Legenda lui traian si a dochiei rezumat

Baba Dochia

Babele sunt conduse de Dochia, care, se spune, isi leapada in fiecare zi cate un cojoc ce este luat de "surorile" sale, numite dupa zilele saptamanii: Lunica, Martica, Marcuriana, Joita, Virita, Sitita si Domnica.

Baba Dochia - .La inceput de an agricol, de cele mai multe ori, Baba Dochia este reprezentanta Anului Vechi, invinsa si apoi inlocuita, in urma unei competitii dificile, de una mult mai tanara. Exista si credinte care o prezinta drept victima, o batrana crestina cuviincioasa, un adevarat spirit protector. Ea este cea care se roaga neincetat lui Dumnezeu pentru a aduce mai repede timpul calduros.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 17kb
Downloads: 2414
Materia: Romana

Cele 4 mituri romanesti

In istoria exegezei mioritice s-au conturat mai multe directii de cercetare, fiecare destinata sa lamureasca "esenta" si sa descopere "geneza", adica secventa de timp si mediul socio-profesional in care a aparut si s-a dezvoltat dramatica si enigmatica poveste a pastorului. Când "esenta" a fost cautata in geneza, cercetarea a capatat caraeter limitativ si absolutizant. Directia etnografica, reprezentata prin nume de marca (C. Brailoiu, Ion Muslea), a sustinut ca sensul poemei ar fi determinat de obiceiuirile de inmormantare.

Alte referate despre: mituri romanesti, miturile romanesti, cele 4 mituri romanesti

Povestea lui Harap-Alb

Povestea lui Harap-Alb - 2. Creatii ale autorului:
De-a lungul vietii Ion Creanga a scris o serie de lucrari printer care se numara: scrieri memorialiste-“Amintiri din copilarie”, povesti precum “Povestea lui Harap-Alb”, “Soacra cu trei nurori”, “Danila Prepeleac”, povestiri- “Povestea unui om lenes”, “Prostia omeneasca”, “Inul si camesa” si naratiunea “Mos Nechifor Cotcariu” pe care autorul a subintitulat-o “povestire glumeata”. Povestea lui Harap-Alb

Alte referate despre: rezumat harap alb, harap alb rezumat, harap alb

Toam Alimos

Toam Alimos - Soseste Manea care ii aduce haiduculuiacuzatii grave, imaginare, hiperbolice, fiind hotarat sa-l uciada pe haiduc. In acest moment narativ, personajele principale intruchipand simbolic antiteza dintre bine si rau, se afla fata in fata, cele doua portrete definesc fizic si moral personajele tipice ale baladei vitejesti haiducul si stapanul mosiilor. Toam Alimos

Alte referate despre: toam alimos rezumat, balada toama alimosi povestire momente ale subiectului, universul operei lui toama alimos

Lostrita

In Lostrita credinta ortodoxa, bine inradacinata in sufletul poetului prin educatia primita de la parinti si prin structura sa spirituala (a fost medic) a carei dominate este iubirea de oameni, il situeaza pe Vasile Voiculescu in traditionalism, mai ales ca el versifica episoadele biblice fara sa talmaceasca invataturile crestinilor sa tagaduiasca Divinitatea, asemenea lui Tudor Arghezi in “Psalmi”.

Alte referate despre: lostrita, lostrita rezumat, lostrita de vasile voiculescu rezumat

Joc si joaca - eseu

Jocul si joaca sunt teme foarte des întâlnite în viata cotidiană, iar ele reflectă o anumită tendintă a omului spre socializare. Jocul este ca generalitate mai strict, de aceea el prezintă reguli, unele trebuie respectate, iar altele sunt menite să fie încălcate. Astfel apare dorinta oricărei fiinte umane de a depăsi ceea ce este normal, de a depăsi pe altii si de a se depăsi pe sine, o tendintă spre perfectiune, ca tel principal al vietii. Mediocritatea este pentru cei slabi, de aceea omul a inventat competitia ca modalitate de afirmare.

Alte referate despre: joc si joaca eseu, jocul si joaca eseu, joc si joaca-eseu

Mitogeneza romaneasca

Personificări calendaristico-meteorologice (Sântilie, Paparuda, baba dochia , Sânvãsii, Vântul Turbat, Moş Crivăţ, Zorila); zâne bune (Iana Sânziana / Sora Soarelui, Sânzienele, Ileana Cosânzeana, Inia-Dinia, Piaza Buna); zâne rele (Iele, Rusalii, Brehne, Piaza Rea); eroi arhetipali (Fãt-Frumos, Agheran Viteazul, Aleodor Împărat, Ler Împărat); personaje magice binevoitoare (Ageru-ochilor / Ochilã, Ageru-pãmântului); demoni (Cãţelul Pãmântului, Muma-Padurii, Moşul-Codrului, Vâjbaba, Baba Cloanţa, Baba Hârca, Drãgaica, Vâlva, Joimãriţa, Martolea, Goga, Oaca, Pâca, Stima apei, Stafiile, Pricoliciul, Strigoii / Moroii, Spiriduşul, ...

Alte referate despre: mitogeneza romaneasca, etnogeneza romaneasca, arome naturale folosite in bucataria romaneasca

Legenda Martisorului

Firele pentu martisoare erau pregatite la sezatori,unde fetele torceau,firele toarse (nu doar cele cu care legau martisoarele) reprezentind legaturile simbolice virtuoale ce urmau sa le uneasca destinul.Se considera ca Martisorul are un simbolism feminin,metalele din care era confectionat la origine fiind argintul sau arama (nu aurul),ambele apatinind simbologiei feminine,selenare.

Alte referate despre: legenda martisorului, legenda martisorului in engleza, legenda martisorului rezumat

Traian Vuia

Multe ziare din Franta, Statele Unite si Marea Britanie au scris despre primul om care a zburat cu un aparat mai greu decat aerul, echipat cu sisteme proprii de decolare, propulsie si aterizare. De atunci a fost scoasa in evidenta si propagata ideea ca Vuia a reusit cu aparatul sau sa decoleze de pe o suprafata plata, folosind numai mijloace proprii, "la bord", fara "ajutor extern" (panta, cale ferata, catapulta, etc.). Totusi, au fost si mai exista multe contradictii si dezbatere asupra definitiei de primul aeroplan.

Alte referate despre: traian vuia referat, traian vuia, referat traian vuia

Datini de Pasti

* Datini de Pasti in zona Campulung Moldovenesc, datina se deosebeste prin complexitatea simbolurilor, a credintei in puterea miraculoasa a rugaciunii de binecuvantare a bucatelor. In zorii zilei de duminica, credinciosii ies in curtea bisericii, se asaza in forma de cerc, purtand lumanarile aprinse in mana, in asteptarea preotului care sa sfinteasca si sa binecuvanteaze bucatele din cosul pascal. In fata fiecarui gospodar este pregatit un astfel de cos, dupa oran¬duiala stramosilor.

Alte referate despre: datini de pasti, datini de paste, datini despre paste

Martisorul

Snurul alb si rosu cu o amuleta(banut, o scoica) l legau parintii la mâna copiilor, îl daruiau flacaii fetelor, îl shimbau fetele între ele cu sens de urare de noroc, de sanatate ca 'argintul curat, ca piatra de râu, ca scoica din ape'.

Alte referate despre: martisor de ion pillat, ion pillat martisor, compunere despre martisor

Legendele Romei

A treia legenda se bazeaza pe un obicei singular al vechilor popoare italice, cel al Primaverii sacre. Obiceiul cerea ca atunci cand o epidemie sau o alta nenorocire se abatea asupra lor, induplecarea zeilor sa se faca prin sacrificarea tuturor copiilor nascuti in primavara acelui an.

Alte referate despre: legenda romei, legendele romei, legenda romei antice

Traian Vuia

Le passage du temps a corrigé une telle attitude de méfiance, qui était en total désaccord avec les articles de la loi française du 5 juillet 1844 portant sur les inventions. L'article premier de cette loi prévoyait que la constatation du fait que quelq'un devenait auteur d'invention tel jour, à telle heure, était naturellement considérée comme officielle.

Alte referate despre: trasaturile morale ale lui traian vuia din o zi de primavara, trasaturi morale traian vuia, trasaturile morale ale lui traian vuia

Explorations in Arthurian Legends

The legends tell us that Arthur was a wise and powerful king, who ruled from a giant and glorious castle and who commanded the loyalty of hundreds of men.
First and foremost of these followers were the Knights of the Round Table. That the greatest knight in skill of arms, Lancelot, pledged his loyalty to Arthur is testament to the fact that the king was worthy of such admiration, both as a king and as a warrior.

Alte referate despre: arthurian legends, explorations in arthurian legens, myths and legends

Traian si razboaiele daco-romane

Sub conducerea lui Traian intinderea Imperiului roman era maxima: din
Mesopotamia si Armenia pana la coastele africane si europene ale
Atlanticului, ingloband Britania, de la Euopa centrala, cuprinzand
Marea Mediterana, pana in deserturile Nubiei, in sudul Egiptului si
ale Arabiei.

Alte referate despre: traian si razboaiele daco-romane, traian si razboaiele daco romane, razboaiele daco-romane 101-102 105-106 intre decebal si traian referat

KING ARTHUR ` S LEGEND

KING ARTHUR ` S LEGEND
The earliestcontinuous Arthurian narrative is given in the Historia Regum Britanniae (c . 1139 ) by the English writer Geoffrey of Monmouth . Here Arthur is identified as the son of the British king Uther Pentragon and his counsellor Merlin is introduced . The Historia mentions the isle of Avalon , where Arthur went to recover from wounds after his last batlle , and it tells of Guinevere’s infidelity and the rebellion instigated by Arthur’s nepheww Mordred .

All later developments of the Arthurian legend are based on Geoffrey’s work . Thus , the first English Arthuurian story , in the poet Layamon’s Roman de Brut (1205 ) is an English version of Geoffrey’s Historia . Arthur os depictedas a warrion on an epic scale ; and the story of his magic sword Excalibur , which only he could extract from a rock , is incluted for the first time ...

Alte referate despre: king arthur s legend, the legend of king arthur, king arthur legend

Traian

Traian a încurajat dezvoltarea culturii, el însusi scriind o carte
despre luptele cu dacii (care s-a pierdut din pacate) si scrisori
catre prietenul sau, Pliniu cel Tânar.

Alte referate despre: columna lui traian, legenda lui traian si a dochiei, imparatul traian

Columna lui Traian

Muzeul de Istorie al Romaniei din Bucuresti. Muzeul se afla pe Calea Victoriei, in fosta cladire a Palatului Postelor. Cladirea a fost inceputa la indrumarea arhitectului Savulescu in 1894 si a fost terminata si inaugurata in toamna anului 1900. Are o suprafata de 8 000 mp. si a costat peste 4 000 000 lei aur. In prezent adaposteste si Tezaurul National care cuprinde obiecte de aur, argint si pietre pretioase. Tot aici se afla si o copie desfasurata a Columnei lui Traian.
Columna lui Traian este um monument aflat la Roma in Forumul lui Traian; ridicat in 133 e.n. da catre Apolodor din Damasc, din ordinul imparatului Traian, in amintirea victoriilor impotriva Dacilor (105 – 106).
La Roma au fost construite numeroase forumuri, de catre imparatii romani care le-au dat numele: Cezar, Augustus, ...

Alte referate despre: columna lui traian referat, referat columna lui traian, columna lui traian-referat

Stefan cel Mare si sfant in legende

"Motivele" care au dus la aceasta rezerva, invoca în principal, legaturile avute de Stefan cel Mare cu unele partenere, în afara familiei. Aceste legaturi au o justificare fireasca, omeneasca, deoarece ele au avut loc departe de Curtea Domneasca, când Stefan cel Mare lipsea nedorit mult timp de acasa pentru sustinerea luptelor împotriva navalitorilor straini.

Alte referate despre: stefan cel mare si sfant in legende, stefan cel mare si sfant in legenda, legende despre stefan cel mare si sfant
Referate afisate : 19
Medie note: 8.07 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK