Lacuri glaciare

Lacurile glaciare din muntii Rodnei

In urma actiunii erozive,la obarsia vailor glaciare se formeaza niste excavatii circulare,flacante de abrupturi,denumite circuri sau caldari glaciare.Dupa retragerea ghetarilor,in aceste excavatii se acumuleaza apa,dand astfel nastere lacurilor glaciare de circ(iezere).Lacurile mai pot fi intalnite si pe vaile glaciare,in spatele unor morene sau praguri glaciare ce au actionat ca niste baraje in calea apei,permitand acumularea acesteia.

Vaile glaciare sunt o prelungire a circurilor,niste forme de eroziune create de limba ghetarului,initial acesta fiind niste vai fluviatile montane. Ghetarii au sapat bazine adanci in stancile pe care le adaposteau,bazine care s-au umplut de apa in urma topirii ghetii.Molozul depozitat de catre acestia a provocat stavilirea unor vai si,in final,formarea unor lacuri.

Muntii Rodnei fac parte din grupa de nord a Carpatilor Orientali.Cu inaltimea maxima de 2303 m,atinsa de Varful Pietrosu Rodnei,Muntii Rodnei sunt cei mai inalti munti si ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 9kb
Downloads: 2034
Materia: Geografie

Problema apei in lume

Se poate monotoriza si efectul pe care-l are poluarea asupra plantelor
si animalelor si aceasta este o alta metoda prin care oamenii de
stiinta pot determina nivelul de poluare.

Alte referate despre: problema apei in lume, problema apei in lume referat, referat problema apei in lume

Lacuri glaciare

Circul rosiile se afla in partea centrala a complexului glaciar al
Jietului . In partea vestica se desfasoara un circ cu versanti abrupti
, denumit Rosiile I. Circul Rosiile ll se afla sub varful Parangu Mare
(2518 m) si Gruiul (2340 m) , cu versanti abrubti , iar in scobitura
circului este adapostit lacul Oglinda Mandrei , cu o adancime de 8,3m.
La baza peretilor abrupti ai circului glaciar se gasesc extinse trene
de grohotis . Urmeaza , spre est , la circa 2000 m altitudine , circul
Rosiile lll , care in zona centrala prezinta o cuveta de eroziune .
Aici se gaseste lacul Taul fara fund , cu o adancime maxima de 17,6 m
cel mai mare lac din bazinul Jietului . Circul Gheresul se regaseste
pe latura estica a complexului glaciar al Jietului , unde prezinta o
prima treapta superioara , la 2050-2000 m , si unde circul este bine
dezvoltat , aici regasinduse lacul glaciar Gheresul .

Alte referate despre: lacuri glaciare, lacuri glaciare din romania, lacuri glaciare din europa

Muntii Parang

Muntii Parang ocupa o suprafata de circa 1100 kmp in vastul spatiu al muntilor dintre Jiu, Strei si Olt. In familia muntilor Capatinii, Lotrului, Cindrelului, Sureanului, Paringul este amplasat in partea de sud:vest, intr:un poligon cu axa nord:sud lunga de circa 33 km si cu axa est:vest lunga de 32 km. Din punct de vedere administrativ, muntii Parang apartin judetelor Gorj, Hunedoara si Valcea.

Alte referate despre: muntii parang, muntii parang referat, referat muntii parang

Lacurile glaciare din Retezat-Godeanu

In vaile glaciare Gemenele, Sesele, Judele, Bucura si altele, unde se intalnesc deseori exemplare de zambru, jnepenisurile ocupa suprafete intinse. In lungu paraielor se dezvolta asociatii de buruienisuri inalte, alcatuite predominant din Heracleum palmatum, Senecio nemorensis, Angelica sylvestris, A. archangelica ; in jurul lacurilor glaciare predomina buruienisurile de adenostyles allariae var. Kerneri, Athyrium distentifolium, Aconitum tauricum si pajistile de Deschampsia caespitosa.

Alte referate despre: lacuri glaciare din retezat-godeanu, lacuri glaciare din retezat godeanu, lacurile glaciare din retezat godeanu

Lacurile glaciare din Alpi

Lacul Léman: Lac de origine glaciara. I se poate spune "Marea din Alpi". Lung de aproape 73 de kilometri si lat de aproape 14, este al doilea lac al Europei, dupa Balaton, si cel mai mare dintre lacurile alpine. Capatul vestic se afla la Geneva, cel mai cosmopolit dintre orasele elvetiene, locul de unde Rhonul iese din lac si porneste cu o viteza ametitoare spre Burgundia si apoi spre Mediterana. Capatul de est se afla la Montreux, cu festivalurile si cu nu mai putin celebrul sau cazinou. Intre acestea, pe malul nordic elvetian si pe cel sudic francez se aliniaza orase si sate pline de farmec, castele si plaje.

Alte referate despre: lacuri glaciare din alpi, lacurile glaciare din alpi, lacuri glaciare in alpi

Lacurile antropice-artificiale din Romania

De asemenea,lacurile de acumulare sunt alimentate,aproape in intregime,in perioadele secetoase,de cursurile multor rauri ale caror rauri sunt folosite in irigatii,in consumurile agricole si industriale,precum si in consumurile orasenesti.
Lacurile antropice au o suprafata totala de 1150 km2 care reprezinta 1/3 din suprafata totala a lacurilor.

Desi scopul lor initial a fost cel economic,in timp lacurile au devenit turistice datorita valorii peisagistice si accesului relativ facil.
Lacuri antropice de interes hidroenergetic,dar care sporesc,totodata,atractivitatea muntilor si constituie destinatii certe pentru turism :Vidraru pe Arges,Vidra pe Lotru,cele de pe Valea Cernei si Bistritei gorjene,Poiana Marului(pe Bistrita Marului),Negovanu pe Valea Sadului,Sebes pe valea Sebesului,Gura Apei pe Raul Mare.

Lacul de acumulare Izvorul Muntelui(Lacul Bicaz)este cel mai mare lac de acumulare antropic de pe raurile interioare,s-a format in anul 1960 ...

Alte referate despre: lacuri antropice artificiale, lacuri antropice, lacuri antropice din romania

Ecosistemele lacurilor alpine

Ecosistemele lacurilor alpine - Lacul constituie formaţiunea cea mai stabilã de ape stãtãtoare. Întinderea şi adâncimea lui îi conferã un oarecare grad de dezvoltare de sine stãtãtor. Sub raport biologic, în lac se disting cel puţin douã zone, şi anume: zona litoralã, acoperitã de vegetaţie de mal şi subacvaticã, denumitã şi zonã trofogenã sau foticã.

Alte referate despre: ecosistemele lacurilor alpine, lacuri alpine, ecosistemul lacurilor alpine

Marile lacuri

Marile lacuri - Suprafata totalã a acestui sistem este de 244,100 km2. Laolaltã, lacurile irigã circa 750,000 km2 în Canada si în Statele Unite. Principala iesire o reprezintã fluviul Sfântul Laurentiu, o parte din apã vãrsându-se din Lacul Michigan si prin Râul Chicago. Lacurile au ca vecini provincia canadianã Ontario si alte opt state americane: New York, Pennsylvania, Ohio, Indiana, Michigan, Illinois, Minnesota si Wisconsin.

Alte referate despre: importanta riurilor si lacurilor in activitatea omului, lacuri, eseu se asteptau pe lacuri diferite

Relieful glaciar

Unele crevase apar pe părţile laterale ale gheţarilor deoarece gheaţa din centru se deplasează mai repede decât la margini. Când un strat de roci mai dure, rezistente scimbă unghiul de înclinare al pantei, gheţarul se sfarmă, creând o masă de crevase care se intersectează, creste şi culmi de gheaţă. Aceste zone se numesc cascade de gheaţă.

Alte referate despre: relieful glaciar, relief glaciar, relieful glaciar din romania

Lacuri - tipuri

Pe globul pamântesc lacurile asigura de patru ori mai multa apa
proaspata decât râurile , insa viata lor este mai scurta. Daca nu sunt
suplimentate cu apa , acestea pot seca prin procesul de evaporare sau
prin acumulare de mal.

Alte referate despre: referate lacuri tipuri, lacuri-tipuri din romania, lacurilor tipuri

Era glaciara

Dupa alte teorii o glaciatiune poate fi produsa si din cauza acumularii de praf in atmosfera Pamantului ca urmare a poluarii mediului inconjurator. Unii cercetatori au ajuns la concluzia ca era dinozaurilor a luat sfarsit in urma impactului unui meteorit urias cu Pamantul, impact care a ridicat un imens nor de praf in atmosfera. Acest nor de praf a captat razele solare si a inghetat Pamantul. Cauze asemanatoare pot concura la aparitia unei noi ere glaciare.

Alte referate despre: era glaciara, era glaciara 3, ultima era glaciara

Lacurile din Campia Romana

Apele din Lacu Sarat - Braila, Sarat Batogu, Tataru-Ciineni si Movila Miresii, au efecte terapeutice, Lacu-Sarat si Ciineni fiind declarate statiuni balneoclimaterice.Lacurile Jirlau, Ciulnita, Lutul Alb, Plopu, Ianca si Blasova sunt amenajate pentru piscicultura.in judetul Braila sunt si lacuri artificiale destinate pescuitului sau irigatiilor: Maxineni, Gradistea, insuratei, Ulmu, Brotacelul.
De asemenea exista si lacuri de acumulare precum lacurile Galbenu si Satuc pe piriul Valea Boului, precum si Mircea Voda pe Buzoel Nord, a caror apa este folosita la irigat.
Lunca Dunării este o formă de relief, respectiv albia majoră a fluviului Dunărea.

Alte referate despre: lacuri de campie, lacuri din campia romana, lacurile din campia romana

Lacurile Onega si Ladoga din Rusia

Majoritatea insulelor se afla in partea nord-vestica si ele sunt constituite din roci cristaline(fundament baltic)si material morenic transportat de ghetarii continentali.In lac se gaseste o flora si fauna bogata si variata.Aici a fost colonizata si renumita specie de peste din lacul Baikal-omulul-care a inceput sa fie deja pescuit in cantitati mari.

Lacul Onega este un important nod in traficul fluvial pe directiile Volga-Marea Alba,Volga-Leningrad si Marea Alba-Leningrad prin Lacul Ladoga si raul Neva.
Pe tarmul vestic al lacului se gaseste oraşul Petrozavodsk, capitala republicii autonome Carelia din Rusia.Orasul a fost fondat in 1703,de Petru cel Mare,ca centru metalurgic folosind minereul de fier din depozitele lacustre si mlastinoase.

Alte referate despre: onega si ladoga, lacul onega si ladoga, lacul ladoga din rusia

Retezat

Pentru protejarea acestor frumuseti, pentru ca actiunea de ocrotire a
naturii sa devina eficienta si durabila, s-a instituit un cadru legal,
prima hotarare fiind infintarea Parcului national Retezat (1935).In
anul 1980 Parcul national Retezat a fost inclus in reteaua mondiala a
rezervatilor biosferei, organizata in cadrul Programului "Omul si
biosfera" initiat de UNESCO.

Alte referate despre: parcul national retezat, rezervatia naturala retezat, parcul retezat

Poetii englezi ai lacurilor

Dupa obtinerea diplomei, William a plecat la Londra pentru a cunoaste viata in capitala. Sustinator inflacarat al telurilor revolutionarilor francezi, Wordsworth a trecut Canalul Manecii pentru a fi el insusi martor la cele petrecute in Franta. Domnia Terorii i-a distrus sperantele, s-a intors acasa deziluzionat si s-a stabilit in Somerset. Cativa ani mai tarziu, in l802, s-a casatorit cu Mary Hutchinson, care i-a daruit cinci copii, dintre care doi au murit in l8l2.

Alte referate despre: poetii lacurilor, poetul, numai poetul
Referate afisate : 16
Medie note: 8.32 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles