Legile silogismelor

Legile silogismului

Legile silogismului.Avem un exemplu de silogism, redat intr-o forma de exprimare standard. Propozitiile de deasupra liniei reprezinta premisele, iar propozitia asezata sub linie este concluzia.

Legile silogismului.In alcatuirea silogismului apar trei si numai trei notiuni, numite “termenii silogismului". Pentru a descoperi functiile acestor notiuni, vom porni de la concluzie. Concluzia este o propozitie universala afirmativa careia ii corespunde formula SaP. in care S=plutoniu, iar P=element radioactiv.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 412kb
Downloads: 20
Materia: Filosofie

Logica modala

Vom vedea în acest caz că apare aceeaşi inconsistenţă discutată mai sus şi anume posibilul este indentificat cu contingentul. Pe de altă parte observăm aici o teză foarte interesantă şi anume ‘o afirmaţie nu-şi poate avea contrariul într-o altă afirmaţie, ci doar într-o negaţie’. Rostirile puse în joc, ca cele în care a fi este spus de două ori şi la mod şi la dictum.

Pe de altă parte observăm că a fi necesar va deveni principiul de exsistenţă, iar reflexia logică va deveni reflexie ontologică. Tot ce este necesar este şi actual, existenţele fiind: sau acte pure, sau acte îmbinate cu puteri, sau simplă virtualitate.

Aristotel va defini domeniul logicului ca fiind logosurile, expresiile enunţiative, care singure poartă asupra adevărului şi falsului, singure sunt în prezentul logic şi singure vor putea duce la înlănţuiri demonstrative.

Modurile logice aduc în tabloul gramatical al verbului alte moduri decât indicativul.Propoziţiile ...

Alte referate despre: logica modala, referat logica modala, ce este logica modala

Demonstratia si combaterea logica

Diferenţa esenţială între demonstraţie şi deducţie este faptul că in demonstraţie ştim că premisele sunt adevărate ,atunci concluzia este adevărată.
Schema de inferenţă a demonstraţiei este:
P(adevărate)
Q (adevărată)
Dacă premisele P sun adevărate şi demonstraţia este corectă,atunci concluzia Q este adevărată.Rezultatul se marchează cu Q.E.D (quod erat demonstrandum=ceea ce era de demonstrat.
Demonstraţia este,de fapt ,,reducera unei propoziţiidate la propoziţii adevărate’’ cu ajutorul raţionamentelor valide.Se înţelege că nu există procedură universal valabilă de a afla fundamentul demonstraţiei şi că trebuie să intuim din ce propoziţii deducem şi cum deducem.

Alte referate despre: demonstratia si combaterea logica, demonstratie si combatere logica, referat logica demonstratia si combaterea

Legile lui Murphy

Legile lui Murphy sunt cunoscute în toată lumea, sunt afişate în birourile politicienilor şi ale cercetătorilor, în atelierele de proiectare şi în cabinetele consultanţilor financiari, ale universitarilor şi ale studenţilor. Toată lumea se amuză cu ele. Stimulaţi de spiritul lor, numeroşi specialişti au creat legi ce le poartă numele, legi ce sintetizează o experienţă într-un domeniu anume sau surprind paradoxurile vieţii cotidiene. Legile lui Parkinson, legile lui Peter, legile lui Finagle sunt la fel de celebre ca cele ale lui Murphy. Dar a existat oare Murphy?

Alte referate despre: legile lui murphy download, legile lui murphy, download legile lui murphy

Textul descriptiv, narativ, argumentativ

“Sofrologia este o şcoală ştiinţifică, fondată în anul 1960 în Spania de către pshiatrul columbian Alfonso Caycedo. Scopul pe care şi-l propune este acela de a realiza o sinteză a tehnicilor de relaxare orientale şi occidentale. Originea etimologică a termenului “sofrologie” provine din limba greacă şi desenează ştiinţa armoniei conştiinţei (“sos”= armonie, echilibru; “phren”= creier, conştiinţă; “logos” = ştiinţă).
Aşadar, sofrologia reprezintă un ansamblu de metode prin care se produce o modificare a stării conştiinţei, având drept scop realizarea unei stări de seninătate, echilibru, armonie. Rezultă starea sofronică, situată între somn şi veghe, şi care poate avea diferite trepte, de la reverie la transă. De menţionat faptul că în oricare din treptele acestei stări se menţine o fantă conştientă.
Sofrologia nu este, cum cred mulţi, un nume nou dat hipnozei. Aceasta este numai unul din numeroasele domenii explorate ...

Alte referate despre: textul descriptiv narativ argumentativ dialogu, textul descriptiv narativ argumentativ dialogul, text descriptiv narativ argumentativ

Cele 7 zile ale creatiei

„Dumnezeu a zis: ”Să fie nişte luminători în întinderea cerului ca să despartă ziua de noapte. Ei să fie nişte semne care să arate vremile, zilele şi anii şi să slujească de luminători în întinderea cerului ca să lumineze pământul.” Şi aşa a fost. Dumnezeu a făcut cei doi mari luminători şi anume: luminătorul cel mare ca să stăpânească ziua şi luminătorul cel mai mic ca să stăpânească noaptea.

Alte referate despre: cele 7 zile ale creatiei, cele 6 zile ale creatiei, in cate zile a creat dumnezeu lumea

Elemente de logica

Logica constructivista, curent în logica matematica, caracterizat prin
construirea inductiva a expresilor logice. Ideea de baza a logici
constructivista consta în interdictia de a transfera asupra multimilor
infinite priincipiile valabile pentru multimile finite (legea dublei
negatii, principiul tertului exclus s.a.).

Alte referate despre: multimi si elemente de logica matematica, elemente de logica matematica, elemente de logica

Studiul legilor de conservare a impulsului

Studiul legilor de conservare a impulsului - Teoria lucrarii:
(AB) : m.u.a.
v = 2gh
v = 2*9,8*1 = 4,42 m/s
p = m*v (1)
Ec =m*v /2 (2)

Alte referate despre: legea de conservare a impulsului, legea de conservarea impulsului, fizica legi de conservare generale conservarea impulsului mecanic

Interpretare de lege

Tinandu-se seama in primul rand de finalitatea urmarita de legiuitor cat de contextul istoric sub care norma a fost edictata, in cadrul, deci, a unei inerpretari istorico-teologice, se observa intentia acestuia de a proteja primordial cetateanul roman, si dreptul acestuia de a dobandi proprietatea. Se observa deci nu numai acodadrea unei prioritati in dobandirea propriatatii ba chiar a unei exclusivitati prin eliminarea clara a cetatenilor straini cat si a apatrizilor dintr-o posibila competitie in fata dobandirii acestui drept, indiferent de natura acesteia. In momentul revizuirii constitutiei, in baza noilor realitati politico-sociale, se aduc modificari acestei norme in baza negocierilor pentru aderarea la U.E., in cadrul carora Romania si-a luat angajamentul de a elimina din legislatia romana , restrictiile privind investitiile directe acordate persoanelor fizice sau juridice straine.

Alte referate despre: moduri de interpretare a legii 272 din 2004 referate, metode de interpretare a legii civile, interpretarea corecta legii

Circuite electrice.Legea lui Ohm

Circuitul electric a carui diagrama este ilustrata in figura alaturata contine o baterie cu t.e.m. E = 18V si rezistenta interna r = 0,2Ω si patru rezistori avand rezistentele electrice R1 = 6Ω , R2 = 2Ω , R3 = 4Ω , R4 = 5,8Ω . Neglijand rezistenta electrica a firelor conductoare din circuit, determinati: a) intensitatea curentului electric din ramura ce contine bateria; b) energia electrica disipata in rezistorul cu rezistenta R1 in timpul t = 5 min.; c) caderea de tensiune Uab pe rezistorul cu rezistenta electrica R2 .

Alte referate despre: circuite electrice legea lui ohm, circuite electrice legea lui ohm referat, circuit electric legea lui ohm

Infractiuni in legi speciale

Infractiuni in legi speciale.Or, modificarea frecventă a unei lucrări de o asemenea anvergură (de pildă, numerotarea textelor, aşezarea lor în capitole, secţiuni etc.) ar fi fost extrem de greoaie şi ar fi frânat buna cunoaştere şi aplicare a legii penale. În sfârşit, un alt argument este şi faptul că nu toate dispoziţiile penale interesează şi au incidenţă în realitatea obiectivă în egală măsură.

Alte referate despre: infractiuni in legi speciale, infractiuni din legi speciale, infractiunile din legile speciale

Controlul constitutionalitatii legilor inainte de promulgare

Controlul constitutionalitatii legilor inainte de promulgare
Indeplinind prioritar sarcina de control al constitutionalitati legilor, Curtea Constitutionala este investita si cu o paleta de alte atributii, veghind la respectarea procedurii pentru alegerea Presedintelui Romaniei si a normelor care reglementeaza suspendarea lui din functie , si la respectarea procedurii legale pentru organizarea si desfasurarea referendumului, la indeplinirea conditiilor de exercitare legala a dreptului cetatenilor de a initia legi, etc.

Alte referate despre: controlul constitutionalitatii legilor inainte de promulgare, controlul de constitutionalitate a legilor inainte de promulgare, controlul constitutionalitatii legilor

A doua lege a termodinamicii

În majoritatea formulărilor legii a doua se specifică faptul că în cadrul acestui fenomen de transfer de energie entropia totdeauna creşte. Entropia este o mărime fizică ce caracterizează gradul de dezordine al mişcării moleculelor. Problema ireversibilităţii proceselor naturale şi a creşterii entropiei o vom dezbate mai pe larg în capitolele următoare.

Alte referate despre: prima lege a termodinamicii, a doua lege a termodinamicii, a treia lege a termodinamicii

Legea privind asigurarile si reasigurarile

Legea privind asigurarile si reasigurarile
ART. 3
În asigurarea obligatorie raporturile dintre asigurat si asigurator, drepturile si obligatiile fiecarei parti sunt stabilite prin prezenta lege.
ART. 4
Este obligatorie asigurarea de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule.

Alte referate despre: legea privind asigurarile si reasigurarile, proiect legea privind asigurarile si reasigurarile in romania, nome legea privind asigurarile si reasigurarile

Controlul constitutionalitatii legilor exercitat de curtea constitutionala

Controlul constitutionalitatii legilor exercitat de curtea constitutionala - Prin trăsăturile sale, vom observa că, de fapt, statul de drept se identifică cu statul liberal-democratic. Oricum, reprezintă stadiul cel mai avansat de organizare social-politică, validat de experienţa istorică, ceea ce nu înseamnă că nu este perfectibil.

Alte referate despre: legea organica a curtii constitutionale, curtea constitutionala si controlul constitutionalitatii legilor, notiunea si formele de control al constitutionalitatii legilor

Legea si functiile contabilitatii

Legea si functiile contabilitatii.De asemenea se poate observa faptul ca in reglementarea contabilitatii unitatiilor patimoniale,entitatile,este utilizat ca instrument de ordonare a modului de organizare a contab. planului de conturi generale.

Alte referate despre: legea si functiile contabilitatii 8018, legea si functiile contabilitati, referat legea si functiile contabilitatii
Referate afisate : 16
Medie note: 8.04 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles