Marcel proust referat

Marcel Proust

Scriitor francez, el este autorul operei compusa din 16 volume A la recherche du temps perdu (1913-1927), care este considerata una dintre cele mai mari opere ale literaturii lumii.Proust s-a nascut pe 10 Iulie 1871 la Paris, dintr-o familie instarita. In tinerete a studiat Dreptul, dar a renuntat dupa o scurta perioada de timp pentru a studia societatea parisiana care era la moda si pentru a scrie. Prima lui lucrare, o colectie de eseuri si povesti intitulate Placeri si Regrete (1896; trans. 1948), nu a fost notabila, dar impresiile pe care le-a adunat in saloane au constituit materialul pentru aceasta carte si au fost folosite cu mai mare efect in operele sale de mai tarziu.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 11kb
Downloads: 405
Materia: Franceza

Marcel Proust

Importanţa romanului lui Marcel Proust se găseşte nu atât de mult în descrierile sale despre schimbarea societăţii franceze cât în dezvoltarea psihologică a personajelor şi în preocupările sale filosofice cu timpul.

Alte referate despre: marcel proust in cautarea timpului pierdut, in cautarea timpului pierdut marcel proust, in cautarea timpului pierdut de marcel proust

Marcel Proust - In cautarea timpului pierdut

Şi în timp ce François scotea boldurile, desprindea stofele, trăgea perdelele, ziua de vară pe care o descoperea părea la fel de moartă, la fel de imemorială ca o somptuoasă şi milenară mumie pe care bătrâna noastră servitoare ar fi desfăşurat-o cu grijă, treptat, din pânzeturi, înainte de a o dezvălui, îmbălsămată în veşmântu-i de aur.”

Alte referate despre: marcel proust in cautarea timpului pierdut rezumat, marcel proust-in cautarea timpului pierdut, marcel proust in cautarea timpului pierdut referat

Marcel Proust

Scrisorile păstrate de la ea demonstrează că avea un foarte dezvoltat simţ al umorului, stăpânea de asemenea limba engleză astfel încât să-i transmită fiului abilitatea si dorinţa de a traduce în limba franceză eseurile lui John Ruskin (conform biografului Jacques Yves Tadié).
La vârsta de doar 9 ani Proust suferă de primul atac serios de astm, drept pentru care întreaga sa familie îl consideră un copil bolnăvicios.

Alte referate despre: marcel proust, noua structura si opera lui marcel proust, marcel proust referat

Cititori buni si scriitori buni

O altă problemă: ne putem oare aştepta să culegem informaţii despre locuri şi timpuri dintr-un roman ? Poate fi cineva atât de naiv încât să creadă că ar putea învăţa ceva despre trecut din acele atrăgătoare best-sellers care s-au învârtit prin cluburile de cărţi sub titulatura de romane istorice ?

Alte referate despre: scriitori buni, cartea cei mai buni 100 scriitori romani, bunul simt si buna cuviinta se invata

Scriitorii versus critici

Criticul este scriitor, in masura in care lucrarile de critica sunt opere, la fel ca operele din celelalte genuri literare. Este evident, faptul ca un critic nu este altceva decat un scriitor, si ca opera sa se supune criticii, cu acelasi titlu cu care i se supune orice opera literara.

Marile lucrari de critica sunt si ele analizate de critici, cum este de exemplu cartea ``Domeniul criticii`` de Valeriu Cristea, sau alte carti de Adrian Marino, Camil Petrescu, George Calinescu, in care se gasesc portrete de critici.

Asadar,competitia este inexistenta si absurda, deoarece si criticul, si scriitorul apartin culturii literare. Lucrarile de critica nu constituie valori artistice, ci au doar functia auxiliara ...

Alte referate despre: ion versus critici literari, george calinescu critic literar si scriitor, aprecieri critice pentru scriitorul bacovia

Adolescenta in operele marilor scriitori

In “romanul adolescentului miop” ne intampina un tinar licean care-si propune sa scrie o cronica a adolescentei cum nu s-a mai scris. Lasindu-se purtat de meandrele cotidianului, imbatat de puterea pe care i-o confera transcrierea imediata a acestora, Eliade face intr-adevar un portret autentic al adolescentei, alcatuit din jocul prieteniilor si al iubirilor, din framintarile si aspiratiile caracteristice virstei, din urmarirea incordata a fagaduielilor viitorului, din privirea necrutatoare aruncata lumii adultilor.

Alte referate despre: adolescenta in operele marilor scriitori, scriitori adolescenti, scriitori despre adolescenti

Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi - repere

Camil Petrescu reprezinta in literatura romana , pe creatorul romanului de analiza psihologica de tip subiectiv, scris la persoana I unde autorul se identifica cu personajul.

“Eu nu pot vorbi onest ,decat la persoana I si nu pot scrie decat ce am trait”.
Influente :A fost inflentat de scriitorul francez Marcel Proust ,de Stendal , scriitror din secolul XIX, si de Henri Berson, filozof francez.

Stendal: l-a influentat pe Camil Petrescu in felul de a prezenta razboiul, reliefand tot ce are oribil , fara patriotism, bravura , sau stralucire.

Marcel Proust : Camil Petrescu a “imprumutat”:
“Memoria involuntara”: Procedeul prin care faptele sunt prezentate
in ordinea fluxului memoriei si nu in ordine cronologica.
Anticalofilismul stilului --- Camil Petrescu este impotriva stilului “frumos” ...

Alte referate despre: ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi rezumat, ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi, rezumat ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi

Dialoguri despre arta - Marcel Breazu

Mulţumirile iubitorului de artă sunt diferite la cele două lucrăi, din planşa botanică se alege cu o sumă de cunoştinţe despre planta respectivă reprezentată iar din pânza pictorului cu o cunoaştere sensibilă a omului, şi nu numai a pictorului dar şi a fiecăruia împarte. Ambele lucrări sunt opere de artă, dar fiecare cu rol diferit, fiecare servind la altceva. Nu ne putem dispensa de nici una dar nici nu putem să le încurcăm rolurile şi nici inversa. In genere acest capitol tratează astfel de probleme pentru ca receptarea fiecărei opere de artă în felul ei să conducă la o mai bună înţelegere a ei şi al creatorului său.

Alte referate despre: dialoguri despre arta marcel breazu, marcel breazu, dialoguri despre arta

Timpul interior al lui Rebreanu

Procedeul naste semne de intrebare, pentru ca, bunaAZoara, strigatul Clyternnestrei : "Barbares, arretez : C'est le pur sang du Dieu qui lance la tonnerre" (Iphigenie, acte V, scene IV) are o motivatie psihologica foarte speciala si precisa, il scoate o mama careia grecii vor sa-i sacrifice fiica, prin urmare e abuziv a deduce din el frica autoruAZlui (Racine) ca nu cumva divinul sa (sufere o maculare in raporturile sale cu umanul.

Alte referate despre: spatiul si timpul ion de liviu rebreanu, spatiu si timp in ion liviu rebreanu, ion liviu rebreanu spatiu timpul si cadrul

Caracterizarea lui Stefan Gheorghidiu

Camil Petrescu ramane in literatura romana poetul, prozatorul, dramaturgul si teoreticianul literaturii care a valorificat fenomenologia lui Husserl si existentialismul lui Bergson. Preocuparile europene fata de psihologie si filosofie, precum si contributia lui Marcel Proust se intrevad si in literatura camilpetresciana.
"Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi" este un roman realist, subiectiv, modern prin perspectiva narativa "impreuna cu", prin naratiunea la persoana I a personajului principal-narator, prin valorificarea memoriei afective voluntare, prin fluxul constiintei, luciditatea si anticalofilismul explicitat in "Patul lui Procust".

Alte referate despre: caracterizarea lui stefan gheorghidiu, caracterizare stefan gheorghidiu, stefan gheorghidiu caracterizare

Romanul subiectiv modern - Ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi

Stefan Gheorghidiu asista la popota la o discutie despre dragoste si fidelitate pornind de la un fapt divers din presa: un barbat si-a ucis sotia infidela si a fost achitat de tribunal. Aceasta discutie declanseaza memoria afectiva a protagonistului, care-si aminteste de perioada celor doi ani si jumatate de casnicie cu Ela. Se casatorise din dragoste, sentiment care aducea in viata lor de studenti saraci o bogatie spre care nazuiau amandoi.

Alte referate despre: subiectul romanului ultima nopate de dragoste intaia noapte de razboi, subiectul romanului ultima nopate de dragoste intaia nopte de razboi, subiectul romanului ultima nopate de dragoste intaia nopate de razboi

Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi de Camil Petrescu

Literatura este un mijloc de cunoaştere, deoarece cunoaşterea absolută este posibilă şi este de natură psihologică: “nu putem cunoaşte nimic absolut decât răsfrângându-se în noi înşine”.

Alte referate despre: ultima noapte de dragoste intaia noarte de razboi de camil petrescu, ultima noapte de dragoste intaia nopate de razboi de camil petrescu, ultima noapte de dragoste intaia nopate d razboi de camil petrescu

Cazul Kovaci

Cazul Kovaci - În fapt, s-a reţinut că numitul Dumitru Lucian, agent de pază în comuna Cărpiniş, se adresează cu o plângere orală Postului de Poliţie Cărpiniş, sesizând faptul că în noaptea de 29/30.08.2002, în jurul orelor 24.oo în timp ce îşi exercita serviciul de pază comunală, a surprins un autoturism de marcă străină oprit pe una din străzile comunei şi 2 indivizi necunoscuţi fugind spre maşină, care a pornit în trombă, după care l-a zărit şi pe numitul Kovacs Marcel la câţiva metri distanţă, lovit şi plin de sânge.

Alte referate despre: latinitate si dacism studiu de caz, studiu de caz, formarea constiintei istorice studiu de caz

The short happy life of Francis Macomber - E.Hemingway

Like Joyce and Proust, Hemingway is a writer who uses the material of his own life to construct fiction. For example, “A Farewell to Arms” (1929) was inspired by his war experience in Italy, and “For Whom the Bell Tolls” (1940) reflects part of his experience after travelling in Spain. He believed that the writer’s role was to work hard and write about true things. Therefore he once remarked that his job as a writer was to “put down what I see and what I feel in the best and simplest way I can tell it.” He writes only about those aspects of life he has encountered personally, although those are many – warfare, big-game hunting, sports, fishing, bull-fighting, etc.
The Short Happy Life of Francis Macomber (1936) is based on the 1933-1934 African trip. It is the tragic story of an American couple, Francis and Margot Macomber who arrive in Nairobi and hire a professional hunter named Wilson to take them on a hunt expedition. Macomber is a rather spineless character- his wife ...

Alte referate despre: the short happy life of francis macomber, the short happy life of francis macomber climax, the short happy life of francis macomber download

Denumirea si sediul persoanei juridice

Limba romana este limba latina vorbita in mod neîntrerupt in partea
orientala a imperiului Roman, cuprinzând provinciile dunarene
romanizate (Dacia, Panonia de sud, Dardania, Moesia Superioara si
Inferioara),din momentul patrunderii limbii latine in aceste provincii
si pana în zilele noastre.

Alte referate despre: denumirea si sediul persoanei juridice, sediul persoanei juridice, sediul persoanei juridice este

Timpul psihologic si cronologic in Ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi

Capitolul intai si al saselea din prima parte a romanului cuprind evenimente contemporane cu momentul nararii (prezentul amintirii).
Capitolele al doilea, al treilea, al patrulea si al cincilea constituie o retrospectiva ce poate fi considerata "un roman in roman", reprezentand aproximativ doi ani si jumatate din viata eroului.

Alte referate despre: timpul psihologic si cronologic in ultima noapte de dragoste, timpul psihologic ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi, timpul cronologic ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi

Enigma Otiliei - G.Calinescu

DESI este batran, mos Costache, propietar de imobile, restaurante si
alte actiuni, nutriste iluzia longevitatii si isi apara banii incat un
se indura sa se desaparta de ei, infoiind-o pe O. si asigurandu-i
astfel viitorul, dupa cu mar fi dorit. Clanul Tulea isi mobilizeaza
toate enrgiile in vederea impiedicarii infierii in scopul de a-si
insusi averea lui Costache. Iar intr.-un plan secular actioneaza
Stanica in ac stop. Unul din motivele adyacente ale intrigii este
ideea matrimoniala nutrita cu intentii diferite de Aurica Tulea, fata
batrana si discretul Pascalopol, Ttiti Tulea si chiar Stanica Ratio cu
intentia realizarii sale sociale.

Alte referate despre: enigma otiliei george calinescu, enigma otiliei-george calinescu, enigma otiliei g calinescu
Referate afisate : 18
Medie note: 8.48 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles