Manastirile din muntenia-oltenia

Manastiri din Muntenia - Oltenia

Mânăstirea Bistriţa este o mânăstire de călugăriţe, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, com Coştesti jud Vâlcea, 40 km de Rm Vâlcea, ctitorie a boierilor Craioveşti, înainte de 1491, în preajma unei stihastii, datând de la începutul sec XIV, refăcută după dărâmarea de Mihnea Voda cel Râu (1509), pictată de Dobromir Craiovescu, cu picturi murale valoroase (1513-1514), în Peştera Bistriţei schit cu biserica săpată în piatra cu hramul Sfinţii arhangheli Mihail şi Gavriil constuită de Mitropolitul Teofil în 1633.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 3062kb
Downloads: 13
Materia: Religie

Manastirea Curtea de Arges

“ Cu voia Tatălui şi cu ajutorul Fiului şi cu săvârşirea Sfântului Duh, Amin. Întru Hristos Dumnezeu bine cinstitorul Io Neagoe Voievod din temelie-am acest sfânt şi dumnezeiesc locaş al Adormirei Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu şi am început a-l zugrăvi şi nu l-am sfârşit, ducându-mă în veşnicul locaş. Rog pe celu ce Dumnezeu îl va înalţa după mine, să-l săvârşească şi să zugrăvească chipul lui unde eu am poruncit. Şi eu întru Hristos Dumnezeu, Io Radu Voievod am săvârşit în zilele cigumenului chir Gheorghie, în anul 1526, luna septembrie, 18 zile.”

Alte referate despre: manastirea curtea de arges referat, referat manastirea curtea de arges, manastirea curtea de arges

Cateva manastiri din Romania

Mănăstirea Sâmbăta de Sus
Intemeiatå în 1656 de Preda Brâncoveanu. Biserica din zid ctitoritå de Constantin Brâncoveanu în 1698. Distruså de austrieci în 1785. Refåcutå în 1936 si restauratå în 1962 – în imagine. Incintå ¿i chilii din 1986-1990. Muzeu cu 500 icoane pe lemn ¿i pe sticlå din sec.XVIII-XIX.

Alte referate despre: cateva manastiri din moldova, manastirile din nordul moldovei, manastiri

Manastirea Golia

Vasile Lupu voievod, "din mila lui Dumnezeu, domn al Tarii Moldovei" (1634-1653), "om cu hire inalta si imparateasca, mai mult decat domneasca... au zidit si laudate manastiri", intre care Golia din Iasi "peste toate manastirile aice in tara mai iscusita" (Miron Costin). Ctitorie veche a marelui logofat Ioan Golia, din sec. al XVI-lea, biserica "Inaltarea Domnului" a fost refacuta la alte dimensiuni de Vasile Lupu intre anii 1650-1653 si terminata in 1660 de fiul sau Stefanita.

Alte referate despre: manastirea golia, manastirea golia referat, manastirea golia iasi

Meteora

Manastirea mai cuprinde inca doua mici biserici construite la date diferite: biserica Sfantul Ion Baptistul, construita in secolul XVI si acoperita cu superbe picturi murale si biserica Sfintilor Constantin si Elena, construita in anul 1789. In momentul in care numarul calugarilor a cescut s-a pus problema infiintarii unui loc pentru luat masa, loc devenit astazi muzeu.Aici se afla minunate icoane precum icoana Fecioarei Maria aflata intre ingerii Mihail si Gabriel, vesminte, manuscrise,etc.

Alte referate despre: meteora grecia, meteoritii, meteoriti

Manastirile din nordul Moldovei

Toader Bubuiog-var si el,ca si mitropolitul Grigore Rosca,cu domnitorul Petru Rares-este ctitorul Manastirii Humorului.Pisania bisericii ne-a pastrat stire sigura:sfantul lacas a inceput sa fie inaltat in anul 1530,intr-o zi de 15 a lui august.La mijlocul acestei luni,orodocsii praznuiesc Adormirea Maicii Domnului.

Alte referate despre: manastiri din nordul moldovei, harta manastirilor din nordul moldovei, manastiri in nordul moldovei

Sase manastiri oltene

Avand o valoare deosebit de importanta in ceea ce priveste activitatile umane sociale, culturale, dar si economice, manastirile beneficiaza de un loc important in cadrul turismului cultural-religios din tara noastra.

De-a lungul timpului acestea au oferit lumii loc de inchinaciune si refugiu, iar mai nou, manastirile isi deschid portile in fata celor care doresc sa le viziteze in calitate de turisti, dezvoltandu-se astfel tot mai mult turismul religios.

Zona Olteniei, cuprinde o multime de manastiri ridicate in decursul a sute de ani, de catre domnitorii care au condos acele meleaguri, sau de catre alti ctitori, completanduse astfel bogatul potential turistic antropic.

Unele dintre aceste manastiri au castigat un renume international, fiind cunoscute si inafara granitelor tarii. Dintre acestea, fac parte si urmatoarele sase, despre care se va vorbi in randurile de mai jos.
...

Alte referate despre: manastiri oltenia, manastiri oltenia in stil bizantin, manastirile olteniei de nord

Managementul mediului inconjurator in orizontul local

Neamt(en lecture: neamz), est le monastère le plus ancien de la Moldavie ,et sa grande église, Inaltarea Domnului (l'Ascension), fut construite par Étienne le Grand (Stefan cel Mare) voivode et Prince de Moldavie (1457-1504). A partir du XVème siècle, une école de calligraphie et de miniatures fut fondée. La décoration extérieure de l'église est de style moldave, qui résulte de l'assemblage d'éléments byzantins et gothique avec des céramiques émaillées.

Alte referate despre: managementul mediului inconjurator in orizontul local, mediul inconjurator din orizontul local, referat despre modificarile mediului inconjurator in orizontul local

Istoria medicinei

In acesta se mentioneaza ca egumenul sa vegheze la capataiul celor care nu se puteau deplasa chiar in celulele lor, sa le aduca cataplasme calmante si uleiuri, paine alba, cel mai bun vin si alte
lucruri care pot alina durerea. Daca ingrijirea nu se putea face in chilie bolnavul trebuia dus in triklinarion (sanatoriu) cu cinci saloane si sase paturi, unul pentru medic, si bai, pentru ca nici un
calugar nu era primit in spital, locurile de aici fiind rezervate locuitorilor Capitalei.

Alte referate despre: istoria medicinei, istoria medicinei referat, istoria medicinei romanesti

Proiect - Pensiune turistica

In zona sunt foarte putine pensiuni clasificate care nu fac fata afluxului mare de turisti.Localiatea este vizitata de foarte multi turisti din tara si din strainatate.Mitropolia Moldovei poate creste numarul turistilor prin crearea de programe la o scara mai mare.
Agentiile de turism pot oferi o mai mare disponibilitate in ceea ce priveste cazarea din zona.

Alte referate despre: prezentarea unei pensiuni turistice, referat pensiune turistica, pensiuni turistice

Proiect la tehnici culinare si tehnologii de servire

Olaritul continua sa reprezinte emblema locului. De asemenea trebuie remarcata pozitia privilegiata din nordul Olteniei unde exista cea mai mare concentrare de manastiri din tara, majoritatea din ele aflandu-se in aproprierea Horezului. Aceste valori culturale aflate intr-o zona cu flora si fauna bogata, cu peisaje deosebite, atrag turistii pe acest taram binecuvantat cu un mare potential turistic unde va asteptam si pe dumneavoastra sa le descoperiti.

Alte referate despre: tehnologia si servirea preparatelor culinare lichide, mijloace tehnice ale tehnologiei tehnice referat a tehnologie, utilajul tehnologic pentru servire

Secularizarea averilor manastiresti

Guvernul mai dadea 10 000 000 pentru constructia unei scoli laice si un spital la Constantinopol unde unde putea fi primit oricine indiferent de confesiune. Ierarhii greci refuzasera insa oferta. Poarta, care ii apara pe acesti ierarhi, vazand ca partile nu se inteleg, intentiona sa ceara reprezentantilor Puterilor garantate convocare unei conferinte in aceasta privinta.

Pentru a evita o asemenea conferinta Cuza, prin guvernul sau, prezinta Camerei la 13/25 decembrie 1863 un proiect de lege prin care erau secularizate “ toate averile manastiresti”, nu doar cele inchinate. Aceasta generalizare fusese impusa de considerentul ca o secularizare numai a bunurilor manastiresti inchinate ar fi considerata de cei in cauza ca o masura discriminatorie, favorizand manastirile neinchinate cu conducere romaneasca.

Prin legea din 13/25 decembrie 1865 care este votata de marea majoritate (93 de voturi pentru si 3 contra), a intrat in patrimoniul statului 25,26% ...

Alte referate despre: secularizarea averilor manastiresti, secularizarea averilor manastiresti referat, teza doctorat secularizarea averilor manastiresti

Umbra lui Mircea.La Cozia

Poezia "Umbra lui Mircea. La Cozia", alaturi de "Memorialul de calatorie", se
; constituie ca efect al unei calatorii de tip romantic (cum se practica in Europa vremii de catre multi scriitori) pe la manastiri de pe valea Oltului, poetul dand expresie estetica dezideratelor curentului impus de "Dacia literara": inspiratia din evenimente ale istoriei nationale, valorificarea traditiilor, orientarea catre prezent, pentfu emancipare sociala si nationala, a experientei trecutului.

Alte referate despre: umbra lui mircea la cozia, umbra lui mircea la cozia-comentariu, umbra lui mircea la cozia comentariu

Manastirea Tismana

In ceea ce priveste averea manastirii, Tismana era posesoarea, la un veac de la intemeiere, a celui mai mare domeniu manastiresc din voievodat. Calugarii ei stapaneau 10 sate pe pamantul Tarii Romanesti si alte 10 sate in Serbia, 40 salase de >, graul din judetul Jalesului (Gorjul de azi), veniturile vamilor de la Calafat, Balta Bistretului si Valcan, zeciuiala minelor de arama de la Bratilovo, iazuri cu peste, numeroase pasuni .

Alte referate despre: manastirea tismana referat, referat manastirea tismana, manastirea tismana

Convertirea Anglo-Saxonilor

Acest mare om de actiune era si un artist. Sub inspiratia lui s-a dezvoltat cantul gregorian si s-a statornicit frumosul ceremonial al bisericii, care i-a impresionat atat de mult pe barAZbari. Pentru propovaduirea religiei in statele nou create, s-a folosit mai ales de calugari. Sfantul Be-nedict fondase la inceputul secolului ordinul beneAZdictinilor, care imbina munca manuala cu munca intelectuala; el introdusese legamintele perpetue, noviciatul, eligibilitatea staretului; reformele sale au atras in manastiri elita generatiei. Grigore inAZcredinta benedictinilor nenumarate misiuni. Pe unul dintre calugarii lor, priorul [2] Augustin, l-a insarcinat cu evanghelizarea Angliei.

Alte referate despre: sistemul de drept anglo-saxon, anglo-saxon, dreptul anglo-saxon

Contriburia G. Ureche, Miron Costin, Ion Neculce

Sunt pagini intesante de intrigi, de decadere nationala, de umilinta, subliniate in tablourile sumbre pe care ni le infatiseaza cronicarul. Ceea ce conteaza in cronica lui Neculce este oralitatea extraordinara a autorului, care da o anumita familiaritate evenimentului istoric. Prin descrierile sale, cronicarul stie sa puna in releif dramatismul unei situatii sau caracterul protocolar al unei intamplari politice.

Alte referate despre: grigore ureche miron costin ion neculce, cronicarii grigore ureche miron costin ion neculce, istriografia romaneasca grigore ureche miron costin ion neculce
Referate afisate : 16
Medie note: 8.37 / 10
Referate noi adaugate la Religie
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles