Luarea de mita referat

Luarea de mita

Continutul legal al infractiunii (art. 254 C. pen)
Fapta functionarului care, direct sau indirect, pretinde ori primeste bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori accepta promisiunea unor astfel de foloase sau nu o respinge, in scopul de a indeplini, a nu indeplini ori a intarzia indeplinirea unui act privitor la indatoririle sale de serviciu sau in scopul de a face un act contrar acestor indatoriri, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani si interzicerea unor drepturi.

Fapta prevazuta in alin. 1, daca a fost savarsita de un functionar cu atributii de control, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.
Banii, valorile sau orice alte bunuri care au facut obiectul luarii de mita se confisca, iar daca acestea nu se gasesc, condamnatul este obligat la plata echivalentului lor in bani.

I. 2. Conditii preexistente
In general, lucrarile clasice de drept clasifica mituirea in: mituire activa (darea de mita) si mituire pasiva (luarea de mita). ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 39kb
Downloads: 15
Materia: Drept

Luarea de mita

Societatea este pentru fiecare individ, pentru fiecare membru al său, cadrul care asigura existenţa şi dezvoltarea acestuia, prin aceea că fiecare are un statut al său în care se însumează totalitatea drepturilor şi obligaţiilor pe care societatea le acordă sau le pretinde de la fiecare .

Alte referate despre: luarea de mita, luare de mita, luarea de mita referat

Luarea de mita-infractiunea de coruptie

Modificarea de-a lungul timpului, a tradiţiilor, a condiţiilor istorice şi geografice influenţate de factori de natură socială, au transformat percepţia opiniei publice referitoare la fenomen, sensibilizând-o în evaluarea gravităţii acestor fapte şi în incriminarea lor.

Alte referate despre: luarea de mita ca infractiune de coruptie, infractiunea de luare de mita, formele infractiunii luarii de mita

Criminalistica

Tactica c-tica are in vedere studiul metodelor tactice folosite la ascultarea persoanelor participante la procesul penal si al procedeelor de efectuare a unor activitati specifice organelor de urmarire penala: elaborarea si verificarea versiunilor, cercetarea la fata locului, reconstituirea, perchezitia, prezentarea pt. recunoastere.
Metodologia c-tica studiaza mijlocele tehnice si metodele tactice folosite la cercetarea unor grupe de inf. ce prezinta un grad mai ridicat de pericol social, sau care solicita o specializare a organelor judiciare, aici mentionam inf. impotriva personei, sustragerile din avutul public si particular, accidentele de circulatie, darea si luarea de mita, traficul de stupefiante.

Alte referate despre: criminalistica, referat criminalistica, referate criminalistica

Mafia - un mit sau o realitate?

O altă variantă vehiculată este cea care pretinde că în jurul anului 1282, în timpul ocupaţiei franceze, împotriva domniei sângeroase a lui Carol I Anjou, ţăranii sicilieni s-ar fi organizat, într-o grupare numită MAFIA.Numele provenind de la stigătul de luptă al grupării "morte alla Francia, Italia anela" traducându-se "moarte Franţei, Italia strigă".

Alte referate despre: mafia siciliana mit sau realitate, drogul - un mit sau o realitate, constituirea statului medieval moldova mit si realitate

Mitul metempsihozei in viziunea lui Liviu Rebreanu

Totuşi, întâlnirea cu necunoscuta de la Iaşi nu se putea rezolva pentru mine cu o nuvelă romanţoasă , mai mult sau mai puţin în genul Sărmanului Dionis. Teoria reîncarnării poate servi însă ca fir roşu pentru o viaţă completă, adică una trăită în mai multe epoci. …Romanul are nevoie de un conflict care să canalizeze interesul. Şi atunci, încet-încet, mi-am făcut eu singur o teorie potrivită cerinţelor romanului închipuit. …În orice caz , mie, din tot ce am scris până acum, Adam şi Eva mi-e cartea cea mai dragă.Poate pentru că într-însa e mai multă speranţă, dacă nu chiar mângâiere, pentru că într-însa viaţa omului e deasupra începutului şi sfârşitului pământesc, în sfârşit, pentru că Adam şi Eva e cartea iluziilor eterne(…)”

Alte referate despre: satul romanesc in viziunea lui liviu rebreanu, satul in viziunea lui liviu rebreanu, satul in viziunea lui liviu rebreanu in romanul ion

Mitul zburatorului

Mitul zburatorului - Iubirea este cea mai veche temă literară, tratată sub forme arhaice şi arhetipale în toate mitologiile şi religiile lumii. Mentalitatea arhaică resimte iubirea ca o forţă atât de puternică, încât primul impact al sentimentelor îi este atribuit unei fiinţe supranaturale şi presupune un proces de iniţiere configurat într-un mit erotic.

Alte referate despre: mitul zburatorului, mitul zburatorului in literatura romana, mitul zburatorului in calin file din poveste

Mitul potopului

- imbarcarea pe corabie: “am varat inlauntru ei toata avutia mea si fiintele vii, familia si
rudele mele, dobitoacele campului, atat cele salbatice, cat si cele imblianzite”.
- descrierea pototului propriu-zis: “la primele licariri ale zorilor un nor negru s-a ivit in
slava cerului… Zeii din haurile Infernului se ridicasera, s-au deschis zagazurile apelor din lumea de dincolo, iar cei sapte judecatori ai Infernului inaltasera tortele lor, aprinzand tara cu flacara lor stralucitoare. Un strigat de deznadejne urca la ceruri cand zeul furtunii a inlocuit lumina zilei cu intunericul si a sfaramat tot tinutul ca un vas de lut… Nimeni nu mai putea sa-zsi vada propriul frate, nu mai era chip sa zaresti oamenii.. Vreme de sase zile si sase nopti vantul n-a contenit sa bata, furtuni, vijelii, revarasari de ape au coplesit pamantul… Cand au mijit zorii celei de-a saptea zile, potopul a incetat. Toata omenirea se schimbase in pulbere…”

Alte referate despre: mitul potopului, mitul potopul, mitul potopului in matca

Mitul-Definitii, Delimitari, Filiatii

Încercarea de definire a mitului în mod cât mai cuprinzător, acceptabil şi accesibil în acelaşi timp, a fost ţinta a numeroşi savanţi; totuşi aceştia nu au reuşit să dobândească o asemenea definiţie: pe de o parte fenomenul mitologic este foarte complex, pe de altă parte fiecare exeget al mitului abordează tratarea acestei probleme printr-o optică destul de profesională, limitând câmpul de observaţie şi rationament.

Alte referate despre: definitii ale mitului, definita mitului, delimitari ale traficului de influenta de luarea de mita

Mitul lui Oedip

Oedip nu recunoaste superioritatea destinului fata de vointa
omeneasca, el este convins ca este mai puternic decât soarta si o va
învinge, iar la sfârsit, el cel lovit si nedreptatit, el cel orb,
devine vazator si stapânitor la rândul sau, condus pentru a conduce,
Oedip striga din toate puterile : sunt nevinovat. Vointa mea nu a fost
în nici una din crimele mele. Eu am învins destinul. Aceasta idee,
aceasta credinta constanta în triumful sau moral formeaza unitatea de
conceptie a operei.

Alte referate despre: mitul lui oedip, mitul lui oedipe, referat filozofie mitul lui oedip

Mitul Dracula

Prin “imagini” nu trebuie să înţelegem simple fotografii interioare, ci reflecţii imanente ale unor scheme de comportament, iar faptul că este comun umanităţi conduce la idea că activităţile care au la fundaţie aceste tipuri de comportament sunt constatabile, evident nu direct ci hermeneutic, numai în produsele sociale ale omului, căci cea care le-a conceput este gândirea colectivă.

Gândirea omului nu a rămas neatinsă de evoluţie, ea este chiar nota sa definitorie, având rol determinant în structura bio-psihică actuală. Vrem să afirmăm că arhetipul chiar dacă este un dat ereditar, capătă forme de manifestare în funcţie de gradul de dezvoltare a gândirii, a capacităţi acesteia de înţelegere şi mai ales de a privi mediul înconjurător şi poziţia sa în raport cu acesta.
Imediat după ce şi-a indeplinit trebuinţele biologice primare, omul a căutat obţinerea într-un fel sau altul a securităţi, a siguranţei. Nivelul de dezvoltare a gândirii ...

Alte referate despre: mitul dracula, romania si mitul dracula, vlad tepes si mitul dracula

Mitul folcloric al Zburatorului

Potrivit credinţei populare, instalarea sentimentului erotic la tinerele fete ajunse în pragul feminităţii ar fi legată de o fiinţă supranaturală denumită Zburător care, în imaginaţia mitologică, are aspectul unui tânăr frumos, dar care este o făptură malefică, pentru că provoacă zbucium şi suferinţă.

Alte referate despre: mitul folcloric al zburatorului, mitul folcloric al zburatorului poiezia, mitul folcloric al zburatorului i h radulescu

Mitul zburatorului

Iubirea este cea mai veche tema literara, tratata sub forme arhaice si arhetipale in toate mitologiile si religiile lumii.Mentalitatea arhaica resimte iubirea ca o forta atat de puternica, incat primul impact al sentimentelor ii este atribuit unei fiinte supranaturale si presupune un proces de initiere configurat intr-un mit erotic.In poemul ,, Calin file din poveste " iubirea este reprezentata ca o imbinare a contrariilor: uranic si teluric. Fata de imparat este simbolul frumusetii superlative, portretul ei fizic relevand sacralitatea acesteia. Conform traditiilor populare, pentru a fi ferita de primul impuls erotic, aceasta este inchisa intr-un castel izolat.

Alte referate despre: mitul zburatorului in luceafarul, mitul zburatorului de ion heliade radulescu, calin file din poveste mitul zburatorului

Mitul lui Prometeu

Singur, intr-o betie de lumina, de albastru si sa nu poti sa uiti, sa nu poti sa ierti, sa deschizi ochii doar pentru a privi sumbrul cer, sa deschizi buzele doar pentru a murmura ca nimeni nu poate fi egalul zeilor decat dupa ce a dispretuit frica si si-a contemplat mainile, toate acestea cer, firesc, un inteles mai adanc ca sa aiba dreptul la glorie. Prometeu se crispeaza, pentru a nu urla, dar mai ales pentru a nu regreta pricina suferintei sale. Il doare carnea sfasiata de vultur, iar aceasta e cea mai vie dovada a focului furat de la zei. Vorbele lui sunt din ce in ce mai limpezi, pe masura ce ghearele vulturului il fac sa striveasca de durere cuvintele…

,, Acest vultur e dovada libertatii mele in fata cerului. El imi scurma ficatul, dar ceea ce urmareste Zeus este sa-mi ucida memoria, sa ma faca sa uit ca am furat focul si l-am dat oamenilor…’’,,Dar n-am furat focul ca sa-l arunc in noroi..’’,,Ar trebui sa le strig zeilor: Iata de ce am furat focul si l-am ...

Alte referate despre: mitul lui prometeu, mitul despre prometeu, mitul lui prometeu rezumat
Referate afisate : 14
Medie note: 7.97 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles