Maduva spinarii anatomie

Maduva spinarii - anatomia si fiziologia

Prin alcătuirea şi funcţionarea corpului său, omul se încadrează în lumea animalelor. Omul este un animal vertebrat care aparţine clasei mamiferelor. Corpul omenesc, ca şi corpul tuturor vieţuitoarelor, formează obiectul de studiu al biologiei. Principalele ramuri ale biologiei, care se ocupă cu studiul corpului omenesc, sunt anatomia şi fiziologia omului.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 1446kb
Downloads: 4853
Materia: Biologie

Anatomia aparatului locomotor

Osteoclastul este o celula care intervine in procesul de formare a osului, indeplinind rolul de distrugere si limitare a formarii tesutului, in functie de necesitatile fiziologice.
Pe masura ce osteocitul imbatraneste, activitatea lui secretorie scade ca si volumul sau.

Alte referate despre: anatomia aparatului locomotor, anatomie aparatul locomotor, referat anatomia aparatului locomotor

Maduva spinarii-organ al SNC

Comisura cenusie (ramura orizontala a literei H)este centrata de canalul ependimar ce contine LCR. Substanta alba este impartita prin dispozitia in H a substantei cenusii in 3 cordoane simetrice: anterior (intre fisura mediana anterioara si santul lateral anterior), lateral (intre santul lateral anterior si santul lateral posterior) si posterior (intre santul lateral posterior si santul median posterior). Prin maduva spinarii trec fibre ce transporta influxurile la si de la creier si care se organizeaza in tracturi perechi.

Din punct de vedere histologic, substanta cenusie e compusa din corpul celulelor nervoase si prelungirile lor amielinice, in timp ce substanta alba este formata din fibre cu mielina si celule gliale.Celulele nervoase din coarnele posterioare sunt neuroni somatosenzitivi si de asociatie (celule de legatura ale substantei cenusii). In coarnele amterioare sunt neuroni somatomotori radiculari iar in coarnele vegetative in jumatatea anterioara neuroni visceromotori ...

Alte referate despre: maduva spinarii care sunt organele sistemului nervos, maduva spinarii, maduva spinarii referat

Maduva spinarii - prezentare

Filum terminale prezinta un segment superior inconjurat de cele trei membrane meningeale, având pe fata laterala câteva fascicule de fibre nervoase, care probabil reprezinta radacinile nervilor coccigieni 2 si 3 si un segment inferior fuzionat cu dura mater ce se intinde pâna pe fata dorsala a primei vertebre coccigiene. Canalul centrnl (canalis centralis) medular se continua in filum terminale pe o distanta de 5-6 mm, apoi se dilata formând ventriculul terminal (ventriculus terminalis).

Alte referate despre: maduva spinari, referat maduva spinarii, maduva spinarii desene

Maduva spinarii-Medulla spinalis

Aşezare şi raporturi. Adăpostită în canalul vertebral, măduva spinării are ca limită superioară un plan orizontal care trece pe marginea superioară a arcului posterior al atlasului, iar ca limită inferioară un plan orizontal care trece prin discul separator dintre prima şi a doua vertebră lombară. Lungimea ei este în medie de 43 cm la femeie şi 45 cm la bărbat. Măduva nu ocupă în întregime lungimea şi lărgimea canalului vertebral.

În lărgime măduva este separată de pereţii osoşi ai canalului printr-un spaţiu perimedular, împărţit prin prezenţa membranelor medulare de înveliş, meningele, într-un spaţiu epidural (cavum epidurale) cuprins intre peretele osos şi dura mater, un spaţiu subdura; virtual situat între dura mater şi arahnoidă şi un spaţiu subcrahnoidian (cavum subarachnoideale) cuprins între arahnoidă şi pia mater în care se găseşte lichidul cerebrospinal (liquor cerebrospinalis).

În lungime, din cauză că măduva se ...

Alte referate despre: maduva spinarii imagini, maduva spinarii localizare, maduva spinarii la om

Maduva Spinarii

Maduva spinarii este un organ al S.N.C. continut in canalul vertebral . Ea nu umple in intregime canalul dar se adapteaza la curburile fiziologice si patologice ale coloanei vertebrale. 2.Maduva este invelita in sistemul meningeal , format din 3 membrane : piamater, arahnoida si duramater.

Alte referate despre: maduva spinarii desen, maduva spinarii power point, imagini maduva spinarii

Maduva spinarii

2. Măduva spinării
Anatomia măduvei spinării
Măduva spinării (medulla spinalis) este un cordon nervos aşezat în canalul neural sau rahidian al coloanei vertebrale. Are o lungime de cca. 45 cm şi se întinde de la nivelul vertebrei atlas până la a doua vertebră lombară (l2), unde se termină în formă de con, iar de aici se continuă cu un fir terminal până la coccis. Măduva spinării nu este un cordon perfect cilindric, ci puţin turtit dorso-ventral, având diametrul transversal între 10 şi 13 mm, iar diametrul dorso-ventral de 8-9 mm.

Alte referate despre: maduva spinarii functii, maduva spinarii anatomie, maduva spinari referat

Obiectul anatomiei, fiziologiei si igienei umane

Substanta cenusie este alcatuita din corpul neuronilor iar substanta alba din prelungirile neuronilor.Substanta alba este grupata in fascicule ascendente si descendente.Din maduva spinarii pornesc 31 de perechi de nervi spinali.Nervi sunt mici deoarece contin fibre sensitive si motorii.Encefalul este situate in cutia craniana si acoperit de meninge.Este alcatuit din:-creier mare;trunchi cerebral.

Alte referate despre: obiectul anatomiei fiziologiei si igienei umane, biologie obirctul anatomiei fiziologiei si igienei umane, obiectivul anatomiei umane

Sistemul nervos

Epilepsia
Criza de epilepsie are trei faze :convulsia,pierderea cunostintei si agitarea membrelor ,apoi intepenirea corpului incetarea respiratiei si muscarea limbii,ultima faza fiind faza de coma dupa care persoana se trezeste si nu isi mai aminteste de criza .

Isteria:Este asemanatoare ca manifestari exterioare cu epilepsia iar persoana in cauza nu isi pierde cunostinta.
Depresia:Se manifesta prin tristete sub aprecierea fortelor proprii si pierdera energiei.

Alte referate despre: boli ale sistemului nervos, sistemul nervos, igiena sistemului nervos

Encefal

Acest sistem nervos autonom coordoneaza mai rapid, usureaza activitatea cerebrala, care ar fi supraîncarcat de informatii, putând ajunge la blocarea activiatii cerebrale (inhibitia corticala), astfel de reflexe a sistemului nervos vegetativ se pot aminti: respiratia, activitatea cardiaca, digestia, excretia, setea, ca si reproductia (înmultirea speciei).

Alte referate despre: encefalul, encefal, encefalul referat

Anatomia si fiziologia plamanilor

Ea este divizata de septul nazal in doua cavitati simetrice numite fose nazale.Fosele nazale se afla partial in piramida nazala care are rol estetic si de protectie. FARINGELE,al doilea organ al cailor respiratorii,este un organ cu dubla functie, respiratorie si digestiva.LARINGELE,este situat in partea anterioara a gatului,sub osul hioid,deasupra traheei,proeminand sub piele.

Alte referate despre: anatomia si fiziologia plamanilor, plamanii anatomia si fiziologie, anatomia si fiziologia omului

Anatomia aparatului genital feminin

Aparatul genital feminin este format dintr-o parte externa - vulva - si un grup de organe interne localizate in pelvis: vaginul, uterul, trompele Faloppe (salpinge) si ovarele. Glandele mamare constituie anexe ale aparatului genital. Evolutia si starea morfologica a organelor genitale sunt in strinsa interdependenta cu starea hormonala, diferita in fiecare din perioadele de dezvoltare.

VULVA – reprezinta deschiderea in afara organelor genitale .
Este constituita din: - muntele lui Venus
- labiile mari
- labiile mici
- clitorisul
- himenul
- glandele Bertholin
- glandele Skene
- bulbii vestibulari
- glandele anexe regionale
- perineul

La nivelul vulvei se afla si orificiul extern al uretrei (meatul urinar) cu glandele Skene. Muntele lui Venus :Regiunea anatomica dinaintea simfizei puluiene, acoperita, de la pubertate cu par. Este bogat in tesut grasos, fibroconjuctiv, oferindu-i un relief usor proeminent si o consistenta moale de „perinita”.
...

Alte referate despre: anatomia aparatului genital feminin, anatomia aparatului genital feminin imagini, anatomie aparat genital feminin

Caracterizarea morfologica, anatomica a tulpinii

Zona externa prezinta numeroase cloroplaste, formand un tesut parenchimatic asimilator. Uneori celulele din aceasta zona se transforma in elemente mecanice, fie colemnchimatice fie sclerenchimatice.

Alte referate despre: caracterizarea morfologica anatomica a tulpinii, structura anatomica a tulpinii, morfologia externa a tulpinii

Maduva spinarii

Asezare si raporturi. Adapostita în canalul vertebral, maduva
spinarii are ca limita superioara un plan orizontal care trece pe
marginea superioara a arcului posterior al atlasului, iar ca limita
inferioara un plan orizontal care trece prin discul separator dintre
prima si a doua vertebra lombara. Lungimea ei este în medie de 43 cm
la femeie si 45 cm la barbat. Maduva nu ocupa în întregime lungimea si
largimea canalului vertebral.

Alte referate despre: maduva spinarii structura, referat despre maduva spinarii, referat despre maduva spinari

Maduva spinarii

Maduva spinarii este organul nevraxial situat in canalul rahidian. Are forma unei tije cilindrice usor turite dorsoventral, cu diametrul de 1 cm si o lungime de aproximativ 45 cm. In dreptul vertebrei atlas se continua cu bulbul rahidian si se termina la nivelul celei de 2 a vertebre lombare printr-un con terminal. Acesta se continua cu un filament numit filum terminale, care se fixeaza de cocis. Desi se termina la nivelul cele de a 2 a vertebre lombare, maduva prezinta , pe langa regiunile cervicala, toracala, lombara si o regiune sacrala. Aceste regiuni nu corespund topografiei coloanei vertebrale, deoarece maduva este mai scurta decat canalul medular.
In regiunea cervicala cat si in cea lombara a maduvei esxista anumite umflaturi, respectiv, intumescentia cervicalis si intumescentia lumbalis. Aceste umflaturi reprezinta zonele in care sunt concentrate numerosi neuroni care ...

Alte referate despre: maduva spinarii configuratie externa si interna, maduva spinarii contine neuroni, maduva spinarii la om referat

Maduva spinarii

Maduva spinarii- Lungimea maduvei este de 43-45cm cu variatii individuale.Limita superioara a maduvei corespunde gaurii occipitale prin care canalul vertebral comunica in sus cu cavitatea craniana sau emergentei primului nerv spinal (C1),iar limita inferioara se afla in dreptul vertebrei L2.Faptul ca maduva isi are limita inferioara in dreptul vertebrei L2 se explica prin ritmul de crestere al coloanei vertebrale mai rapid decat cel al maduvei.

Alte referate despre: maduva spinarii la mamifere, maduva spinarii reflexe, maduva spinarii prezentare

Anatomia si fiziologia aparatului genital feminin

FORMAŢIUNILE LABIALE sunt nişte pliuri ale pielii, care mărginesc părţile laterale: labiile mari şi labiile mici. Labiile mari mărginesc părţile externe ale vulvei şi labiile mici sunt aşezate înăuntrul labiilor mari, fiind paralele, cu acestea, mai scurte şi mai groase.

Alte referate despre: anatomia si fiziologia aparatului genital feminin, www e referate ro anatomia si fiziologia aparatului genital feminin, anatomia si fiziologia aparatului genital feminin intern

Anatomia rinichiului

Circulatia renala. Din punct de vedere al circulatiei sangvine, rinichiul este socotit ca unul din organele cele mai vascularizate din corpul uman.Sangele arterial soseste la rinichi prin artera renala, care iese din aorta in apropierea rinichiului si prezinta, in consecinta, un calibru relativ foarte mare. Ajunsa la rinichi, artera renala se divide in mai multe ramuri, din care nasc arterele interlobare, ce ajung pana la limita dintre cortex si medulara renala.

Alte referate despre: anatomia rinichiului, anatomia rinichilor, anatomia rinichi

Anatomia aplicata a pericardului

Pericardul fibros - componenta externa, fibroasa, este o teaca conjunctiva bogata in fibre colagene si elastice, rezistenta la presiune si tractiune. Fibrele stratului extern au dispozitie longitudinala, sunt fixate de centrul tendinos al diafragmei, cele din stratul intern au orientare cvasicirculara. La fixarea pe vasele mari, fibrele interne au dispozitie circulara.

Alte referate despre: anatomia aplicata a membrului inferior, economie aplicata, anatomia inimii
Referate afisate : 19
Medie note: 8.34 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles