Ludovic al xiv-lea si epoca sa

Ludovic al XIV- lea

Ludovic al XIV-lea s-a născut în anul cînd FRANŢA devenise în modul SPANIEI cea mai mare putere europeană . Această forţă moştenită l-a ajutat să devină cel mai mare şi cel mai admirat rege al vremei. El a urcat pe tron în 1643 la vîrsta de 4 ani cu cîteva zile înainte de ca armata franceză s-ăi învingă pe spanioli . În 1648 războiul de 30 de ani s-a încheiat în favoarea Franţei însă războiul cu Spania a continuat .

Date personale
1643- Încoronarea lui Ludovic al XIV .
1648- Sfîrşitul războiului de30 de ani încep frondele.
1659- Sfîrşitul războiului Franco - Spaniol.
1667- 1668- Războiul de revoluţie.

1672-1678- Războiul împotriva Olandezilor.
1681- Ludovic se mută cu întrega sa curte la Verssailles.
1685- Revocarea Edictului din Nantes.
1688- Invazia Franceză asupra Palatinatului.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 4kb
Downloads: 4314
Materia: Istorie

Epoca lui Ludovic al XIV

Multe razboaie ale lui Ludovic se bazau pe drepturi legale complicate , fiind sprijinite de armata franceza . Razboiul de devolutie (1667-1668 ) s-a iscat din revendicarea de catre rege a Tarilor de Jos aflate sub dominatie spaniola , facuta in numele sotiei sale spaniole . Desi tripla Alianta dintre Anglia , Olanda si Suedia au limitat succesul lui Ludovic , el a obtinut Lille, Tournai si alte orase- cheie de frontiera . In 1672 Ludovic s-a razbunat pe Olanda , dupa ce i-a mituit cu grija pe ceilalti parteneri ai Triplei Aliante. Alte puteri le-au venit in ajutor olandezilor, iar cand s-a incheiat pacea, in 1678, spaniolii au avut din nou cel mai mult de suferit .Franta a obtinut Franch-Compte la frontiera de est si alte teritorii in Olanda .

In continuare Ludovic si-a indreptat atentia asupra Germaniei, infiintand tribunale franceze pentru a-i asculta revendicarile, ...

Alte referate despre: epoca lui ludovic al xiv, ludovic al xiv-lea si epoca sa, ludovic al xiv-lea

Ludovic al XIV- lea

Între 1648 si 1653, Franta a fost zguduita de o serie de razboaie
civile cunoscute sub numele de Fronde. Cauza lor erau resentimentele
nobilimii si ale altor grupuri fata de monarhia centralizata, care le
rapise acestora o mare parte din putere. În aceasta perioada agitata,
tânarul Ludovic era adesea la cheremul grupurilor de nobili si a
crescut cu gândul de deveni adevaratul stapân al statului. Mai târziu,
Ludovic declara: "Statul? Statul sunt eu." El a patronat o lunga
perioada arta si literatura, care îl slavea ca "Regele Soare".

Alte referate despre: ludovic al xiv lea, ludovic al xiv-lea referat, referat ludovic al xiv-lea

Clasicismul francez

El infuenteaza arhitectura ,decoratia si intr-o masura mai mica ,pictura.Sustinut de inflenta Academiei franceze ,care se infiiteaza in 1635 , acest curent este asimilat stralucirii secolului lui Ludovic al XIV-lea .Treptat ,rococo-ul ,mostenitor al barocului ,va inlocui clasicismul francez .

Servind glorificarea puterii regale,viziunea artei clasice franceze este monumentala ,folosindu-se pentru acesta de jocul echilibrat dintre orizontale si verticale ,spre deosebire de dinamica liniei curbe a barocului .

Plalatul Versailles ,de dimensiuni impresionante,simbol al autoritatii monarhice absolute ,precum si al rationalismului ,a adunat,pentru construirea si decorarea sa, pe arhitectii si decoratorii cei mai reprezentativi pentru noul stil :Charles le Brun (1610-1690),Louis le Vrau (1612-1670), precum si Francois Mansard (1598-1666).
...

Alte referate despre: clasicismul francez, clasicismul francez in pictura, clasicism francez

Constantin Brancoveanu

El a desfasurat o politica interna ce a cuprins întreg spatiul
românesc. Principalele directii ale politicii sale au fost:

Alte referate despre: constantin brancoveanu, constantin brancoveanu referat, referat constantin brancoveanu

Istoria fizicii in epoca moderna

"Istoria fizicii in epoca moderna"
Kant are în orice caz dreptate cînd prezintă timpul ca pe o formă a intuiţiei, inerentă raţiunii umane. Această intuiţie este continuă. Un continuu însă nu-şi poartă niciodată măsura între sine; prin urmare, pentru a măsura timpul, trebuie să-i stabilim un sistem de măsură. Am putea, de exemplu, să stabilim repere de timp în mod arbitrar, punînd pe cineva să bată cu mîna în masă şi numerotînd bătăile. Dacă menţionăm apoi, pe lîngă eveniment, numărul reperului de timp care coincide cu el, am stabilit astfel o succesiune temporală de evenimente printr-un şir de numere.

Alte referate despre: istoria chisinaului in epoca moderna, istoria fizicii in epoca moderna, prezentare despre istoria fizicii in epoca moderna

Epoca renasterii si literaturii renanscentiste

Înflorirea comerţului duce la marile descoperiri Marco Polo ajunge în China, iar navigatorii spanioli de sub comanda italianului Cristofor Columb, aflaţi în căutarea unui drum mai scurt spre Indii, descoperă un nou continent.Lumea cunoscută-restrînsă în evul mediu-se lărgeşte tot mai mult.

Inventarea tiparului face posibilă o răspîndire fără precedent a cunoştinţelor ştiinţifice şi a valorilor literare.Renaşterea (Renesancie) este epoca guvernată de o atitudine critică faţă de instituţiile şi mentalităţile medievale, pe fondul unui flux de idei reformatoare şi umaniste, ce luptă pentru afirmarea literaturii naţionale şi pentru combaterea uzului excesiv de teme religioase. Tot ce apare pe plan cultural constituie un mijloc de contracarare a acţiunilor clerului sau de politizare a vieţii sociale, ghidată de autorităţile statale.

Un important rol, atît în plan politic, cît şi cultural, îl are burghezia, care, în ţările ...

Alte referate despre: epoca renasterii si literaturii renanscentiste-slide-uri, epoca renasteri si literaturi, epoca renasterii si literaturii renanscentriste

Dezvoltarea stiintei si culturii in epoca contemporana

O artă de masă a devenit cinematograful.Producţia de filme a studioului din Holiywood ( S.U.A.) a fost pusă pe baze industriale.Mari studiouri se află în Italia,Franţa,Rusia.Sînt cunoscuţi în toată lumea regizorii John Attehborough,Steven Spielberg,Luis Bunuel,Andrei Waida,Francesco Felini,Andrei Tarkovschi.

Alte referate despre: dezvoltarea stiintei si culturii in epoca contemporana, istoria dezvoltarea stiintei si culturii in epoca contemporana, istorie-realizarile stiintei si culturii in epoca contemporana

Epoca ratiunii

Ideile traditionale in epoca ratiunii fusesera deja zguduite de Revolutia Stiintifica din secolele l6 si 17, ce a culminat cu lucrarea lui Isaac Newton (1642-1727) care a descoperit gravitatia si a oferit un model al universului: o ordine rationala, guvernata de legi matematice. In perioada iluminista s-a insistat asupra faptului ca principiile cercetarii stiintifice puteau fi aplicate si altor domenii, inclusiv politicii, societatii si religiei.

Alte referate despre: epoca ratiunii, epoca ratiunii in arta, omul si ratiunea in epoca moderna

Epoca lui Mihai Viteazul in marturiile calatorilor

Avind de multe ori in aceste campanii oarecare initiativa, precum au avut si in ce priveste politica lui Mihai, ei au vrut sa se scrie istoria campaniilor acestuia in asa chip, incit sa se reliefeze inainte de toate partea lor si chiar sa se atribuie, cum se si face, inceputul miscarii, nu lui voda, ci acelora cari-1 incunjurau, sfatului terii, in fruntea caruia ar fi stat insasi ambitioasa influenta a lui Radu Buzescu, Preda Buzescu si Stroe Buzescu, cei trei membri ai acestei puternice dinastii. "Cronica Buzestilor", foarte importanta din punctul de vedere al limbii, fiind scrisa insa de un cronicar de tara pentru oameni cari cunosteau tara lor, evident ca nu da stiri despre mediul romanesc al luptelor eroului.

Alte referate despre: epoca lui mihai viteazul 1600, epoca lui mihai viteazul, mihai viteazul referat

Epoca monastica si feudala

Oricum, calugarii au fost primii care si-au venit in fire: in Burgundia, unde Cluny este intemeiata in 909; in Lorena, unde Gorze (din 933) si Brogne (injur de 950) au fost centre active de revigorare; in sfirsit, in Anglia, unde eforturile sfintului Ethelwold vor fi incununate spre 970 de promulgarea unei Regularis concordia, carta a monahismului insular unificat si reforAZmat. Dupa anul o mie, miscarea a cuprins si Europa meridionala: Saint Victor din Marsilia devine centrul unei importante federatii monastice care va iradia pina in Italia,

Alte referate despre: dreptul penal in epoca primitiva sclavagista feudala si moderna, practica medicala din comuna primitiva pana la epoca feudala, practica medicala in epoca feudala

Epoca Veche pana la retragerea Aureliana

EPOCA BRONZULUI este caracterizată printr-o relativă stabilitate culturală. La început, noul metal, originar din Orient, este rar şi preţios; în ultima perioadă a epocii bronzului şi la începutul celei următoare — Hallstatt, pe baza bogatelor zăcăminte de minereu de cupru din zona intracarpatică, se dezvoltă o înfloritoare metalurgie a bronzului, ilustrată de cele peste 20 000 de obiecte din acest aliaj — unelte şi arme — ajunse până la noi.

Alte referate despre: razboiul daco roman pana la retragerea aureliana, referate economia daciei dupa 105 si pana la retragerea aureliana, retragerea aureliana

Organizarea sociala a geto-dacilor in epoca prestatala

Geto-dacii fac parte din grupul etnic al tracilor. Herodot -- "cel mai numeros dupa cel al inzilor" . Ei au patruns in teritoriul de acum al tarii noastre in Neoliticul tarziu, in cadrul procesului de indoeuropenizare a spatiului Carpato- Dunareano- Pontic. Ei au creat o stralucita civilizatie a bronzului pe un intins areal geografic limitat la N de zona pripetului, la S de M Egee, la E de gurile Bugului si la V de Dunarea Panonica.In cadrul neamului tracic s-au cristalizat geto-dacii care sunt creatorii si purtatorii epocii fierului la noi si sunt cel mai important neam tracic din punct de vedere al civilizatiei materiale si spirituale, cat si din perspectiva organizarii politice pe care ei l-au atins.

Alte referate despre: organizarea sociala a geto-dacilor, organizarea sociala la geto-daci, organizarea sociala la geto daci

Ludovic al 14-lea

Dans les affaires étrangčres, le but logique de Louis était glorifier la France, ceindre ses défenses sur les frontičres du nord et de l'est, et prévenir toute résurgence du pouvoir de la dynastie Habsbourg qui avait menacé autrefois la France sur deux côtés par son contrôle sur l'Espagne et l'Allemagne. Dans quatre guerres il a affiché avant toute Europe sa prouesse comme un chef militaire. En 1667, réclame le droit d'hérédité de sa femme (jus devolutionis), Louis a envahi la Hollande espagnole. Ses victoires rapides ont incité l’Angleterre, Hollande, et Sučde vérifier la France et forcer la Paix d'Aix-la-Chapelle (1668). Louis a gagné 12 forteresses en Flandre et bientôt a isolé les Hollandais en achetant la neutralité anglaise et suédoise. En 1672 il a lancé une armée contre Hollande. Pour six années les Hollandais, aidés par l'Espagne et l'Autriche, écartées des attaques françaises. Les traités ont signé ŕ Nijmegen (1678) n'aient pas démantelé la ...

Alte referate despre: ludovic al 14-lea, ludovic al xvi-lea, ludovic al 14 lea

Clasicismul Francez

El infuenteaza arhitectura ,decoratia si intr-o masura mai mica ,pictura.Sustinut de inflenta Academiei franceze ,care se infiiteaza in 1635 , acest curent este asimilat stralucirii secolului lui Ludovic al XIV-lea .Treptat ,rococo-ul ,mostenitor al barocului ,va inlocui clasicismul francez .

Servind glorificarea puterii regale,viziunea artei clasice franceze este monumentala ,folosindu-se pentru acesta de jocul echilibrat dintre orizontale si verticale ,spre deosebire de dinamica liniei curbe a barocului .

Plalatul Versailles ,de dimensiuni impresionante,simbol al autoritatii monarhice absolute ,precum si al rationalismului ,a adunat,pentru construirea si decorarea sa, pe arhitectii si decoratorii cei mai reprezentativi pentru noul stil :Charles le Brun (1610-1690),Louis le Vrau (1612-1670), precum si Francois Mansard (1598-1666).

Nicolas Poussin (1594-1665)este cel care fixeaza gustul clasic ...

Alte referate despre: referat clasicismul francez, clasicismul francez referat, referate clasicismul francez

Ludovic Giuly

Poor school results
It was then no surprise that Giuly’s school results were dissatisfactory. Same as various French footballers, Giuly got extremely poor results at school, and he had to repeat twice even in primary school. When he finally graduated from primary school at the age of 13, no secondary school nearby was willing to admit his entry due to his poor results.

Alte referate despre: ludovic giuly wife, ludovic giuly, ludovic filip

Epoca Newtoniana

Potrivit conceptiilor lui Newton, fiecare fenomen natural putea fi explicat în cele din urma prin legi matematice, modul acesta de abordare al problemelor stiintifice nefiind neaparat în contradictie cu religia. De fapt, atat Newton, cat si Leibniz erau profund credinciosi. De exemplu, Leibniz interpreta legile fizice ca o cale adoptata de natura pentru a dobindi maximum sau minimum din anumite calitati fizice. Existenta unei orientari in legile naturii implica, din punctul lui de vedere, prezenta unei “Fiinte Perfecte” care crease universul.

Alte referate despre: epoca newtoniana, epoca moderna, epoca marilor clasici
Referate afisate : 17
Medie note: 8.13 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles