparitiei si dezvoltarii igienei, scurt istoric al aparitiei pietei alcoolului

Scurt istoric al artileriei

Scurt istoric al artileriei - Artileria, a aparut si s-a dezvoltat din necesitatea lovirii adversarului de la distante mari, in scopul producerii acestuia de pierderi importante, precum si al distrugerii lucrarilor de fortificatii.

Alte referate despre: scurt istoric al clasificarii naturale a lumii vii, scurt istoric al contabilitatii, scurt istoric al constitutionalismului in romania

Scurta bajbaire filozofica

De aceea, simtind incertitudinea si insuficienta cunoasterii unor chestiuni aferente, m-am gândit sa numesc reflectia urmatoare doar bâjbâire, ca filosofii, gânditorii, nu se marginesc sa spuna, reproduca cuminte si fidel ce scrie în cartile de stiinta, ba înca o asemenea preocupare nu este autentic filosofica. Si atunci, într-o asemenea bezna, incertitudine, ignoranta, în care riscul de a gresi e mare, putem începe a medita.

Alte referate despre: referat scurt la filozofie cunoasterea de sine, socrate filozof referate scurte, expresii scurte filozofice
Referate afisate : 18
Medie note: 8.33 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK