Maduva spinarii ppt

Maduva spinarii

Maduva spinarii are forma de cordon cilindric usor turtit in sens antero-posterior (sagital),astfel ca diametrul transversal depaseste cu putin diametrul antero-posterior.Se gaseste situate in canalul vertebral,format din suprapunerea orificiilor vertebrale,pe care insa nu-l ocupa in intregime.Maduva spinarii

Nivel: Liceu
Dimensiune: 9kb
Downloads: 1834
Materia: Medicina

Maduva spinarii

În lungime, din cauza ca maduva se termina la
nivelul L[2], nu exista o co-respondenta între segmentele medulare si
cele ale coloanei vertebrale: maduva cervicala (pars cervicalis) se
întinde pâna la vertebra C[6], maduva toracica (pars thoracica) pâna
la T[9], maduva lombara (pars lumbalisj pâna la vertebra T[11], iar
maduva sacro-coccigiana pâna la L[2]. Ca o consecinta, radacinile
nervilor spinali care se îndreapta spre orificiile intervertebrale
pentru a parasi canalul vertebral iau o directie cu atât mai oblica
caudal cu cit distanta dintre neuromerul de origine si orificiul
intervertebral de acelasi numar, este mai mare.

Alte referate despre: maduva spinarii, maduva spinarii referat, maduva spinari

Maduva spinarii

Asa se explica de ce incepand din regiunea toracica inferioara radacinile devin din ce in ce mai lungi, distanta intre originile lor foarte mica si de ce sint neAZvoite sa se apropie una de alta de asa maniera incit ajung sa acopere si sa ascunda conul medular si filum terminale, luand dispozitia numita in "coada de cal".

Alte referate despre: referat maduva spinarii, maduva spinarii desene, maduva spinarii imagini

Afectiunile maduvei spinarii

MENINGELE MEDULAR – foiţele care învelesc creierul se continuă medular:
- dura mater,
- arahnoida,
- pia mater.

Alte referate despre: afectiuni maduvei spinarii, afectiunile maduvei spinarii, afectiuni ale maduvei spinarii referat

Maduva spinarii-organ al SNC

Maduva are aspectul unui cilindru usor turtit antero-posterior, cu o lungime de 45 cm. la barbat si 43 cm la femei. In sectiune traversala are forma ovalara cu diametru variabil (intre 10 si 16 mm.). In regiunea cervicala, intre vertebrele C3-T2 si in regiunea lombara, intre vertebrele T10-L1-L2, maduva prezinta cate o umflatura numita intumescentia cervicalis respectiv intumescentia lumbalis. Aici isi au origininea nervii brahiali si lombari. Aparitia intumescentelor in scara animala are legatura cu dezvoltarea membrelor; cu cat membrul joaca un rol mai important in locomotie, cu atat intumescentele sunt mai voluminoase.

Alte referate despre: maduva spinarii care sunt organele sistemului nervos, maduva spinarii localizare, maduva spinarii la om

Maduva spinarii - prezentare

Configuratia externa. Maduva are infatisarea unui cilindru plin, usor turtit in sens anteroposterior. In dreptul regiunilor cervicala intre C3-4-D1-2 si lombara intre D10-L1, maduva prezinta doua regiuni mai voluminoase, intumescenta cervicala (intumescentia cervicalis) si infumescenta lombara (intumescentia lumbalis), ce corespund radacinilor membrelor si plexurilor brahial si lombar. Intumescenta lombara se termina cu conul medular (conus medullaris) continuat cu filum terminale, segment rudimentar al maduvei.

Alte referate despre: maduva spinarii desen, maduva spinarii power point, imagini maduva spinarii

Maduva spinarii - anatomia si fiziologia

Între şanţul median dorsal şi şanţul colateral dorsal se află şanţul intermediar dorsal. Aceste şanţuri delimitează în fiecare jumătate a măduvei spinării, trei cordoane ale substanţei nervoase albe:
- cordonul ventral care este cuprins între şanţul median ventral şi şanţul colateral ventral;
- cordonul lateral care este cuprins între şanţul colateral ventral şi şanţul colateral dorsal;
- cordonul dorsal care este cuprins între şanţul colateral dorsal şi şanţul median dorsal (Fig. 2).

2.1. Meningele rahidian
Nevraxul este învelit în trei membrane, care formează meningele. Partea din jurul măduvei spinării se numeşte meninge rahidian.
Aceste membrane sunt dispuse dinspre exterior spre interior, în următoarea ordine:
- dura mater
- arahnoida
- pia mater

Alte referate despre: maduva spinarii anatomie, referat de anatomie cu maduva spinari la om, maduva spinarii fiziologie

Maduva spinarii-Medulla spinalis

De o parte şi de alta a fisurii se găsesc cordoanele anterioare medulare drept şi stâng (funiculus anterior), ce se întind lateral până la şantul lateral ventral, locul de emergenţă a rădăcinilor anterioare ale nervilor spinali.

Alte referate despre: maduva spinarii functii, maduva spinari referat, maduva spinarii structura

Maduva spinarii

Anatomia este ştiinţa care studiază alcătuirea corpului. În general, anatomia este ştiinţa formei şi structurii corpului. Fiziologia este ştiinţa care studiază procesele complexe care se desfăşoară în organism.
Anatomia şi fiziologia, deşi sunt definite ca două ştiinţe diferite, se găsesc într-o strânsă legătură, formând o unitate.

Alte referate despre: referat despre maduva spinarii, referat despre maduva spinari, maduva spinarii configuratie externa si interna

Maduva Spinarii

In regiunea cervicala, intre vertebrele C3-T2 si in regiunea lombara, intre vertebrele T10-L1-L2, maduva prezinta cate o umflatura numita intumescentia cervicalis respectiv intumescentia lumbalis. Aici isi au origininea nervii brahiali si lombari. Aparitia intumescentelor in scara animala are legatura cu dezvoltarea membrelor; cu cat membrul joaca un rol mai important in locomotie, cu atat intumescentele sunt mai voluminoase.

Maduva se intinde de la gaura occipitala ( vertebra C1) pina la nivelul vertebrelor L1-L2, de unde se continua cu o formatiune foarte subtire – fillum terminale pana la vertebra Coc2, de care se si fixeaza. Fillum terminale nu are nici o insemnatate functionala, dar alaturi de ultimii nervi rahidieni formeaza coada de cal. Superior maduva se continua fara o delimitare evidenta cu bulbul rahidian.

Alte referate despre: maduva spinarii contine neuroni, maduva spinarii la om referat, maduva spinarii la mamifere

Maduva spinarii

Cordoanele laterale sunt situate intre coarnele anterioare si cele posterioare. Sunt alcatuite din fascilulul fundamental si tractusurile: spinotalamic lateral, spinocerebelos anterior, spinocerebelos posterior, corticospinal lateral, tectospinal, rubrospinal si olivospinal.

Alte referate despre: maduva spinarii reflexe, maduva spinarii prezentare power point, maduva spinarii prezentare

Maduva spinarii

Intumescenta lombară se ter¬mină cu conul medular (conus medullaris) continuat cu filum terminale, segment rudimentar al măduvei. Filum terminale prezintă un segment superior înconjurat de cele trei membrane meningeale, având pe faţa laterală câteva fascicule de fibre nervoase, care probabil reprezintă rădăcinile nervilor coccigieni 2 şi 3 şi un segment inferior fuzionat cu dura mater ce se întinde până pe fata dorsală a primei vertebre coccigiene. Canalul centrnl (canalis centralis) medular se continuă în filum terminale pe o distanţă de 5-6 mm, apoi se dilată formând ventriculul terminal (ventriculus terminalis).

Alte referate despre: imagini cu maduva spinarii, rolul maduvii spinarii, poze maduva spinarii

Apa ppt

Pierderea de apa pe cale cutanata (transpiratii si perspiratii insensibile) este determinata de temperatura ridicata si are rolul de a reduce temperatura la suprafata corpului. Astfel, prin intermediul circulatiei, temperatura va scadea in intreg organismul.Lubrifiant. Apa indeplineste acest rol pentru structurile care asigura mobilitatea corpului (de exemplu, fluidele din articulatii).

Alte referate despre: reflexia luminii in apa ppt, transportul pe apa ppt, apa ppt implicatiile apei in constructii

Transportul maritim ppt

Titanicul
Construit la santierele Harland and Wolff din Belfast, Titanic a fost cel mai mare vas din lume pana la momentul tragediei. La vremea respectiva, Titanicul era considerat apogeul sigurantei pe o nava in caz de accident. A fost numit practic "de nescufundat" de catre proiectanti si de aceea nu a fost dotat cu mai multe barci de salvare, motiv pentru care peste 1.500 de persoane si-au pierdut viata in noaptea de 14 aprilie 1912, in apele reci ale Atlanticului.

Alte referate despre: transport maritim, transportul maritim referat, avantaje si dezavantaje transportului maritim international

Managementul calitatii ppt

Adaptarea disciplinelor scolare la specializarea si nevoile studentului pe parcursul anilor de studiu.(Educatie incluziva)
Strategii pentru o predare care sa corespunda stilurilor individuale de invatare.Motivarea studentilor prin bonusuri pentru adaptabilitate si asumarea responsabilitatilor.

Alte referate despre: managementul calitatii bancii ppt, prezentari ppt in domeniul managementului calitatii, managementul calitatii

O afacere care miroase bine ppt

IMPORTANT: fata de alte firme care distribuie produse in sistem MLM, firmaFM, ofera foarte multe puncte /produs
- aceste puncte ne ajuta sa ne calificam lunar la un nivel de eficienta, in functie de care firma ne plateste bonus
- punctele tuturor partenerilor din reteaua dvs se aduna intotdeauna la dvs!

Alte referate despre: lauda de sine nu miroasea bine, o lume in care mai binele a crezut ca poate inlocui bnele, fata babei si fata mosneagului personajele care intruchipeaza binele

Moscova ppt

Populatia sa, conform rezultatelor preliminare ale recensamantului din 2010, este de 11.514.330. Conform listei miliardarilor intocmita de revista Forbes, Moscova avea in 2011 79 de miliardari, detronand astfel New York-ul si devenind orasul cu cel mai mare numar de miliardari .Rusia se intinde pe un teritoriu vast in Europa si Asia. Cu o suprafata de 17.075.200 km2, Rusia este cea mai intinsa tara din lume, aproape de doua ori mai mare decat teritoriul celei de-a doua tari ca intindere, Canada. In ciuda intinderii sale, Rusia este doar a opta tara din punct de vedere al numarului de locuitori.

Alte referate despre: orasul moscova ppt, moscova referat geografie ppt, moscova

Aparatul de fotografiat ppt

Obiectivul este alcatuit dintr-un sistem optic format din mai multe lentile, are o comportare asemenea unei lentile convergente si este caracterizat din doi parametri importanti :distanta focala : un obiectiv normal pentru aparatele care lucreaza cu filme fotografice cu latimea de 24 mm, distanta focala de 70-300 mm obiectivele care au distanta mai mica se numesc obiective superangulare. Exista aparate fotografice care au distanta focala variabila numite zoom.

Alte referate despre: aparat de fotografiat ppt, aparatul de fotografiat referat ppt, aparatul de fotografiat

Constantin Brancusi ppt

Refuza sa lucreze ca practician in atelierul lui Rodin, spunand: "La umbra marilor copaci nu cresc vlastare tinere".Atunci cand ti-e greu sa-ti alegi cuvintele pentru a spune ceea ce simti si vezi, inseamna ca senzatia a atins sublimul. Trairea e completa, rotunda. Atelierul Brancusi - Georges Pompidou, e locul in care artistul si-a implinit menirea.

Alte referate despre: prezentare constantin brancusi ppt, constantin brancusi ppt, constantin brancusi referat
Referate afisate : 19
Medie note: 8.02 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK