Marcel proust

Marcel Proust

Prima parte, Swann's Way (1913; trans. 1928), publicata initial pe cheltuiala sa, nu a avut noroc in atragerea atentiei. Cinci ani mai tarziu, cea de-a doua parte, Within a Budding Grove (1919; trans. 1922), a avut un mare succes si a castigat prestigiosul premiu Prix Goncourt. Partile a treia si a patra, The Guermantes Way (2 volume, 1920-21; trans. 1925) si Cities of the Plain (2 volume, 1921-22; trans. 1927), au fost de asemenea primite bine.

Ultimele trei parti, lasate in manuscrise la moartea lui Proust, au fost publicate: The Captive (1923; trans. 1929), The Sweet Cheat Gone (2 volume, 1925), si Time Regained (2 volume, 1927; trans. 1932).
Importanta romanului lui Marcel Proust se gaseste nu atat de mult in descrierile sale despre schimbarea societatii franceze cat in dezvoltarea psihologica a personajelor si in preocuparile sale filosofice cu timpul.

Pe masura ce Proust a urmat calea eroului lui din fericita copilarie prin atasamentul romantic pe care il avea ca scriitor, ...

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 11kb
Downloads: 405
Materia: Franceza

Marcel Proust

Prima parte, Swann’s Way (1913; trans. 1928), publicată iniţial pe cheltuiala sa, nu a avut noroc în atragerea atenţiei. Cinci ani mai târziu, cea de-a doua parte, Within a Budding Grove (1919; trans. 1922), a avut un mare succes şi a câştigat prestigiosul premiu Prix Goncourt. Părţile a treia şi a patra, The Guermantes Way (2 volume, 1920-21; trans. 1925) şi Cities of the Plain (2 volume, 1921-22; trans. 1927), au fost de asemenea primite bine. Ultimele trei părţi, lăsate în manuscrise la moartea lui Proust, au fost publicate: The Captive (1923; trans. 1929), The Sweet Cheat Gone (2 volume, 1925), şi Time Regained (2 volume, 1927; trans. 1932).

Alte referate despre: marcel proust in cautarea timpului pierdut, in cautarea timpului pierdut marcel proust, in cautarea timpului pierdut de marcel proust

Marcel Proust - In cautarea timpului pierdut

Universul operei
Marcel Proust a debutat publicând în 1891 câteva schiţe în Revue Blanche, dar prima sa carte a apărut în 1896, sub titlul Plăceri şi zile, şi conţinea eseuri, versuri şi nuvele care prefigurau deja universul tematic al operei ulterioare: nostalgia copilăriei, dorinţa de ocrotire maternă, fluxul memoriei afective, sentimentul tanatic.

Alte referate despre: marcel proust in cautarea timpului pierdut rezumat, marcel proust-in cautarea timpului pierdut, marcel proust in cautarea timpului pierdut referat

Marcel Proust

Proust îşi petrece vacanţele în satul Illiers care a devenit model, alături de unele detalii preluate din casa unchiului său din Autueil, pentru oraşul fictiv "Combray", în care au loc majoritatea scenelor din romanul În căutarea timpului pierdut. (Illiers a fost de altfel rebotezat Illiers-Combray cu ocazia sărbătoriri centenarului naşterii lui Proust).

Alte referate despre: marcel proust, noua structura si opera lui marcel proust, marcel proust referat

Cititori buni si scriitori buni

Autorilor minori le rămâne ornamentarea lucrurilor comune; ei nu se obosesc să reinventeze în vreun fel lumea; ei numai încearcă să scoată cât mai mult dintr-o ordine dată a lucrurilor, din modelele tradiţionale ale ficţiunii. Variaţiunile pe care le pot produce autorii minori, în aceste limite, pot fi amuzante într-un chip decent, efemer, pentru că cititorilor minori le place să-şi vadă propriile idei deghizate în chip plăcut. Dar adevăratul scriitor, cel care trimite planetele să se învârtă, modelează un om adormit şi preschimbă febril coasta adormitului, acel gen de autor nu are valori la îndemână: el trebuie să şi le creeze singur.

Alte referate despre: scriitori buni, cartea cei mai buni 100 scriitori romani, bunul simt si buna cuviinta se invata

Scriitorii versus critici

Scriitorii versus critici - Competitia pentru intaietate dintre scriitori si critici este inevitabila. Critica si literatura, participand, ca domenii ce se intersecteaza in o mie de puncte, la aceeasi mare lume a culturii, neaga vadit aceasta competitie aparenta si constietizata de unii critici si scriitori.

Alte referate despre: ion versus critici literari, george calinescu critic literar si scriitor, aprecieri critice pentru scriitorul bacovia

Adolescenta in operele marilor scriitori

Un cuvânt folosit pentru a descrie perioada dintre copilarie si maturitate este adolescenta . Cuvântul adolescenta vine din cuvântul latinesc “adolescere”, care înseamna a creste. Când oamenii folosesc cuvântul adolescenta, de obicei se refera nu numai la schimbarile fizice ci si la noile gânduri, sentimente, relatii si responsabilitati pe care le au copiii care devin tineri adulti. Desi cuvintele adolescenta si pubertate au întelesuri diferite oamenii le folosesc, de obicei, ca sinonime. Pubertatea sau adolescenta este o perioada de tranzitie — când un baiat sau o fata nu mai este un copil, dar nu este nici adult înca.

Este cuprinsa, în general, între 14 si 18 ani, având multiple aspecte particulare de la individ la individ. Adolescenta e acea perioada fantastica din viata unui om, în care totul e posibil,în care stelele îti stau în palma, iar lumea ...

Alte referate despre: adolescenta in operele marilor scriitori, scriitori adolescenti, scriitori despre adolescenti

Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi - repere

Camil Petrescu reprezinta in literatura romana , pe creatorul romanului de analiza psihologica de tip subiectiv, scris la persoana I unde autorul se identifica cu personajul.

“Eu nu pot vorbi onest ,decat la persoana I si nu pot scrie decat ce am trait”.
Influente :A fost inflentat de scriitorul francez Marcel Proust ,de Stendal , scriitror din secolul XIX, si de Henri Berson, filozof francez.

Stendal: l-a influentat pe Camil Petrescu in felul de a prezenta razboiul, reliefand tot ce are oribil , fara patriotism, bravura , sau stralucire.

Marcel Proust : Camil Petrescu a “imprumutat”:
“Memoria involuntara”: Procedeul prin care faptele sunt prezentate
in ordinea fluxului memoriei si nu in ordine cronologica.
Anticalofilismul stilului --- Camil Petrescu este impotriva stilului “frumos” ...

Alte referate despre: ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi rezumat, ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi, rezumat ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi

Dialoguri despre arta - Marcel Breazu

Pânza pictorului înt-radevăr zugrăveşte un colţ de realitate din jurul lui, din jurul nostru însă este reflectată în mod subiectiv.Artistul işi pune amprenta sufletului său prin intermediul culorilor alese şi reprezentate, este imprimat unghiul lui de înţelegere a realităţii, percepţia depre reacţia lui umană faţă de obiect. In paralel sunt aşezate operele meşteşugarilor care realizează ca de exemplu o planşă botanică, ei trebuie să expună realitatea în mod obiectiv, in lucrarea lor nu trebuie să se ,, citească’’ sufletul lor, unghiul lor de înţelegere , aidoma unor fotografii trebuie să fie lucrarea, singurul lucru ce se poate deduce este calitatea lui de tehnic, meşteşugar care rezultă din fel în care e realizată lucrarea, cât de corect este şi cât de obiectiv a redat realitatea.

Alte referate despre: dialoguri despre arta marcel breazu, marcel breazu, dialoguri despre arta

Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi

Aceasta-I singura realitate pe care o pot povesti… Dar aceasta-I realitatea constiintei mele, continutul meu psihologic… Din mine insumi, eu nu pot iesi… Orice as face eu nu pot descrie decat propriile mele senzatii, propriile mele imagini. Eu nu pot vorbi onest decat la persoana I. in romanul Patul lui Procust (1933), Camil Petrescu isi exprima conceptia despre menirea scriitorului: Un scriitor e un om care exprima in scris cu o liminara sinceritate ceea ce a simtit, ceea ce a gandit, ceea ce I s-a intamplat in viata, lui si celor pe care i-a cunoscut, sau chiar obiectelor neinsufletite. Fara ortografie, fara stil si chiar fara caligeafie.

Alte referate despre: ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi comentariu, camil petrescu ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi, ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi povestire

Timpul interior al lui Rebreanu

Tentatia de a incerca sa-1 interpretez pe Rebreanu dintr-o perspectiva critica a "profunzimilor" am, resimtit-o citind studiile lui Georges Poulet asupra "timpului! omenesc" (Etudes sur le temps humain), incantat dar si nedumerit, cu cit lectura inainta. Observam astfel ca autorii comentati stralucit de el erau in mare masura moralisti (Montaigne, Fontenelle, Vauvenagues, Chamfort, Saint-Cyran, Fenelon, Amiel) sau ganditori ilustri ca Descartes, Pascal, Diderot, Rousseau, Michelet, Sartre. Altii practicasera o literatura de analiza cu pronuntate preocuAZpari reflexive (Meme de la Fayette, Benjamin Constant, Marcel Proust, Georges Bernanos, Julien Green).

Alte referate despre: spatiul si timpul ion de liviu rebreanu, spatiu si timp in ion liviu rebreanu, ion liviu rebreanu spatiu timpul si cadrul

Romanul subiectiv modern - Ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi

Pentru a realiza acest deziderat, el recurge la un discurs narativ actorial, naratorul este si personaj, naratiunea fiind homodiegetica. In acelasi scop este utilizata si anamneza (reactualizarea faptelor, ideilor si sentimentelor), supusa insa memoriei involuntare (fluxul unor imagini, idei derulate fara control si ordine).

Alte referate despre: subiectul romanului ultima nopate de dragoste intaia noapte de razboi, subiectul romanului ultima nopate de dragoste intaia nopte de razboi, subiectul romanului ultima nopate de dragoste intaia nopate de razboi

Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi de Camil Petrescu

Anticalofilismul. Camil Petrescu este împotriva „scrisului frumos”, susţinând că stilul trebuie să fie „net”, de „proces-verbal”.Autorul susţine ideea că personajele nu trebuie să se suprapună peste „caractere”, ci trebuie să surprindă unicitatea, irepetabilul. Dar în operă întâlnim şi personaje tipice: unchiul Tache – avarul, Nae Gheorghidiu – politicianul corupt, Tănase Vasilescu-Lumânăraru – analfabetul etc.

Romanul „Ultima noapte…” este alcătuit din două părţi, corespunzând celor două jumătăţi ale titlului. Prima parte este „Istoria geloziei lui Ştefan Gheorghidiu”(G. Călinescu) şi prezintă incertitudinile şi întrebările fără răspuns pe care şi lepune eroul în legătură cu iubirea purtată soţiei sale Ela. Partea a doua constituie un „jurnal de campanie” (G. Călinescu) în care este reconstituit spectacolul apocaliptic al războiului.

Alte referate despre: ultima noapte de dragoste intaia nopate d razboi de camil petrescu, ultima noapte de dragoste intaia nopate de razboi de camil petrescu, ultima noapte de dragoste intaia noarte de razboi de camil petrescu

Cazul Kovaci

În baza probelor administrate, organele de poliţie au reţinut pe autori, iar ulterior, faţă de BÂRCEA SORIN, BOZGA MARIAN şi JURAVLE MARIUS, s-a emis mandat de arestare preventivă pe timp de 30 de zile, ceilalţi făptuitori fiind cercetaţi în stare de libertate.

Din cuprinsul materialului probator administrat s-a reţinut că partea vătămată Kovacs Marcel, în vârstă de 33 ani, suferă de oligofrenie de gradul II, boală care-l face deosebit de violent în relaţiile cu mama sa Kovacs Ana pe care o maltrata fizic şi supunea la traume psihice. Fiind îngrozită de tratamentul fiului său, aceasta a hotărât să caute o persoană care în schimbul unei sume de bani să-i răpească fiul izgonindu-l cât mai departe de ea.

Această hotărâre s-a conturat atunci când învinuita Kovacs Ana l-a întâlnit pe inculpatul Bârcea Petru Sorin în locuinţa unor amici, propunându-i acestuia ca în schimbul sumei de 2.000.000 lei să-i „execute” planul. Încântat ...

Alte referate despre: latinitate si dacism studiu de caz, studiu de caz, formarea constiintei istorice studiu de caz

Denumirea si sediul persoanei juridice

* Introspectia : modalitate specifica romanului de analiza , prin
care personajul isi sondeaza starile sufletesti. Introspectia se
realizeaza cu ajutoul monologului interior.

Alte referate despre: denumirea si sediul persoanei juridice, sediul persoanei juridice, sediul persoanei juridice este

Timpul psihologic si cronologic in Ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi

In al patrulea rand, evolutia personajului, devenirea sa prin analiza in noaptea constiintei ilustreaza cu prisosinta modul in care timpul psihologic "graviteaza intr-un fel foarte diferit in emotiile noastre", asa cum afirma scriitorul Mario Vargas Llosa.

Alte referate despre: timpul psihologic si cronologic in ultima noapte de dragoste, timpul psihologic ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi, ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi timp psihologic

Enigma Otiliei - G.Calinescu

Genera romanului se afla in interiorul biografiei autorului concret,
dupa cum insusi marturiseste intr.-un frag de jornal:"Decesul sotilor
Popescu in urma careia Simion,fratele a invadat cu numerosii lui copii
casa dibuind banii si lunad lacom din ei". Autorul concret si-a
surpirns atunci intentia de a scrie un roman pe ac tema "nulitatea
vietii".Imaginea O. s-a fixat si ea in memoria autorului concret inca
din copilarie, dupa cum nota in « Cronica optimistului ». Chipul rudei
indepartate s-a metamorfozat intr.-o proiectie ideala o dedicatie a
imaginii feminitatii incat: "ori de cate ori imaginatia mea a
inregistrat o fiinta feminina in ea era un min de O." Critica literara
a stabilit chiar corespondente intre imaginea lui Felix un medicinist
ambitios care isi doreste o cariera universitara ...

Alte referate despre: enigma otiliei george calinescu, enigma otiliei-george calinescu, enigma otiliei g calinescu
Referate afisate : 18
Medie note: 8.41 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles