Memoria si uitarea referat

Memoria

Memoria se bazeaza in special pe formarea si actualizarea legaturilor nervoase temporare.Legile formarii si stingeriii reflexului conditionat explica in mare masura fenomenele de memorare si uitare.

Cercetarile moderne au scos in evidenta existenta unor procese fiziologice elemntare care pot de asemenea contribui la elucidarea problemelor memoriei.Astfel s-a stabilit ca anumite celule corticale au rolul unor condensatori de energie nervoasa,care-si continua descarcarea catva timp dupa incetarea stimulului.S-a putut stabili existenta unor asa-zise circuite reverberante,in care influxul nervos poate circula printr-un lant inchis,facilitandu-se astfel traseul respectiv.

In general prin structura sa ,creierul este capabil de fenomene de remanenta :anumite fenomene bioelectrice produse de un stimul care poate continua sau reaparea si dupa disparitia stimulului initial.

Termenul memorie si invatare sunt destul de greu de delimitat,intrucat au multe aspecte comune.Sa incercam in cele ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 11kb
Downloads: 357
Materia: Psihologie

Memoria umana

Memoria se caracterizează prin câteva trăsături esenţiale, care îi sunt imprimate de integrarea ei în structura proceselor şi activităţilor specifice. Memoria este activă, selectivă, contextuală, mijlocită, organizată logic şi sistemic. În investigarea şi evaluarea nivelului de dezvoltare şi eficienţă al memoriei se iau în considerare următorii parametri: volumul, trăinicia, fidelitatea, completitudinea, promptitudinea. După diverse criterii, memoria poate fi clasificată şi pot fi delimitate mai multe forme ale acesteia.

Alte referate despre: memoria umana, referat memoria umana wikipedia, referat memoria umana

Memoria, gandirea, reprezentarea si corelatii

Memoria, gandirea, reprezentarea si corelatii - Memoria este un subiect controversat pentru acuratetea ei. Un martor ocular la o crima poate juca un rol crucial in determinarea vinovatiei unui suspect. Oricum psihologii sustin ca oamenii nu isi aduc aminte lucrurile exact cum s-au intamplat, sau ca cateodata oamenii isi pot aminti lucruri care nu s-au intamplat.

Alte referate despre: memoria gandirea reprezentarea si corelati, memoria gandirea reprezentarea si corelatii, imaginatie reprezentare memorie gandire

Pe teme de psihologie - Memoria

Amintirile sunt manifestari ale memoriei insotite de constiinta timpului, a faptului ca se face apel la trecut. De aceea, reperele temporare (...la data de...,...in anul...,... din perioada...,...din timpul cand am fost...etc.) nu lipsesc.

Alte referate despre: referat psihologie memoria, referate psihologie memoria, psihologie memoria

Caracterizare generala a memoriei

Memoria
Memoria nu se manifesta numai in anumite momente ale vieti.Ea se manifesta in permanenta,in intreaga noastra viata psihica.Lucrurile pe care le percepem au pentru noi un inteles si ne putem servi de ele,pentru ca experienta anterioara,actualizata de memorie,ne ajutala aceasta.

Alte referate despre: memoria, memoria interna, memoria calculatorului

Memoria conventionala

MEMORIA TAMPON PTR IMPRIMANTA –rep zona de memorie unde se stocheaza datele ce urmeaza a fi tiparite.Ele raman aici pan ace imprimanta le poate prelua.

Alte referate despre: memoria conventionala, memoria conventionala de baza, memorie conventionala de baza

Memorii Ram

Numarul de pini a fost de 168 sau de 184 de pini, in functie de tip: SDRAM sau DDR SDRAM. A existat si un numar limitat de modele de DIMM bazate pe EDO DRAM dar ele nu au avut succes pentru ca trecerea de la SIMM la DIMM a coincis cu cea de la EDO la SDRAM.

Alte referate despre: memoria ram, memoria ram referat, memoria ram si rom

in memoria lui Grigore Vieru

A lasat in urma Sa ochi care vor lacrima veacuri multe, oameni care Il adora, masa de scris si poeziile Sale nemuritoare. Il plinge codrul, Il plinge Nistrul si Prutul, Il plinge cerul, Il plinge toata lumea dar lacrimile nu pot sterge amintirea.

Alte referate despre: in memoria lui grigore vieru, memoria lui grigore vieru, in memoriam lui grigore vieru

Memoria calculatorului

Industria memoriilor este una dintre cele mai dinamice aplicatii ale electronicii din zilele noastre. In ultimi ani chip-urile de memorie au avansat intr-un ritm alert, ceea ce a dus la o scadere dramatica a pretului/MB.

Alte referate despre: memoria calculatorului referat, memorie calculator, in ce se masoara memoria calculatorului

Analiza comparativa a tipurilor de memorii

Dupa modul de functionare, memoriile pot fi :
Statice : retin informatia cat timp memoria este alimentata ;
Dinamice : chiar cand sunt alimentate, stocheaza informatia un timp scurt (1-2 ms) ; continutul memoriei trebuie improspatat din timp in timp ;

Din punct de vedere al modificarii continutului memoriei, memoriile pot fi :
Memorii numai citeste (ROM = READ ONLY MEMORY) –continutul se inscrie la fabricarea circuitului integrat.
Memorii citeste-scrie (RWM = READ WRITE MEMORY sau RAM = RANDOM ACCES MEMORY – memorie cu acces aleatoriu).
Memorii semipermanente : reprogramabile ( READ MOSTLY MEMORY).

Caracteristicile unei memorii
Timpul de acces (de adresare)
Este durata intre solicitarea unei celule (locatii ) in memorie si momentul cand continutul locatiei respective poate fi citit (30-60 ns la memoriile TTL ; 100-500 ns la memoriile MOS)

2. Modul de acces : exista doua moduri de organizare a unei retele de celule de memorie :
Serie in care ...

Alte referate despre: analiza comparativa a tipurilor de memorie, analiza comparativa a tipurilor de memorii, analiza comparativa intre tipurile de transport turistic

Analiza comparativa a tipurilor de memorie

Celula de memorie pentru acest tip de circuit este formata din doua
tranzistoare TEC obisnuit (T2) si tranzistorul prezentat mai sus (T1)
care este un TEC-MOS.Intr-o celula de memorie stearsa , grila izolata
este incarcata cu sarcina negativa si tranzistorul T1 este blocat.

Alte referate despre: analiza comparativa a tipurilor de parfumuri, analiza comparativa intre tipurile de prductie din domeniul industrial, analiza comparativ intre tipurile de productie din domeniul industri

Memoria si imaginatia

Recunoasterea si reproducerea,ca procese ale memoriei sunt conditionate de procesul fixarii,al memorarii.Memorarea poate fi intentionata (voluntara) sau neintentionata(involuntara).Recunoasterea se realizeaza in prezenta stimulilor senzoriali sau verbali care au actinonat si anterior, in vreme ce reproducerea se realizeaza in lipsa acestor stimuli.

De aceea,in general recunoasterea se realizeaza mai lesne decat reproducerea.Fenomenul invers memorarii este uitarea,care se manifesta prin incapacitatea de a reproduce sau de a recunoaste,iar uneori prin reproducere sau recunoastere eronata.

Se pot diferentia memrarea logica si memoria mecanica,dar specifica pentru om este memorarea logica,bazata pe intelegerea celor memorate.Din punct de vedere neurofiziologic memoria poate fi explicata intre altele prin plasticitatea mare a sistemului nervos si in special a emisferelor cerebrale,prin urma excitatiilor din scoarta cerebrala dupa ce stimuli au incetat sa actioneze prin fixarea legaturilor ...

Alte referate despre: interactiunea dintre gandire memorie si imaginatie, memoria si imaginatia, memorie si imaginatie

Memoria sociala

Se accepta astazi de specialisti ca memoria reprezinta un sistem de stocare si recuperare a informatiilor, constand din trei etape strans legate intre ele si anume codificare, stocare si regasire a informatiilor. Se accepta de asemenea ca la om functioneaza o memorie implicita, diferentiata de memoria explicita ( L.L.Iacob, M.Dallas, 1981),Abordarea moderna a memoriei impune distinctia facuta de psihologul canadian, profesor la universitatea din Toronto, Endel Tulving (1972), intre memoria semantica, prin intermediul careia cunoastem lumea si memoria episodica, in capacitatea de aducere in memorie de apel a evenimentelor specifice.Un alt psiholog Alan D. Baddelez, atrage atentia asupra faptului ca uitarea poate fi benefica si nu numai catastrofala.

Alte referate despre: memoria sociala, memorie sociala, memoria sociala-obiective urmarite

Memoriile lui Napoleon

La 4 aprilie 1814, Napoleon, înfrânt, renunţa la tronul Frantei, semnând, la Fontainebleau, primul act de abdicare, iar la 20 aprilie isi lua adio de la ostaşii din garda sa cu cuvinte simple si emoţionante, spunându-le intre altele: ,,Am consimţit sa supravieţuiesc numai pentru a servi inca gloria voastră; vreau sa scriu despre marile fapte pe care le-am savarsit împreuna”. Aşa s-a născut ideea scrierii memoriilor de către Napoleon, idee care se va materializa mai târziu, in timp in care fostul imparat era captiv pe insula Sfânta Elena.

Alte referate despre: memoriile lui napoleon, memoriile lui napoleon de pe insula sfanta elena, memoria lui napoleon
Referate afisate : 14
Medie note: 8.46 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK