Legende vlad tepes

Istoria lui Vlad Tepes si Legenda lui Dracula

Faima europeana de care s-a bucurat Vlad Tepes are ca punct de plecare puternica personalitate a domnului Tarii Romanesti, voievod autoritar, necrutator cu dusmanii, si un luptator neоnfricat impotriva otomanilor. Izvoarele narative, оndeosebi "Povestirile germane" despre faptele domnului au raspandit in Europa imaginea unui domn crud, neindurator pentru a justifica atitudinea lui Matei Corvin care nu a dus la bun sfarsit campania de sprijinire a domnului in lupta antiotomana din 1462.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 8kb
Downloads: 1332
Materia: Istorie

Vlad Tepes

Socotindu-se destul de puternic, avand consintamantul rudei sale Matei
Corvinu, organizeaza o incursiune in tara Fagarasului si Amlasului
facand represalii impotriva negustorilor Brasoveni si Sibieni, care
nu-i respectasera dispozititile cu privire la limitarea activitatilor
negustoresti la targurile din Tara Romaneasca.

Alte referate despre: vlad tepes, vlad tepes referat, referat vlad tepes

Mitul Dracula

Prin “imagini” nu trebuie să înţelegem simple fotografii interioare, ci reflecţii imanente ale unor scheme de comportament, iar faptul că este comun umanităţi conduce la idea că activităţile care au la fundaţie aceste tipuri de comportament sunt constatabile, evident nu direct ci hermeneutic, numai în produsele sociale ale omului, căci cea care le-a conceput este gândirea colectivă.

Gândirea omului nu a rămas neatinsă de evoluţie, ea este chiar nota sa definitorie, având rol determinant în structura bio-psihică actuală. Vrem să afirmăm că arhetipul chiar dacă este un dat ereditar, capătă forme de manifestare în funcţie de gradul de dezvoltare a gândirii, a capacităţi acesteia de înţelegere şi mai ales de a privi mediul înconjurător şi poziţia sa în raport cu acesta.
Imediat după ce şi-a indeplinit trebuinţele biologice primare, omul a căutat obţinerea într-un fel sau altul a securităţi, a siguranţei. Nivelul de dezvoltare a gândirii ...

Alte referate despre: mitul dracula, romania si mitul dracula, referat in limba engleza despre mitul dracula

Domnia lui Vlad Tepes

Relatiile cu Transilvania si Ungaria
Aceste relatiiau format unul din principalele aspecte ale politicii a lui Vlad Tepes, cu implicatii si in politica sa interna. Hotarat sa ramana alaturi de Ungaria si Transilvania pe care spera ca se va putea sprijini in lupta contra turcilor, la scurta vreme dupa ocuparea tronului, inainte de 6 septembrie 1456, Vlad Tepes a facut o declaratie de fidelitate fata de regele Ungariei, Ladislau. Acesta cerea sasilor sa ajute cu bani si oameni pe Dan, voievod, care mergea sa-l alunge pe Vlad Tepes din tara sa. Tepes ii ruga pe sibieni sa renunte la asemenea actiuni ostile avertizindu-i ca altfel va fi silit sa ia masuri impotriva lor.Atacurile lui Vlad impotriva Sibiului s-au impletit cu actiunile lui Mihai Szilagyi indreptate impotriva partizanilor regelui Ladislau.Iarna anului 1458-1459 aduce brusc o inasprire a relatiilor dintre Vlad Tepes si orasele din sudul Transilvaniei deoarece Vlad Tepes a interzis patrunderea negustorilor in interiorul tarii.Aceasta ...

Alte referate despre: domnia lui vlad tepes, domniile lui vlad tepes, viata si domnia lui vlad tepes

Vlad Tepes

Primul act important de razbunare a fost indreptat impotriva boierilor din Targoviste, vinovati de moartea tatalui si a fratelui sau. In duminica de Pasti a anului 1459, el a arestat toate familiile de boieri care participasera la petrecerea princiara. Cei mai batrani au fost trasi in teapa, iar ceilalti au fost fortati sa strabata pe jos drumul de o suta de kilometri din capitala pana la Poenari, unde au fost pusi sa construiasca o fortareata pe ruinele unui avanpost vechi cu vedere la raul Arges.

Alte referate despre: referat despre vlad tepes, vlad tepes referat istorie, viata lui vlad tepes

Vlad Tepes - Mit si Adevar

Acestia l-au defaimat si acuzat de intelegeri cu turcii contrare intereselor tarii; a fost inchis de catre regele Matei Corvin si mai tarziu chipul sau de om crud, dar care a pus „cumplita lui fire in slujba tarii sale”, a fost asociat cu vampirul Dracula, personajul principal din celebrul roman de fictiune „Dracula” al scriitorului irlandez Bram Stoker aparut la Londra in 1897 si considerat de catre Oscar Wilde „poate cel mai frumos roman din toate timpurile”.

Alte referate despre: vlad tepes mit sau realitate, vlad tepes fictiune si adevar, vlad tepes mit

Vlad Tepes

In al –V-lea deceniu al veacului al –XV-lea , dincolo de munti in Transilvania si Ungaria ,comandantul de osti Iancu de Hunedoara respingea expansiunea otomana. In 1442 armatele otomane in frunte cu Mezid-bei, begul de Vidin, navalesc in Transilvania si la 18 martie aproape de Alba –Iulia infrang la Santimbru ostile adunate de catre Iancu de Hunedoara.

Alte referate despre: vlad tepes biografie, vlad tepesi, vlad tepes istorie

Vlad Tepes

Moartea imparatului Sigismund de Luxemburg (9 decembrie 1437) creeaza o slabire a frontului antiotoman, fapt ce este exploatat cu promptitudine de sultanul Murad alI-lea care se hotareste sa atace Transilvania.

Foarte posibil ca voievodul muntean care il insotea pe Murad al II-lea , sa fie obligat sa-si ia pentru a garanta fidelitatea fata de sultan pe cei doi fii Mircea si Vlad.

Alte referate despre: luptele lui vlad tepes, referate vlad tepes, caracterizarea lui vlad tepes

Vlad Tepes

Între timp, în Ţara Românească, datorită luptei pentru putere dintre cele două ramuri ale neamului Basarabilor: Danii ş Drăculeştii, are loc slăbirea puterii politice şi implicit economice şi armate a ţării. Astfel, de la moartea lui Mircea cel Bătrân şi până la prima domnie a lui Vlad Ţepeş în 1448 (deci în 30 de ani) au fost opt domni: Mihail I, Dan II “cel Viteaz”, Radu II Prasnavlaga, Alexandru Aldea, Vlad Dracul, Mircea II, Basarab II şi Vladislav II.

Alte referate despre: referat vlad tepes istorie, referat istorie vlad tepes, personalitatea lui vlad tepes

Legendele olimpului

Problema esentiala care se punea era aceea ca un zeu sa nu apara pe scena mai inainte de a fi creat asa cum de pilda, la Hesiod, Eros este stapanul inimi zeilor si oamenilor, cand zeii si oamenii nici nu existau. Tocmai de aceea Al. Mitru a procedat cu multa atentie si logica introductand mitul lui Prometeu pentru a explica in acest fel aparitia oamenilor, opera a mainilor lui Prometeu.

Alte referate despre: legendele olimpului, legendele olimpului rezumat, legendele olimpului zeii

Dracula de Bram Stoker

Intre timp, in Anglia, logodnica lui Harker, Mina Murray, corespondeaza cu prietena sa Lucy Westenra. Lucy a primit trei propuneri in casatorie de la Dr. John Seward, Arthur Holmwood, si de la americanul Quincey Morris. Aceasta era foarte trista deoarece era constienta de faptul ca va trebui sa-i refuze pe doi dintre ei, intr-un final alegandu-l pe Arthur Holmwood.

Alte referate despre: dracula de bram stoker rezumat, dracula de bram stoker, rezumat dracula de bram stoker

Dracula

In 1462, Sultan Mehmed II retaliated by invading Walachia with an army three times larger than Dracula's. Dracula was forced to retreat to his capital, Tirgoviste. He burned his own villages and poisoned wells on the way so the Turkish army wouldn't have any food or water. When the sultan reached Tirgoviste, he saw a terrifying scene, remembered in history as "the Forest of the Impaled".

Alte referate despre: dracula bram stocker, dracula rezumat, dracula

Vlad the Impaler

And there is plenty, some of it rather farfetched. For example, it has been suggested that Stoker drew the concept of the staking of a vampire from his knowledge of Vlad's penchant for impaling his enemies on stakes; that Renfield's fondness for insects and small animals is a reenactment of Vlad's habit of torturing small animals while he was held prisoner in Hungary; or that Count Dracula is repelled by holy symbols because Vlad betrayed the Orthodox Church by converting to Roman Catholicism. Such speculation has arisen from a basic assumption (yet to be proved conclusively) that Stoker knew much more about Vlad than what he read in Wilkinson; that his other major sources were the Hungarian professor Arminius Vambery, and his own readings in the British Museum (both of which are indirectly alluded to in the novel).

Alte referate despre: vlad the impaler, vlad the impaler primary sources, vlad the impaler primary source

Vlad Tepes - erou al romanilor

Tatăl său Vlad Dracul a dobândit această poreclă prin faptul că a fost învestit cu ordinul de Cavaler Cruciat al Dragonului pentru meritul în apărarea creştinismului împotriva turcilor. Acesta simbolizează victoria creştinilor împotriva păgânilor. Fiul său Vlad al II-lea a fost numit Drăculea sau Dracula, adică “fiul Dracului”. Precla “Ţepeş” i s-a dat încă din secolul al XV-lea, ca urmare a utilizării pedepsei tragerii în ţeapă. Această pedeapsă nu este produsul imaginaţiei lui Vlad,ea fiind cunoscută încă din Antichitate. De mai multă vreme Vlad Ţepeş, renunţase la ideea cuceririi scaunului domnesc cu ajutor otoman.

Vlad Ţepeş se apropie de Iancu, împărtăşeşte idealurile politice şi aşteaptă momentul potrivit pentru a trece munţii şi a lua din nou domnia cu sprijin transilvănean. Când s-a ivit acest moment, în primăvara şi vara anului 1456, el este pretendentul în care Iancu îşi pune speranţa, el este omul capabil ...

Alte referate despre: vlad tepes erou, vlad tepes un erou, domnitorul vlad tepes

Scrieri medievale romanesti - Macarie Efimie Azarie povestirile lui Vlad Tepes

Manifestarea literara in Tarile Romane ale secolelor XV - XVI marcheaza o sincronizare la mentalitatea slavo - bizantina a perioadei, principalele cai de transmitere a valentelor si tiparelor culturale ale vremii, vadindu-se o tendinta de civilizare, de adaptare la modele valorizate, apreciate in acest colt al Europei, indiferent ca intentia avuta in vedere era cea pastrare a legaturilor cu trecutul, de glorificare a imaginii unui domnitor, de indeplinire a completa a sarcinilor domnitorului fata de divinitate, de urmasii si de supusii sai, ori ca accentul trece pe o prima figura recognoscibila european din istoria spatiului medieval de la nordul Dunarii.

Alte referate despre: povestiri despre vlad tepes, domnitorii tarii romanesti mihai viteazul mircea cel batran vlad tepes, povestirile lui vlad tepes

Legenda Martisorului

Savantii sustin ca Martisorul a fost mostenit de la romani,in calendarul carora 1 martie coincidea cu inceputul Anului Nou,luna martie fiind dedicata zeului Marte,divinitatea vegetatiei si a casatoriilor, inainte de a deveni zeul razboiului.In aceasta zi,femeile si fetele(uneori si copiii)puneau la git o moneda gaurita de metal stralucitor,de obicei argint,legata de un snur impletit de lina, alcatuit din doua fire,unul rosu si altul alb,pentru a avea noroc la rodirea cimpului si pentu anu se pirli la soare sau ca fetele sa se faca mai frumoase si mai dragostoase.

Alte referate despre: legenda martisorului, legenda martisorului in engleza, legenda martisorului rezumat

Genul epic - Pasa Hassan si Dreptatea lui Tepes

Se desprinde de aici faptul ca orice opera epica are trei elemente
definitorii: naratorul (cel care povesteste faptele), actiunea
(totalitatea faptelor, a intamplarilor) si personajele (persoane care
savarsesc si sunt purtatoarele mesajului autorului). Intrucat in
operele epice sunt povestite fapte ,intamplari ,modul de expunere
caracteristic acestor creatii este naratiunea. Acesta este modul de
expunere predominant, insa se poate imbina si cu celelalte moduri de
expunere : descrierea, dialogul, monologul interiorist si evocarea. In
ceea ce priveste naratorul, acesta poate fi scriitorul insusi, si
atunci relatarea faptelor se face la persoana a III-a, sau unul dintre
personaje care participa la actiune, de data aceasta naratiunea
facandu-se la persoana I.

Alte referate despre: apartenenta la genul epic pasa hassan, genul epic pasa hassan, demonstratie gen epic pasa hassan
Referate afisate : 17
Medie note: 8.58 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK