Mercantilism

Mercantilismul

Mercantilismul
1)Mercantilismul timpuriu:
Mercantilismul secolului al XVI-lea este apreciat ca fiind „Mercantilismul timpuriu”. Primele probleme studiate de mercantilişti au fost cele monetare. Un prim aspect empiric al politicii mercantiliste exista în sec. XVI, fiind numit „bullionismul” spaniol, acesta nefiind explicat în nici o teorie economică. Conchistadorii spanioli aduceau metale preţioase din America în Spania şi de aici ele pătrundeau în alte ţări europene. Sursa de îmbogăţire şi dovada de îmbogăţire, după cum susţineau guvernele, era acumularea de aur şi argint.

Mercantilismul
De la o vreme guvernele au interzis – mai ales în Spania – ieşirea metalelor preţioase, organizând sistemul balanţei contractelor (ţara „A” poate cumpăra de la ţara „B” numai ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 15kb
Downloads: 12
Materia: Economie

Piata si concurenta

Piata si concurenta
Desi in acceptiunea ei spatiala si economica piata este locul de intalnire a agentilor economici, vanzatori si cumparatori, care schimba intre ei bunuri sau servicii, piata mai poate fi inteleasa ca fiind locul de intalnire a ofertei cu cererea, prima reprezentand forma sub care se infatiseaza rezultatele finale ale productiei in conditiile economiei de schimb, cea de-a doua exprimand nevoile umane solvabile.

Piata si concurenta
Regulatorul pietei este concurenta, astfel ca fiecare isi urmareste propriul interes, satisfacerea cat mai avantajoasa a necesitatilor de productie sau de consum si obtinerea de castig. Cunoasterea pietei presupune cunoasterea cererii, ofertei, pretului si concurentei.

Piata si concurenta
Concurenta desemneaza relatiile de competitie, de rivalitate dintre agentii economici in calitate ...

Alte referate despre: piata si concurenta, piata cu concurenta perfecta, piata cu concurenta imperfecta

Economia de piata - forma evaluata

Simplificând foarte mult, lucrurile vor sta astfel: producând ieftin
si de calitate buna se releva criteriul important,chiar esential
pentru a deschide larg pietele statelor lumii.

Alte referate despre: economia de piata forme si trasaturi, economia de piata formele de manifestare, consumator in economia de piata forme

Profitul

Daca intreprinzatorul, agentul economic n-ar fi proprietar de nici un factor de productie, inchiriindu-i pe toti, atunci el n-ar obtine profit normal, chiria platita tertilor, incluzindu-se in costul de productie, in calitate de cost real. Daca marfa astfel obtinuta s-ar vinde la un pret egal cu costul de productie, atunci el n-ar obtine nici un profit economic. Ca o componenta a profitului total, profitul economic reprezinta venitul ce se obtine de o intreprindere (agent economic) care este administratorul, organizatorul unitatii si beneficiarul bunurilor produse de respectiva unitate, care se vind la preturi mai mari decit costul de productie (adica, inclusiv profitul normal). Profitul Profitul economic se realizeaza numai in procesul schimbului in cadrul mecanismelor pietei concurentiale unde domina incertitudini generate de confruntarea dintre numeroasele riscuri asumate de catre producatori. |inind seama de asemenea riscuri, se poate aprecia ca profitul economic pe care-l realizeaza ...

Alte referate despre: profitul, calculul impozitului pe profit, impozitul pe profit

Mercantilismul

Mercantilismul s-a manifestat in perioada descompunerii feudalismului intre anii 1450-1750, cand o noua structura sociala era interesata in accelerarea procesului acumularii primitive a capitalului. Aceasta structura, in special negustorimea, era animata de dezvoltarea fara precedent a schimbului de marfuri, dorinta descatusarii de ideile economice crestine. Cel care sub raport final a dat prima data sens notiunii de mercantilism a fost Adam Smith.

Alte referate despre: mercantilismul, mercantilism, mercantilismul referat

Tipuri de economii de piata

Economia de piata reprezinta o modalitate complexa si deosebit de
eficienta de realizare a activitatii economice, adica de transformare
a resurselor in bunuri si servicii necesare nevoilor oamenilor.
Sistemul economic reprezinta elementele sau subsitemele economice
dispuse intr-o anumita ordine ierarhica, in care acestea functioneaza
pe baza interactiunii dintre elementele componente. De-a lungul
timpului ele au fost clasificate in:

Alte referate despre: tipuri de economii de piata, tipuri de economie de piata, tipuri de economii cu piata concurentiala

Mercantilismul - doctrina economica

Mercantilismul - doctrina economica
Cantitati considerabile de metale pretioase provenind din Mexic si Peru au fost conduse catre Spania unde au provocat o prosperitate extraordinara, dar si o crestere verginoasa a preturilor care se va raspindi curind pe tot continentul .

Pe plan intelectual, s-au realizat in acelas timp importante realizari politice si morale.Statele moderne, centralizate si unificate, s-au cladit pe rulinele feodalitatii. Renasterea si Reforma au provocat o unire a spiretelor care vor duce la un amoralism economic si la abondonarea progresiva a prencipiului medieval al moderatiei cistigului. Pentru prima data gindirea economica facea abstractie de considerentele etice.

Alte referate despre: mercantilismul-doctrina economica, mercantilismul doctrine economice, doctrina economica mercantilista

Mercantilismul - particularitati nationala

Mercantilistii incep sa sustina mecanismele economiei de piata si descoperirile tehnologice. Dinamica gandirii mercantiliste a fost urmatoarea:
1)Incurajarea comertului exterior
2)Excedentul balantei comerciale
3)Intrari nete de aur
4)Sporirea veniturilor bugetare
5)Cresterea puterii natiunii Mercantilismul englez Aici au actionat unii din cei mai importanti teoreticieni ai mercantilismului, literatura mercantilista fiind mult mai substantiala decat a oricarei alte tarii.

Alte referate despre: evolutia si particularitatile nationale ale mercantilismului, particularitatile nationale al limbajului non verbal, particularitati nationale ale limbajului nonverbal

Mercantilisti si fizioctati

Economişti care se aseamănă între ei se grupează după anumite criterii, denumind aceste grupuri în funcţie de gradul lor de cuprindere cu termenii de “şcoli” de gândire economică sau ”curente ” de gândire economică. Principalele criterii pe baza cărora se formează şcolile şi curentele de gândire economică sunt: comunitatea de interese materiale, social – politice ale membrilor acestora, de metode , asemănări ce priveşte ascendenţa , poziţia teoretică, opţiunea de politică economică şi chiar adversităţile politico-ideologice faţă de alţi gânditori.

Alte referate despre: mercantilismul economic, mercantilismul francez, conceptia despre bani a doctrinei mercantiliste

Curente economice in Romania

In noile conditii in fata tarii s-au ridicat numeroase probleme in legatura cu caile si modalitatile de realizare a progresului economico-social. Ele s-au reflectat si in principalele curente de gandire economica ale timpului, in cadrul carora s-au formulat teorii si orientari diferite. Ganditorii care s-au preocupat de problemele economice s-au grupat in urmatoarele curente de gandire economica: liberal, conservator si socialist, insotite de unele grupari de mai mica amploare asa cum au fost radicalismul, poporanismul si taranismul.

Alte referate despre: curente economice, idei si curente economice, curente economice in romania

Economia muncii

Distantele in cazul pietelor, pot fi analizate din mai multe puncte de vedere: ca distante geografice intre partenerii schimburilor, ca distante intre centre de piata, ori pur si simplu ca distante-diferentieri intre produse, etc.

Alte referate despre: economia muncii 2000 2010, economia muncii, economia munci

Scurta istorie a gandirilor economice

In dezvoltarea stiintei economice se poate distinge cu claritate succesiunea de paradigme pana in momentul actual, de criza, in care pana la aparitia unei noi paradigme, apar o multitudine de scoli. Conceptul de "scoala" implica existenta unui maistru sau fondator ale carui idei sunt dezvoltate de catre un grup de discipoli. In evolutia gandirii economice sunt usor de identificat diferite scoli. Diferite scoli pot avea in comun aceeasi paradigma.

Alte referate despre: scurt istoric al gandirii economice, scurt istoric al teoriei economice despre mercantelisti, scurt istoric al teoriei economice

Oligopolul si teoria jocurilor

Odată cu trecerea de la economia naturală şi autoconsum la schimb şi economia de piaţă, întreprinzătorii, de la micii meşteşugari cu atelierele lor din trecut până la giganţii industriali din vremurile noastre, toţi au fost interesaţi în a rezista cât mai mult in bătălia concurenţială, având ca obiectiv principal maximizarea profitului. Bineînţeles că nu le-a fost uşor! „Regulile jocului” sunt dure şi cel ce greşeşte sau cel ce nu poate ţine pasul cu ceilalţi este de cele mai multe ori eliminat, lăsând însă altuia posibilitatea de a-i ţine locul. Desigur că au existat şi încă există unii care trişează şi pe care „arbitrul” ( statul ) nu-i observă şi care nu numai că fac ca scorul să se întoarcă în favoarea lor ci şi scot pe alţii din competiţie.

Alte referate despre: oligopolul si teoria jocurilor, oligopolul si teoria jocurilor economia romaneasca, teoria jocurilor

Piata

Tot in cadrul nevoilor de cunsum, sunt incadrate si nevoile de combine CLAAS pentru persoanele fizice si juridice posesoare de terenuri agricole mari si cu venituri cu care si-ar permite achizitionarea unui astfel de utilaj.

Alte referate despre: piata muncii, economia de piata, piata

Scoala clasica engleza

Adam Smith este considerat mentorul scolii clasice engleze datorita faptului ca in "Avutia natiunilor" denumita si "Biblia liberalismului clasic", Smith a reusit sa sintetizeze cele mai importante cunostinte acumulate pana la el in domeniul economic, marcand nasterea economiei politice clasice si fundamentarea teoretica a sistemului economic liberal. Adam Smith este considerat "parintele" economiei politice clasice mai ales datorita acestei lucrari.

Alte referate despre: scoala clasica engleza, scoala clasica, scoala clasica vieneza

Maria Tereza a Austriei

Maria Terezia, cunoscută şi ca Maria Tereza, (în latină Maria Theresia Augusta, în germană Maria Theresia, în maghiară Mária Terézia), (n. 13 mai 1717, Viena; d. 29 noiembrie 1780, Viena), din Casa de Habsburg, a fost conducătoarea Ţărilor Ereditare Austriece între anii 1740-1780, fiica împăratului Carol al VI-lea (1685–1740), soţia împăratului Francisc Ştefan şi mama împăraţilor Iosif al II-lea şi Leopold al II-lea.

Alte referate despre: maria tereza a austriei, maria tereza imparateasa austriei, maria tereza de austria

USA

USA.Most of New England was settled by Puritans fleeing either the harassment of Charles I or the orthodoxy of Massachusetts Bay. Pennsylvania was given to the Quaker William Penn as payment for a debt, and Maryland, a grant to the Roman Catholic George Calvert, was the first colony to establish religious freedom. New York, New Jersey, and Delaware were taken from the Dutch by the British in 1664, a year after the Carolinas had been granted to eight British noblemen. The 13th colony was Georgia, founded by James Oglethorpe in 1732 as a refuge for debtors and convicts.

Alte referate despre: usa, crime in the usa, referat usa

Monarhia absoluta

Regele a înlăturat din Consiliile de stat, care îl ajutau în guvernare, pe toţi aceia care prin prestigiul şi rangul ce-l aveau ar fi putut constitui o concurenţă pentru autoritatea sa. S-a înconjurat în schimb de persoane provenite din rândurile burgheziei înnobilate, devotate statului şi având pregătire juridică sau administrativă. În fapt, Ludovic se baza pe un cerc restrâns de colaboratori căci principiul cumulului permitea ca aceiaşi persoană să deţină mai multe funcţii.
Politica lui Ludovic a fost influenţată de starea permanentă de război. Aceasta l-a obligat pe rege să găsească mereu soluţii financiare, ceea ce a dus în cele din urmă la o centralizare accentuată, în special în domeniul fiscal şi economic. În economie, Colbert pune în practică ideile mercantilismului, curent economic ce susţinea ideea intervenţiei masive a statului în activitatea economică şi stimularea comerţului extern şi a manufacturilor.
Absolutismul francez ...

Alte referate despre: monarhia absoluta, monarhia absoluta in franta, monarhie absoluta

Trasaturile perioadei de sfarsit a feudalismului. Aparitia relatiilor capitaliste

După secolul al XVI-lea economia europeană, în special cea din Europa Occidentală, înregistrează anumite metamorfoze spre o epocă modernă. Insă aşa cum apreciază specialiştii, în zona Europei aflate la răsărit de Elba economia cu trăsăturile evului mediu s-a prelungit până spre jumătatea secolului al XVIII-lea, ceea ce evidenţiază existenţa unui decalaj, a unei rămâneri în urmă a ţărilor est europene faţă de cele centrale şi vestice ale continentului.

Alte referate despre: trasaturile perioadei pasoptiste, aparitia relatiilor publice, aparitia relatiilor feudale
Referate afisate : 19
Medie note: 8.49 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles