Luptele lui vlad tepes

Istoria lui Vlad Tepes si Legenda lui Dracula

Hotii si cei necinstiti erau pedepsiti drastic, cea mai renumita pedeapsa fiind trasul in teapa.Din vremea lui Vlad Tepes dateaza si prima atestare documentara a orasului Bucuresti, unde se construieste curtea domneasca.

Se poate spune ca Tepes este draconic pentru ca el impune niste "legi" si pedepse, dar nu se poate identifica cu Drakon, acel legiuitor grec la care, pentru nerespectarea unei legi impuse, exista pedeapsa cu moartea.

Legenda lui Dracula voievod constituie fenomenul de cultura romaneasca medievala cu cel mai mare ecou international si cea mai spectaculoasa persistenta.Aceasta s-a nascut din groaza starnita de faptele voievodului valah impotriva slujitorilor Semilunei.A fost deci vorba de o legenda negativa, inchegata in jurul otomanilor.

Textele de tot felul din secolul al XV-lea despre Vlad Tepes, nu numai cele care i-au consemnat strict legenda, au comunicat doua imagini diferite ale voievodului, una care-l infatiseaza ca pe un tiran, cealalta ca pe un conducator ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 8kb
Downloads: 1332
Materia: Istorie

Vlad Tepes

Timp de 6 ani de domnie, el nu a avut ragat(vreme) pentru a retrage
populatia in munti si a-si allege un loc favorabil luptei, dar cu
toate acestea Tepes este un mester in intinderea de capcane. Este
cunoscut atacul de noapte din 16/17 iunie 1462 de langa Targoviste
cand Tepes cu o mana de ostenii imbracati turceste au patruns in
tabara vrasmasa facand mare galagie. Otomani au iesit din corturi,
crazand ca e vorba de o intreaga oaste romaneasca. Tepes cu ai sai s-a
retras, iar otomani sau macelarit intre ei pana la zi.Tot in acel an
sultanul vrea sa-l prinda pe Tepes intr-un viclesug si-a trimis pe
Hamza-Pasa pentru a lua de la Tepes tribut 500 de copii ostatici.Tepes
nu s-a lasat inselat. El a ascuns in padure o oaste de viteji si cand
Hamza-Pasa se pregatea sa-l prinda,acestia au sarit la lupta si iau
spulberat pe otomanii,iar ce-i prinsi au fost trasi in teapa.

Alte referate despre: vlad tepes, vlad tepes referat, referat vlad tepes

Mitul Dracula

Pentru Victor Kernbach aflăm că, în urma consultării unei bibliografi impresionante, mitul este definit a fi o naraţiune tradiţională complexă, ivită la intersecţia dintre planul cosmic cu cel uman, având conţinut specific, decantat din vremuri memoriale în forme sacralizate, al cărui scop este modelarea explicării unor fenomene şi evenimente enigmatice cu caracter spaţial şi temporal, care privesc atât natura biologică cât şi spirituală a omului, precum şi fenomene ale naturii ambiente sau chiar a întregului univers. Miturile ar fi explicaţii ale destinului condiţiei cosmice şi umane, atribuindu-le tuturor acestora origini supranaturale din vremea creaţiei primordiale, pe care le consideră sacre şi revelate de fiinţe supraumane.

Alte referate despre: mitul dracula, romania si mitul dracula, referat in limba engleza despre mitul dracula

Domnia lui Vlad Tepes

Vlad Tepes ajuns la tronul tarii cu sprijinul turcesc in toamna anului 1448 si izgonit de Vladislav se intoarce in Imperiul Otoman. La 6 februarie 1452, Vlad Tepes se gasea in Transilvania, unde incerca sa reocupe tronul Tarii Romanesti. In 1456 Iancu e Hunedoara a hotarat sa-l sprijine pe Vlad Tepes pentru inlocuirea li Vlasislav al II-lea. Domnia a II-a a lui Vlad Tepes a inceput in iulie sau august 1456, inainte de 20 august, cand rivalul sau era in mod sigur mort, si dupa 3 iulie, cand Vlad Tepes nu era inca domn.

Alte referate despre: domnia lui vlad tepes, domniile lui vlad tepes, viata si domnia lui vlad tepes

Vlad Tepes

Aceasta perioada de captivitate a jucat un rol important in formarea si ascensiunea la putere a lui Vlad. Turcii l-au eliberat, in 1447, dupa moartea tatalui sau - asasinat la comanda lui Vladislav al II-lea, rival la tronul Tarii Romanesti. Tot atunci, Vlad a aflat si de moartea fratelui sau mai mare, Mircea, torturat si ingropat de viu de boierii din Targoviste.

Alte referate despre: referat despre vlad tepes, vlad tepes referat istorie, viata lui vlad tepes

Mihai Viteazul - lupta impotriva dominatiei otomane

MIHAI VITEAZUL
Tot mai puternic străluceşte chipul lui Mihai Viteazul, tot mai vie şi mai luminoasă este amintirea faptei lui. Cu cât se adaugă informaţia documentară, cu cât cunoaştem mai bine lupta, biruinţa şi căderea acestui mare domnitor, ctitor veşnic al ţării de azi, cu atât sporeşte în sufletul nostru admiraţia. Alături de Ştefan cel Mare, Mihai Viteazul este întruchiparea eroismului, este izvor de putere, de încredere şi de mândrie pentru poporul românesc.
Viaţa lui e una din cele mai impresionante din câte s-au desfăşurat pe pământul strămoşilor. Mihai Viteazul a cunoscut din plin şi bucuriile şi durerile vieţii; a cunoscut dulceaţa biruinţei şi amărăciunea înfrângerii; a stăpânit cât nici unul dintre voievozii noştri, pentru ca într-o clipă să piardă totul; a văzut pe cei trufaşi închinându-se şi a căzut prin trădarea lor. Contemporanii, prieteni sau duşmani, au simţit că au în faţă o personalitate excepţională; ...

Alte referate despre: mihai viteazul- luptele impotriva otomanilor, mihai viteazul lupta impotriva turcilor, mihai viteazul lupta impotriva turcilot

Vlad Tepes intre realitate si legenda

,,În mediul intelectual din sud-estul Transilvaniei, a învăţat să scrie şi să citească în limba latină şi a deprins tainele limbilor germană şi maghiară. În ani 1436-1442, ca fiu de domn, a fost iniţiat la Târgovişte, la curtea tatălui său, ajuns principe al Ţării Româneşti, în meşteşugul armelor.

Alte referate despre: vlad tepes intre legenda si realitatea istorica, legenda vlad tepes, legende vlad tepes

Vlad Tepes

In al –V-lea deceniu al veacului al –XV-lea , dincolo de munti in Transilvania si Ungaria ,comandantul de osti Iancu de Hunedoara respingea expansiunea otomana. In 1442 armatele otomane in frunte cu Mezid-bei, begul de Vidin, navalesc in Transilvania si la 18 martie aproape de Alba –Iulia infrang la Santimbru ostile adunate de catre Iancu de Hunedoara.

Alte referate despre: vlad tepes biografie, vlad tepesi, vlad tepes istorie

Vlad Tepes

Turcii patrund mai tarziu in cetatea Alba-Iulia si distrug Sighisoara si Mediasul. Vlad –Dracul este inchis in cetatea Galipoli(Gelibolu) , iar cei doi a sai(Vlad si Radu) au fost aruncati in fostareata Egrigoz(provincie din
Anatolia). In timp ce Vlad Dracul si cei doi fii ai sai erau tinuti ostatici la turci, fiul cel mare al voievodului-Mircea fiind in varsta de numai 13-14 ani ocupa tronul Tarii Romanesti. Vlad Dracul revine in 1443 in scaunul Tarii Romanesti dar cei doi fii ai sai raman ostatici –garanti la turci fiind inchisi in Asia Mica.In fata lui Vlad Dracul tardatorii Tarii Romanesti, erau adusi pentru a le se hotara soarta.

PRIMA DOMNIE A LUI VLAD TEPES-DRACU
In al –V-lea deceniu al veacului al –XV-lea , dincolo de munti in Transilvania si Ungaria ,comandantul de osti Iancu de Hunedoara respingea expansiunea otomana. In ...

Alte referate despre: luptele lui vlad tepes, referate vlad tepes, caracterizarea lui vlad tepes

Vlad Tepes - un domnitor viteaz si drept

otomana. Nu mai vorbim de hoti, pe care domnitorul îi ura si îi
pedepsea cu severitate, tragându-i în teapa. Se spunea ca Tepes

Alte referate despre: vlad tepes devine domnitor, vlad tepes ca domnitor militar, domnitorii tarii romanesti mihai viteazul mircea cel batran vlad tepes

Vlad Tepes

Asemeni tatălui său, primeşte o educaţie aleasă, cunoscând multe limbi.
În primii ani ai domniei tatălui său îl găsim la Târgovişte împreună cu fratele său Mircea. Între 20 ianuarie şi 2 august 1439 se naşte şi fratele său mezin Radu (viitorul Radu cel Frumos).

Alte referate despre: referat vlad tepes istorie, referat istorie vlad tepes, personalitatea lui vlad tepes

Dracula de Bram Stoker

Singura dovada de viata care mai exista pe acel vapor era un caine care a sarit de pe vapor si a fugit in satele invecinate; singura incarcatura care a fost gasita au fost 50 de cutii plina cu pamant incarcate de la Castelul lui Dracula. Nu mult timp dupa aceasta, Lucy incepe devine somnambula.

Alte referate despre: dracula de bram stoker rezumat, dracula de bram stoker, rezumat dracula de bram stoker

Dracula

After becoming prince, he invited 300 boyars to a banquet and killed those using spikes, and left their bodies there for a few days. Dracula seized the boyars' property and passed it out to his supporters.

Alte referate despre: dracula bram stocker, dracula rezumat, dracula

Vlad Tepes - erou al romanilor

Tatăl său Vlad Dracul a dobândit această poreclă prin faptul că a fost învestit cu ordinul de Cavaler Cruciat al Dragonului pentru meritul în apărarea creştinismului împotriva turcilor. Acesta simbolizează victoria creştinilor împotriva păgânilor. Fiul său Vlad al II-lea a fost numit Drăculea sau Dracula, adică “fiul Dracului”. Precla “Ţepeş” i s-a dat încă din secolul al XV-lea, ca urmare a utilizării pedepsei tragerii în ţeapă. Această pedeapsă nu este produsul imaginaţiei lui Vlad,ea fiind cunoscută încă din Antichitate. De mai multă vreme Vlad Ţepeş, renunţase la ideea cuceririi scaunului domnesc cu ajutor otoman.

Vlad Ţepeş se apropie de Iancu, împărtăşeşte idealurile politice şi aşteaptă momentul potrivit pentru a trece munţii şi a lua din nou domnia cu sprijin transilvănean. Când s-a ivit acest moment, în primăvara şi vara anului 1456, el este pretendentul în care Iancu îşi pune speranţa, el este omul capabil ...

Alte referate despre: vlad tepes erou, vlad tepes un erou, domnitorul vlad tepes

Pregatirea fizica si de lupta

Ca mijloace se vor utiliza exerciţiile din şcoala alergării cu joc de glezne, alergare cu pendularea gambei înapoi şi înainte, alergare cu genunchii sus, alternări de sprinturi cu exerciţiile de mai sus, plecări din diverse poziţii şi la diferite semnale, alergări cu accelerare, alergări în pantă. Distanţele recomandate nu vor depăşi 60 m, iar pauzele dintre repetări vor fi suficiente pentru a da posibilitatea reluării efortului cu maximă intensitate. Exerciţiile pentru dezvoltarea forţei se vor planifica spre sfârşitul lecţiei după realizarea celorlalte teme din gimnastică sau jocuri sportive.

Alte referate despre: pregatirea fizica si de lupta, exercitii pentru pregatirea fizica la lupta sportiva, pregatirea de lupta

George Cosbuc - poezia evocarii trecutului de lupta si a razboiul de independenta

Toate acestea , sunt ganduri care framanta pe ranit, si-n ele e un dor imens de viata, dar si intelegere pentru cei care sufera, si delicata grija , ca sa nu intristeze pe ai sai, pentru starea in care se afla. Din ultimele randuri ale caprarului Nicolae rezulta ca dorinta camaradului sau nu s-a indeplinit, scrisoarea avand un deznodamant tragic. Este pretul de sacrificiu pe care l-a dat ostasul roman in Razboiul pentru independenta tarii.

Alte referate despre: george cosbuc poezia trecutului eroic, george cosbuc poezia lupta, george cosbuc poezii

O speranta in lupta cu SIDA - Imunomod

"Am luptat pentru recunoasterea medicamentului, dar mereu m-am lovit de piedici, ironii, jigniri, amanari"...La citirea scrisorii semnata de d-na dr. Elena Ionascu din Craiova - publicata in numarul trecut al revistei, la rubrica "Cititorii raspund" - n-am putut ramane nepasatori. Sa afirmi ca exista tratament pentru bolnavii infectati cu virusul HIV - asta da, provocare! Iata-ne asadar fata in fata cu autoarea scrisorii, afland raspuns la intrebarile care ne intereseaza pe toti, deopotriva.

Alte referate despre: referat lupta impotriva sida, speranta ce-mi da puteri sa mai lupt, referat lupta impotriva hiv sida
Referate afisate : 17
Medie note: 8.62 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK