Lacurile glaciare din retezat godeanu

Lacurile glaciare din Retezat-Godeanu

Grupa muntilor Retezat-Godeanu este delimitata de Jiu si culoarul Timis-Cerna. Este formata din munti: Muntii Valcan, Muntii Mehedinti, continuati in nord cu Muntii Cernei(unde intalnim roci calcaroase), Muntii Retezat(cu maxim 2509 m), Muntii Godeanu(cu maxim 2291 m), iar in nord-vest Muntii Tarcu.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 6kb
Downloads: 1974
Materia: Geografie

Problema apei in lume

Poluarea apelor curgatoare afecteaza canalele,fluviile si raurile pe
cursul lor pana la revarsarea in mari.Ea poate contamina si suprafete
intinse de apa,cum sunt iazurile sau lacurile artificiale.

Alte referate despre: problema apei in lume, problema apei in lume referat, referat problema apei in lume

Lacuri glaciare

Revenind la Cabana Obarsia Lotrului , drumetii ce nu au obosit pot sa
o ia pe alte carari de munte , ce-I vor duce in sectorul superior al
Muntilor Sureanu si Candrel (Cindrel) . Aici , ghetarii cuaternari ,
ghetari de circ , au lasat mai putine urme decet in Parang , relieful
glaciar fiind mai putin complex . Aceste forme sculptate de gheata le
gasim grupate in jurul varfurilor Sureanu(2059 m) Cindrel(2245 m) ,
Piatra Alba (2179 m) , si Steflesti(2258 m) .

Alte referate despre: lacuri glaciare, lacuri glaciare din romania, lacuri glaciare din europa

Lacuri - tipuri

Perioada Cuaternara a fost caracterizata printr-o glaciatiune
importanta, când calotele glaciare imense au acoperit nordul Americii,
Europei si Asiei. In Europa , in urma severei raciri climatice, pe
crestele înalte ale Pirineilor, Alpilor si Carpatilor s-au instalat
ghetari montani de diferite tipuri (alpin, pirinean, de platou),
ghetari care au modelat relieful.

Alte referate despre: referate lacuri tipuri, lacurilor tipuri, lacuri-tipuri din romania

Lacurile glaciare din muntii Rodnei

In urma actiunii erozive,la obarsia vailor glaciare se formeaza niste excavatii circulare,flacante de abrupturi,denumite circuri sau caldari glaciare.Dupa retragerea ghetarilor,in aceste excavatii se acumuleaza apa,dand astfel nastere lacurilor glaciare de circ(iezere).Lacurile mai pot fi intalnite si pe vaile glaciare,in spatele unor morene sau praguri glaciare ce au actionat ca niste baraje in calea apei,permitand acumularea acesteia.

Vaile glaciare sunt o prelungire a circurilor,niste forme de eroziune create de limba ghetarului,initial acesta fiind niste vai fluviatile montane. Ghetarii au sapat bazine adanci in stancile pe care le adaposteau,bazine care s-au umplut de apa in urma topirii ghetii.Molozul depozitat de catre acestia a provocat stavilirea unor vai si,in final,formarea unor lacuri.

Muntii Rodnei fac parte din grupa de nord a Carpatilor Orientali.Cu inaltimea maxima de 2303 m,atinsa de Varful Pietrosu Rodnei,Muntii Rodnei sunt cei mai inalti munti si ...

Alte referate despre: lacuri glaciare din muntii rodnei, lacurile glaciare din muntii rodnei, lacuri glaciare in muntii rodnei

Lacurile glaciare din Alpi

Lacul este situat intre Franta si Germania,are o suprafata de 581.5 kmp,iar adancimea maxima este de 309 m.
Lacul prin care Rhônul isi vehiculeaza apele,lacul cu tarmuri contrastante si pitoresti, Lémanul sau Geneva, cum i se mai spune dupa orasul situat in extremitatea vestica,este unul din cele mai pitoresti in Europa vestica.

Daca pe coastele nordice,insorite,ale cantonului elvetian Vaud-de o parte si de alta a pitorescului oras Lausanne se dezvolta vita de vie,cele sudice,ale muntilor Savoy,sunt abrupte,stancoase si umbrite de galeria piscurilor inalte alpine.Fundalul panoramei admirate de la Lausanne si Geneva este dominat de Mont Blanc,cel mai inalt pisc al Alpilor si al Europei(4810 m).Acest decor a atras foarte multi oameni de litere si arte,de stiinta si politica.Voltaire si Goethe,Rousseau si Byron,Alexandre Dumas(tatal)sunt numai cativa care au gasit linistea si inspiratia pentru realizarea capodoperelor lor.

Lémanul a constituit locul si lacul unde ...

Alte referate despre: lacuri glaciare din alpi, lacurile glaciare din alpi, lacuri glaciare in alpi

Retezat Godeanu

I. Masivul Retezat :
Un element car e sporeste pitorescul acestui masiv il reprezinta numeroasele vai si circuri glaacire in spatele uno rpraguri galciare sau acumulari morenice .In Retezat se intalnesc peste 65 cele mai multe dintre ele fiind permanente .Aceste lacuri sunt grupate in mai multe complexe glaciare cele mai importante fiind Pietrele , Judele si Lapusnicul mare .

Alte referate despre: retezat-godeanu, rezervatia naturala retezat-godeanu, retezat godeanu

Parcuri nationale

Retezatul este renumit prin diversitatea floristica, adapostind aproape 1190 specii de plante superioare din cele peste 3450 cunoscute in Romania. Existenta aici a mai bine de o treime din flora Romaniei este unul din motivele pentru care a fost declarat Parc National. La acestea se adauga un numar aproximativ egal de specii inferioare.

Alte referate despre: parcuri nationale, parcuri nationale din europa, parcuri nationale referat

Carpatii Meridionali

Pe Valea Ialomitei prezenta unor roci calcaroase a favorizat aparitia unor chei (Cheile Zanogei, Cheile Tatarului etc.) si a Pesterii Ialomitei. Muntii Leaota, formati din sisturi cristaline, pastreaza pe inaltimi largi platforme de eroziune. Muntii Piatra Craiului au aspectul unei creste zimtate (care reprezinta flancul sinclinal) si au areale cu fenomene carstice (in Cheile Dimbovitei, Cheile Zarnestilor).     Culoarul Bran-Rucar este o zona larga (la 1000 -1200 m) intre Bucegi si Piatra Craiului, umanizata intens cu o veche functie de legatura intre Campulung si Brasov.

Alte referate despre: carpatii meridionali, carpatii meridionali referat, carpati meridionali

Lacuri in America

Prin aparitia unor conuri secundare are loc prabusirea craterului initial, formandu-se depresiuni mult largite si complexe numite caldere. Unul dintre cele mai impresionante lacuri de caldera este lacul Crater din vestul Marelui Bazin, statul Oregon (S.U.A.) cu 55 kmp suprafata si 608 m adancime.Depresiunile lacustre de baraj vulcanic se realizeaza prin bararea unor vai de o curgere de lava sau chiar de material piroclastic aruncat de vulcan. Lacuri de acest gen exista in S.U.A., in Parcul National Lassen din California.

Alte referate despre: lacuri din america de sud, marile lacuri din america de nord, lacuri din america

Lacurile antropice-artificiale din Romania

Lacurile antropice(artificiale)sunt cele construite de om pentru diverse scopuri:obtinerea de energie electrica,irigatii,alimentarea oraselor cu apa,cresterea pestelui,recreare.Cele mai numeroase lacuri artificiale sunt lacurile de acumulare,a caror apa este folosita pentru producerea energiei electrice in hidrocentrale sau pentru alimentarea cu apa a asezarilor omenesti,a industriei si agriculturii si helesteiele(iazurile),folosite pentru cresterea pestelui.Iazurile sunt foarte des intalnite in Podisul Moldovei.

Alte referate despre: lacuri antropice artificiale, lacuri antropice, lacuri antropice din romania

Retezat

Suprafata Muntilor Retezat este de cca. 700km patrati mai mica decât a
Muntilor Fagarasi, dar mai mare decât a Bucegilor.Aceasta suprafata
poate fi impartita in doua zone importante : peima mai înalta este
ocupata de Retezatul propriuzis;a doua , mai scunda si mai restrânsa,
este ocupata de masivul Piule-Iorgovan(Retezatul mic).

Alte referate despre: parcul national retezat, rezervatia naturala retezat, parcul retezat

Parcul National Retezat

In parc sunt 1200 de specii vegetale . La poale se intind paduri de fag , carpen si mesteacan ; in vai creste arinul negru . Mojdreanul si teiul pot fi gasite pe Valea Raului Mare . La peste 1000 m gasim molid , scorus , artar , mesteacan , mai intai treptat in padurile de amestec , apoi rasinoasele formeaza un etaj propriu-zis pana la 1800 – 1900 m .

In vegetatia subalpina se mai remarca alaturi de iuniperete si jnepenisuri , smirdarul . In zonele calcaroase se remarca argintica , orhideele – papucul doamnei , sangele voinicului , crinul , vulturica ( 34 de specii ) .

Fauna este reprezentata de cerb , caprioara , capra neagra , marmota , mistretul , ursul , jderul , pisica salbatica , cocosul de munte , ierunca , vulturul sur , acvila de munte .

Alte referate despre: informatii despre parcul national retezat, referat parcul national retezat, parcul national retezat referat

Relieful glaciar

Modificarea peisajului
În drumul lor spre baza muntelui gheţarii erodează uscatul. Ei transportă şi resturile de roci sfărâmate de acţiunea îngheţului, care se rostogolesc pe versanţii gheţarului. Uneori masele mari de roci acoperă complet gheaţa. De exemplu, în decembrie 1991, pe versantul estic al Munţilor Cook, cei mai ânalţi din Noua Zeelandă, s-a declanşat o avalanşă de zăpadă şi de roci sfărâmate. Înălţimea munţilor s-a redus cu 10m , şi aproximativ 2,5 milioane mł de rocă s-au prăvălit în jos, acoperind gheţarii.

Aluviunile transporte de gheţari sunt numite morenă. Ea este transportată sub linia zăpezilor permanente până în zona de ablaţie. Aici gheaţa care compune gheţarii începe să se evapore. Morena este astfel împrăştiată în jurul bazei gheţarului.

Alte referate despre: relieful glaciar, relief glaciar, relieful glaciar din romania

Rezervatia naturala Retezat

Rezervatii forestiere avem la Letea din Delta Dunarii, Hagieni si Valea Fagilor, ambele din Dobrogea; Snagov, Comana din apropierea Capitalei, apoi cele de la Cazanele Dunarii, Beusnita, Domogled, Penteleu, Piatra Arsa, Ceahlau, Slatioara, Padurea Bejan, Padurea Hirboanca, Padurea Seaca - Optasani si rezervatia de castani de la Tismana.

Alte referate despre: rezervatie naturala retezat, rezervatia naturala retezat godeanu, referat rezervatia naturala retezat

Lacuri

Lacurile de la Sovata, dealurile bine împadurite creeaza cadrul
natural si potentialul balneologic pentru o statiune al carui renume a
depasit granitele tarii.

Alte referate despre: importanta riurilor si lacurilor in activitatea omului, lacuri, eseu se asteptau pe lacuri diferite

Era glaciara

Sa ne inchipuim un frig mare de tot , furtuni de zapada dinspre nord , un peisaj de zapada si ghetari , si astfel putem avea o imagine despre cum arata Pamantul in era glaciara cu 1,7 milioane de ani pana la 10 mii de ani in urma .
Aproape in toate colturile lumii au ramas urme din timpurile stravechi ale felului in care s-a format Pamantul . Muntii inalti , dealurile care se intind la poalele lor , piatra utilizata pentru constructia oraselor spun foarte multe pentru aceste transformari
Marea parte a lumii era acoperita de un strat gros de ghiata , care se intindea de la polurile foarte reci spre Ecuator . Pamantul in stramtoarea erei glaciare , in timpul furtunilor de zapada , ce suflau dinspre nord spre sud , era o planeta rece cenusie .
In era glaciara stratul de ghiata polara s-a extins pe partile de nord ale Europei si ale Americii de Nord . Acele locuri , care nu au fost acoperite de ghiata au devenit tinuturi reci de turda si de stepa , dar existau si zone de clima ...

Alte referate despre: era glaciara, era glaciara 3, ultima era glaciara

Poetii englezi ai lacurilor

In locul unui epic plin de batalii, idile si supranatural, cum se scria inaintea lui, aici poetul insusi este personajul central al poeziei. Aceasta noua abordare personala a fost aproape revolutionara in lumea poeziei; astfel Wordsworth a fost primul poet modern care a vazut in experienta sa personala si in trairile interioare o tema potrivita pentru poezie.

Alte referate despre: poetii lacurilor, poetul, numai poetul

Migrarea pestilor in lacurile de ses - studiu de caz

Fenomenul migrarii pestilor in lacuri este foarte putin studiat si aproape necunoscut in randul pescarilor sportivi, fiind cel mai adesea cauza principala a compromiterii unor partide de pescuit in majoritatea baltilor de ses.De ce acest studiu de caz ?Acest studiu de caz l-am abordat pornind de la observatia ca, pescari care au pescuit in aceeasi zi, in conditii aproape identice dar in locuri diferite intr-o anumita balta, au obtinut rezultate de la dezastruos la foarte bine. Concluzia a fost clara: pestele tragea doar intr-o zona a baltii, unde pescarii prindeau in medie 5-7 kg, fata de ceilalti care, cu putin noroc, daca prindeau 1 kg de maruntis.

Alte referate despre: analiza pest studiu de caz, pesti din apele de ses, migrarea pestilor
Referate afisate : 19
Medie note: 8.21 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles