Lombroso criminologie

Cesare Lombroso - Criminologie

Lombroso includea pozitivismul lui Comte,evolutionismul lui Darwin,dar si alte studii ale timpului facute in relatia dintre crima si corpul uman.

TEORIA evolutionista a timpului a clasificat atavismul ca pe o forma incipienta a vietii animale.Cu alte cuvinte,criminalul semana cu stramosii sai,carora le-a pastrat caracteristicile fizice.
Aceste caracteristici despre care se credea ca ar indica tipul atavistic pentru o persoana cear putea deveni criminal,erau urmatoarele:

1. devierile in marimea capului sau a formei acestuia;
2. asimetria fetei;
3. dimensiunile excesive ale falcilor si ale pometilor;
4. defectele particulare ale ochilor;
5. urechi de dimensiuni neobisnuite sau, in unele cazuri,foarte mici sau departate de cap,asemenea urechilor unui cimpanzeu;
6. nas stramb,in vant sau turtit,acvilin sau cioc de pasare;
7. buze carnoase umflate;
8. obrajii buhaiti ca aceia a unor animale;
9. specificitati ale cerului gurii cum ar fi un omusor mare sau o serie de umflaturi ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 15kb
Downloads: 5787
Materia: Drept

Sociologia deviantei

Se contureaza doua tendinte contrare:prima considera obisnuintele criminale ca efect direct al conditiilor de viata in care se afla plasate unele grupuri de populatie,iar cea de-a doua pune in evidenta o natura criminala si explica delicventa prin cauze individuale: genetice, defecte de personalitate.

Alte referate despre: sociologia deviantei, sociologia deviantei albert ogien, sociologia deviantei adictia

Criminologie : Cesare Lombroso

De altfel,Lombroso ”intr-o dimineata rece si cenusie de noiembrie”,in timp ce observa oasele unui criminal notoriu care a murit in inchisoare :“Acest barbat detinea o asa extraordinara agilitate, ca este stiut ca escalada inaltimile muntilor, purtand o oaie pe umerii lui. Obraznicia sa cinica a fost asa de mare ca se lauda deschis cu crimele sale. La moartea sa (.…) am fost desemnat sa fac autopsia, si in craniul deschis am gasit un punct slab ca la animalele inferioare”.

Alte referate despre: criminologie -cesare lombroso, cesare lombroso criminologie, cesare lombroso

Orientarea psihologica in criminologie - lucrare de licenta

Orientarea psihologica in criminologie - lucrare de licenta.Orice domeniu de cunoaştere umană care – prin multitudinea de date care le vehiculează, prin obiectul scopul ei funcţiile sale ca şi prin metodele de cercetare pe care le utilizează – se constituie ca o ştiinţă autonomă, nu se poate dispensa de analiza cauzelor fenomenului sau fenomenelor constituind sfera sa de preocupări.

Alte referate despre: orientarea psihologica in criminologie - lucrare de licenta, orientarea psihologica in criminologie, metodologia cercetarii psihologice model de lucrare de licenta

Criminologie generala

Folosirea unor metode din alte ramuri ale stiintei in studiul fenomenului infractional face ca acestea sa dobandeasca, in procesul aplicarii lor concrete, trasaturi, particularitati deosebite, in functie de obiectul cercetat. "Daca exista metode comune pe ansamblul stiintelor sociale - arata Albert Brimo -, nimeni nu poate nega ca fiecare stiinta sociala utilizeaza in mod specific aceste metode conform propriului sau obiect " .Criminologia, regina fara regat, cum o denumea Thorsten Sellin in 1938, si-a schimbat substantial statutul in ultimul sfert de veac.

Alte referate despre: criminologie, referat criminologie, referate criminologie

OBIECTUL CRIMINOLOGIEI

Gassin considera ca, astfel definita, actiunea criminala prezinta un mai mare grad de generalitate, avand totodata si o semnificatie mai precisa in raport cu conceptul juridico-penal de infractiune.

Alte referate despre: obiectul criminologiei, referat obiectul criminologie, obiectul criminologie

Criminologie

R. Merton, spre exemplu, a procedat la o codificare stiintifica a
postulatelor functionalismului pe care a denumit-o "paradigma analizei
functionale".

Alte referate despre: criminologie referat, criminologie curs, functiile criminologiei

Charles Goring - creatorul tezei criminalului nascut

Goring a fost ofiter-medic la inchisoarea Parkhurst din Anglia.
Studiul inceput in 1901 masura comparativ 3000 de condamnati englezi cu un mare numar de necriminali englezi si a durat timp de 8 ani.
Cercetatorul a primit ajutorul mai multor persoane : doctori ai inchisorii, gardieni si alt personal specializat. Printre cei care l-au sprijinit a fost si expertul statiscian Karl Pearson, atat in executarea unor calcule complexe, cat si in interpretarea datelor obtinute. Studiul a fost definitivat abia in anul 1913.

Alte referate despre: criminalitatea nascuta sau dobandita, criminalul este nascut criminal, nascut criminal lomborso

Criminalitatea in Romania

Criminalitatea in Romania - Ştiinţa care studiază criminalitatea ca fenomen social, geoistoric condiţionat, cauzalitatea criminalităţii, constelaţia surselor socio-umane ale crimei şi criminalităţii, identifică componentele şi conţinutul cauzelor şi condiţiilor socio-umane ale fiecărei infracţiuni în parte cât şi a diverselor categorii şi grupe de infractori, se numeşte CRIMINOLOGIE.

Alte referate despre: criminalitatea, psihologia criminalului, criminalitatea in romania

Teorii si modele etiologice in domeniul delincventei juvenile

Vreme indelungata, cauzele comportamentului delincvent erau considerate a fi fortele supranaturale. Oamenii actionau in moduri irationale pentru ca erau posedati de "diavol" sau de "spirite rele". Astfel de "explicatii" mai persista marginal in medii subculturale si in timpurile noastre. Ignoranta si teama, in relatie cu "spiritul fabulos", explica in parte aceasta inertie. Incepand cu secolul al XIX-lea, dezvoltarea stiintei duce la inlocuirea treptata a superstitiilor cu explicatii bazate pe faptele de observatie.

Alte referate despre: cauzele delincventei juvenile, cauze ale delincventei juvenile, teorii si modele macroeconomice

Incestul

Viata sexuala, ca valoare sociala este aparata de dreptul penal in doua dintre aspectele acesteia, carora le corespund doua drepturi ale persoanei, dreptul la libertate sexuala si dreptul la inviolabilitate sexuala. Primul consta in dreptul persoanei de a dispune in mod liber de corpul sau in raporturile sexuale, libertate incorsetata doare de regulile de drept, moravurile sociale si moralitatea sexuala . Cel de-al doilea este dreptul persoanei de a i se asigura inviolabilitatea corpului sub aspectul sexual, impotriva oricaror actiuni purtate cu violenta sau cu perfidie.

Alte referate despre: incest, incestul, fantezii cu incest

Recidiva

Recidiva
Deşi recidiva a existat întotdeauna, problema reglementării ei nu s-a născut decât în secolul al XIX-lea. Acest lucru se explică prin aceea că în secolele anterioare, recidiviştii erau aproape inexistenţi, fiind exterminaţi. Astfel, în condiţiile în care infractorii primari abia scăpau cu viaţă, recidiviştii nu puteau avea, în nici un caz o moarte mai bună.

Alte referate despre: recidiva, recidiva postcondamnatorie, recidiva cancer col uterin

Criminologia si domeniul sau de studiu

ORIGINEA CRIMINOLOGIEI
Desi denumirea de criminologie este cel mai adesea asociata numelui lui Raffaele Garofalo, creatia cuvantului ca atare este atribuita antropologului francez Paul Topinard. Aparitia criminologiei ca stiinta este legata insa de publicarea in 1876 a monografiei medicului italian Cesare Lombroso, "L'uomo delinquente". Crima si autorul ei au preocupat gandirea umana cu mult inainte de secolul al XlX-lea. Marturie stau in acest sens operele filosofice si literare ale antichitatii, tema crimei constituind, nu de putine ori, izvor de geniala inspiratie. Stiinta criminologiei pare, astfel, sa aiba origini tot atat de indepartate ca si celelalte stiinte sociale.

Alte referate despre: strategii si politici in domeniul resurselor umane studiu de caz, politica comunitara in domeniul concurentei si studiu de caz, criminologia stiinta si disciplina de studiu

Deviante sociale

M.Cussen face o lista aproximativa in acest domeniu impartita in sapte categorii
a.Infractiunea si delictele cuprinzand :omorurile,furtul,violul,delicventa juvenila
b.Sinuciderea
c.Consumul de droguri cu implicatiile dezorganizate de factura psiho-sociala
d.Conduitele sexuale deviate includ :prostitutia,homosexualitatea,lesbianismul,
pornografia.
e.Deviantele religioase care prin atitudini fanatice antreneaza unele secte religioase,erezii,vrajitorii.
f.Bolile mentale au fost si ele analizate din punctul de vedere al abaterii de la
normele sociale
g.Extremismul politic.
h.Handicapurile fizice.

Alte referate despre: devianta sociala, deviante sociale, referat devianta sociala

Criminologie - Aspectele sociale ale privarii de libertate

Criminologie - Aspectele sociale ale privarii de libertate
Un sistem penitenciar reuneşte în sine 3 elemente de baza:
1. Modalitatea executării privaţiunii de libertate.
2. Tratamentul aplicat deţinuţilor: - criterii de separare;- drepturi;
- obligaţii;- activităţi culturale educative.
3. Organizarea propriu - zisa a penitenciarului:
- tipul de deţinuţi;
- grupul de deţinuţi;
- personalul penitenciar.

Alte referate despre: criminologia-aspectele sociale ale privarii de libertate, aspecte sociale ale privarii de libertate referat criminologie, aspecte sociale ale privarii de libertate

Conceptul de probatiune si rolul serviciilor de protectie a victimelor si reintegrare sociala a infractorilor

La nivel national, abordarea sistemului de probatiune, a aparut experimental in anul 1996 in cadrul Penitenciarului Arad din cadrul Directiei Generale a Penitenciarelor din Ministerul de Justitie, impreuna cu organizatia neguvernamentala "Europa pentru Europa", ca alternativa la pedeapsa cu inchisoarea, urmand ca abia in anul 2000
prin Ordonanta de Guvern nr. 92/29.08.2000, sa fie legi ferata functionarea serviciilor de reintegrare sociala a infractorilor si de supraveghere a executarii sanctiunilor neprivative de libertate (RSS).

Alte referate despre: servicii de protectie a victimelor, serviciul de protecti al victimelor, institutii si servicii in protectia copilului

Psihologia personalitatii infractorului si a devierilor normativ-morale si comportamentale

V. Vasil'ev, cercetînd procesul formării personalităţii infracţionale4, menţionează rolul particularităţilor psihofiziologice — al tipului sistemului psihic, temperamentului, caracterului, cît şi al factorilor sociali, cu deosebire al celor care determină procesul socializării individului, în cercul cauzelor subiective ale infracţiunii autorul înscrie gîndirea şi conştiinţa, dominate de anumite reprezentări, contradictorii celor general-umane, orientarea socială, rezultată din trebuinţele, interesele şi motivaţia cu caracter antisocial.

Alte referate despre: psihologia personalitatii infractorului si a devierilor, psihologia personalitatii infractorului, psihologia personalitatii
Referate afisate : 17
Medie note: 8.84 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2019 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2019 Evaluare Nationala 2019 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles