Memoria considerata o conditie fundamentala a vietii psihice

Memoria este o conditie fundamentala a vietii psihice

Memoria este un proces psihic care consta in intiparirea, recunoasterea si reproducerea senzatiilor, sentimentelor, miscarilor, cunostintelor etc. din trecut. Memoria defineste dimensiunea temporala a organizarii noastre psihice, integrarea ei pe cele trei segmente ale orizontului temporal - trecut, prezent, viitor.Gratie memoriei, fiinta noastra psihica, eul, dobandeste continuitatea identitatii in timp. Fara dimensiunea mnezica, am trai numai prezentul clipei, am fi in permanenta pusi in fata unor situatii noi, pentru care nu am dispune de nici un fel de experienta elaborata, de nici un procedeu de abordare si rezolvare, ne-am zbate permanent in jocul incercarilor si erorilor, adaptarea devenind, practic, imposibila.

Nivel: Liceu
Dimensiune: 15kb
Downloads: 1637
Materia: Psihologie

Memoria

C)Invatarea acopera o arie mai larga de fenomene decat simpla memorare.Astfel ,de exemplu,un elev rezolvand probleme la matematica,isi perfectioneaza ,prin acestea,priceperea de a rezolva probleme,de aa-si utiliza cunostintele matematice in mod independent si original etc.

Alte referate despre: memoria, memoria interna, memoria calculatorului

Pe teme de psihologie - Memoria

Memoria este procesul psihic cognitiv superior care asigura continuitate vietii si prin care se intipareste, se pastreaza si se reactualizeaza experienta noastra. Este, deci, un proces psihic fundamental. Prin memorie, se codifica, se inmagazineaza si se refolosesc, ori de cate ori este nevoie, informatiile acumulate in cursul vietii oamenilor - sub forma de imagini ale obiectelor si fenomenelor, ale unor fapte, evenimente si situatii, ca si sub forma de scheme, operatii, cunostinte, idei, norme, impresii din diferite domenii de activitate, ori sub forma de trairi afective. Alte acceptii ale termenului "memorie" sunt, asa cum se poate citi in dictionare, cele de "reprezentare mintala", "pastrare in amintire", "minte"- prin extrapolare, "amintire despre oameni celebri si despre evenimente marcante din trecut, pastrata de posteritate", sau "parte componenta a unui ansamblu electronic de calcul".

Alte referate despre: referat psihologie memoria, referate psihologie memoria, psihologie memoria

Memoria umana

Memoria umană a cunoscut o amplă dezvoltare istorică, în cursul căreia şi-a restructurat atât schema de funcţionare internă, prin trecerea de la forme imediate la forme mediate (prin limbaj şi procedee mnemotehnice de natură logică), cât şi aria de cuprindere, ajungând să înregistreze şi să conserve informaţii despre toate genurile de fenomene şi evenimente, precum şi întreaga gmă de experienţe, accesibile la nivel individual şi comunitar.

Alte referate despre: memoria umana, referat memoria umana wikipedia, referat memoria umana

Memoria si imaginatia

5.Memoria semantica este alcatuita din fapte,idei,concepte cu referire la ceea ce este general,opuse singularului,individuaalului.Imaginea lui Mos Craciun cu sacul cu daruri langa pomul de iarna impreuna cu familia,este o imagine personala spre deosebire de termenii generali fara nici o conotatie specifica de ``Mos Craciun`` si ``pom de iarna.

Alte referate despre: interactiunea dintre gandire memorie si imaginatie, memoria si imaginatia, memorie si imaginatie

Memoria sociala

Se accepta astazi de specialisti ca memoria reprezinta un sistem de stocare si recuperare a informatiilor, constand din trei etape strans legate intre ele si anume codificare, stocare si regasire a informatiilor. Se accepta de asemenea ca la om functioneaza o memorie implicita, diferentiata de memoria explicita ( L.L.Iacob, M.Dallas, 1981),Abordarea moderna a memoriei impune distinctia facuta de psihologul canadian, profesor la universitatea din Toronto, Endel Tulving (1972), intre memoria semantica, prin intermediul careia cunoastem lumea si memoria episodica, in capacitatea de aducere in memorie de apel a evenimentelor specifice.Un alt psiholog Alan D. Baddelez, atrage atentia asupra faptului ca uitarea poate fi benefica si nu numai catastrofala.

Alte referate despre: memoria sociala, memorie sociala, studiul memoriei sociale

Casatoria - Definitii si conditii de fond la incheierea ei - Aspecte teoretice

Termenul de casatorie este folosit de legislatia noastra in doua sensuri :
Actul juridic pe care il incheie persoanele care doresc sa se casatoreasca. Casatoria face parte din categoria actelor jurudice-conditie, intrucat partile pot decide numai ca sa li se aplice sau nu dispozitiile legale care stabilesc statutul legal al casatoriei, fara a avea posibilitatea sa le modifice.

Alte referate despre: conditii de fond la incheierea casatorie, conditii de fond la incheierea contractului individual de munca, conditiile de fond la incheierea casatoriei

Tranzactii economice internationale - Conditii generale bancare pentru persoane fizice

13. Contract: prezentele Conditii Generale Bancare, care formeaza cadrul general in relatia Client-Banca, impreuna cu contractele si formularele specifice, incheiate de Client pentru fiecare produs sau serviciu, precum si Ghidul comisioanelor in Lei si valuta pentru persoane fizice si cu Lista de dobanzi, in vigoare la data inregistrarii Clientului in evidentele Bancii.
14. Curs de schimb: curs de schimb folosit ca baza de calcul pentru schimbul valutar si care este furnizat de Banca sau provine dintr-o sursa publica.
15. Data valutei: data de referinta folosita de Banca pentru a calcula dobanda aferenta sumei debitate din sau creditate in Cont.

Alte referate despre: tranzactii economice internationale, tranzactiile economice internationale, riscurile in tranzactiile economice internationale

Memorii Ram

FPM DRAM (Fast Page Mode DRAM), EDO DRAM (Extended Data Out DRAM), BEDO RAM (Burst EDO DRAM), RDRAM (Rambus DRAM), in prezent impunandu-se SDRAM (Synchronous DRAM), cu variantele DDR SDRAM (Double Data Rate SDRAM) si DDR2 SDRAM. De asemenea, pentru placile grafice au fost concepute mai multe tipuri de memorie, printre care VRAM (Video RAM), WRAM (Windows RAM), SGRAM (Synchronous Graphics RAM) si GDDR3, ele fiind variante de DRAM (primele doua), SDRAM si respectiv DDR2 SDRAM, optimizate pentru a fi folosite ca memorie video.

Alte referate despre: memoria ram, memoria ram referat, memoria ram si rom

Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene

Cu toate ca nici Tratatele constitutive ale Comunitatilor Europene, nici Tratatul asupra Uniunii Europene nu au consacrat un catalog al drepturilor fundamentale ale omului, Curtea Europeana de Justitie a recunoscut existenta drepturilor fundamentale la nivelul Comunitatilor, si in baza jurisprudentei acesteia, garantarea drepturilor fundamentale consacrate atat la nivelul ONU, cat si la nivelul Consiliului Europei.

Putem afirma ca Declaratia Universala a Drepturilor omului (10 decembrie 1948 la Paris) este adoptata ca o opera, o necesitate instituita de Adunarea Generala a ONU.Ea nu are forta juridica a unui tratat, deci nu poate ratifica si nici reintroduce lista drepturilor., se adreseaza individului- comparativ cu alte acte care se adreseaza statului.

Alte referate despre: carta drepturilor fundamentale a uniunii europene, carta drepturilor fundamentale ale uniunii europene, carta drepturilor fundamentale a uniunii europene referat

Infiintarea unei plantatii de mar in sistem intensiv pe o suprafata de 2,5 ha in conditiile zonei Resita

Referat despre Infiintarea unei plantatii de mar in sistem intensiv pe o suprafata de 2,5 ha in conditiile zonei Resita
Comerciale, care au ca scop obţinerea unor producţii mari, destinate comercializăriiIîn diferite forme. Acest tip de plantaţie cuprinde 1-3 specii, cu un număr redus de soiuri, care permite o eficienţă sporită a tehnologiilor de îngrijire. Plantaţiile confierciale pot fi realizate în sistem superintensiv (cu peste 1250 pomi/ha, pomij altoiţi pe portaltoi de vigoare mică şi foarte mică), sistem intensiv (cu 400-1250 pomi/ha, pomi altoiţi pe portaltoi de vigoare mijlocie şi mică) şi mai puţin în sistem! clasic.

Alte referate despre: infiintarea unei plantatii de mar in sistem intensiv, infiintarea unei plantatii de prun, infiintarea unei plantatii pomicole

Incidenta principiilor fundamentale

Potrivit formularii din aceste acte, ,,orice persoana acuzata de un delict este prezumata nevinovata pana cand vinovatia sa va fi dovedita în mod legal, în cursul unui proces public, în cadrul caruia i s-au asigurat toate garantiile necesare apararii sale".

Constitute Romaniei stabileste In art. 23 pet. 8 ca, pana la ramanerea definitive a hotararii judecatoresti de condamnare, persoana este considerata nevinovata. Prezumtia de nevinovatie era consacrata - pana la introducerea modificarilor dispozitiilor C.proc.pen, din iulie 2003 - indirect, prin art. 66 alin. 1 C.proc.pen., potrivit 'caruia, invinuitui sau inculpatul nu este obligat sa probeze nevinovatia sa.

Acest articol a fost modificat, insa reguia pe care o instituie a ramas aceeasi: învinuitui sau inculpatul beneficiaza de prezumtia de nevinovatie si nu este obiigat sa-si dovedeasca nevinovatia". în cazul în care organele judiciare aduc probe de vinovatie, învinuitui sau inculpatul are dreptul sa probeze lipsa ...

Alte referate despre: incidenta principiilor drepturilor fundamentale, principiul fundamental al hidrostaticii, principiile fundamentale ale procesului penal

Instalarea - formate fizice - tehnologii de incapsulare ale memoriilor

1. Localizaţi sloturile de memorie. Opriţi calculatorul, scoateţi din priză cablul de alimentare (amănunt foarte important dacă aveţi un sistem Pentium II) şi desfaceţi carcasa. Sloturile de memorie sunt în general plasate în partea de sus a plăcii de bază. Ele au culoare albă în cazul SIMM-urilor şi neagră (sloturile fiind mai lungi) în cazul DIMM-urilor. La sistemele Pentium II, Pentium III sau K6, sloturile (aproape intotdeauna DIMM) sunt amplasate în apropierea procesorului.

Sloturile de memorie sunt grupate în seturi numite bancuri (banks). Bancurile DIMM necesită un singur DIMM; în cazul sloturilor SIMM de 72 de pini, un banc trebuie să cuprindă două module. Aceasta înseamnă că puteţi adăuga sau scoate un singur DIMM, dar trebuie să manevraţi două module din acelaşi banc în cazul SIMM-urilor. Chiar langă ...

Alte referate despre: instalatii de electronica tehnologica download referat, ultimele tehnologii de fabricare a memoriei, instalatii de electronica tehnologica

Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene

Statul de drept este premiza drepturilor omului (rule of law).Primele referiri vis-a-vis de aceasta le regasim in cursurile doamnei Donna Gomien care au fost baza pentru cartea scoasa in 1994 „Introducere in Conventia Europeana”.Printre primele carti care fac referire la aceasta in 1995 si 1997 amintim pe cea a lui Vincent Berger care au fost traduse cu ajutorul Institutului Roman pentru Drepturile Omului.

Referitor la dreptul de solidaritate observam normele interactive (ius cogens) , care sunt drepturi internationale: dreptul la pace, dreptul la protectia mediului, dreptul la dezvoltare, care au o dimensiune atat individuala cat si colectiva.Toate statele sunt chemate sa asigure aceste drepturi.Tratatul drepturilor omului are un regim distinct, rezervele nefiind incurajate (este subminata institutia rezervei).

Desi ...

Alte referate despre: referate carta drepturilor fundamentale a uniunii europene, carta drepturilor fundamentale a uniunii europene ue, carta drepturilor fundamentale a uniunii europene definitie

Caracterizare Gavrilescu - conditia tragica a acestuia

Supus la inceput probei alegerii tigancii dintre trei fete, el greseste, gestul sau simbolizand de fapt acel moment al propriei existentei, in care a ales viata alaturi de Elsa, renuntand la marea lui iubire, Hildegard. Amintirea acestei “tragedii”, dupa cum recunoaste insusi eroul, apare obsedant pe tot parcusul itinerariului acestuia in bordeiul tigacilor, sugerand adevarata problematica a personalitatii si, prin evolutia intamplarilor, a intregii sale vieti: frica. Teama de a-si infrunta propriul destin este pusa in evidenta si de catre fete: “radem ca ti-a fost frica”, “ii este frica”.

Alte referate despre: conditia tragica a jocului, conditia tragica la tiganci, conditia tragica a omului de geniu

Memoria conventionala

Memoria conventionala. Memoria superioara-contine o parte din rutinele BIOS,zona care stocheaza elemente ale imaginilor inainte de a fi afisate pe monitor (este vorba de partea video RAM),zone nefolosite ce pot fi ocupate de drivere(sunt programe speciale care suplimenteaza sistemul BIOS asigurand interfata cu unele periferice.Driverul furnizeaza sistemului de operare informatia de care are nevoie pentru a functiona cu un anumit dispozitiv,zonele nefolosite pot fi ocupate de program rezidente.Memoria conventionala

Alte referate despre: memoria conventionala, memoria conventionala de baza, memorie conventionala de baza
Referate afisate : 16
Medie note: 8.31 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles