Lyon referat in franceza

Lyon

Lyon est une ville situee dans le quart sud-est de la France, au confluent du Rhone et de la Saone. C'est le chef-lieu du departement du Rhone et de la region Rhone-Alpes. Ses habitants s'appellent les Lyonnais.
Lyon est en situation de carrefour geographique, au nord du couloir naturel de la vallee du Rhone (qui s'etend de Lyon a Marseille). Situee entre le Massif central a l'ouest, et le massif alpin a l'est, la ville de Lyon occupe une position strategique dans la circulation Nord-Sud en Europe. Lyon se trouve a 470 km de Paris, 320 km de Marseille, 160 km de Geneve, 280 km de Turin, 630 km de Barcelone. Ancienne capitale des Gaules au sein de l'Empire romain.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 158kb
Downloads: 4857
Materia: Franceza

Lyon

Fondé en 43 av. J.-C. par Lucius Munatius Plancus, Lugdunum devient sous Agrippa le grand carrefour des voies romaines en Gaule et fut doté par Auguste de nombreux monuments. Le christianisme y apparut sous Antonin et fut persécuté : martyres de saint Pothin et sainte Blandine en 177. Après avoir vaincu son rival Albin aux environs de la ville en 197, Septime Sévère l'incendia et fit égorger les chrétiens dont l'évêque Irénée.

Envahi par les Burgondes en 457, par les Francs en 534, Lyon fut rattaché à la Lotharingie à la mort de Charlemagne en 843. A la fin du 10ème l'archevêque de Lyon s'empara du pouvoir temporel. Cette autorité, contestée par les bourgeois de Lyon en 1274, entraîna le rattachement de la ville à la France en 1312 avec création d'un consulat par Philippe le Bel. Le 15ème fut une période de prospérité : 2, puis 4 foires accordées par le roi en firent un carrefour commercial et bancaire international (bourse la plus ancienne de France).
...

Alte referate despre: lyon, descriere orasul lyon, lyon referat

Napoleon (franceza)

Fréquentant les jacobins de la cité, il ne cache pas son désir de voir la république proclamée. Il obtient un nouveau congé ŕ l'occasion des élections de l'Assemblée législative qui se tiennent ŕ Corté en septembre. On le retrouve ŕ Paris en mai 1792 oů il assiste aux insurrections des 20 juin et 10 aoűt (prise d'assaut des Tuileries). Elevé au grade de capitaine en juillet, il repart en Corse en octobre.En février 1793, il se porte ŕ la tęte de volontaires corses et participe ŕ une attaque contre la Sardaigne qui échoue.

Alte referate despre: napoleon franceza, napoleon bonaparte referat in franceza, napoleon bonaparte in franceza

Franta Republique francaise

Corsica – insula a Marii Mediterane – a devenit parte integranta a Frantei in 1.768. Are o suprafata de 8.680 km si 250.000 locuitori. Situata la 180 km in sud-estul orasului Nisa, Corsica are un relief accidentat, mai inalt in N-V, unde inaltimea maxima ajunge la 2.710 m pe varful Monte Cinto, iar in partea estica se afla o campie litorala fertila (Plaine d’Aleria). Numai aceasta parte, ce reprezinta 2% din suprafata insulei, se cultiva cu maslini, portocali, vita-de-vie, restul fiind acoperita de paduri.

Alte referate despre: republique francaise, la republique francaise referate ro, la republique francaise referate

Franta ppt

Cartiere, strazi si alte zone
Montmartre - zona istorica pe o colina, unde se afla si Basilique du Sacre-Coeur si care este faimoasa si pentru cafenelele si atelierele multor artisti importanti. Champs-Elysees - faimoasa strada din lume, un bulevard de obicei plin de turisti. Rue de Rivoli - magazine elegante pentru turisti; mergand catre Place de la Bastille se poate vedea si Opera din Paris.

Alte referate despre: franta ppt, referat franta ppt, download franta ppt

Franta

Inconjurata de-a lungul coastelor ( pe o lungime de 3200 km) de mare, dar si de munti, Franta ajunge sa atinga 5 frontiere naturale pentru a-si realiza unitatea geografica.Nici o tara europeana nu are provincii mediteraneene, atlantice, renane sau flamande, insa in trecut hexagonul francez a fost supus la schimbari considerabile, in cauze structurale, incetand sa fie o metropola in Europa de un puternic inmperiu colonial.
Stat centralizat, Franta este divizata in 22 de regiuni, plus colectivitatea teritoriala din Corsica, intre care sunt repartizate cele 96 de departamente metropolitane : Ain, Aisne, Allier, Alpes-de-Haute, Provence, Alpes-Maritimes, Ardeche, Ardennes, Ariege, Aube, Aude, Aveyron, Bas-Rhin, Bouches-du-Rhone, Calvados, Cantal, Charente, Charente-Maritime, Cher, Correze, Corse-du-Sud, Cote-d’Or, Cotes-du-Nord, Creuse, Deux-Sevres, Dordogne, Doules, Drome,Essone, Eure, Eure-et-Loir, Finistere, Grad, Gers, Gironde, Hautes-Alpes, Haute-Corse, Haute-Garonne, Haute-Loire, ...

Alte referate despre: franta, despre franta, franta referat

Istoria medicinei veterinare

La numai un sfert de secol după ce la Lyon, în 1762, luase fiinţă prima şcoală veterinară din lume,în Transilvania s+au predat primele cursuri de medicină veterinară din ţara noastră. În Moldova şi Muntenia, ideea înfiinţării unei şcoli veterinare,sau cel puţin a unor cursuri de “veterinărie”, începe să preocupe factorii de răspundere abia în prima jumătate a secolului trecut, odată cu măsurile luate pentru extinderea întregului sistem de învaţământ.

Alte referate despre: istoria medicinei veterinare, istoria medicinei veterinare in antichitate, istoria medicinei veterinare iasi

Gargantua si Pantagruel

Auzind că dipsozii au invadat Utopia, ţara lui Pantagruel, Panurge îl însoţeşte pe acesta pentru a lua parte la luptă. După ce săvîrşesc împreună isprăvi de toată lauda, cei doi intră în cetatea amoroţilor, unde Panurge îi face regelui Anarhie o nuntă de pomină. Pantagruel acoperă apoi cu limba o armată întreagă, iar maestrul Alcofibras, aflat şi el acolo, intră în gura lui şi descoperă o altă lume, asemănătoare celei reale. Cînd iese, după şase luni, cucerirea ţării dip-sozilor e terminată. Ultimul capitol aduce scuzele maestrului Alcoribas Nasier şi promisiunea că povestea va continua cu nunta lui Panurge şi aventurile sale, şi cu invitaţie pentru cititori de a trăi ca nişte adevăraţi pantagru-elişti.

Alte referate despre: gargantua si pantagruel, gargantua si pantagruel rezumat, rezumat gargantua si pantagruel

Revolutia franceza - cauze si origine

În faţa cererilor nobilimii şi a provinciilor, regele Ludovic XVI convoacă Adunarea Stărilor Generale pentru mai 1789, lucru ce nu se mai întâmplase din 1614 Perspectiva acestei Adunării a reaprins conflictul de interese dintre nobilime şi a treia stare (burghezia). Primele două stări nu reprezentau la un loc decât 2% din populaţie, iar burghezia deţinea o parte tot mai importantă din bogăţia ţării. După modelul din 1614, fiecare stare ar fi trebuit să fie reprezentată de un număr egal de deputaţi.

Alte referate despre: revolutia franceza - cauze si origine, revolutia franceza, revolutia franceza referat

Incursiuni culinare internationale - bucataria italiana, spaniola, chinezeasca si franceza

Bucataria chinezeasca pune accentul pe combinarea armonioasa a alimentelor – trebuie atins un echilibru intre alimentele dulci si acre, colorate intens si neutre, cu textura fina sau crocante. Atat bucatarii cat si consumatorii insista ca toate ingredientele sa fie de cea mai buna calitate.

Alte referate despre: incursiuni culinare internationale, preparate culinare din bucataria italiana, referat incursiuni culinare internationale

Revolutia franceza

Atmosfera a devenit explozivă mai ales în anii în care, datorită vremii nefavorabile sau a problemelor de valorificare, ţărănimea şi muncitorii oraşelor erau ameninţaţi de foamete. Acest lucru s-a întamplat şi în anii 1788 – 1789, dar aceasta încă nu era destul pentru izbucnirea revoluţiei. Impulsul decisiv l-a dat falimentul statului. Cheltuielile curţii, care era cea mai somptuoasă din Europa, se ridicau la cifre astronomice. Pe lângă aceasta, regii francezi ţineau o armată uriaşă, cu flota mare şi purtau adesea războaie de cucerire scumpe.

Alte referate despre: revolutia franceza 1789, referat revolutia franceza, marea revolutie franceza

Revolutia franceza

Clasa a treia a avut de două ori mai mulţi deputaţi decât ceilalţi, iar nobilimea şi-a dar seama că prin vot individual ei ar avea majoritatea absolută şi ar putea adopta schimări ce nu ar fi pe placul regelui şi a nobilimii. Dezbaterea asupra procedurilor de vot a pus la încercare de multe ori răbdarea Stării a treia. După ce cererile lor au fost refuzate, ei s-au retras într-o clădire din apropiere, destinată jocurilor cu mingea, şi au jurat că nu vor pleca până când nu realizează o nouă constituţie solidă.

Alte referate despre: revolutia franceza 1848, revolutia franceza rezumat, revolutia franceza cauze

Revolutia Franceza

Revolutia Franceza.Ţărănimea a continuat să reprezinte 85% din populaţie şi, deşi cea mai mare parte a ei era liberă, lipsa pământului şi dependenţa faţă de nobilul proprietar, de Biserică şi de Stat îi împovărau viaţa. Producţia agricolă a fost însă într-o creştere continuă, nu întotdeauna în funcţie de tehnologii noi sau de uneltele folosite. Industria a excelat cu deosebire în domeniul textil, fiind puternic susţinută de construcţia de drumuri.

Alte referate despre: revolutia franceza din 1789, revolutia franceza din 1848, revolutia franceza referat istorie

Revolutia franceza

În mişcarea pentru republică un rol important îl jucau cluburile politice, principalul dintre care a fost clubul Iacobin(iacobin – deoarece işi făceau şedintele în biblioteca bisericii sfântului Iacob). Principala influenta în club o avea Maximilian Robespiere(1758-1784). Alte persoane mari din acest club erau Jan Poli Marat(1743-1793) şi Jorj JacDanton(1759-1794).

Alte referate despre: referat despre revolutia franceza, referat istorie revolutia franceza, revolutia franceza si napoleon

Revolutia Franceza

Revolutia Franceza - Dar dezvoltarea si bunastarea franceza avea la baza un fond nesigur . Societatea franceza era din multe puncte de vedere feudala .Dezvoltarea economica era incetinita de multitudinea obiceiurilor regionale , legi si restrictii . Privilegiile feudale si-au pus amprenta pe viata naturala .

Alte referate despre: revolutia franceza 1789 referat, rezumat revolutia franceza, revolutia franceza cauze sarcini si consecinte

Politica franceza

François Mitterrand (n. 26 octombrie 1916 Jarnac - d. 8 ianuarie 1996, Paris), a fost preşedinte al Franţei între anii 1981-1995. După absolvirea studiilor sale în 1939 a fost mobilizat în armată, iar în 1940 a fost în captivitate germană. În 1941 a evadat. Mitterrand a evoluat din punct de vedere ideologic de la poziţia socialismului reformator la aceea a pragmatismului caracteristic unui reprezentant al naţiunii, susţinător al rolului cheie, din punct de vedere militar şi cultural, pe care Franţa era chemată să-l joace în arena internaţională. Alături de Germania, Franţa lui Mitterrand a ocupat un loc de frunte în cursa pentru Europa unită În 1988 a primit împreună cu colegul său german de post, Helmut Kohl, Premiul Karl.

Alte referate despre: politica franceza, personalitate politica franceza, politica franceza la finalul primului razboi mondial

Marea revolutie franceza

In 1789 Franta era cea mai puternica tara din Europa. Aceasta pozitie o ocupa deja de 150 de ani, datorita pamantului ei fertil, numarului mare al populatiei si resurselor naturale bogate. Industria si comertul au cunoscut o crestere rapida in secolul al XVIII-lea.S-a format o burghezime puternica si au inflorit artele si stiintele. Dar dezvoltarea si bunastarea franceza avea la baza un fond nesigur.

Alte referate despre: revolutia franceza de la 1848, napoleon bonaparte si revolutia franceza, referat revolutia franceza 1789
Referate afisate : 17
Medie note: 8.24 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK