M1 mediul concurential - concurenta componenta a pietei

Mediul concurential

Mediul concurential reprezinta "totalitatea conditiilor, factorilor, combinatiilor economice in cadrul carora se realizeaza concurenta in vederea obtinerii unor influente favorabile asupra mecanismului de functionare a pietei si, in ultima analiza asupra protectiei consumatorilor, a standardului bunastarii lor generale". Aceasta este definitia pe care o gasim in literatura de specialitate si care ne coordoneaza in studierea mai aprofundata a acestui mediul natural, de altfel. Ceea ce majoritatea populatiei cunoaste referitor la acest domeniu, este faptul ca in cadrul acestui sistem se desfasoara majoritatea activitatilor economice si defineste practic mediul economic. O piata este concurentiala daca exista costuri nerecuperabile.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 13kb
Downloads: 23
Materia: Economie

Piata si concurenta

Piata si concurenta
Desi in acceptiunea ei spatiala si economica piata este locul de intalnire a agentilor economici, vanzatori si cumparatori, care schimba intre ei bunuri sau servicii, piata mai poate fi inteleasa ca fiind locul de intalnire a ofertei cu cererea, prima reprezentand forma sub care se infatiseaza rezultatele finale ale productiei in conditiile economiei de schimb, cea de-a doua exprimand nevoile umane solvabile.

Piata si concurenta
Regulatorul pietei este concurenta, astfel ca fiecare isi urmareste propriul interes, satisfacerea cat mai avantajoasa a necesitatilor de productie sau de consum si obtinerea de castig. Cunoasterea pietei presupune cunoasterea cererii, ofertei, pretului si concurentei.

Piata si concurenta
Concurenta desemneaza relatiile de competitie, de rivalitate dintre agentii economici in calitate ...

Alte referate despre: piata si concurenta, piata cu concurenta perfecta, piata cu concurenta imperfecta

Relatiile de concurenta pe piata

Relatiile de concurenta pe piata
Relaţiile dintre agenţii economici pe piaţa, în funcţie de interesele lor, constituie un sistem economic de concurenţă, în care fiecare are libertatea să producă şi să vânda ce-i convine, în condiţiile pe care le considera cele mai favorabile. Sistemul concurenţial reprezintă totalitatea relaţiilor dintre agenţii economici aflaţi in competiţie pe piaţa ,in funcţie de interesele lor.
Relatiile de concurenta pe piata

Alte referate despre: relatiile de concurenta pe piata, relatii de concurenta pe piata, relatii de concurenta pe piata bancara

Oligopolul si concurenta imperfecta

Când un grup de firme încearcă să coopereze ne referim la grup ca fiind un cartel. Pentru ca membrii cartelului să beneficieze de înţelegere trebuie ca fiecare dintre aceştia să aibă un câştig cel puţin la fel de mare ca în cazul în care firmele nu ar coopera.
Diferenţa dintre profitul de monopol şi suma profiturilor pe care le pot obţine toate firmele dacă ar coopera (care este zero intr-o industrie competitivă) se numeşte surplus din cooperaţie.

Alte referate despre: oligopol si concurenta imperfecta, oligopolul si concurenta imperfecta, concurenta imperfecta oligopol

Concurenta

El va trebui sa continue sa se adapteze la mediu concurential, sa fie flexibil la noile modificari din mediul la care se raporteaza, sa caute noi strategii competitive, cu alte cuvinte sa fie permanent "in alerta", sa caute noi solutii, sa inoveze chiar, astfel incat sa-si poata pastra pozitia castigata avantajoasa.

Pentru a intelege mai bine ce reprezinta concurenta pentru o economie de piata, atunci trebuie cunoscut insasi conceptul de concurenta, asa cum a fost el definit in literatura de specialitate de-a lungul timpului. Prezentarea functiilor concurentei, a tipurilor de concurenta existente intr-o economie, precum si a rolului acesteia, permite formarea unei imagini mai complexe asupra acestui fenomen numit "concurenta" , fiind ilustrata importanta deplina a acesteia pentru societate.

Alte referate despre: concurenta, concurenta neloiala, preturi si concurenta

Concurenta

Tipuri de concurenta:concurenta perfecta [ intre foarte multi producatori];concurenta imperfecta [cand nu sunt intrunite toate elementele conc perf]. Strategii concurentiale:Strategia efortului concentrat [concentrarea eforturilor unei firme pt a obt suprematia pietei];Strategia elitei [efortul facut de o firma pt a aduce in exclusivitate un produs pe piata];Strategia costurilor [efortul facut de o firma pt a obt acelasi produs cu concurentii sai dar cu un cost mai mic]

Alte referate despre: concurenta pe piata, tipuri de concurenta, concurenta neloiala exemple

Mediul concurential al afacerilor

Compania nationala de transport aerian ofera si ea zboruri pe aceasi ruta dar la un pret mult mai mare decit cele oferite de catre celelalte companii aeriene de transport. Ocalatorie pe ruta CLUJ-PARIS costa 150 euro ceea ce e prea mult pentru mine si de aceea aleg oferta cea mai convenabila.Prin lege, TAROM este Compania Nationala de Transporturi Aeriene a Romaniei, o societate comerciala cu capital majoritar de stat, avand ca obiect principal de activitate transporturi aeriene dupa grafic (transporturi aeriene interne si internationale de calatori, bagaje, marfuri si posta prin curse regulate si charter).

Alte referate despre: mediul concurential al afacerilor, mediul concurential al afacerilor referat, mediul concurential al afacerii

Diagnosticarea mediului concurential - Berea Tuborg

2. Amenintari
Amenintarile vin din partea mai multor firme specializate in acest domeniu, in special firmele cu traditie din Romania. Majoritatea companiilor romanesti au fost cumparate de investitori straini sau romani care prin alocarea de capital au reusit sa scoata pe piata produse competitive cu cele fabricate de fabrica de bere Tuborg.

Alte referate despre: diagnosticarea mediului concurential - berea tuborg, diagnosticarea mediului concurential, mediul concurential bere

Competitivitatea

In construire ICC, M. Porter porneste de la premisa ca eficienta intr-o companie, sintetizata in productivitatea tuturor factorilor de productie implicati, depinde de:
a) complexitatea operatiunilor si trategiile companiei;
b) capacitatea de inovare si performantele economice;
c) calitatea mediului de afaceri (inclusiv a celui concurential).

Alte referate despre: competitivitatea in mediul de afaceri, realizarea unei oferte competitive, organizarea unei competitii sportive

Sanatatea mediului

Astfel, politica medico-sanitara nationala trebuie sa fie orientata spre imbunatatirea sanatatii si calitatii vietii individului.
Asigurarea sanatatii fiecarui individ in parte este calea eficienta de a ameliora indicii sanatatii populatiei in intregime. Aceasta corespunde conceptului Noii Sanatati Publice, care elucideaza necesitatea eforturilor organizate ale societatii pentru promovarea sanatatii si prevenirea bolilor.

Alte referate despre: sanatatea mediului, sanatatea mediului inconjurator, sanatatea mediului referat

Poluarea si protectia mediului inconjurator

6. Derivati ai azotului, de care este legata, in principal asa-zisa poluare fotochimica a aerului prin reactia produsilor rezultati din descompunerea la lumina a bioxidului de azot cu alti compusi continuti in aerul poluat (anhidrida sulfuroasa, hidrocarburi), formand o serie de substante dintre care unele, ca PAN (peroxy-acil-nitrati), sunt fitotoxice si foarte iritante pentru tesutul conjunctiv.
7. Hidrocarburi, mai ales hidrocarburile policiclice cancerigene, care apar in cursul arderilor incomplete.

Alte referate despre: implicarea chimiei in poluare si protectia mediului inconjurator, poluarea si protectia mediului inconjurator, implicarea chimiei in poluarea si protectia mediului inconjurator

Analiza mediului de marketing Biofarm

Romania a inregistrat, in primul trimestru din 2004, o crestere economica - in termeni reali cu 6,1% fata de aceeasi perioada a anului precedent, Produsul Intern Brut (PIB) estimat fiind de 405.354,5 miliarde lei preturi curente, conform Institutului National de Statistica. Cresterea a fost determinata de marirea volumului de activitate si, in consecinta, a valorii adaugate brute, cu precadere, in industrie (+6,6%) si constructii (+7,2%), ramuri a caror contributie la Produsul Intern Brut a fost de 35,8%.

Alte referate despre: analiza mediului de marketing, analiza mediului de marketing al unei firme, analiza mediului de marketing a unei firme

Gradul de saturatie al pietei

O firma producatoare de confectii comercializeaza pe piata cinci produse A, B, C, D, E si doreste sa cunoasca gradul de saturatie al pietei per total si pentru fiecare categorie de produs. Indicatorii cantitativi pentru masurarea dimensiunilor pietei (potentialul pietei sau volumul cererii - P, volumul ofertei - O si volumul vanzarilor - V)
Cererea nu este complet satisfacuta, piata este nesaturata si pe piata mai pot fi aduse cantitati suplimentare din acest produs,

Alte referate despre: gradul de concentrare a pietei, gradul de concentrare al pietei, rata de saturatie a pietei

Omul si protectia mediului inconjurator

De aceea in pregatirea sa pentru lectie, invatatorul trebuie sa fie preocupat atat de formarea sistematica a unor notiuni, de elaborare a unor scheme mintale la elevi, cat si de imbogatirea, precizarea si activizarea vocabularului stiintific al acestora, specific cunostintelor despre natura.

Alte referate despre: rolul omului in protectia mediului inconjurator, protectia mediului inconjurator, protectia mediului inconjurator referat

Rampe de control si componente ale acestora

Derulatori de baloti. Derulatorii de baloti pot fi inclusi in constructia rampelor de control si a masinilor de spanuit sau pot fi utilizati independent, la controlul materialelor textile pe mese de metrat si la spanuirea manuala.

Alte referate despre: utilajele folosite rampe de control pentru tesaturi si tricoturi, controlul calitati componentelor electronice, rampe de control referat

Protectia mediului

La fiecare revizuire a tratatelor, competentele Parlamentului European in cadrul sistemului institutional comunitar nu au incetat sa creasca. Dupa intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, Parlamentul European s-a impus ferm in calitatea sa de colegislator, cu competente largite in domeniul protectiei mediului , exercitand un control democratic asupra tuturor institutiilor europene.

Alte referate despre: protectia mediului, protectia mediului referat, referat protectia mediului

Dezvoltare durabila si protectia mediului

Cu toate acestea, principalele efecte ce pot fi observate in regiunea Vidinului sunt ceata deasa si temperaturi anormale pentru perioada de toamna si iarna, ce se formeaza datorita umiditatii, a temperaturilor scazute si a lipsei curentilor atmosferici.

Alte referate despre: dezvoltarea durabila si protectia mediului, dezvoltare durabila si protectia mediului, dezvoltare durabila si protectia mediului referat
Referate afisate : 17
Medie note: 8.14 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK