Marea baltica

Marea Baltica

Marea Baltica - Un şir de strâmtori face apoi trecerea între Strâmtoarea Skagerrak şi Bazinul central al Mării Baltice astfel :
- Str. Kattegat între Suedia şi Pen. Yutlanda lată de 65km ;
- Str. Sound între Suedia şi I. Zeellanda lată de 3,7 km ;
- Str. Beltulmare între Pen. Yutlanda şi I. Fionia lată de 15km ;

Marea Baltica - Adâncimea maximă este de 459 m la Landsortsdjupet , la 15 Mm ESE de Farul Landsort ( pe coasta suedeză ) iar cea medie de 55 m , în timp ce salinitatea apei este de 7,2 0/00 . Salinitatea în zona G. Botnic şi G. Finic este extrem de redusă ajungând la 20/00 respectiv 60/00 . Apele Mării Baltice au fost legate de cele ale Mării Nordului şi prin construcţia canalului Kiel între G. Kiel şi G. Helgoland cu o lungime de 98,7km , lăţime de 104m şi adâncime de 13,7m .

Statele riverane ale Marii Baltice sunt: Danemarca, Germania, Polonia, Lituania,Letonia, Estonia, Finlanda si Rusia. De mii de ani Marea Baltica suporta ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 2231kb
Downloads: 2963
Materia: Geografie

Geneza si evolutia reliefului

-se formeaza terase, lunci, grinduri; incepe formarea Deltei Dunarii, cel mai tanar pamant al tarii.
Unitatile de relief sunt de doua tipuri:
-de incretire
-de sedimentare

Alte referate despre: geneza si evolutia reliefului, geneza si evolutia reliefului referart, geneza si evolutia reliefului romaniei

Oceanul Atlantic

OCEANUL ATLANTIC
Oceanul Atlantic este al doilea ocean ca marime ocupand cam 20% din suprafata Pamantului. Numele Oceanului provine din mitologia greaca, insemnand “Marea lui Atlas”.

Alte referate despre: oceanul atlantic, oceanul atlantic referat, referat oceanul atlantic

Portofoliu de geografie

Germania se învecinează cu nouă ţări europene: Danemarca, Olanda, Belgia, Franţa, Luxemburg, Elveţia, Austria, Republica Cehă şi Polonia. De asemenea Germania are ieşire directă la Marea Baltică şi la Marea Nordului.

Alte referate despre: portofoliu mihai eminescu, portofoliu romana, portofoliu la limba romana

Europa - caracterizare generala

Climatul me- : - pe tarmurile Marii Negre, in campiile din sudul
continental, pe versantii diteranean muntilor orientati spre mare

Alte referate despre: tari si capitale din europa, turismul in europa, europa

Migrarea continentelor

Coliziunea care a avut loc la sfârşitul Carboniferului dintre Laurasia şi Gondwana a determinat aparitia centurii muntoase Appalachiene din estul Americii de Nord şi a Munţilor Hercinici din Marea Briatanie. O altă coliziune care a avut loc mai târziu între Siberia si estul Europei a generat Muntii Ural.
Pe la începutul Permianului, mişcarea plăcilor crustale ale Terrei adusese cea mai mare parte a uscatului la un loc, formând un supercontinent cunoscut ca Pangaea.Se întindea de la polul nordic la cel sudic. Cea mai mare parte a restului suprafetei Terrei era acoperită cu apă ce forma un singur ocean, cunoscut ca Panthalassa, cu o mică mare în estul Pangaeei cunoscuta ca Tethys.

Alte referate despre: continentul europa, continentul america, continentul africa

Formarea bazinului Atlantic

Documentul prezinta un slide show in power point despre cum s-a format bazinul oceanului Atlantic.

Alte referate despre: formarea bazinului atlantic, bazinul atlantic, formarea oceanului atlantic

Moscova

Moscova este un port, capitala si cel mai mare oras din Rusia. A fost capitala Uniunii Republicilor Socialiste Sovietice pana in 1991 si este situata pe raul Moscova. Moscova este centrul economic, politic si cultural al Rusiei. Autostrazile si numeroasele linii aeriene fac legatura dintre Moscova si restul Rusiei. Drumurile navigabile, incluzand Canalul Moscovei, Canalul Volga-Don, Raul Moscova fac ca portul sa fie accesibil vaselor din Marea Baltica, Marea Alba, Marea Neagra, Marea Caspica si Marea de Azov.

Alte referate despre: moscova, referat moscova, moscova referat

Institutii europene pentru protectia mediului

Principalele sarcini HELCOM sunt duse la bun sfarsit de cele 5 grupuri principale, dar pot fi stabilite si Proiecte HELCOM sau grupuri ad hoc, care sa se ocupe mai detaliat de o anumita problema. Asemenea proiecte si grupuri pot ajuta la crearea unor legaturi intre grupurile de lucru permanente.

Alte referate despre: institutii europene pentru protectia mediului, institutii europene de protectia mediului, rolul institutiilor europene in protectia mediului

Sankt Petersburg

De-a lungul istoriei orasul a reprezentat un simbol al tarilor Rusiei, iar din 1918, odatã cu Revolutia Bolsevicã devine un simbol al comunismului, schimbându-i-se numele în Leningrad.

Alte referate despre: sankt petersburg referat, sankt petersburg, referat sankt petersburg

Polonia

I Introducere
Polonia, oficial Republica Polonia este o ţară în centrul Europei. Polonia a fost condusă de un regim comunist între 1945 şi 1989, când revolta polonezilor a dus la instaurarea unui regim democratic. Capitala Poloniei şi cel mai mare oraş este Warşovia. Numele ţării folosit încă de la începutul secolului al XI-lea , vine de la un trib străvechi slav ’Polanie’, ce însemna ‘locuitori ai câmpiei’ ,care s-a stabilit cam prin secolul al V-lea în regiunile sudice între răurileOdra (Oder) şi Vistula (Visla). In secolele XV- XVI, Polonia unită cu Lituania era una dintre marile puteri europene sub dinastia Jagiellonilor.

Alte referate despre: polonia referat, referat polonia, polonia

Europa Centrala

Vegetatia:este reprezentata prin paduri de foioase si conifere,inlocuite de culture agricole sau asezari omenesti.Animalele,mamifere : lupi,vulpi,ursi si pasari.Solurile caracteristice,apartinand claselor. Socio-Economic:-8.000.000 locuitori,fiind cel mai populat stat din Europa centrala.

Alte referate despre: europa centrala, europa centrala referat, referat europa centrala

Asezarea Romaniei

1.Tara Carpatica Muntii Carpati sunt:
-munti tineri formati in timpul orogenezei alpine
-se intind pe o lungime de 1500km de la Bazinul Vienei-Valea Timokului
-doua treimi din lungimea lor se desfasoara pe tara noastra
->N-V se intalnesc in Slovacia,Polonia,Ucraina
->S-V in romania-Orientali,Occidentali,Meridionali
-cel mai inalt vf. Gerlakovsca 2655m
-romania-vf Moldoveanu 2544m
-reprezinta osatura principala a reliefului Romaniei,toate celelalte unitati de relief sunt formate din pamant carpatic
-bariera in calea maselor de aer
-impun etajarea elem. Biopedoclimatice
-resurse:min. de fer,Cu,Zn, carbuni -paduri,ape curgatoare

Alte referate despre: asezarea geografica a romaniei, romania asezare geografica, asezarea romaniei

Germania

Localizată în centrul Europei, Germania a trecut peste perioada de maximă sărăcie, transformîndu-se într-o ţară cu o industrie puternică ce exportă în întreaga lume, cu o calitate comparabilă cu cea japoneză ţara transformându-se în a treia putere economică mondială (după Statele Unite şi Japonia) şi prima putere din Europa. Cu o infrastuctură dezvoltată şi cu un nivel de viaţă bun, Germania este una dintre ţările cele mai industrializate din lume.

Alte referate despre: referat germania, germania, capitala germaniei

Misterul mortii lui Hitler

In septembrie 1945, imprejurarile in care a murit Hitler au ramas obscure si misterioase. Au circulat mai multe versiuni despre moartea sau fuga lui Hitler. Uni au declarat ca a murit luptand la Berlin, altii ca a fost asasinat de ofiteri Tiergarten. Alti presupuneau ca a fugit pe calea aerului sau cu un submarin si se afirma ca ar fi trait cand intr-o insula invaluita in ceata din

Alte referate despre: misterul mortii lui hitler, misterul mortii lui hitler referat, misterul mortii lui hitler documentar

Cruciadele

Ideea de cruciada a aparut intr-o Europa aflata in plina expansiune economica, insotita de un proces de colonizare, mai intai interna, in interiorul Europei, apoi externa. Era rezultatul intensificarii schimburilor, ca urmare a antrenarii Balticii in reteaua maritima comerciala, a devoltarii pietei, fapt ce a facut ca in toate clasele sociale sa aiba loc rasturnari. Incepand cu secolul 11, in Eurpa occidentala viata urbana a cunoscut o renastere ce permitea oraselor o afirmare pe plan politic si social ele primind statutul propriu , iar in secolele ce au urmat fiind inscrise in ierarhia feudala, avand dreptul la blazon. In secolele 11-13, numarul oraselor a crescut spectaculos, inflorirea lor impunand forme de viata, de cultura si de gandire noi, ce anuntau viitorul progres social.In secolul 11, orientul era cunoscut europenilor doar din povestirile pelerinilor sau ale negustorilor.Pana la cruciade , prin Orient se intelegea, propriu-zis, Orientul Apropiat, si era concentrat intr-un ...

Alte referate despre: cruciadele, cruciade, cruciadele referat

Cruciadele

Ideea de cruciada a aparut intr-o Europa aflata in plina expansiune economica, insotita de un proces de colonizare, mai intai interna, in interiorul Europei, apoi externa. Era rezultatul intensificarii schimburilor, ca urmare a antrenarii Balticii in reteaua maritima comerciala, a devoltarii pietei, fapt ce a facut ca in toate clasele sociale sa aiba loc rasturnari. Incepand cu secolul 11, in Eurpa occidentala viata urbana a cunoscut o renastere ce permitea oraselor o afirmare pe plan politic si social ele primind statutul propriu , iar in secolele ce au urmat fiind inscrise in ierarhia feudala, avand dreptul la blazon.

Alte referate despre: cruciada copiilor, referat cruciadele, politica de cruciada a voievozilor romani

Romania si al II lea razboi mondial

Guvernul sovietic a aplicat capitolul 3 al protocolului secret din 23
august 1939 si a fortat România, prin ultimatumul din 26 si 28 iunie
1940, sa cedeze nu numai Basarabia, dar si nordul Bucovinei si
teritoriul Hertei (ultimele doua nu au apartinut niciodata Rusiei).
Sub tratatul de la Viena - de fapt, un dictat - (30 august 1940),
Germania si Italia i-au dat Ungariei nord-estul Transilvaniei, unde
populatia majoritara era romana. In urma discutiilor româno-bulgare de
la Craiova, s-a semnat un tratat, în 7 septembrie 1940, prin care
sudul Dobrogei (Cadrilaterul) revenea Bulgariei.

Alte referate despre: al 2-lea razboi mondial, al 2 lea razboi mondial, al 2-lea razboi mondial referat

Rezolvarea numerica a sistemelor de ecuatii algebrice liniare

Pentru o
scurtaperioada, 1201-1226, Lubeck apartine Danemarcei, iar în 1226
devine oras liber.În tot acest timp ,în cadrul administrarii orasului
se dezvolta o forma de guvernamânt proprie, cu legile si constructia
sa Lubeck-ul din evul mediu înflorestesi prospera.Se spune ca, atunci,
în oras se gasea o nava la fiecare 10 persoane.În sec al 15-lea,
orasul devine al doilea ca marime din nordul Europei, dupa Cologne
(Koln) .Printre bunurile care erau comercialiyate prin intermediul
orasului se numarau produsele finite, carnea si sarea (aceasta din
urma fiind explorata în Scandinavia pentru conservarea heringilor).

Alte referate despre: rezolvarea numerica a sistemelor de ecuatii liniare, rezolvarea sistemelor de ecuatii algebrice liniare, metode de rezolvare numerica a sistemelor de ecuatii
Referate afisate : 19
Medie note: 8.27 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles