Maduva spinarii functii

Maduva spinarii

Maduva spinarii- Lungimea maduvei este de 43-45cm cu variatii individuale.Limita superioara a maduvei corespunde gaurii occipitale prin care canalul vertebral comunica in sus cu cavitatea craniana sau emergentei primului nerv spinal (C1),iar limita inferioara se afla in dreptul vertebrei L2.Faptul ca maduva isi are limita inferioara in dreptul vertebrei L2 se explica prin ritmul de crestere al coloanei vertebrale mai rapid decat cel al maduvei.

Maduva spinarii - Tot din aceasta cauza,radacinile nervilor spinali,lombari si sacrali au o directie oblica in jos.Maduva spinarii nu ocupa toata grosimea canalului vertebral.Intre peretele osos al vertebrelor si maduva se afla cele trei membrane ale meningelor vertebrale care asigura protectia si nutritia maduvei.

Sub vertebra L2,maduva se prelungeste cu conul medular,iar acesta cu filum terminale,care ajunge la coccis pe fata posterioara a celei de-a doua vertebre coccigiene.De o parte si de alta a conului medular si a filumului terminale,nervii ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 9kb
Downloads: 1837
Materia: Medicina

Maduva spinarii

Fata anterioaraa maduvei prezinta pe linia mediana un sant larg si
adânc, fisura mediana (fissura mediana), în pro-funzimea caruia se
vede comisura alba (commissura alba). În aceasta fisura, într-o pâsla
de tesut conjunctiv pial (linea splendens), se gasesc arterele
perforante, ramuri ale arterei spinale anterioare. De o parte si de
alta a fisurii se gasesc cordoanele anterioare medulare drept si stâng
(funiculus anterior), ce se întind lateral pâna la santul lateral
ventral, locul de emergenta a radacinilor anterioare ale nervilor
spinali.

Alte referate despre: maduva spinarii, maduva spinarii referat, maduva spinari

Maduva spinarii

Maduva spinarii si-a pastrat organizarea metamerica fiind alcatuita din mai multe segmente suprapuse, fiecare dintre ele inervand scheAZmatic un teritoriu cutanat (dermatomer), muscular (miomer) si visceral. Macroscopic metameria este indicata de locul de origine in succesiune regulata, al perechilor de nervi spinali. Toate neuromerele functioneaza ca un tot sub actiunea coordonatoare si controlul centrilor superiori.

Alte referate despre: referat maduva spinarii, maduva spinarii desene, maduva spinarii imagini

Functia de relatie si sistemele implicate in realizarea ei

Functia de relatie si sistemele implicate in realizarea ei includ sensibilitatea şi mişcarea. Sensibilitatea este corelată cu activitatea sistemului nervos şi a analizatorilor, precum şi cu activitatea glandelor endocrine. Mişcarea este corelată cu activitatea sistemului muscular şi osos. Functia de relatie si sistemele implicate in realizarea ei

Alte referate despre: functia de relatie si sistemele implicate in realizarea ei, functia de relatie si sistemele implicite in realizarea ei, sisteme implicate in realizarea functiei de relatie

Maduva spinarii-organ al SNC

Maduva se intinde de la gaura occipitala ( vertebra C1) pina la nivelul vertebrelor L1-L2, de unde se continua cu o formatiune foarte subtire – fillum terminale pana la vertebra Coc2, de care se si fixeaza. Fillum terminale nu are nici o insemnatate functionala, dar alaturi de ultimii nervi rahidieni formeaza coada de cal. Superior maduva se continua fara o delimitare evidenta cu bulbul rahidian.

Alte referate despre: maduva spinarii care sunt organele sistemului nervos, maduva spinarii localizare, maduva spinarii la om

Maduva spinarii - prezentare

In largime maduva este separata de peretii ososi ai canalului printr-un spatiu perimedular, impartit prin prezenta membranelor medulare de invelis, meningele, intr-un spatiu epidural (cavum epidurale) cuprins intre peretele osos si dura mater, un spatiu subdura; virtual situat intre dura mater si arahnoida si un spatiu subcrahnoidian (cavum subarachnoideale) cuprins intre arahnoida si pia mater in care se gaseste lichidul cerebrospinal (liquor cerebrospinalis). In lungime, din cauza ca maduva se termina la nivelul L2, nu exista o corespondenta intre segmentele medulare si cele ale coloanei vertebrale: maduva cervicala (pars cervicalis) se intinde pâna la vertebra C6, maduva toracica (pars thoracica) pâna la T9, maduva lombara (pars lumbalisj pâna la vertebra T11, iar maduva sacro-coccigiana pâna la L2.

Alte referate despre: maduva spinarii desen, maduva spinarii power point, imagini maduva spinarii

Maduva spinarii - anatomia si fiziologia

Între şanţul median dorsal şi şanţul colateral dorsal se află şanţul intermediar dorsal. Aceste şanţuri delimitează în fiecare jumătate a măduvei spinării, trei cordoane ale substanţei nervoase albe:
- cordonul ventral care este cuprins între şanţul median ventral şi şanţul colateral ventral;
- cordonul lateral care este cuprins între şanţul colateral ventral şi şanţul colateral dorsal;
- cordonul dorsal care este cuprins între şanţul colateral dorsal şi şanţul median dorsal (Fig. 2).

2.1. Meningele rahidian
Nevraxul este învelit în trei membrane, care formează meningele. Partea din jurul măduvei spinării se numeşte meninge rahidian.
Aceste membrane sunt dispuse dinspre exterior spre interior, în următoarea ordine:
- dura mater
- arahnoida
- pia mater

Alte referate despre: maduva spinarii anatomie, referat de anatomie cu maduva spinari la om, maduva spinarii fiziologie

Maduva spinarii-Medulla spinalis

De o parte şi de alta a fisurii se găsesc cordoanele anterioare medulare drept şi stâng (funiculus anterior), ce se întind lateral până la şantul lateral ventral, locul de emergenţă a rădăcinilor anterioare ale nervilor spinali.

Alte referate despre: maduva spinarii functii, maduva spinari referat, maduva spinarii structura

Maduva spinarii

Prin alcătuirea şi funcţionarea corpului său, omul se încadrează în lumea animalelor. Omul este un animal vertebrat care aparţine clasei mamiferelor. Corpul omenesc, ca şi corpul tuturor vieţuitoarelor, formează obiectul de studiu al biologiei. Principalele ramuri ale biologiei, care se ocupă cu studiul corpului omenesc, sunt anatomia şi fiziologia omului.

Alte referate despre: referat despre maduva spinarii, referat despre maduva spinari, maduva spinarii configuratie externa si interna

Maduva Spinarii

Maduva spinarii prezinta 2 fete – anerioara si posterioara. Pe fata anterioara se afla fisura mediana anterioara – mai larga si mai adanca, iar pe fata posterioara – santul median posterior. Locurile de intrare si iesire a radacinilor nervilor spinali sunt marcate de santurile laterale anterioare si posterioare.

Alte referate despre: maduva spinarii contine neuroni, maduva spinarii la om referat, maduva spinarii la mamifere

Maduva spinarii

Are pe sectiune forma literei H, fiinda alcatuita din doua mase laterale leagte intre ele printr-o comisura cenusie. Masele laterale de subsatnta cenusie prezinta cate o prelungire anterioara, cate una laterala mica si cate o prelungire posterioara numite respectiv, coarne anterioare, laterale si posterioare.
Coarnele anterioare sunt mai voluminoase de cat cele posterioare, dar acestea se apropie mai mult de santul lateral corespunzator, fiind mai lungi.
Comisura cenisie este strabatuta longitudinal de un canal numit canalul ependimar care comunica cu ventriculul IV din bulbul rahidian. Substanta cenusie contine de o parte si de cealalta cate 5 nuclei nervosi importanti: anterior cate un nucleu motor somatic, ce intra in alcatuirea coarnelor, posterior cate un nucleu de ascociatie somatic care constituie coarnele posterioare, la baza coarnelor posterioare cate un nucleu somaticvegetativ ce alcatyuieste coarnmele laterale, iar pe fata interna a coarnelor posterioare cate un nucleu de ...

Alte referate despre: maduva spinarii reflexe, maduva spinarii prezentare, maduva spinarii prezentare power point

Functii periodice

Functii periodice - O funcţie ƒ : R → R se numeşte periodică dacă există un număr real T a.î. Dacă printre numerele nenule pozitive T există un cel mai mic număr pozitiv T*, atunci acesta se va numi perioada principală a funcţiei ƒ.Functii periodice

Alte referate despre: functii periodice, functie periodica, functia periodica

Functia de motivare - antrenare

Functia de motivare - antrenare
Pentru prima data procesele de conducere au fost identificate de H. Fayol care a definit cinci functii principale : previziunea , organizarea, comanda,coordonarea si controlul .

Alte referate despre: functia de motivare antrenare, functia de motivare -antrenare, functia de motivare antrenare a unei firme

Functii financiare

Functiile VLOOKUP/ HLOOKUP cautt valoarea specificatt în primul argument în prima coloant/linie din domeniul specificat în al doilea argument. Apoi functia extrage din linia/coloana corespunzttoare valorii gtsite elementul indicat în coloana/linia specificatt în al treilea argument- index coloant/index linie.
Valorile din prima coloant/linie a domeniului trebuie st fie ordonata crescttor sau alfabetic.
Argumentul tip-ctutare are o valoare logict. El este optional. Dact lipsette se considert ct are valoare TRUE (adevtratt). Dact acest argument are valoare TRUE este gtsitt valoarea cea mai mare care este mai mict sau egalt cu valoarea ctutatt. Dact are valoarea FALSE, este ctutatt valoarea exactt. Dact aceastt valoare nu este gtsitt în prima linie/coloant din domeniul specificat este returnatt eroarea #N/A.
Aceste functii sunt folositoare în aplicatii de calcul a impozitelor ti a comisioanelor.
Exemplu: Distribuitorii unei firme sunt plttii în ...

Alte referate despre: functii financiare excel, functii financiare, functii financiare in excel

Functiile manageriale

Functiile manageriale
Validitatea unei prognoze se verifică prin măsura în care aceasta se transformă în prevederi de plan şi se confirmă pe măsura realizării planului. Trebuie menţionat de asemenea că prevederile iniţiale ale prognozei se modifică pe măsura înaintării spre orizontul de timp pentru care a fost stabilită. Gradul de siguranţă a prognozei se exprimă cu ajutorul unor indicatori cum sunt: abaterea medie, abaterea medie pătratică, coeficientul de determinare etc.

Alte referate despre: functiile manageriale, functii manageriale, functia manageriala

Functiile managerului firmei

"Functiile managerului firmei"
Ulterior alti specialisti au partajat procesul de management diferit,stabilind functii partial altele. Astfel,Justin Longeneker si Charles pringle delimiteaza patru functii:

Alte referate despre: functiile managerului firmei, functiile managerului, managerul firmei

Legea si functiile contabilitatii

Legea si functiile contabilitatii:Legea contabilitatii (cadrul legal) nr.82 pe 1991 impreuna cu regulamentul de aplicare a legii contabilitatii prin hotararea de guvern nr. 704 din 1993.Regulamentul s-a aplicat incepand cu data de 1 - ianuarie-1994 in care s-a introdus un nou plan de conturi aplicabil agentiilor economici din Romania. In reglementarea legala a contabilitatii in Romania se poate observa o abordare in care statul prin Parlament si Min.

Alte referate despre: legea si functiile contabilitatii 8018, referat legea si functiile contabilitatii, legea si functiile contabilitati

Functii trigonometrice

Functia sinus
1. Sinusul lui ánotat sin á este ordonata punctului Má .
2.Functia sinus este functia definita pe R cu valori in R prin care á apartine lui R I se asociaza un numar yá notat siná.

Alte referate despre: functii trigonometrice tabel, functi trigonometrice, functii trigonometrice inverse
Referate afisate : 19
Medie note: 8.05 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles