Marea mediterana

Marea Mediterana

Marea Mediterana este mare adiacenta a Oceanului Atlantic, comunicand cu acesta prin stramtoarea Gibraltar si fiind totodata marea cea mai mare din lume. Suprafata Marii Mediterane este de 2,51 milioane de km² si are aproximativ 3860 km lungime. Pe coasta de nord tarile care au iesire la Marea Meditarana sunt: Turcia, Grecia, Muntenegru, Albania, Bosnia si Hertegovina, Slovenia, Croatia, Italia, Monaco, Franta, Spania. Litoralul acestor tari constiuie o atractie turistica foarte des cautata. Pe coasta estica se situeaza tarile: Israel, Liban si Siria, iar in sud Maroc, Algeria, Tunisia, Libia, Egipt.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 249kb
Downloads: 12
Materia: Geografie

Delta Dunarii si Marea Neagra

Liniste deplina într-o fractiune de secunda
Timp de cinci mii de ani, o mica comunitate a trait în deplina armonie cu extraordinarul ecosistem al Deltei, castigandu-si existenta din pescuit, cresterea animalelor si din recoltarea stufului. Satele, unde singurele cai de acces sunt canalele care le strabat, par a fi neatinse de trecerea timpului. Ca vizitator, puteti explora cu barca acest uimitor refugiu natural de o liniste si un calm depline, aceasta experienta facandu-va sa va imaginati ca ati patruns într-adevar în paginile unui reportaj din revista National Geographic.

Alte referate despre: delta dunarii si marea neagra, delta dunarii si marea neagra - biocenoza si biotrop, delta dunarii si marea neagra referat

Oceanul Atlantic

Oceanul Atlantic este cel mai nou dintre oceanele lumii. El nu exista acum 180 mil de ani cand continetele erau unite in vechiul super-continent Pangaea. Dintre cei mai vestiti exploratori amintim: vichingii, portughezii si Cristopher Columb. Dupa ce a fost bine explorat, Oceanul Atlantic a devenit principala artera de legatura intre Europa si America. Oceanul Atlantic detine o varietate de pesti: heringi, sardine, ansoa, cod, platica si bibani. Cele mai multe plante sunt gasite in: Marea Sargaselor si in sectiunea ovala a Atlanticului de Nord. In Oceanul Atlantic mai traiesc mamifere marine (foci si balene) dar si o mare varietate de pasari. Aflat intre Africa, Europa, America si Sudul Oceaniei, Oceanul Atlantic reprezinta o punte intre civilizatiile Terrei.

Alte referate despre: oceanul atlantic, oceanul atlantic referat, referat oceanul atlantic

Marea Neagra

Marea Neagra este o mare continentala situata intre Europa sud-estica si Asia mica care scalda tarmurile Romaniei pe o lungime de 245 km, Ucrainei,Turciei si Bulgariei. Prin sistemul de stramtori Bosfor-Marea Marmara-Dardanele comunica cu Marea Mediterana, iar prin stramtoarea Kerci cu Marea de Azov – mare care reprezinta de fapt o anexa a Marii Negre. Are in linii mari forma ovala si tarmuri putin crestate (cu exceptia peninsulei Crimeea), iar in partea de nord-vest are numeroase limanuri. Platforma continentala este foarte extinsa, mai ales in nord-vest, apoi adancimile cresc, ajungand in regiunea central-sudica la 2.425 m.

Alte referate despre: marea neagra, referat marea neagra, marea neagra referat

Resursele minerale din oceane

Depozitele detritice reprezintă rezultatul eroziunii rocilor preexislenle, materialul rezultat fiind transportat de râuri în ocean. Un astfel de depozit detritic îl cpnslituie mineralele grele, mai frecvente fiind: magnetitul, ilmenitul, titanitul, zirconiu!, columbitul si în cantităţi mai mici: casiteritul, wolframitul, diamantul, cromitul, aurul, monazitul etc. Dintre minerale grele unele pot fi găsite în preajma uscalului, aproape de sursa lor iniţială, altele se află în componenţa unor vechi plaje, aflate acum sub apele mării.

Alte referate despre: resursele minerale ale oceanului pacific, resursele minerale din mari si oceane, resurse minerale oceanice

Extinderea platformei oceanice

Scoarta oceanica
Abia in anii '60 s-au gasit dovezi substantiale care sa sprijine aceasta teorie. S-a ajuns, in final, la teoria alunecarii continentelor si a mecanismelor ei, care sa fie acceptate de majoritatea oamenilor de stiinta. Dovada nu a venit de pe continent ci din ocean si din scoarta lui.

Alte referate despre: oceanul indian, oceanul pacific, oceane

Franta si Muntele Sfantului Mihail

Populatia
Francezii reprezinta 94,45% din populatia Frantei pe cand strainii reprezinta numai 5,55% din populatia tarii. Dintre straini: portughezi (580 800), algerieni (540 273), marocani (457 777), italieni (212 023), spanioli (175 195), turci (169 046) si tunisieni (159 599).

Alte referate despre: muntele sfantul mihail, muntele sf mihail franta, sfantul mihail si gavril

Marea Neagra

Din aceeasi perioada a inceput si patrunderea negutatorilor genovezi si venetieni, care pana la cucerirea turceasca si-au instituit monopolul comercial in bazinul Marii Negre. La sfarsitul secolului al XIV–lea, inceputul secolului al XV-lea, Marea Neagra constituia hotarul estic al Moldovei si al Tarii Romanesti. Dupa caderea Caffei, trecerea Crimeei sub suzeranitatea turceasca (1475) si caderea Chiliei si a Cetatii Albe in mana turcilor (1484), aproape intreg litoralul Marii Negre se afla in stapanirea Imperiului Otoman. In urma razboaielor ruso-turce din secolele XVIII – XIX, stapanirea turceasca s-a restrans continuu, pana ce, in urma primului razboi balcanic, in 1912, stapanirea asupra tarmurilor Marii Negre de catre statele riverane a capatat aproximativ configuratia actuala.

Marea Neagra este o importanta cale navigabila, legand regiunile riverane cu Marea Mediteran si prin aceasta cu oceanul planetar. Principalele porturi: Constanta, Odesa, Herson, Tuapse, Novorossiisk, ...

Alte referate despre: referat despre marea neagra, ciuma neagra, biserica neagra

Mediterana Americana

Reprezintă cea mai mare întindere acvatică din Medtiterana Americană – 2.763.000Km2 – depăşind Mediterana Europeană cu 258.000Km2. Şi acest compartiment provine dintr-o puternică prăbuşire a scoarţei într-o zonă cu mare mobilitate terestră. Unii vulcani submarini au si în prezent o intensă activitate, cum ar fi vulcanul Kiken’s Jenny care a erupt lava fluidă în anii 1975 şi 1977. Datorită poziţiei sale, Marea Caraibilor fiind prinsă între 3 zone vulcanice (America Centală Istmică, Anzii Nordici şi Antilele Mici) se explică variaţia adâncimilor şi gradul de insularitate. Fundul mării este reprezentat printr-o succesiune de gropi şi praguri, dintre care groapa Yucatan cu o adâncime maximă de 4.684m, depresiunea Honduras, cu o adancime maximă de 5.863m, marea fosă Cayman care atinge 7.680m sau groapa Grenadei de 5.624m. Spre deosebire de Golful Mexic, insularitatea în Marea Caraibilor este accentuată existând insule coraligene şi insule vulcanice, ...

Alte referate despre: mediterana americana, marea mediterana, revolutia americana

Israel

Istoria: iudaismului si a poporului evreu incepe in timpuri stravechi si continua sa existe si in ziua de astazi. Poporul evreu este unul dintre cele mai vechi popoare din lumea civilizata. Iudaismul se bazeaza pe ideea monoteismului etic si se ocupa in principal cu comportamentul etic al oamenilor unul fata de altul.

Biblia ebraica numita Torah este cea mai influenta carte din istoria omenirii. Cele Zece Porunci, documentul cel mai faimos din Biblie, au contribuit la imbunatatirea comportamentului etic uman mai mult decat orice alta lege din istorie. Dupa traditia evreieasca, Torah contine 613 porunci care includ etica, credintele de baza, sarbatorile si evenimentele ciclului de viata.

Alte referate despre: israel referat, referat israel, israel

Algeria

Destul de multe bazine colectează apa de la ploile din sezonul ploios, formând lacuri puţin adânci , pe măsura ce se usucă ele devin terenuri plate numite Chotts sau Shatts. A treia regiune este lanţul muntos Atlas. A patra regiune, ce ocupa 90 la suta din suprafaţa Algeriei este porţiunea algeriana din Sahara. Mare parte din terenul de aici este acoperit de pietriş . La sud răsărind deasupra desertului sunt munţii Ahaggar ce au cel mai înalt vârf din Algeria de 3.003 metri ce se numeşte Tahat.

Alte referate despre: algeria referat, algeria, referat algeria

Marea Neagra

Marea Neagra este o mare continentala, situata intre Europa sud-estica si Asia mica care, scalda tarmurile Romaniei pe o lungime de 245 km, Ucrainei,Turciei si Bulgariei. Prin sistemul de stramtori Bosfor-Marea Marmara-Dardanele comunica cu Marea Mediterana, iar prin stramtoarea Kerci cu Marea de Azov – mare care reprezinta de fapt o anexa a Marii Negre. Are in linii mari forma ovala si tarmuri putin crestate (cu exceptia peninsulei Crimeea), iar in partea de nord-vest are numeroase limanuri. Platforma continentala este foarte extinsa, mai ales in nord-vest, apoi adancimile cresc, ajungand in regiunea central-sudica la 2.425 m.

Alte referate despre: pisica neagra edgar allan poe, despre marea neagra, capra neagra

Totul despre Europa

Campania fiului sau Alexandru cel Mare raspandeste cultura elena in cea mai mare parte a Asiei si a Africii nordice.Grecia capituleaza in fata nou-nascutei civilizatii romane, care s-a extins initial doar in peninsula italica, iar mai apoi in toata Europa. In perioada expansiunii sale, Roma a intalnit cea mai mare rezistenta din partea coloniilor feniciene din Cartagina, invinse doar la finalul secolului III i.Hr.

Alte referate despre: tari si capitale din europa, turismul in europa, europa

Desertul Sahara - geologie, asezari, animale

Fundamentul cristalin, acoperit de gresii şi calcare paleozoice, mezozoice şi terţiare, apare la suprafaţă în vest, precum şi în masivele muntoase centrale. Sunt caracteristice dunele de nisip, hamadele (în zonele montane şi în platourile vulcanice din Libia şi din Mauritania), regurile şi ergurile.
Cercetătorii deşertului au stabilit prin studiul rocilor, fosilelor din Sahara că în acest ţinut în trecut (o perioadă de milioane de ani) au fost perioade diferite succesive „umede” şi „uscate”. Faptul că au fost zone cu o vegetaţie mai bogată este dovedit şi de o serie de „picturi pe stânci” din vadul râului uscat Vadi sudul Egiptului şi nordul Sudanului, (Nubia). Deşertul are în general două tipuri de climat: subtropical uscat în nord şi tropical uscat în sud.

Alte referate despre: desertul sahara - geologie asezari animale, referat desertul sahara geologie asezari animale, desertul sahara geologie

Israel

CLIMA.Climat mediteraneean in V ,cu precipitatii mai bogate in M Galileei si vanturi de V.In deserul Nagev intalnim un climat desertic unde bat alizeele.

Alte referate despre: conflictul dintre israel si palestina, referat despre israel, referat israel geografie

Muntii Pirinei

Munti care se intind din Sud Estul Europei spre Golful Biscaya si Marea Mediterana si separa Peninsula Iberica de restul Europei. Exceptand cateva locuri cu varfuri micute care sunt asezate in Andora si in zona dintre Franta si Spania restul muntilor formeaza o creasta de lanturi inalte.Pirineii se intind pe 435 Km si acopera 55400 Km patrati iar latimea lor maxima este de aproximativ 130 Km. Pirineii de regula au o continuitate a varfurilor divizate in sectiuni de Vest,centru si Estul.

Alte referate despre: muntii pirinei, muntii pirinei referat, munti pirinei

Dimensiunile pietei turistice de la Marea Neagra

Marea Neagra este o importanta cale navigabila, legand regiunile riverane cu Marea Mediterana si prin aceasta cu Oceanul Planetar.

Alte referate despre: dimensiunile pietei turistice marea neagra, dimensiunile pietei turistice din romania, dimensiunile pietei turistice balneare

Mostenirea antichitatii

Tot ei au dezvoltat una dintre cele mai mari descoperiri ale tehnicii si anume metalurgia(extragerea metalului din minereu).De asemenea au descoperit cărămida şi şi-au construit locuinţe zidite si tencuite cu lut. In aceasta perioada apar si credinţele religioase.Dezvoltarea oraselor a determinat crearea unei arte monumentale(temple, palate etc) care ia amploare din ce in ce mai mult odata cu aparitia si construirea statelor si apoi a imperiilor.

Alte referate despre: mostenirea antichitatii, mostenirea antichitati, referat mostenirea antichitati

Roma antica

Regatul Roman a fost guvernul monarhal al orasului Roma si al teritoriilor sale de la fondarea romei in anul 753 i.Hr de catre Romulus si Remus, pana laexpulzarea lui Lucius Tarquinius Superbus in 510 I.Hr si formarea Republicii Romane. Conform legendei orasul Roma a fost intemeiat in anul 753 i.Hr de catre Romulus si Remus , care au fost creascuti de o lupoaica.

Alte referate despre: roma antica, roma antica referat, referat roma antica
Referate afisate : 19
Medie note: 8.29 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles