Manastiri oltenia

Sase manastiri oltene

Partea superioara a chenarelor de la ferestre, rozetele de deasupra lor si pictura din pronaos dateaza din timpul lui Mircea cel Batran. Pictura a fost renovata in 1517, in vremea lui Neagoe Basarab, cand s-a facut si fantana care ii poarta numele, dupa cum se vede intr-un fragment de inscriptie; intre anii 1706-1707 i-a fost adaugat pridvorul, s-a refacut pictura din incinta si s-au adaugat cerdacurile, chiliile si s-a reconstruit havuzul cu apa (baptisteriul din fata bisericii).

Toate acestea s-au facut de catre paharnicul Serban Cantacuzino. Pictura originara se pastreaza in naos, unde pe peretele de vest sunt pictati Mircea si fiul sau Mihail in costume de cavaleri, iar in stanga se afla portretul lui Serban Cantacuzino.

Catapeteasma originara din lemn, a ars si a fost refacuta in 1794 din caramida, fiind zugravita in anul 1907. Crucea de pe turla este din timpul lui Mircea, iar policandrele din naos si pronaos au fost daruite manastirii de domnitorul Constantin Brancoveanu. ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 27kb
Downloads: 3432
Materia: Geografie

Manastirile din nordul Moldovei

Mesterul zugrav Toma din Suceava a fost atunci tocmit sa-si arate intregul talent.Ca si alti artisti ai epocii,el si-a lasat portretul pe peretele de sud,acolo unde vizitatorii cerceteaza "Asediului Constantinololului":in valmasagul de luptatori,trebuie sa cautam un calaret care-l strapunge cu lancea pe comandantul cavaleriei turcesti.

Alte referate despre: manastirile din nordul moldovei, manastiri din nordul moldovei, harta manastirilor din nordul moldovei

Zone si activitati rurale - Oltenia

Se estimeaza ca tendinta de descrestere a populatiei rurale va continua, datorita actiunii conjugate a doi factori: pe de o parte o rata mai ridicata a mortalitatii comparativ cu zona urbana datorata unui procent superior al populatiei varstnice si pe de alta a continuarii migratiei populatiei catre zona urbana pe masura restructurarii sectorului agricol si a cresterii productivitatii muncii. Conform celor mai optimiste estimari insa, nu exista conditii in a atinge nivelul de 30% populatie rurala in 2010.

Alte referate despre: zona montana spatiu rural, referat zona de dezvoltare rurala, activitati rurale

Oportunitati egale Oltenia

Explicatia consta in faptul ca un numar mare de femei tinere migreaza dinspre mediul rural inspre mediul urban, unde accesul la educatie si locuri de munca este considerabil marit, eventualele practici discriminatorii fiind mult mai putin intalnite.Speranta de viata in anul 2003 era mai mare decat media pe tara pentru barbati, insa mai mica pentru femei.

Alte referate despre: referat politici privind oportunitatile egale de munca in europa, oportunitati egale, oportunitati egale pe piata fortei de munca

Manastiri din Muntenia - Oltenia

Mânăstirea Nămăieşti este o mânăstire de călugăriţe, cu hramul Intrarea în Biserica Maicii Domnului şi Izvorul Tămăduirii sat Nămăileşti, biserică din piatră, în întregime săpată în stânca de mâini necunoscute, datată din prima jumătate a sec XIV (1547), picturi murale neîndemânatic realizate, cu figuri de sfinţi sterse în pridvorul sudic, interior nepictat, cu icoane atârnate pe pereţi, podoabe, ioana Maicii Domnului făcătoare de minuni, atribuită de tradiţie Evanghelistului Luca, înrămată în argint la 1798, litografiată în 1871 de Maior Papazogeu, cruce veche din 1601, ridicată lânga turla de Radu Postelnicu, harsiove cu proprietăţi din anii 1542 şi 1572, cărţi vechi, casa memoriala G. Topârceanu, ateliere de covoare şi macrameuri, Mausoleul din Mateiaşi închinat eroilor din primul război mondial.

Alte referate despre: manastirile din muntenia-oltenia, manastiri din muntenia si oltenia, manastiri din transilvania muntenia oltenia

Manastirea Tismana

Deasupra usii de intrare in biserica, in spatiul semicircular al timpanului, Dobromir a reprezentat . Este una din putinele scene patrunse de liniste si seninatate din intreaga iconografie a Noului Testament. Este redata odihna unui copil, cu o mana la obraz, cu cealalta tinand un filacter, vegheat cu gingasie de mama sa. Coloritul armonizeaza cu multa stiinta cele trei culori fundamentale. Insotita de inscriptia liturgica , luata din textele profetice, aceasta duioasa maternitate semnifica in conceptia teologica invierea lui Iisus.

Alte referate despre: manastirea tismana referat, referat manastirea tismana, manastirea tismana

Manastirea Golia

Cazuta in ruina dupa secularizare (1863), manastirea a fost inchisa intre 1900-1947, devenind apoi biserica parohiala pana in 1992, cand si-a recapatat destinatia straveche. Inzestrata cu multe proprietati de-a lungul timpului, in 1822 n-a lipsit mult sa devina un centru cultural, propunerea mitropolitului Veniamin Costachi de a se infiinta in incinta manastirii o scoala nerealizandu-se. Acest deziderat cultural are azi, in timpul pastoriei I.P.S. Mitropolit Daniel, mai mari sorti de izbanda, caci astazi manastirea gazduieste Institutul Cultural Misionar Trinitas, urmarindu-se astfel o intarire a comuniunii intre traditia rugaciunii isihaste si cultura romaneasca.

Alte referate despre: manastirea golia, manastirea golia referat, manastirea golia iasi

Manastirea Saraca

Altarul Manastirii “Saraca” nu numai ca te uimeste prin frumusete si sfintenie, in el se pastreaza un saculet su moastele unor sfinti. Multe din oseminte sunt ale unor necunoscuti (anahoreti care au trait aici si care, dupa moarte, n-au contenit sa fie pretiuti de popor),insa in acest saculet se gasesc : o farama din coasta Sfantului Artemon, cateva particele din cuviosi Parinti ucisi in pustia Sinai si Rai si nu in ultimul rand degetul aratator, frumos mirositor, al Mariei Egipteanca (daruit manastirii de acelasi Nicodim de la Timasa).

Alte referate despre: manastirea saraca, saracia, manastirea putna referat

Cateva manastiri din Romania

Manastirea Voronet
Ctitorită în 1488 de voievodul Ştefan cel Mare şi Sfânt. Turn clopotniţå cu clopote originale, care mânuite cu dexteritate sugerează numele lui Ştefan cel Mare. Ele începeau så batå când domnitorul pornea călare din cetatea Sucevei să se închine la mănăstire.

În 1547, Mitropolitul Grigore Roşca a dispus adăugarea unui pridvor închis şi pictarea bisericii şi pe exterior. Desfiinţată de austrieci în 1786, reînfiinţatå ca mănăstire în 1990. Monument UNESCO. Pictura iniţială, din timpul lui Ştefan cel Mare, se mai păstrează în altar şi în naos - tabloul votiv al ctitorului cu soţia şi fiul såu Alexăndrel. Frescele exterioare pictate de Marcu în 1547, în nuanţe numite azi "albastru de Voroneţ".

Alte referate despre: cateva manastiri din moldova, manastiri, manastirile medievale-centre economice politice si culturale

Stilul romanic

Biserici in stil romanic se intalnesc din vestul Europei, din Spania pana in est, in Romania, Polonia si pana in nordul Europei, aflandu-se si in Siria si Palestina. Raspandirea acestor biserici pe o arie larga demonstreaza larga circulatie a ideilor calugarilor. Planul bisericii romanice continua linia planului basilica, evoluand prin urmatoarele caracteristici: nivelul arcadelor care despart spatiile navei centrale si navelor laterale, nivelul tribunei si nivelul ferestrelor.

Alte referate despre: figuri de stil, stilul bizantin, stilul gotic

Zamolxe si Kogaionul

Herodot, părintele istoriei, îl plasează pe unul din acesti Zalmoxis ca si contemporan cu Pitagora, iar pentru a-i da o dimensiune perenă, adaugă: "...mi se pare, însă, că el a trăit cu multi ani înainte de Pitagora"(Istorii. IV.96). Personajul Zalmoxis, contemporan cu Pitagora, era considerat un reformator, pentru că el, prin învătăturile pe care le propovăduia, a adus "zalmoxianismul " mai aproape de puterea de întelegere a poporului, popor care l-a cinstit ca pe unul "vrednic de domnie", adică de a conduce, a sfătui.

Alte referate despre: zamolxe si kogaionul, zamolxe, zamolxe lucian blaga

Circuit prin Fagaras

Cladirea neobisnuita a fost construita in stil german, si pentru a oferi o securitate sporita clopotului adus de la Manastirea Cozia, partea superiora a turnului a fost construita dupa amplasarea clopotului. In interiorul decorat cu picturi bizantine se pastreaza in loc de frunte moastele sfintei Filoteia, asezata in racla de argint aurit, acoperita cu o mahrama brodata cu fir de aur si argint.

Alte referate despre: circuitul oxigenului in natura, circuite electrice, circuite integrate

Proiect la tehnici culinare si tehnologii de servire

Pensiunea Taco este si locul ideal pentru organizarea evenimenteleor dumneavoastra festive, fiind dotata cu o sala de evenimente cu capacitatea de 350 de locuri si un restaurant cu 100 de locuri. Daca doriti ca nunta, botezul, ziua de nastere sau onomastica sa fie int-o locatie mai speciala, va asteptam oferindu-va un meniu de evenimente atractiv.

Alte referate despre: tehnologia si servirea preparatelor culinare lichide, mijloace tehnice ale tehnologiei tehnice referat a tehnologie, utilajul tehnologic pentru servire

Secularizarea averilor manastiresti

Odata realizata unirea completa, atentia lui Cuza se intoarce spre problemele interne, dintre care doua erau problema averilor manastiresti inchinate si problema impropietaririi taranilor. Multi dintre domni si dregatori inchinasera lacasurile ridicate sau inzestrate de ei patriarhiilor de la Constantinopol, Ierusalim, Antiohia sau Alexandria ori marilor manastiri de la Athos.

Alte referate despre: secularizarea averilor manastiresti, secularizarea averilor manastiresti referat, teza doctorat secularizarea averilor manastiresti

Umbra lui Mircea.La Cozia

"Valurile, cu o soapta inecata, se sfaramau de mal, si tacerea misterioasa ce domnea imprejur predispunea sufletul la cugetarile melancolice care ne coprinsesera...". in apropierea manastirii Cozia, poetul simte insa legatura cu trecutul, puternica presiune a faptelor istorice care isi cer dreptul la evocare: "...numele fondatorului desteapta suveniruri marete nutrite inca de zgomotul valurilor care uda inaltele ziduri si se inchina, in treacat, taranii eroilor."

Pe acest mecanism poetic se intemeiaza structura textului: prima parte a poeziei este o evocare a maretiei trecutului, simbolizat de mitul voievodului Mircea cel Batran, cealalta reprezinta o meditatie asupra prezentului si a raului instaurat in lume, razboiul fiind expresia lui cea mai cumplita. Se creeaza astfel antinomiile esentiale ale meditatiei de tip romantic, antiteza trecut-prezent, dominanta in poezia secolului al XlX-lea si dusa la un grad de mare rafinament de Mihai Eminescu

Alte referate despre: umbra lui mircea la cozia, umbra lui mircea la cozia-comentariu, umbra lui mircea la cozia comentariu

Istoria Craiovei

Dupa anul 275, cind Imperiul Roman renunta la Dacia Traiana, o buna parte din Oltenia, inclusiv Craiova de astazi, ramine sub stapinire efectiva pina in prin 422 – 447 cind au avut loc atacurile hunilor. La sfirsitul sec. V, stapinirea romano-bizantina revine in nordul Dunarii si va dura pina la sf. Sec. VI. Monedele, ceramica de import, descoperite pe raza Craiovei dovedesc existenta in acea vreme a schimburilor comerciale cu lumea romano-bizantina.

Alte referate despre: istoria craiovei, istoria craiovei in limba engleza, referate istorie
Referate afisate : 16
Medie note: 8.31 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles