Manastirea golia rezumat

Manastirea Golia

Cazuta in ruina dupa secularizare (1863), manastirea a fost inchisa intre 1900-1947, devenind apoi biserica parohiala pana in 1992, cand si-a recapatat destinatia straveche. Inzestrata cu multe proprietati de-a lungul timpului, in 1822 n-a lipsit mult sa devina un centru cultural, propunerea mitropolitului Veniamin Costachi de a se infiinta in incinta manastirii o scoala nerealizandu-se. Acest deziderat cultural are azi, in timpul pastoriei I.P.S. Mitropolit Daniel, mai mari sorti de izbanda, caci astazi manastirea gazduieste Institutul Cultural Misionar Trinitas, urmarindu-se astfel o intarire a comuniunii intre traditia rugaciunii isihaste si cultura romaneasca.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 96kb
Downloads: 6433
Materia: Religie

Manastirea Dealu

-4-
După aceasta, tipografia s-a mutat la Mitropolia din Târgovişte, la Dealu nemaiîntorcându-se niciodată.
Din obiectele de preţ pe care mănăstirea le-a avut în trecut, astăzi, în zestrea ei nu mai figurează decât crucea dăruită de Matei Basarab în 1648-1649, amintită mai sus şi păstrată în Muzeul acestui sfânt locaş, inaugurat în 1977. Celelalte i s-au pierdut sau i s -au înstrăinat în timp ce de altele a fost jefuită.
După restaurarea, isprăvită în anul 1958 la 27.04.1960., Sfânta Arhiescopie a Bucureştilor, în a cărei grijă se afla la acea dată -, a cedat Mănăstirea Dealu, cu toate zestrea ei în folosinţa gratuită pe un termen de 50 ani incepând de la 01.01.1960, Casei de Pensii şi Ajutoare a Personalului Bisericii Ortodoxe Române. Acesta a înfiinţat aici un sanatoriu pentru bătrâni. În acest scop în clădirea incintei mănăstirii au fost amenajate camere de locuit de câte o persoană o sală de mese, bibliotecă, camere ...

Alte referate despre: manastirea dealu, manastirea dealu referat, manastirea dealu mare

Manastiri din Muntenia - Oltenia

Mânăstirea Stânişoara este o mânăstire de călugări, sat Păuşa-Călimăneşti, 31 km de Rm Vâlcea, vatra de sihastrie în sec XIV-XV, locuită de sihastri din Cozia în sec XV-XVI; biserica veche din lemn din sec XVII, ctitorie certă din 1747 a lui Gheorghe mare clucer de arie, arsă în 1788 şi refăcută în două rânduri (1818-1829, 1850); biserica actuală zidită de Episcopul Gherasim Timus (1900-1908), cu hramul Sfântul Gheorghe; paraclis aparţinând Episcopului Grigore Leu (1937); arhondaric.

Alte referate despre: manastirile din muntenia-oltenia, manastiri din muntenia si oltenia, manastiri din transilvania muntenia oltenia

Manastirea Cozia

Cu privire la operatiunile de votare, stabilirea rezultatului votarii
si repartizarea mandatelor, comisia electorala totala de
circumscriptie încheie un proces-verbal, în trei exemplare, care
cuprind: numarul electorilor, potrivit listei de electori; numarul
electorilor prezenti la vot; numarul total al voturilor valabil
exprimate; numarul voturilor nule; numarul voturilor nule; numarul de
voturi obtinute de fiecare lista de candidati si de catre fiecare
candidat independent; numele si prenumele candidatilor declarati
alesi, precum si partidul sau formatiunea politica, care i-a propus;
numele si prenumele candidatilor independenti declarati alesi;
expunerea pe scurt a eventualelor contestatii si a hotarârilor luate
de comisia electorala de circumscriptie, care sunt definitive.

Alte referate despre: manastirea cozia referat, manastirea cozia, referat manastirea cozia

Manastirea Golia

Ctitorie veche a marelui logofat Ioan Golia, din sec. al XVI-lea,
biserica "Inăltrea Domnului" a fost refăcută la alte dimensiuni de
Vasile Lupu intre anii 1650-1653 si terminată in 1660 de fiul său
Stefănită. Străveche pecete a artei românesti, biserica mănăstirii
"strălucită si bogat inzestrată" apare ca o constructie monumentala
care imbină, după exprimarea tarului Petru cel Mare al Rusiei, la
1711, "trei feluri de mestesuguri: lesesc, grecesc si moschicesc".
Exteriorul trădează influenta Renasterii târzii, prin intermediul
Galitiei: edificiu de tip clasic, din blocuri de piatra fătuita,
strajuit de pilastri corintici (cu capiteluri in frunza de acant) si
cornisa in stil baroc sustinută de console. Acoperisul este o
aglomerare de turle, turele si cupole dispuse in linie si sustinute de
arcaturi etajate (kokosniki). ...

Alte referate despre: manastirea golia, manastirea golia referat, manastirea golia iasi

Manastirea Rohiita

Niciodata insa negura, ploile ori vartejurile nebune nu ajung in satele vecine. Un semn clar ca toate aceste prapaduri sunt trimise drept pedeapsa este si faptul ca, la al doilea incendiu, o dranita din acoperisul unei biserici aprinse a sarit, arzand, pana in dreptul casei lui Ionu lui Maftei din Rohia, unde s-ar fi aflat ascunsa usa manastirii distruse de austrieci.

Alte referate despre: manastirea rohiita, manastirea rohiita boiereni, referat despre manastirea rohiita

Manastirea Curtea de Arges

Carte bisericească tipărită cu binecuvântarea prea Sfinţitului Calinic Episcop al Argeşului şi Muşcelului

Alte referate despre: manastirea curtea de arges referat, referat manastirea curtea de arges, manastirea curtea de arges

Manastirea Lainici

Această biserică-catedrală este inedită prin planul său arhitectonic, cuprinzând două biserici suprapuse asemeni împărţirii istoriei creştine în două biserici fundamentale (prima perioadă de la anul 1 până la anul 313 adică până la Edictul de la Milano al Împăratului Constantin cel Mare – perioada bisericii din catacombe şi a doua perioadă de la anul 313 până în zilele noastre).

Alte referate despre: manastirea lainici referat, manastirea lainici, referat manastirea lainici

Iasi

Biserica Trei Ierarhi este cea mai frumoasa constructie pastrata in forma originala, fiind considerata o capodopera arihitecturala. Una dintre cele mai impunatoare constructii ale Iasului este cea a Mitropoliei , catalogandu-se ca edificiul ortodoxiei romane , cel mai mare din intreaga tara.

Alte referate despre: ias 2, v alecsandri-chirita in iasi, iasi

Sase manastiri oltene

Biserica mare cu hramul ”Sfanta Treime”, armonios proportionata, cu ornamentatie bogata, a fost construita de mesteri din Moravia, dupa modelul bisericii sarbesti din Crusevat, din piatra alba tare, intre 1387-1391, ctitor fiind domnitorul Mircea cel Batran. Conceputa dupa planul trilobat, ea surprinde prin precizia si perfectiunea realizarii artistice. A fost sfintita la 18 mai 1388.

Alte referate despre: manastiri oltenia, manastiri oltenia in stil bizantin, manastirile olteniei de nord

Manastirea Tismana

Manastirea Tismana - Istoria "celei mai vechi si batrane manastiri" din Tara Romaneasca-Tismana, ca si viata ctitorului ei, calugarul Nicodim, au intrat inca de mult in domeniul legendei. Pe de alta parte, la faima de care s-a bucurat neintrerupt manastirea a contribuit in mare masura si farmecul asezarii sale. Traditia sustine chiar ca frumusetea imprejurimilor a fost hotaratoare in alegerea locului lacasului si ca Nicodim a cautat timp indelungat, pe valea "raului cu apa vie", stanca Starminei cu cascada care izbucnea de sub ea.

Alte referate despre: manastirea tismana referat, referat manastirea tismana, manastirea tismana

Manastirea Putna

3 februarie 1531
Regele Sigismund al Poloniei menţionează numele Voievodului Ştefan cu epitetul „ille magnus“ (cel Mare).

Alte referate despre: manastirea putna referat, manastirea putna, referat manastirea putna

Montserrat - manastire din nordul Spaniei

Înălţarea unei mănăstiri şi a chiliilor aferente nu s-a lăsat mult aşteptată. Treptat, mănăstirea a devenit cunoscută şi vizitată, de la cei mai umili ţărani până la trufaşii feudali ce plecau în pelerinaj, mai întâi la Montserrat şi apoi la Santiago de Compostella.Se povesteşte că ân pelegrinajul său prin lume, Sfântul Graal, cupă de vin din care a sorbit Iisus Hristos la Cina cea de Taină, ar fi poposit aici.

Alte referate despre: referat despre regiunea industriala nordul spaniei, manastirea de piatra spania, nordul spaniei

Manastirea Argesului - motivul zidirii treptate

Focul iubirii se contopeste cu focul creatiei, devenind o forta mistuitoare. Ana accepta jocul si in timpul zidirii treptate-acesta fiind motivul central al acestei parti, invoca, pe rand, durerea trupului, plansul copilului pe care-l poarta-n ea si sfarsitul pe care si-l presimte, caci in cele din urma isi da seama ca este condamnata. Alaturi de Manole, ea cucereste vesnicia. Durerea din sufletul mesterului este ascendenta odata cu zidirea sotiei de la glezne pana mai sus :,,pan’ la gleznisoare/ pan’ la pulpisoare /pan’ la costisoar / pan’ la tatisoare / pan’ la buzisoare/ pan’ la ochisori”.

Alte referate despre: manastirea argesului - motivul zidirii treptate, manastire argesului motivul zidirii treptate, monastirea argesului motivul zidirii treptate

Manastirea Argesului

Inceputa in 1514 din vrerea lui Neagoe Basarab de a crea un monument fara seaman de frumos lucrarile ei s-au incheiat trei ani mai tirziu, asa incit la 7 ianuarie 1517, ctitorul putea chiar sa vorbeasca de "manastirea domniei mele de la Arges", si sa-i harazeasca "vama ce este la Ocna Mica de la Tirgoviste..". Ascultind nu numai legenda, ci si unele stiri istorice, se pare ca din lipsa de bani, cu toata jertfirea podoabelor Doamnei sale, dar mai ales din lipsa de zile, zugravirea bisericii n-a putut fi ispravita inainte de trecerea intru cele vesnice a lui Neagoe Basarab.

Alte referate despre: manastirea argesului, manastirea argesului rezumat, rezumat manastirea argesului

Manastirea Visina

De atunci, se zice, că, de câte ori apa Jiului creşte, ajungând în locul unde a căzut clopotul, valurile vuiesc cumplit şi împrăştie până departe un murmur prelung de bronz tremurând.
Pentru că s-a făcut omor, mănăstirea a fost părăsită.

Alte referate despre: manastirea visina, adresa manastirea visina, manastirea voronet

Romanul Mara

Natl nu mai poate suporta despartirea de parinti, de avere, de o viata buna si plina de huzur si o bate pe Persida dipretuind-o tot mai mult pe zi ce trece. Persida nu mai suporta betia in care cazuse Natl, nici bataile sau vorbele ne la locul lor, motiv pentru care il paraseste si se duce sa traiasca impruna cu mama ei care o primeste cu bratele deschise.

Alte referate despre:
Referate afisate : 17
Medie note: 8.08 / 10
Referate noi adaugate la Religie
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles