Lorelei ionel teodoreanu-rezumat

Ionel Teodoreanu - bibliografie

Autorul “Uliţei copilăriei” şi al “Medelenilor” s-a născut la 6 ianuarie 1897, la Iaşi, dintr-o familie de intelectuali. Tatăl scriitorului, Osvald Teodoreanu, era avocat. Bunicul scriitorului dinspre tată, a cărui siluetă de fum, argintie şi blajină este evocată cu atâta duioşie în cartea “În casa bunicilor” era de prin părţile Brusturoasei, din neam de răzeşi, având la bătrâneţe, după cum notează nepotul scriitor, nostalgia brazilor de prin munţii de unde coborâse.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 5kb
Downloads: 6681
Materia: Romana

Portofoliu la limba romana clasa a 5-a

In aceasta opera literara, scriitorul Emil Garleanu ne prezinta peripetiile unui gandacel.
Pe gandacel il framanta gandul, cum aparuse pe lume si al cui era. Gandacelul parasise frunza care il adapostise si incerca sa cerceteze locurile din jurul sau. Incercand sa priveasca in sus, gandacelul ramase uimit de imensitatea boltii ceresti si a stralucirii soarelui. Gandacelul crezu ca el ar fi o faramita de lumina inchegata ratacita pe pamant. Gandacelul incerca sa-si puna visul in aplicare, pornindu-si calatoria pe tulpina unui crin. Drumetul obosise in lunga sa calatorie si se consola cu gandul ca se va odihni pe frunzulita crinului.
Soarele scapatase de amiaza si gandacelul nu parcursese nici un sfert din sfertul drumului. Voinicul a stat o clipa si s-a gandit ca pentru indeplinirea visului sau nastrusnic, i-ar trebui: zile, saptamani, luni intregi de umblat.

Vizita
de I. L. Caragiale

Alte referate despre: portofoliu la limba romana clasa 5-a, portofoliu la matematica 2008 clasa 6, portofoliu la limba romana clasa a 6-a

La Medeleni

Faptul ca Olguta inventeaza un joc al culorilor e o dovada ca si
celelalte simturi sunt in plina functiune. Totusi, delimitarea intre
subiect si obiect nu s-a terminat si copiii raman inca niste animisti,
atribuind membrelor o independenta proprie si insufletind lucrurile
inerte, pe care le lauda ori le pedepsesc. Olguta vorbeste cu trasura:

Alte referate despre: la medeleni rezumat, la medeleni, rezumat la medeleni

Demonstrare opera epica - La Medeleni

Fire voluntara si inteligenta,Olguta accepta pedeapsa data de mama ei,dar se revolta apoi,gasind solutiile salvatoare pentru a ispasi cat mai cat mai repede.Ea descopera repede formula prin care sintezeaza o jumatate din pedeapsa scriind "Olguta n-are dreptate de doua sute de ori" , "Olguta are dreptate de o suta de ori" si punand ghilimele sub randul scris.Spiritul ei rebel si incapatanat o face sa adauge "epitaful" pedepsei: "Olguta n-are dreptate de o suta de ori, insa Buftea n-are dreptate de loc",subliniind prin aceasta ca nu se considera mai vinovata decat fratele ei si se razbuna in felul ei pentru sanctiunea primita.Temperamentul ei vulcanic o face sa sa agite,sa caute cu nerabdare solutii pentru a termina cat mai repede ce si-a propus.

Alte referate despre: demonstrare opera epica, baltagul de mihail sadoveanu demonstrarea caracterului epic de roman, demonstrarea genului epic

Analiza textului - Ulita copilariei

Au fost folosite numeroase epitete, comparatii, descrieri artistice a tablourilor naturii in timpul primaverii si toamnei, atunci cind "ulita il invatase sa priveasca primavara " ; "ca toamna e o lumina blinda..." .
Opera impresioneaza prin precizia detaliilor, succesiunea evenimentelor prezentate prin descriere, epitete: venirea pe lume a baiatului ,mersul de-a buselea, intiiul avint, intiia darnicie, intiia pribegie,absolvirea liceului, plecarea in strainatate, pina la intoarcerea acasa, in cosciug.

Alte referate despre: analiza textului ulita copilariei, textul ulita copilariei, rezumat textului ulita copilariei

Caracterizarea lui Ionel(Vizita...)

Portretul fizic al personajului este abia schitat:Ionel Popescu Este un copilas foarte dragut in,de vreo opt anisori";asprctul lui exterior fiind prins in doar in cateva cuvinte:,,l-am gasit imbracat ca maior de rosiori,in uniforma de mare tinuta".

Alte referate despre: caracterizare ionel vizita, caracterizarea lui ionel vizita, ionel vizita caracterizare

Lorelei

De dragul bãrbatului, Luli uitã cã e o scriitoare, dar îşi aduce aminte exact la momentul potrivit. Deotatã ,,ideal"cu tot ce e mai bun pe lume, femeia fidelã şi gingaşã se transformã într-un creator ,,excepţional" pentru a-şi apropia soţul, pentru a împrospãta relaţia de dragoste. Scriindu-i, ea a aşteptat recunoaşterea şi aprecierea, în sfârşit, din partea iubitului scriitor. Iniţial, ea n-a avut de gând sã se ,,joace"cu el.

Alte referate despre: lorelei rezumat, lorelei ionel teodoreanu rezumat, rezumat lorelei

Ciresarii

Peste câteva zile cireşarii îşi fac bagajele şi pleacă spre Peştera Neagră. Tic are un câine pe nume Ţombi.Copilul îşi ia câinele şi pleacă imediat pe urma cireşarilor.Spre seară cireşarii ajung la gura peşterii cu bine,însă Tic s-a rătăcit cu Ţombi într-o pădure.Cu puţin noroc Tic a fost găsit de Ursu.Sora lui Tic, Maria s-a bucurat foarte mult când l-a văzut pe fratele ei.

Dimineaţa,cireşarii se împart în două grupe.Prima grupă era alcătuită din Ionel,Victor,Maria şi Tic care urma să intre în peşteră,iar a doua grupă era alcătuită din Ursu,Lucia şi Dan care trebuie să urce pe coama peşterii.Dacă s-ar întâmpla ceva a doua grupă trebuie să ceară ajutor oamenilor de la o cabană de lângă peşteră.

Aşa că prima grupă a intrat în peşteră cu trei lanterne şi aparetele aduse de Ionel cu care să poată ...

Alte referate despre: ciresarii rezumat, ciresarii, ciresarii-rezumat

Vizita - rezumat

Dupa ce converseaza despre agricultura si despre vreme, oaspetele remarca faptul ca, in ultimul timp, doamna nu mai fusese vazuta la plimbare, la teatru sau la petreceri.Aceasta se scuza, explicandu-i ca se ocupa de educatia copilului si acest lucru il ocupa foarte mult timp, mai ales ca ea “nu vrea sa-l lase fara educatie”.

Desfasurarea actiunii evidentiaza urmarile pe care educatia le are asupra comportamentului baiatului , relatate de narator ca martor al intamplarilor.Primul efect al acesteia se vede imediat, deoarece din camera alaturata se aude “o voce ragusita de femeie batrana”, care-i reclama doamnei ca Ionel “ nu s-astampara” si e gata sa rastoarne masina de facut cafea.Expresia mamei este plina de incantare pentru strengariile copilului si remarca entuziasmata cat este de “destept”.Ea se indreapta spre usa, dar “micul maior” ii opreste trecerea ...

Alte referate despre: vizita, o vizita la muzeu-compunere, vizita rezumat

Ciresarii - volumul I

Acesta îl convinge pe tatăl lui Tic să-l lase în expediţie.Tic se hotărăşte să le facă o surpriză prietenilor săi, cireşarii întâlnindu-se cu ei pe drum. Peste câteva zile cireşarii îşi fac bagajele şi pleacă spre Peştera Neagră.

Alte referate despre: ciresarii volumul 1, ciresarii volumul 2, rezumat ciresarii volumul 1

Ciresarii volumul 1

Maria a fost urmatoarea care a plecat cu bagajele .Urmatorul a fost Ionel si chiar dupa el Tombi si Tic.Fara sa-si dea seama ciresarii au lasat franghia ,iar Tombi cu pluta s-au dus intr-o cascada.

Alte referate despre: ciresarii volumul 1 rezumat, ciresarii volumul 2 rezumat, ciresari volumul 1

La Medeleni - povestire

Viata instinctuala nu este se desfasoara in seria masculina si cea feminina, cu mici nuante de stil fiziologic pe baza caruia se vor delimita mai tarziu individualitatile celor trei copii. in drumul lor spre diferentiere, copiii isi descopera si isi exerciteaza, prin joc functiunile de mai tarziu. Cand Danut isi da seama ca este o existenta aparte in Univers, incepe sa incerce sentimentul vaninitatii si sa se simta o forta:
“-D-apoi nu te doboara, boierule, namila asta? –intreaba unul dintre tarani.
-Pe mine?“
El are gravitatea individului care lupta:
“Stai, mama, nu vezi ca am treaba!”
Incepe sa incerce orgoliul viril:
“- Voi...- le spune el surorolor cu dispret- voi sunteti niste fete.”

Alte referate despre: la medeleni vol 1 rezumat, la medeleni rezumat vol 1, la medeleni vol 1

Dezvoltarea culturii intre anii 1918 - 1947

Desavarsirea unitatii statului, viata siintifica intra intr-o faza superioara, rezultatele savantilor romani care aduc impartante contributii la dezvoltarea stiintei sunt mai numeroase decat in trecut si ele se bucura de recunoastere internationala.
Printre personalitatile care s-au ocupat cu dezvoltare stiintelor se numara Gh. Titeica - unul din creatorii geometriei diferentiale centroafine, alturi de Al. Myller. Al. Pantozi - studiul geometriei diferentiale proiective. Teoria probabilitati si statistici matematice – O. Onicescu si Gh. Mihoc. Gr. Moisil si M. Nicolescu - functii poliarmonice, teoria ecuatiilor cu derivate partiale. N. Teodorescu si H. Hulubei - in domeniul razelor X. In aerodinamica - H.Coanda. In chimie - C.D. Nenitescu. In studiul geografiei - S. Mehedinti. In biologie - Gr. Antipa, E. Racovita. Si in alte stiinte - T. Vuia, Gr. Constantin, A. Pesu, T. Negrescu. ...

Alte referate despre: dezvoltarea culturii intre anii 1918 - 1947, dezvoltarea sua intre anii 1918-1939, dezvoltarea culturii in anii 50

Capitalul detronat

Cât să ceară pentru munca depusă? O problemă pe lângă care culegerea este o bagatelă.
La pescăria lui Tache, unde lucrează ca salariat primeşte 1 leu per oră. Dar Tache are o mulţime alte cheltuieli pe lângă cele 70% din salariul lui Ionel drept taxe, başca alte impozite. Deci munca lui Ionel în folosul lui Tache trebuie să depăşească dublul salariului.
Luând în serios calitatea sa de patron în munca pe care a depus-o, Ionel cere 15 lei per pungă cea ce revine 2.50 lei per oră. Colegul îi dă 12 lei cu care Ionel este mulţumit. A cerut mult? A primit îndestulător? Iar întrebări dificile. La urma urmei, care este valoarea reală, aşa numita valoare intrinsecă (Marx a numit-o eronat valoare de schimb), a pungii cu scoici? În mod cert 6 ore de muncă şi atât tot.

Alte referate despre: capitalul detronat, capitalele lumii, tari si capitale

Craciun in familie

Mama: M-am saturat, acus vine Craciunul si sunt atatea de facut. Nimeni nu-mi da o mana de ajutor. Toti sunt ocupati si eu duc tot greul... . Pana la urma las toate balta si atunci... (ton ironic) sa vedem cum se descurca. O data se intampla ...., cealalta vine si stie numai sa ceara. Apoi preturile: am vazut in magazin .... dar ...costa, costa prea mult.

Alte referate despre: craciunul in familia mea, despre craciunul in familie, o seara de craciun in familie

Particularitati ale comunicarii manageriale in firmele europene

Astfel, O. Nicolescu si I. Verboncu definesc comunicarea ca “proces de transmitere a informatiilor, sub forma mesajelor simbolice, între doua sau mai multe persoane, unele cu statut de emitator, altele cu statut de receptor, prin intermediul unor canale specifice”.

Samuel C. Certo defineste comunicarea ca fiind “procesul de împartasire
a informatiilor cu alte persoane”, întelegând prin informatie “orice gând sau idee pe care managerii doresc sa o împartaseasca altor persoane”.

Ionel Dumbrava foloseste chiar termenul “comunicare manageriala”, pe
care-l defineste astfel: procesul rational prin care o sursa de informatii (emitator,transmitator) tinde sa actioneze asupra unui receptor în asa fel încât sa provoace la acesta actiuni care sa permita rezolvarea problemelor ce intra în sfera de cuprindere a emitatorului si a receptorului, precum si a grupului de care acestia
apartin”.

Alte referate despre: particularitati ale comunicarii manageriale in firmele europene, comunicarea manageriala in firme europene, filosofie si comunicare manageriala in firme europene

Bariere de comunicare manageriala

Considerata, asa cum am vazut, printre cele mai importante aptitudini
manageriale, aptitudinea de comunicare cuprinde, inevitabil si o componenta care tine de capacitatea de a proteja comunicarea de influentele negative. Cum vom vedea în cele ce urmeaza, aceasta capacitate se exercita atât în mod direct, prin comportamentul comunicational al managerului, cît si în mod indirect, prin masurile si interventiile tehnico-organizationale în sistemul informational al organizatiei.

Alte referate despre: bariere in comunicarea manageriala, bariere de comunicare manageriala, bariere in comunicarea manageriala-analiza unui caz
Referate afisate : 17
Medie note: 7.84 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK