Logica

Elemente de logica matematica

De aici se ajunge inevitabil la impartirea propozitiilor studiate in logica matematica in propozitii adevarate si propozitii false.O propozitie p este adevarata daca in ea se exprima ca anumite obiecte se comporta intr-un anumit fel, iar obiectele respective se comporta intr-adevar asa.O propozitie p este falsa daca in 'p' se exprima ca anumite obiecte sau fenomene se comporta intr-un anumit fel, iar obiectele nu se comporta de fapt, astfel.

O propozitie este sau adevarata sau falsa, neputand fii adevarata si falsa in acelasi timp.Exista in matematica, in alte stiinte si in viata curenta, enunturi despre care nu putem afirma cu certitudine ca sunt fie adevarate, fie false. Exista alte enunturi despre care nu putem afirma nici ca sunt adevarate, nici ca sunt false, decizia asupra adevarului sau falsitatii lor fiind conditionata de anumite date de referinta. Aceasta delimitare ne indreptateste sa definim una dintre aceste categorii, pentru a o distinge de cealalta.

In orice triunghi ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 21kb
Downloads: 2414
Materia: Matematica

Elemente de logica matematica

Definitie: Implicatia propozitiilor p,q este propozitia notata p-> q,
cu v(p-> q)=1-v(p)+v(p) v(q).

Alte referate despre: multimi si elemente de logica matematica, elemente de logica matematica, elemente de logica matematica referat

Elemente de logica matematica

Negaţia propoziţiilor. Negaţia propoziţiei p este propoziţia non p care se notează ᄀ p şi care este adevărată când p este falsă şi falsă când p este adevărată. Valoarea de adevăr a propoziţiei ᄀ p este dată in tabelul următor:

Alte referate despre: elemente de logica matematica si teoria multimilor, exercitii multimi si elemente de logica matematica functii, multimi si elemente de logica matematica t1 functii t2

Circuite logice combinationale

Circuite logice combinationale - Scopul lucrării - Se studiază funcţonarea logică a unor circuite logice comninaţionale: decodificatoare şi codificatoare realizate cu circuite integrate.

Alte referate despre: circuite logice combinationale, circuite logice combinationale referat, referat circuite logice combinationale

Minimizarea functiilor logice

2. Consideraţii teoretice.
Minimizarea constă în trecerea unei expresii de la forma canonică la o formă elementară, deci eliminarea unor variabile din expresia funcţiei.
Regula de minimizare a funcţiilor scrise sub forma canonică P (formă canonică normal disjunctivă – f.c.n.d. ), prin diagrame Karnaugh este următoarea:

Alte referate despre: minimizarea functiilor logice, referate minimizarea functiilor logice, curs minimizare functii logice

Logica propozitiilor matematice

Propoziţiile interogative sau exclamative ale limbii nu sunt propoziţii în logică. De asemenea, definiţiile nu sunt propoziţii. De exemplu, enunţul "un număr întreg divizibil cu 2 se numeşte număr par" nu este o propoziţie. Însă enunţul “orice număr par este divizibil cu 2” este propoziţie şi are valoarea de adevăr 1.

Alte referate despre: propozitii matematice, logica propozitiilor compuse, logica propozitiilor

Elemente de logica

Logica relatiilor, curent logic format la sfârsitul sec. al XIX-lea.
Logica realtiilor cerceteaza propietatiile formale ale relatiilor
(tranzivitatea, reflexivitatea, simetria etc.) si efectueaza calculul
relatiilor, contribuind la analiza logica a expresiilor matematice.

Alte referate despre: elemente de logica, elemente de logica formala, multimi si elemente de logica

Logica

c)Ni se spune ca părinţi au idei învechite. Tinerii ştiu ce vor. Noi suntem tineri si nu putem fi de acord cu cei bătrâni. Este vorba de folosirea unor mecanisme sau trasaturi psihologice pentru a obţine efectul dorit (de cele mai multe ori alegerea unor produse).

Manipularea mai poarta si numele de ‚violenta simbolica’ .Nu suntem bătuţi, bruscaţi,forţaţi sa credem sau sa facem ceva. Cunoscându-ni-se felul de a fi,specificul vârstei sau alte particularitati, putem fi determinaţi sa credem ceea ce o persoana sau un grup de persoane si-a propus sa ne facă sa credem.

Alte referate despre: clasa 9 logica, logica, logica juridica

Incursiune in logica lui Aristotel

Incursiune in logica lui Aristotel - Fixarea termenului de logică s-a datorat şi precizării conţinutului acestei discipline.Găsim termenul de logică şi în Comentariile lui Alexandru din Aphrodisias-sec.al II-lea e.n.

Incursiune in logica lui Aristotel - Termenul de logică se va folosi abia în secolul al XIII-lea în tratatul lui Petrus Hispanus ,,Summulae Logicales”, pentru grupul de capitole, astfel această denumire se încetăţăneşte definitiv,dar se va mai folosi, din ce în ce mai rar, şi termenul de dialectică sau canonică sensul fiind identic cu acela de logică.

Logica studiază ideile noastre( noţiunile, judecăţile,raţionamentele) numai sub aspectulstructurii lor, al formei lor logice.Ea descoperă legile şi regulile a căror respectare este o condiţie necesară pentru atingerea adevărului în procesul obţineriicunoştinţelor deduse.

Logica a apărut şi s-a dezvoltat în sânul filozofiei, fiind considerată ...

Alte referate despre: incursiuni in logica lui aristotel, incursiune in logica lui aristotel, refereat incursiuni in logica lui aristotel

Inceputuri ale logicii romanesti

Aceasta pare sa fie cel mai vechi text cu un astfel de conţinut care a ajuns până la noi. Examinarea lui mai de aproape ne va îngădui să ne facem o imagine mai clară şi mai adecvată despre filozofia şi logica pe care le-au cultivat cărturarii români de orientare slavonă în perioada constituirii şi consolidării statelor feudale româneşti de sine stătătoare.

Poate că tocmai acest caracter de ,,manual’’, iar nu cercetare originală, a făcut pe istoricii culturii române să lase la o parte examinarea unora dintre aceste scrieri, precum şi a rolului lor în ansamblul preocupărilor filozofico-teoretice din cultura română în veşmânt slavon.

Cercetarea atentă a manuscrisului slavon de logică demonstrează lipsa de temei a acestei lipse de interes susţinut privind studierea acestor manuscrise.
Relevând orientarea raţionalistă ...

Alte referate despre: inceputurile culturi scrise romanesti, inceputurile culturii scrise romanesti, istoria logicii romanesti

Circuite logice secventiale

Uu circuit logic secvenţial este un circuit de prelucrare a informaţiilor discrete, în care se pun în evidenţă următoarele seturi de mărimi :
• un set al variabilelor de intrare: X={ x1,x2,…,xn };
• un set al variabilelor de ieşire: Z={ z1,z2,…,zm };
• un set al variabilelor de stare: Y={ y1,y2,…,yk }.

Alte referate despre: circuite logice secventiale, circuite logice secventiale referat, referat circuite logice secventiale

Demonstratia si combaterea logica

DEMONSTRAŢIA este procesul logic(raţionamentul sau lanţul de raţionamente) prin care o propoziţie dată este conchisă numai din propoziţii adevărate.
COMBATEREA este procesul invers demonstraţiei prin care o propoziţie este respinsă ca falsă,adică demonstrăm că asesiunea ,,p este o propoziţie falsă’’ este o propoziţie adevărată(în acest sens combaterea este tot o demonstraţie)

Alte referate despre: demonstratia si combaterea logica, demonstratie si combatere logica, referat logica demonstratia si combaterea

Logica modala

Aristotel este cel care dezvoltă într-un mod elaborat conceptul de logică modală, în special în lucrarea Despre Interpretare-singurul tratat din cele şase ale Organon-ului, în care problematica logică apare în ansamblul ei şi pentru ea însăşi.El se ocupă în general de principiile logice (terţului exclus şi al bivalenţei), clasificarea, opoziţia, conversiunea propoziţiilor modale şi silogistica modală. Propoziţiile modale le tratează fără însă de a dispune de o ‘logică deductivă generală care să-i permită să elaboreze şi o logică modală generală’.

Alte referate despre: logica modala, ce este logica modala, referat logica modala

Gandirea antichitatii si evolutia logica

In sfarsit dinamica impresionanta a unor argumentari, cum sunt argumentarile eleatilor, puterea si subtilitatea rationamentelor lor, care si astazi sunt cercetate cu toata seriozitatea, ne arata cu toata evidenta prezenta logicii si dialecticii care functionau in mod real si guvernau gandirea greaca a acestei epoci chiar daca o stiinta detaliata a logicii nu exista inca. Aparitia lui Socrate , ca logician al conceptului, si a lui Platon, ca dialectician al ideii, este astfel cu totul naturala in evolutia gandirii logicii grecesti. Se poate spune, pe drept cuvant, ca cei care au decoperit logica, in sensul filosofiei europene, sunt filosofii presocratici.

Alte referate despre: harta politica in antichitate si evolutia mediului, contributia civilizatiilor antiche la evolutia societatii omenesti, evolutia logica

Paradoxele logice

Cauza lor nu poate fi doar ceva “subiectiv” căci rolul şi problematica pe care au stârnit-o apariţia lor în istoria matematicii şi logicii sugerează cu totul altceva .
În realitate , aşa cum arăta Marx în legătură cu contradicţiile economiei clasice engleze , dedesubtul acestor antinomii stau probleme dificile ale cunoaşterii . Gândirea cade în antinomii ( paradoxe ) în efortul ei de a cunoaşte realitatea obiectivă . Cauza antinomiilor ştiinţei stă în procesul cunoaşterii , proces care are la rândul său legile sale naturale ; dar gândirea nu cade în antinomii oricând şi oricum .

Alte referate despre: paradoxul logic, paradoxele logicii, paradoxele logice
Referate afisate : 15
Medie note: 8.51 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles