Manastiri

Sase manastiri oltene

Avand o valoare deosebit de importanta in ceea ce priveste activitatile umane sociale, culturale, dar si economice, manastirile beneficiaza de un loc important in cadrul turismului cultural-religios din tara noastra.

De-a lungul timpului acestea au oferit lumii loc de inchinaciune si refugiu, iar mai nou, manastirile isi deschid portile in fata celor care doresc sa le viziteze in calitate de turisti, dezvoltandu-se astfel tot mai mult turismul religios.

Zona Olteniei, cuprinde o multime de manastiri ridicate in decursul a sute de ani, de catre domnitorii care au condos acele meleaguri, sau de catre alti ctitori, completanduse astfel bogatul potential turistic antropic.

Unele dintre aceste manastiri au castigat un renume international, fiind cunoscute si inafara granitelor tarii. Dintre acestea, fac parte si urmatoarele sase, despre care se va vorbi in randurile de mai jos.
...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 27kb
Downloads: 3432
Materia: Geografie

Manastirile din nordul Moldovei

Supranumita si "Sixtina Rasaritului",biserica Voronet este unul dintre cele mai frumoase lacasuri ortodoxe din Europa.Avandu-l ctitor pe Stefan cel Mare,zidirea a fost inaltata,in1488,in timp record:trei luni si trei saptamani.Arhitectul ral,biserica Voronet,posterioara Putnei,este o spectaculoasa izbanda a constructorilor moldoveni,o armonioasa si originala sinteza a elementelor bizantine si gotice(arcurile frante ale usilor si ferestrelor,contraforturile exterioare).

Alte referate despre: manastirile din nordul moldovei, manastiri din nordul moldovei, harta manastirilor din nordul moldovei

Judetul Ilfov - resurse agroturistice si legislatie

Vanturile dominante bat din directia nord-est cu o frecventa de 21,9%. Mediile lunare ale vitezei vantului inregistrate sunt de 4,7 m/s. Numarul mediu de zile cu vant tare (11 -16 m/s) este de 77,2. Iernile sunt reci, geroase cu temperaturii medii de - 3A░- 0A░ C.
Verile sunt calde cu un pronuntat caracter continental arid, cu temperaturi medii de 20A░ - 23A░ C.

Alte referate despre: resurse agroturistice si legislatie, referat resurse agroturistice si legislatie, judetul braila resurse agroturistice naturale

Manastiri din Muntenia - Oltenia

M├ón─âstirea Gura Motrului este o m├ón─âstire de c─âlug─âri, cu hramul Cuvioasa Paraschiva, com Butoie┼čti jud Mehedin┼úi, ctitorit─â de Harvat, mare logof─ât, biseric─â ref─âcut─â de Preda Br├óncoveanu ├«n 1653, mare vornic, zugr─âvit─â de Sf├óntul Martir Constantin Br├óncoveanu ├«n 1704, ├«nnoita ┼či pictat─â (1841-1853) de Eufrosin Poteca arhimandritul; clopotni┼úa din sec XVII; punct fortificat de Tudor Vladimirescu la 1821; arhondaric.

Alte referate despre: manastirile din muntenia-oltenia, manastiri din muntenia si oltenia, manastiri din transilvania muntenia oltenia

Manastirea Tismana

Povestea incepe in momentul in care domnitorul roman Radu I ii acorda lui Nicodim, un calugar de origine greco-sarba, o serie de danii ca despagubire pentru posesiunile pierdute de acesta pe teritoriul unguresc si o mica obste, numarand numai 10 calugari, pentru a incepe sa zideasca o biserica pe apa Tismanei, la locul ales dupa indelungi cautari, langa o cascada.

Alte referate despre: manastirea tismana referat, referat manastirea tismana, manastirea tismana

Manastirea Golia

Vasile Lupu voievod, "din mila lui Dumnezeu, domn al Tarii Moldovei" (1634-1653), "om cu hire inalta si imparateasca, mai mult decat domneasca... au zidit si laudate manastiri", intre care Golia din Iasi "peste toate manastirile aice in tara mai iscusita" (Miron Costin). Ctitorie veche a marelui logofat Ioan Golia, din sec. al XVI-lea, biserica "Inaltarea Domnului" a fost refacuta la alte dimensiuni de Vasile Lupu intre anii 1650-1653 si terminata in 1660 de fiul sau Stefanita.

Alte referate despre: manastirea golia, manastirea golia referat, manastirea golia iasi

Manastirea Saraca

Manastirea Saraca:O legenda spune ca locul ii primeste greu pe calugari. Nenumarati monahi s-au perindat pe aici si foarte putini au izbutit sa reziste. Multi nou-veniti la Saraca au renuntat dupa cateva ore, marturisind ca este ceva,
ÔÇťo putereÔÇŁ, care-i alunga si-i face sa se simta nevrednici. Astfel ca cei cinci vietuitori de astazi sunt cu adevarat ÔÇťalesiÔÇŁ. Manastirea are un staret foarte tanar, Climent V├óntu.

Alte referate despre: manastirea saraca, saracia, manastirea putna referat

Cateva manastiri din Romania

Prin darul lui Dumnezeu, poporul rom├ón a avut r├ónduirea divin─â de a i se propov─âdui cre┼čtinismul chiar de c─âtre unul din apostolii Domnului, ┼či anume Sf├óntul Andrei, primul chemat la apostolie. ├Änc─â de la ├«nceputuri, acest popor a avut parte, prin harul lui Dumnezeu, de conduc─âtori credincio┼či care au ridicat loca┼če sfinte, ├«n care se adunau credincio┼čii la fiecare s─ârb─âtoare pentru a da slav─â lui Dumnezeu, loca┼če care s-au dovedit a fi adev─ârate podoabe arhitrcturale.

Alte referate despre: cateva manastiri din moldova, manastiri, manastirile medievale-centre economice politice si culturale

Secularizarea averilor manastiresti

Odata realizata unirea completa, atentia lui Cuza se intoarce spre problemele interne, dintre care doua erau problema averilor manastiresti inchinate si problema impropietaririi taranilor. Multi dintre domni si dregatori inchinasera lacasurile ridicate sau inzestrate de ei patriarhiilor de la Constantinopol, Ierusalim, Antiohia sau Alexandria ori marilor manastiri de la Athos.

Alte referate despre: secularizarea averilor manastiresti, secularizarea averilor manastiresti referat, teza doctorat secularizarea averilor manastiresti

Istoria medicinei

De asemenea, tipicoanele sunt bogate in informatii despre ritualul ingroparii si comemorarii calugarilor defuncti. Acestea, chiar daca aveau un caracter director, erau cel mai adesea documente flexibile si personale, care difereau considerabil ca forma, intindere sau continut. Nu toate dintre ele erau documente fondatoare stricto sensu, unele exprimau dorintele fondatorilor, altele erau decrete reformatoare, altele aveau continut exculsiv liturgic.

Alte referate despre: istoria medicinei, istoria medicinei referat, istoria medicinei romanesti

Meteora

In dreapta si stanga apar stanci inalte, salbatice.Din putinele despicaturi ale acestor stanci multicolore se proiecteaza scari vechi de lemn aproape distruse care certifica existenta ascetilor in vremuri mai vechi. Traseul de la Kalambaka pana la manastiri este fermecator .Dupa un parcurs incantator ajungi la METEORA, unul din cele mai frumoase locuri de pe pamant, iar ca fenomen natural unicul din lume.

Alte referate despre: meteora grecia, meteoritii, meteoriti

Proiect - Pensiune turistica

Se propune construirea unei pensiuni la nivel de trei margarete, in localitatea Vanatori, judetul Neamt.Proiectul se refera la realizarea unei pensiuni turistice dotata cu servicii complexe, in localitatea Vanatori, deoarece localitatea este amplasata intr-un cadru natural deosebit si beneficiaza de existenta unor manastiri care sunt adevarate oaze de liniste, avand totodata o valoare culturala deosebita.

Alte referate despre: prezentarea unei pensiuni turistice, referat pensiune turistica, pensiuni turistice

Umbra lui Mircea.La Cozia

"Valurile, cu o soapta inecata, se sfaramau de mal, si tacerea misterioasa ce domnea imprejur predispunea sufletul la cugetarile melancolice care ne coprinsesera...". in apropierea manastirii Cozia, poetul simte insa legatura cu trecutul, puternica presiune a faptelor istorice care isi cer dreptul la evocare: "...numele fondatorului desteapta suveniruri marete nutrite inca de zgomotul valurilor care uda inaltele ziduri si se inchina, in treacat, taranii eroilor."

Pe acest mecanism poetic se intemeiaza structura textului: prima parte a poeziei este o evocare a maretiei trecutului, simbolizat de mitul voievodului Mircea cel Batran, cealalta reprezinta o meditatie asupra prezentului si a raului instaurat in lume, razboiul fiind expresia lui cea mai cumplita. Se creeaza astfel antinomiile esentiale ale meditatiei de tip romantic, antiteza trecut-prezent, dominanta in poezia secolului al XlX-lea si dusa la un grad de mare rafinament de Mihai Eminescu

Alte referate despre: umbra lui mircea la cozia, umbra lui mircea la cozia-comentariu, umbra lui mircea la cozia comentariu

Istorie , literatura , constiinta istorica

Pentru inceput cartile tiparite vor fi doar in limba slavona deoarece ar fi parut o indrazneala prea mare ca un domn aflat la inceputul domniei sale sa produca o schimbare atat de radicala , mai ales o schimbare ce implica si modificarea drastica a traditiei.
"Ne explicam prin urmare de ce intaiele carti iesite de sub teascurile tipografiei intemeiata cu ajutorul cu ajutorul lui Petru Movila au fost slavone: un Molitvelnic(1635), un Antologhion(1643) [...].Dar aceste carti in limba slavona nu erau menite numai sa acopere lipsa textelor de ritual din cuprinsurile romanesti, ci sa si intareasca ortodoxia in Ardeal."( N. Cartojan ,"Istoria literaturii romane vechi").

Alte referate despre: istorie literatura constiinta istorica, istorie literatura constiinta istorica studiu de caz imagini pwp, formarea constiintei istorice-istorie literatura constiinta istorica

Lumea rurala In Evul Mediu

Biserica In evul mediua avut un rol important in domeniile vieti sociale, juridice si culturale a tarilor romane. Biserica ortodoxa s-a dezvoltat si s-a organizat sub obladuirea(Conducerea) Bizantului, dar a cunoscut si influiente slave. Romanii s-au nascut ca un popor crestin. Intemeierea primelor mitropolii a avut loc in Tara Romaneasca in 1359 la Arges in timpul lui Nicolae Alexandru si in 1370 la Severin in timpul lui Vladislav Vlaicu In 1401 Patriarhia de la Constantinopol recunoaste Mitropolia Moldovei.

Alte referate despre: lumea rurala in evul mediu, lumea urbana si lumea rurala in evul mediu, cultura in lumea rurala in evul mediu

Analiza SWOT a pensiunei Manoir Mignome

Manoir Mignon este un hotel de familie situat in centrul Bucovinei, in Campulung Moldovenesc, intr-o zona rurala foarte atragatoare. Natura, relaxarea, mancare organica, excursii, sporturi, toate acestea se afla in programul sejurului dumneavoastra la Manoir Mignon.Hotelul este locul ideal de plecare pentru a vizita manastirile Bucovinei, Manastirea Neamtului, bisericile din lemn din Maramures si Transilvania.

Alte referate despre: analiza swot, analiza swot a unei firme, analiza swot pentru coca-cola
Referate afisate : 16
Medie note: 8.23 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles