Memorandumul 1892

Memorandumul

După realizarea unirii din 1859 , în afara statului creat atunci rămânea românii din provinciile istorice care se aflau sub stăpânire rusească (Basarabia), maghiară (Transilvania) austriacă ( Bucovina ). Situaţia românilor de aici era forte grea şi de aceea ei au luptat pentru recunoaşterea drepturilor lor politice. Cea mai reprezentativă formă de luptă este mişcarea memorandistă din Transilvania.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 5kb
Downloads: 1737
Materia: Istorie

Istoria Partidului National Taranesc

Infiintarea Partidului Taranesc
Bazele Partidului Taranesc au fost puse la Bucuresti in ziua de 5/8 decembrie 1918 de un grup de invatatori, preoti si tarani instariti in frunte cu Ion Mihalache, invatator din Topoloveni (Arges).

Partidul isi propunea sa actioneze pentru:
impartirea tuturor mosiilor la tarani
infiintareade izlazuri si paduri comunale
introducerea impozitului progresiv pe venit
legiferarea autonomiei comunale
inlocuirea jandarmeriei
autonomia bisericii fata de stat
raspandirea stiintei de carte la sate, s.a.

Alte referate despre: istoria partidului national taranesc, partidul national taranesc referat la istorie, partidul national taranesc istorie

Memoriile lui Napoleon

Viata si opera. In anul 1768 conducatoriii republicii Genova, vindeau
insula Corsica, regelui Frantei, Ludovic al 15-lea. Când primele trupe
franceze au debarcat ca sa o ia in primire, corsicanii s-au ridicat la
lupta pentru a-si apara libertatea. Sub conducerea lui Pasquale Paoli
ei au obtinut initial unele succese, dar sosindu-le mari întariri
francezilor ei i-au înfrânt pe rasculati, in anul urmator, intr-o
lupta foarte sângeroasa. Capetenia invinsilor s-a refugiat in Anglia
si multi dintre locotenentii acestuia, intre care si tanarul avocat
Carlo Bounaparte, s-au aliat noilor stapânitori. In aceasta atmosfera
de depresiune generala, dupa înfrângerea suferita, s-a nascut cel
de-al doilea fiu al lui Carlo Bounaparte, la 15 august 1769, la
Ajaccio, caruia parintii i-au dat numele putin obisnuit, de Napolione.
El isi ...

Alte referate despre: memoriile lui napoleon, memoriile lui napoleon de pe insula sfanta elena, memoriile lui napoleon bonaparte

Minoritatile nationale din Romania

Oarecum in contrast, editia "Minoritati nationale..." abordeaza prin documente de arhiva problematica raportului dintre statul national unitar roman si minoritatile nationale (tratate global si egal), drepturile acestora consfintite prin Constitutia din 1923 (vezi coperta: titlul lucrarii este suprapus textului Constitutiei din 1923), reactia minoritatilor nationale, inclusiv a unor organizatii si lideri ai acestora la toleranta romaneasca. Editia este coordonata de prof. dr. Ioan Scurtu, director general al Arhivelor Statului si prof.Liviu Boar, director al Arhivelor Statului Mures.

Alte referate despre: minoritati nationale in romania, minoritati nationale in romania in sec xx, drepturile minoritatilor nationale

Memorii

Memorii.Timpul maxim de răspuns se referă la intervalul de timp care este necesar memoriei interne pentru a citi sau scrie date. Mai exact, intervalul de timp ce se scurge din momentul în care primeşte de la microprocesor comanda de citire şi momentul în care depune pe magistrala de date valoarea citită (similar este şi pentru scriere). Valoarea medie a acestui parametru este de 70 ns.

Alte referate despre: memoria, memoria interna, memoria calculatorului

Politici regionale in Uniunea Europeana

Pornind de la acest obiectiv global, este necesar ca politicile regionale să definească obiectivele specifice ale domeniului respectiv şi să analizeze integrarea acestora într-un sistem coerent, pe de o parte cu obiectivele macroeconomice şi cele specifice altor structuri (obiectivele sectoriale) şi, pe de altă parte cu obiectivele tradiţionale ale politicilor regionale (atenuarea decalajelor' în dezvoltarea diferitelor structuri din spaţiul naţional). Pe lângă precizarea obiectivelor, politicile regionale trebuie să definească şi să analizeze mijloacele de realizare a acestora şi, evident, structurile instituţionale capabile să susţină asemenea evoluţii.

Alte referate despre: politici regionale in uniunea europeana, tipologia politicilor regionale in uniunea europeana, politica regionala a uniuni europeana

Bugetul Sloveniei

Bugetul, însuşi, nu este o lege, dar are un statut special şi este obligatoriu.În Slovenia, procedura anuală de formulare a bugetului este prescrisă într-un decret executiv, numit „ Decretul privind bazele şi procedurile pentru pregătirea bugetului naţional propus”. Acest decret prezintă printre alte lucruri: programele şi procedurile necesare pentru pregătirea prevederilor economice, memorandumul bugetar, includerea în buget a planurilor financiare şi a programelor de dezvoltare ale ministerelor, precum şi utilizatorii indirecţi ai bugetului şi amendamentele sau îmbunătăţirile bugetare.

În Slovenia, anul bugetar coincide cu anul calendaristic. Formularea anuală a bugetului începe cu relatarea prevederilor economice, care este planificată pentru da ta de 15 Aprilie. În conformitate cu decretul menţionat anterior, ar trebui luate în considerare datele statistice privind creşterea PIB-ului la sfârşitul ultimul trimestru al anului precedent, ...

Alte referate despre: bugetul sloveniei, bugetul de stat, bugetul familiei

Traian Vuia

Avea prevazuta o greutate totala de 250 kg, o suprafata de sustinere de 14 mAC si un motor de 20 CP. Primele experimente au inceput in 1905, ca pe un automobil, cu aripile demontate, pentru a capata experienta in Pe 18 martie 1906 la Montesson, langa Paris, aparatul Vuia I a zburat pentru prima data. Dupa o acceleratie pe o distanta de 50 de metri, aparatul s-a ridicat la o inaltime de aproape un metru, pe o distanta de 12 m, dupa care elicele s-au oprit si avionul a aterizat.

Alte referate despre: traian vuia referat, traian vuia, referat traian vuia

Traiana Vuia

Traian Vuia est né le 17 aoűt 1872, dans le village de Surducu Mic, commune de Bujor (actuellement commune de Traian Vuia), dans le département de Timis. Son pčre qui était un prętre s'appelait Simion Popescu et sa mčre, paysanne de Lipova, Ana Vuia dont il a hérité le nom Vuia. Il commence son cycle primaire ŕ l'école confessionnelle de langue roumaine, dans la commune de Bujor. Ŕ dix ans, l'élčve Traian Vuia est inscrit ŕ l'École Allemande de Faget. Il fait son lycée ŕ Lugoj en 1884 -1892. Ensuite, il poursuit ses études supérieures ŕ la Section mécanique de l'École Polytechnique de Boudapeste. La manque d'argent le contraint d'arręter les études aprčs une année. Il s'inscrit ŕ la Faculté de Droit de Boudapeste, oů la fréquence n'était pas obligatoire et, il consacre ses temps libre pour travailler sur ses projets. Le 1er juin 1901, il est déclaré Docteur en Droit (Doctor Juris Universi).
En France, il suit des cours d'histoire et d'économie politique ...

Alte referate despre: trasaturile morale ale lui traian vuia din o zi de primavara, trasaturi morale traian vuia, trasaturile morale ale lui traian vuia

Grigore Gafencu

In timpul razboiului colaboreaza la "Journal de Geneve" si la alte ziare din Europa. In anul 1944 ii apare cartea "Preliminariile razboiului din Rasarit" [1]. Dupa razboi se muta la Paris unde, in anul 1946, publica volumul "Ultimele zile ale Europei" [2]. Considerata o carte clasica, a fost tradusa in mai multe limbi. Ea se refera la descrierea calatoriilor intreprinse in anii 1939 si 1940 in mai multe capitale "in cautarea Europei".

Alte referate despre: grigore gafencu unitatea europeana, grigore gafencu si unitatea europeana, grigore gafencu

Rudolf Diesel

Rudolf Diesel.Era martie, mai exact 18 martie 1858 când, la Paris, se năştea cel al cărui nume este purtat astăzi de motoarele pe motorină: Diesel, Rudolf Diesel şi care a trăit până pe 29 septembrie 1913. Cam atât ar fi de spus despre el, dar este mult de spus despre invenţia lui (motorul diesel) pe care a patentat-o în 1892.Rudolf Diesel

Alte referate despre: rudolf diesel, rudolf diesel referat, viata lui rudolf diesel

Istoricul Borului

Borul α-romboedric este constituit din unitati icosaedrice B12 cu 20 de fete si simetrie cubica usor deformata. Se obtine prin disocierea termica a BI3 la 1100oC. Borul β-romboedric este mai stabil, are o celula elementara extreme de complexa formata din 108 atomi de bor, cuprinsi in 9 icosaedre. Se obtine prin cristalizarea borului topit la 1500oC, forma alotropa mai stabile, in cadrul careia icosaedrii B12 sunt impreuna prin legaturi B-B. sunt impreuna prin legaturi B-B. sunt impreuna prin legaturi B-B. sunt impreuna prin legaturi B-B. sunt impreuna prin legaturi B-B. sunt impreuna prin legaturi B-B. sunt impreuna prin legaturi B-B. sunt impreuna prin legaturi B-B. sunt impreuna prin legaturi B-B. sunt impreuna prin legaturi B-B. sunt impreuna prin legaturi B-B.

Alte referate despre: istoria borului, din istoria borului, referat istoria borsei

Arthur H. Compton

In 1941 a fost numit Presedinte al Comitetului de Evaluare a Folosirii Energiei Atomice in Razboi al Academiei Nationale de Stiinte.Investigatiile sale,efectuate in cooperare cu E. Fermi, L. Szilard, E. P. Wigner si altii au condus la contruirea primului reactor de fisiune controlata a uraniului,si in final,la reactoarele de producere in masa a plutoniului din Hanford, Washington,care a produs plutoniul pentru bomba de la Nagasaki,in august 1945.

Alte referate despre: arthur holly compton, arthur hali compton, arthur compton

Evolutii si mutatii in agricultura Romaniei

In anul 1864 si pana la Marea Unire nu se produc mutatii semnificative in agricultura din Principate. Totusi economia capitalista a avut o influenta puternica asupra evolutiei structurilor agrare si a problemei agrare. Ea a creat primele piete pentru produsele agricole, dar nu se poate vorbi despre piata agricola in adevaratul sens al notiunii, poate cu exceptia pietii cerealelor.

Alte referate despre: evolutii si mutatii in agricultura romaniei, evolutii si mutatii in agricultura, evolutii si mutatii in ceea ce priveste produsele bancare

Mihail Sadoveanu

Tatal sau, Alexandru Sadoveanu, era de profesie avocat, originar din Oltenia, iar mama sa, Profira Ursachi, era fiica de razesi. Studiile primare le-a facut la Pascani (1892 - 1897) unde l-a avut ca dascal pe Mihai Busuioc cel pe care l-a descris in povestirea Domnu Trandafir, apoi a urmat gimnaziul Alecu Donici la Falticeni. Si-a continuat pregatirea laLiceul National din Iasi (1897 - 1900) si la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti, insa cursurile au fost intrerupte in 1901.

Alte referate despre: dumbrava minunata de mihail sadoveanu, mihail sadoveanu-fisa bibliografica, mihail sadoveanu

Curente literare - simbolismul

Simbolistii doresc sa scrie o poezie de cunoastere, de aceea o apropie de muzica. Ei considera ca muzica este arta care permite revelarea absolutului. Astfel, ei aspira spre poezia pura. Simbolismul se naste dintr-o anumita stare de spirit. Scriitorii sunt deceptionati de pozitivismul secolului al XIX-lea, care asigurase progresul in stiinta si in tehnica, dar determinase un regres in plan spiritual (positivism ceea ce tine de stiintele exacte).

Alte referate despre: curente literare simbolismul, curente literare simbolisme si modernisme, teme si motive in curentele literare simbolism
Referate afisate : 16
Medie note: 8.07 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK