Localizarea obarsiei mioritei

Miorita - localizarea obarsiei

"Miorita - localizarea obarsiei"
Cea mai longevivă teorie a impus obârşia vrânceană, motiv pentru care a colectat cel mai mare număr de intervenţii. Paralel, dar mult mai sporadic, s-a vorbit despre o origine transilvăneană.

Ar fi dificil sau aproape tendenţios să construieşti o teorie potrivit căreia Mioriţa este un produs al unei alte culturi decât cea autohtonă, în perspectiva fenomenului ce l-a declanşat, îndeosebi după 1852, dar şi ca urmare a adeziunii de care s-a bucurat în rândul românilor, mărturie stând numărul impresionant de variante.

"Miorita - localizarea obarsiei"
- Este adevărat, Alexandru Odobescu (1861) a afirmat că Mioriţa s-a născut în spaţiul macedo-român, în comunitatea aromânilor , dar distinsul istoric îşi trădează numai pasiunea şi admiraţia faţă de valorile antichităţii, încercând prin această strategie să justifice o oarecare prelungire ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 14kb
Downloads: 156
Materia: Romana

Miorita si specificul national

Miorita si specificul national
A doua explicatie e cu mult mai complexa si profunda, mai putin tehnica si vizeaza aderenta la un strat cultural arhaic, incompatibil pentru mentalitatea unor popoare mai putin “batrâne”. Ion Talos (1983) e de parere ca “prezenta Mioritei exclusiv la români ar putea vorbi despre relativa izolare a poporului român pe podisurile inalte ale Carpatilor, in vre¬me ce vaile si câmpiile manoase de la poalele muntilor se aflau in posesia unor oaspeti vremelnici”. Argumentul geografic si istoric pledeaza in favoarea Transilvaniei si a teoriei evolutiei textului având ca loc de obârsie si continuitate indelungata aceasta regiune.

Alte referate despre: miorita specificul national, specific national miorita, specificul national

Miorita - un fenomen cultural

G. B. Pighi (1962). În anul 1962, Giovanni Battista Pighi, profesor la Universitatea din Bologna (Italia) publică volumul “Le tre ecloghe ultime – X, XI, XII”. În cea de-a treia secţiune (“Ecloga XII sive ovis perdita”) sunt descrise posibilele consecinţe ale unui război atomic, de factură apocaliptică. Printre puţinii supravieţiutori ai cataclismului se află şi doi păstori.

Alte referate despre: fenomenul cultural contemporan, fenomen cultural contemporan, religia ca fenomen cultural

Miorita si globalizarea culturii

Cât despre Mioriţa, s-au arătat de-a dreptul scandalizaţi de atitudinea ciobanului care nu găseşte de cuviinţă să asmută câinii împotriva agresorilor şi să se apere, să-şi facă dreptate, precum şerifii legendari din Vestul Sălbatic.

Alte referate despre: globalizarea culturii, globalizarea culturii romane, miorita si globalizarea

Miorita - lucrari critice reprezentative

Munteanu cuprinde balada Mieoara în „Carte de lectură ro¬mânească pentru classile gimnasiale inferiori şi reali”, ediţia a II-a, Tipografia Romer and Kramner, p. 70-71. Iar în 1862, Aron Pumnul publică balada într-un „Lepturariu romînesc…”, spre folosinţă învăţăceilor din clasa de gimnaziu, tipărit la Viena .În ziarul Timpul din 22 iulie 1879 apare un articol atribuit lui Mihai Emi¬nescu, unde Mioriţa este definită ca un „suspin al brazilor şi al izvoarelor de pe Carpaţi”. În 1883 (decembrie), Eminescu scrie poezia „Mai am un singur dor” (în patru variante) – un veritabil „testament” inspirat din varianta Alecsandri a Mioriţei.

Alte referate despre: miorita lucrari critice reprezentative, miorita aprecieri critice, miorita repere critice

Geneza Mioritei - ipoteze, teorii, interpretari

"Geneza Mioritei - ipoteze, teorii, interpretari"
Cântecul lui Linos / A. Odobescu (1961). Deschizător de drum al direcţiei comparatist-mitologice este Alexandru Odobescu. El consideră că germenele Mioriţei nu poate fi identificat decât într-un „cântec de jale al juneţii învinse”. Cu alte cuvinte, balada îşi are originea într-un vechi ciclu elen al „cântecului lui Linos”. „Mioara este izvorâtă din aceeaşi pornire de spirit, ca toate cântecele antice, ce jeleau pe un păstor tânăr (ucis) în floarea juneţii” (Alexandru Odobescu, Răsunete ale Pindului în Carpaţi, în Revista Română, 1861, reluat în Albumul Macedo-Român, Bucureşti, 1880, p. 83-98 şi în Opere complete, Bucureşti, 1908, vol. II). Teoria n-a avut darul să justifice atitudinea păstorului şi a căzut în desuetudine relativ repede. Însă A. Odobescu va fi considerat un precursor al liniei ...

Alte referate despre: geneza mioritei ipoteze teoria interpretari, geneza mioritei, ipotezele teoriei celulare

Religiozitatea Mioritei

Religiozitatea Mioritei
O liturghie profana, autohtona. Asa cum stim din izvoarele scrise, legile naturii erau comune tuturor popoarelor trace ce vietuiau in intreg spatiul sud-est european. Politeismul greco-latin propagat de ar¬mata romana a razletit vechea religie. Al treilea strat de credinte religioase, monoteismul crestin, incepea deja sa inmu¬gu¬reasca. Si inainte ca noul cler sa institutionalizeze religia importata din Orientul Mijlociu, in acelasi spatiu sud-est european functiona un crestinism de factura cosmica. Acesta nu era alt¬ceva decât o simbioza dintre credintele religioase autohtone, cosmice prin exce¬lenta, si dog¬mele noii religii. Convietuirea a fost posibila din pricina unei perfecte com¬patibilitati.

Alte referate despre: religiozitatea mioritei, caracterizarea mioritei, portretul mioritei

Etapele de localizare a magazinelor

Aspecte particulare privind localizarea pietei sunt intalnite in turism, unde cererea este cea care se deplaseaza la locul ofertei.
Aria pietei priveste localitatile, regiunile si tarile de provenienta a turistilor. Acolo vor fi concentrate eforturile de promovare a ofertei turistice, care vor trebui sa acopere, selectiv, diferitele zone de piata.

Alte referate despre: etape de localizare a magazinelor, stabilirea etapelor de localizare a magazinului, stabilirea etapelor de localizare a magazinelor

Teoria localizarii

Teoria localizarii
Intr-un sistem de coordonate rectangulare localizarile a doua inputuri de materii prime necesare unei noi firme sunt reprezentate prin punctele A si B de coordonate (25,35), respectiv (75,85). Centrul de desfacere C are coordonatele (80,60). Inputurile din cele doua resurse pe unitatea de output sunt : wa=200u si wb=400u. Se cere sa se determine localizarea optima a noii firme, L , si distanta de la ea pana la sursele de materii prime si pana la centrul de desfacere.

Alte referate despre: teoria localizarii, teoria localizarii geografie, teoriile localizarii

Mormantul lui Hristos

Cert este ca,innn anul 990 i.Hr.,legendarul rege David,pornit in fruntea triburilor de iudei,a stabilit capitala aici,dupa ce a cucerit cetatea,mormantul sau aflandu-se la poalele Muntelui Sion.Incetul cu incetul,cetatea s-a extins pe muntele Moria,unde regele David a ridicat un altar,pe care a adus chivotul si Tablele Torei.Mai tarziu,in Cartea Facerii din Biblie,cetatea Ierusalim era mentionata sub numele de Pamantul Moria.
In evanghelia dupa Matei,ca de altfel si in celelalte,Sfanta Cetate era descrisa ca un oras fortificat,cu o multime de temple mari. „Vedeti aceste cladiri mari?Nu va ramane aici piatra pe piatra care sa nu fie daramata”,a spus Iisus ucenicilor sai Petru,Ioan si Andrei ,atunci cand se aflau pe colina cunoscuta sub numele de Muntele Maslinilor.Istoria tumultuoasa ce a urmat l-a dat dreptate,caci toti cuceritorii au vrut sa ramana ...

Alte referate despre: mormantul lui hristos, ierusalim mormantul lui hristos, mormantul lui isus hristos

Lombosacralgia

a).Spondiloza consta in dehiscenta congenitala a arcului neural la nivelul istmului, mai frecvent la nivelul L5aalunecarea corpului vertebral L5 pe sacru=spondilolisteza.b).Sindromul trofostatic determina lombosacralgie in special la femei in jurul varstei de 45 de ani. Cauza: accentuarea lordozei lombare prin relaxarea musculaturii abdominale (de obicei in timpul acumularii excesive de tesut adipos pe abdomen).

Alte referate despre: recuperarea lombosacralgiei mecanice cronice, nevoi fundamentale lombosacralgie

Bolile cerebrovasculare

ETIOLOGIA BOLILOR CEREBROVASCULARE ISCHEMICE
1. ATS
2. Cardiopatii emboligene
3. Lipohialinoza indusă de HTA
4. Angiopatii non aterosclerotice
- non inflamatorii : disecţia a. cervicale, DFM, Moya-Moya etc.
- inflamatorii : angeite izolate a SNC, angeite sistemice (PAN, Horton...), asociate cancerelor, bolilor de sistem (LED, sarcoidoză...), consumului de droguri
- angiopatii infecţioase : sifilis, tbc, zona, SIDA
- angiopatii cerebrale reversibile : postpartum, toxemie, hsa, idiopatice
5. Afecţiuni hematologice şi stări protrombotice
6. Tromboze venoase cerebrale
7. Cauze diverse : migrena, traumatisme, embolii cu materiale nontrombotice
8. Bilanţ etiologic negativ

Alte referate despre: boli cerebrovasculare, bolile cerebrovasculare, boli ale sistemului nervos

Beermaster S.A

7. Desfacerea productiei Beermaster este doar toate localitatile RM
8.Beermaster nu produce deseuri toxice sunt absolute naturali fara dauna pentru mediu.Deseurile care ramin sunt folosite de ferme la imbogatirea stratului de humus.Chiar si deseurile le cumpara fermele pentru imbogatirea hranii pentru pesti si la alte ferme.

Alte referate despre: beermaster, beermaster s a, istoria beermaster

Manifestari patologice

9).Durerile
- Bolnavii reactioneaza diferit la durere iar acuzele sunt subiectiva si nu intotdeauna in concordanta cu realitatea. Durerile de gravitate crescuta se insotesc de anxietate, neliniste, pupile dilatate ( MIDRIAZA). Se urmareste localizarea durerii, modul de instalare, intensiatea, caracterul ( cum este? intepatoare,etc), iradierea ( in ce zona se duce durerea?), conditiile in care apar eventualele semne insotitoare dar si reactia bolnavului.

Alte referate despre: manifestari patologice, manifestari patologice copii africa, manifestari patologice la copii de un an

Lacurile glaciare din muntii Rodnei

Lacurile glaciare s-au format prin acumularea apei(provenita din ploi sau zapezi)in circurile ghetarilor cuaternari. In general,lacasurile lacurilor au fost daltuite de ghetari in stanca tare a masivelor muntoase,la obarsia vailor sau chiar pe vai,formand lacuri de circ si de vale glaciara. Zapezile acumulate si transformate in gheata la obarsia vailor,prin subsapare au format depresiuni limitate in partea inferioara de praguri glaciare.

Alte referate despre: lacuri glaciare din muntii rodnei, lacurile glaciare din muntii rodnei, lacuri glaciare in muntii rodnei
Referate afisate : 15
Medie note: 8.67 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2019 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2019 Evaluare Nationala 2019 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles