Logica definitii si clasificarea termenilor

Logica - definitii

Din structura definiţiei fac parte, în mod obligatoriu :
1. definitul ( A ) numit şi definendum sau obiectul definiţiei, adică ceea ce trebuie definit( termen sau noţiune );
2. definitorul ( B ) numit şi definiens, adică ceea ce se utilizează pentru a preciza obiectul definiţiei ( exprimă caracteristici definitorii );
3. relaţia de definire se notează cu semnul ,,=df “ şi se citeşte: ,,este identic prin definiţie” .
Formula A =df B redă structura generală a oricărei definiţii, iar definiţia este corectă dacă între A şi B
există un raport de identitate.

Imaginaţia se defineşte ca proces cognitiv complex de elaborare a unor imagini şi proiecte noi, pe baya combinării şi transformării experienţei.
- Definitul este ,, imaginaţia”;
- relaţia de definire este redatăprin cuvintele,,se defineşte ca “ ;
- definitorul este redat prin cuvintele ,,proces cognitiv complex de elaborare a unor imagini şi proiecte noi, pe baya combinării şi transformării ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 20kb
Downloads: 3997
Materia: Diverse

Clasificarea automobilelor

Aceasta solutie, spre deosebire de solutia totul in spate si cea clasica, prezinta o stabilitate marita in viraj. In afara de avantajele prezentate, solutia totul in fata are si unele dezavantaje, ca:
• Micsorarea greutati aderente la urcarea pantelor;
• Complicatii constructive pentru puntea din fata, care este, in acelasi timp, o punte motoare si de directie;
• Manevrarea mai dificila a volanului etc.

Alte referate despre: clasificarea automobilelor, clasificarea automobilului, clasificarea automobilele dupa viteza

Clasificarea aparatelor de respirat sub apa

Aparatele de respirat sub apă cu alimentare prin narghilea, se caracterizează prin aceea că amestecul respirator este livrat către scafandru prin intermediul unui furtun de alimentare. Aceste aparate se folosesc fie cu alimentare direct de la suprafaţa apei, fie cu alimentare din diferite mijloace imersate, echipamente hiperbare aflate în echipresiune cu mediul acvatic exterior, cum ar fi turele de scufundare presurizabile, barocamere aferente submersibilelor purtătoare de scafandri, case subacvatice şi laboratoare submerse.

Alte referate despre: aparat de respirat sub apa, mentinerea respiratiei sub apa, aparat de respirat in apa fara butelie

Istoria logicii polivalente

Asadar, logicienii actuali au fost siliti sa introduca si alte valori pentru propozitii decât diada adevarat - fals. O logica care utilizeaza mai mult de doua valori este o logica polivalenta; daca utilizeaza trei valori va fi o logica trivalenta.

Alte referate despre: istoria logicii, logica polivalenta, istoria logici

Clasificarea constructiilor

Cladirile sau constructiile civile, industriale si agricole adapostesc oameni si alte vietuitoare, activitatea omeneasca, de intemperiile atmosferice (viscol, ger, vant, ploaie, arsita soarelui etc.) facand posibila adaptarea la mediul geografic atat de variat si cu clime atat de diferite. Constructiile ingineresti sunt toate celelalte constructii, cai de comunicatii terestre si pe apa, constructiile hidrotehnice si subterane, liniile de transport ale energiei electrice etc.

Alte referate despre: clasificarea constructiilor, clasificarea constructiilor dupa destinatia caracteristica lor, vinciuri clasificare constructie utilizari

Logica modala

Aristotel este cel care dezvoltă într-un mod elaborat conceptul de logică modală, în special în lucrarea Despre Interpretare-singurul tratat din cele şase ale Organon-ului, în care problematica logică apare în ansamblul ei şi pentru ea însăşi.El se ocupă în general de principiile logice (terţului exclus şi al bivalenţei), clasificarea, opoziţia, conversiunea propoziţiilor modale şi silogistica modală. Propoziţiile modale le tratează fără însă de a dispune de o ‘logică deductivă generală care să-i permită să elaboreze şi o logică modală generală’.

Alte referate despre: logica modala, referat logica modala, ce este logica modala

Logica

Spunem ca propozitia p este un temei necesar pentru propozitia q,
atunci cand fara adevarul lui p nu se poate dovedi adevarul lui q, iar
daca p este un temei suficient pentru q inseamna ca admitand adevarul
lui p devine imposibil ca q sa nu fie adevarata.

Alte referate despre: clasa 9 logica, logica, logica juridica

Incursiune in logica lui Aristotel

Teoria şi practica ştiinţifică presupun, la rândul lor, contactul nemijlocit cu obiectele.Instanţa ultimă a oricărei ştiinţe, a gândirii în genere, o constituie obiectele, cu structurile şi legile lor. Această perspectivă principială-orientarea către obiecte-constituie teza de bază a realismului ontologic susţinut de gânditor.

Pentru Dimitrie Cantemir ,,logica este arta instrumentală a filozofiei, care se ocupă cu cuvintele ce semnifică lucrurile prin concepte şi după ale cărei reguli ordonate fiind instrumentele raţionale, facem deosebirea dintre adevăr şi fals.”

Apariţia logicii este legată de sofistica practicată de contemporanii lui Socrate, Platon, Aristotel, tehnică a argumentării care degenerează treptat într-o acrobaţie verbală, care pune sub semnul îndoielii existenţa adevărului.

Creatorul logicii ...

Alte referate despre: incursiuni in logica lui aristotel, incursiune in logica lui aristotel, incursiunea in logica lui aristotel

Elemente de logica

In cadrul logici matematice au aparut sau au luat o noua dezvoltare
logica modala, logica polivalenta, precum si logica inductiva, strâns
legata de teoria probabilitatilor. Analiza fundamentelor logici a
determinat aparitia cercetarilor de logica combinatorie. Tot atât de
importante ca si problemele stricte de calcul (probleme sintactice)
sunt si problemele interpretarii acestor calcule (probleme de
semantica); în aceasta privinta trebuie mentionata mai ales problema
analizei sistemelor formale însesi în cercetarile de metalogica.

Alte referate despre: multimi si elemente de logica matematica, elemente de logica matematica, elemente de logica

Logica juridica

Condiţiile fundamentale de raţionalitate (sau principiile logice):
1) principiul identităţii: în acelaşi timp şi sub acelaşi raport, orice idee sau formă logică (noţiune, propoziţie logică, ipoteză) este identică cu sine; De ce este important acest principiu? Pentru că el ne arată cum să folosim omonimele şi sinonimele, în aşa fel încât la sfârşitul unei judecăţi să evităm sofismele. Un acelaşi cuvânt poate exprima sensuri diferite deşi este scris la fel (lac – apă stătătoare, lac – preparat chimic), cum este cazul în omonimie. De asemenea, aceeaşi noţiune este exprimată prin cuvinte diferite, cum este cazul sinonimiei. Folosind într-o argumentare acelaşi cuvânt mai întâi cu un înţeles, iar mai târziu cu un alt înţeles se va încălca principiul identităţii şi vom ajunge la concluzii false din premise adevărate. (Petre Botezatu, Introducere în logică).

Alte referate despre: referat logica juridica, logica juridica referat, referate logica juridica

Logica Juridica

Logica Juridica - Nu cred să greşesc prea mult afirmând că, în efortul lor de a-şi rândui, deci raţionaliza, poziţia lor în lume şi raporturile lor cu această lume, oamenii au simţit aceeaşi nevoie de a-şi clarifica şi reglementa raporturile dintre ei înşişi. Dacă au învăţat să “se suporte reciproc”, mai degrabă dintr-un instinct comun al nevoii de supravieţuire, oamenii au ajuns mult mai greu la găsirea suportului raţional al acestei co-existenţe, trecând mereu prin experienţa tragică a interminabilelor stări conflictuale.

Alte referate despre: aplicabilitatea logicii juridice in domeniile dreptului, aplicabilitatea logicii juridice in domeniul dreptului, logica juridica referate

Clasificarea contractelor civile

(contractul de vanzare - cumparare in care vanzatorul este creditor al pretului si debitor al obligatiilor de a preda lucrul iar cumparatorul este debitor al pretului si creditor al obligatiei de a i se preda obiectul).

Alte referate despre: clasificarea contractelor civile, clasificare contracte civile, notiunea si clasificarea contractelor civile

Diagnosticarea si clasificarea tulburarilor de limbaj

Necesitatea de a elabora o astfel de clasificare a tulburărilor de limbaj a stimulat cercetările a mai multor savanţi ca: M. Hvatţev, R. Levina, L. Volcova, C. Păunescu, E. Verza ş.a.

Alte referate despre: diagnosticarea si clasificarea tulburarilor de limbaj, diagnosticarea si clasificarea tulburarilor limbajului, clasificarea tulburarilor de limbaj

Clasificarea actelor juridice civile

c) Dupa scopul urmarit de parti actele juridice pot fi cu titlu gratuit si cu titlu oneros
Actele juridice cu titlu gratuit sunt actele prin care o persoana procura alteia un folos patrimonial, fara a se urmari obtinerea altui folos in schimb.

Alte referate despre: clasificarea actelor juridice civile, schema clasificare actelor juridice civile, notiunea si clasificarea actelor juridice civile

Circuite logice combinationale

Circuite logice combinationale - Scopul lucrării - Se studiază funcţonarea logică a unor circuite logice comninaţionale: decodificatoare şi codificatoare realizate cu circuite integrate.

Alte referate despre: circuite logice combinationale, circuite logice combinationale referat, circuite logice combinationale demultiplexoare

Logica propozitiilor matematice

Logica propozitiilor matematice - În logică, prin propoziţie înţelegem un enunţ care poate fi ori adevărat ori fals. Oricărei propoziţii i se asociază o valoare de adevăr: este sau adevărată – şi atunci spunem că are valoarea de adevăr 1 – sau este falsă – şi atunci spunem că are valoarea de adevăr 0. Nici o propoziţie nu este în acelaşi timp şi adevărată şi falsă.

Alte referate despre: propozitii matematice, logica propozitiilor compuse, logica propozitiilor
Referate afisate : 17
Medie note: 8.48 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK