Mercantilismul francez

Mercantilismul

Mercantilismul
Astfel prin mercantilism intelegem „acea doctrina economica, elaborata astfel in sec. XVI-XVII, indeosebi in urma descoperirii, in America a minelor de aur si argint, care considera ca pentru un stat, bogatia consista in posedarea metalelor pretioase si indica masurile (companiile de comert, protectionistul, interventionismul de stat) de a le procura ti de a le face sa fructifice”. (Encyclopedie alphabetiques Larousse , Omnis, Librairie Larousse – pag. 1202).
Exista trei mari idei care caracterizeaza esenta doctrinei economice mercantiliste:

Mercantilismul
• Conceptia despre bogatie sau avutie (individuala sau nationala)
• Conceptia despre originalitatea si rolul profitului
• Conceptia despre bani si relatiile lor u produsele aduse pe piata spre vanzare

Mercantilismul
Forma ideala a bogatiei consta, in viziunea mercantilistilor, in bani, respectiv ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 20kb
Downloads: 20
Materia: Economie

Mercantilismul

Mercantilismul
De la o vreme guvernele au interzis – mai ales în Spania – ieşirea metalelor preţioase, organizând sistemul balanţei contractelor (ţara „A” poate cumpăra de la ţara „B” numai atât cât ţara „B” cumpără de la ţara „A”. Atunci ne putem întreba dacă am putea afirma că în acest fel autorii spanioli au confundat banii cu bogăţia. Mai degrabă, tindem să credem că aceştia apreciau abundenţa monetară pentru că facilita producerea de bogăţie şi din această cauză au încercat să împiedice scurgerea banilor spanioli către alte state. Şi iată că în acest fel au apărut primele elemente ale teoriei cantitative a banilor, înţelegând ca unii economişti spanioli au avut anumite indicii ale influenţei cantitative de bani asupra preţurilor.

Mercantilismul
Ca o ...

Alte referate despre: mercantilismul, mercantilism, mercantilismul referat

Politica monetara si valutara

Politica monetara si valutara
Anunţarea introducerii convertibilităţii totale de cont curent a constituit un semnal hotărât de continuare a reformei in direcţia utilizării pe scară tot mai largă a mecanismelor specifice unei economii de piaţă performante .

Alte referate despre: politica monetara si valutara, politica monetara si valutara a ue, politica monetara si valutara a bancii centrale referat

Mercantilisti si fizioctati

Primele două mari şcoli sau curente de gândire economică au fost:
Mercantilismul iziocratismul
MERCANTILISMUL - primul curent de gândire economică
Mercantilismul s-a manifestat în perioada descompunerii feudalismului între anii 1450-1750, când o nouă structură socială era interesată în accelerarea procesului acumulării primitive a capitalului.

Alte referate despre: mercantilismul economic, mercantilismul francez, conceptia despre bani a doctrinei mercantiliste

Oligopolul si teoria jocurilor

Odată cu trecerea de la economia naturală şi autoconsum la schimb şi economia de piaţă, întreprinzătorii, de la micii meşteşugari cu atelierele lor din trecut până la giganţii industriali din vremurile noastre, toţi au fost interesaţi în a rezista cât mai mult in bătălia concurenţială, având ca obiectiv principal maximizarea profitului. Bineînţeles că nu le-a fost uşor! „Regulile jocului” sunt dure şi cel ce greşeşte sau cel ce nu poate ţine pasul cu ceilalţi este de cele mai multe ori eliminat, lăsând însă altuia posibilitatea de a-i ţine locul. Desigur că au existat şi încă există unii care trişează şi pe care „arbitrul” ( statul ) nu-i observă şi care nu numai că fac ca scorul să se întoarcă în favoarea lor ci şi scot pe alţii din competiţie.

Alte referate despre: oligopolul si teoria jocurilor, oligopolul si teoria jocurilor economia romaneasca, teoria jocurilor

Mercantilismul - particularitati nationala

Evolutia mercantilismului este influentata de cateva evenimente importante ale istoriei universale: Marile descoperiri geografice ce au dat Europei imense resurse de materii prime si chiar forta de munca. S-a produs o mare acumulare de capital, fie prin cresterea veniturilor agricole, fie prin cresterea veniturilor comerciantilor, bani care au fost investiti nu in lux ci la crearea si dezvoltarea manufacturilor, sau a altor activitati comerciale. Reforma religioasa care a modificat modul de gandire a oamenilor; Aparitia primelor statelor moderne Anglia, Franta, Spania.

Alte referate despre: evolutia si particularitatile nationale ale mercantilismului, particularitatile nationale al limbajului non verbal, particularitatile nationale ale limbajului nonverbal

Doctrine Economice

Limite - exagerarea rolului banilor; - cercetarea cu precadere a sferei circulatiei mf.+banilor ignorand rolul esential al productiei sI folosindu-se cu precadere de met, descriptiva in iluzia lor ca profitul ar fi creat in comert.

Alte referate despre: doctrine economice, doctrine economice contemporane, doctrine economice referat

Mercantilismul - doctrina economica

Mercantilismul este prima doctrina care face din imbogatirea natiunii scopul intregii natiuni umane, iar din interes mobilul principal al acestei activitati si liantul solidaritatii dintre indivizi. Pentru prima data, teza aristotelica a primatului politicului fata de economie este inversata .Importanta primordiala a activitatii economice pentru bunastarea unei natiuni este afirmata raspicat. Stiinta despre economie capata, tot pentru prima data, sub condeiul lui Antoine de Monchretien, denumirea de "Economie politica".

Alte referate despre: mercantilismul doctrine economice, mercantilismul-doctrina economica, doctrina economica mercantilista

Organizatia mondiala a comertului

"Organizatia mondiala a comertului"
Ultimii 50 de ani au asistat la o creştere excepţională în domeniul comerţului mondial. Exporturile de marfă au crescut cu o medie de 6% anual. Comerţul total în 1997 era de 14 ori nivelul celui din 1950.

Alte referate despre: organizatia mondiala a comertului, organizatia mondiala a comertului referat, uniunea europeana si organizatia mondiala a comertului

Iluminismul francez

Iluminismul francez:Prin gîndirea raţională şi acţiunile determinate de aceeaşi raţiune , iluminiştii recunoşteau garanţia progresului permanent al omenirii în vederea stăpînirii forţelor naturii , precum şi a împlementării unei ordini sociale mai drepte.

Iluminismul francez:Epoca de aur a înflorii sale a fost secolul al XVIII-lea , iar epicentrul răspîndirii sale este Franţa , mai ales Parisul , deşi trebuie precizat că mişcarea a avut o largă răspîndire în aproape toate ţările europene,sub forme diferite , în funcţiile de tradiţiile,nu numai filozofice, ci şi istorice, politice şi religioase.

Cauza socio-istorică a iluminismului a fost avîntul economic şi social al burgheziei, a cărei dorinţă de emancipare a primit din partea iluminismului impulsuri importante.Iluminismul a fost şi acea mişcare spirituală care a pregătit Revoluţia Franceză.Rădăcinile ideologice ale iluminismului se află in umanism, în reformare şi ...

Alte referate despre: iluminismul francez, iluministi francezi, iluministii francezi

La france contemporaine

• Le premier ministre habite à l'hôtel Matignon. Choisi dans la majorité, il dirige et coordonne les ministres et secrétaires d'Etat. Il gouverne mais en prenant les directives du président.

Alte referate despre: la france contemporaine, gramatica limbii franceze, clasicismul francez

Visages de la France

La ville devint le siège d'un évêché au milieu du IV ème siècle.
En raison de sa position très exposée (raids réguliers de normands et de bretons), la ville fut pillée à de multiples reprises.

Alte referate despre: visages de la france, les differents visages de la france, le telephone en france visages de la france la touraine

La France des regions

0x08 graphic
L'île -de -France est une région constituée autour de la ville de
Paris (ville représentant une double capitale). Cette région est trčs
important a point de vue historique et linguistique, et s'appelle
comme ça parce que son contour était délimitée par la Seine et deux de
ses affluents (L'Oise et La Marne). De noies jours, la région a change
de contour mais a garde le nom. L'importance linguistique : C'est ici
que s'est constituée le dialecte francien, qu'on retrouve a la base du
la française actuel. C'était une des dialectes de la langue de OIL,
une langue romane, dérive du latin populaire. OIL était la maničre de
dire « oui » a travers le nord de la France. A la langue d'Oli
s'opposait la langue d'Oc, parle dans la Sud du pays. C'est région est
importante au point de vue économique et culturel qui concentre ...

Alte referate despre: la france des regions, la france des regions referat, la france des regions fr

France

The plains region, by far the most extensive section of the terrain of
France, is a projection of the Great Plain of Europe. Except for a few
hilly outcroppings, chiefly in the west-central portion, the French
plains consist of gently undulating lowlands, with an elevation of
about 200 m (650 ft) above sea level. The outstanding features of the
plains region, the most fertile in France, are the valleys of the
Seine, Loire, and Garonne rivers. Together with numerous tributaries,
these rivers drain the Atlantic watershed of France. The River Rhône
is the largest in the country in terms of volume of discharge. With
its tributaries, particularly the Saône, Isre, and Durance, it drains
the French Alpine region. Among the principal tributaries of the River
Seine, which is the main artery of the national inland waterway
system, are the Aube, Marne, Oise, and Yonne. France has only a few
lakes. Lake Geneva, situated on the Franco-Swiss frontier, lies mainly
...

Alte referate despre: dictionar de sinonime francez, la france referat, dictionar de sinonime francez online

France

Au sud-ouest les quartiers résidentiels du XVe arrondissement, Beaugrenelle et le front de Seine sont plus récents.Au sud, au-delŕ de la montagne Sainte-Genevičve, s'étendent le quartier de Montparnasse (tour Montparnasse, cimetičre du Montparnasse), l'hôpital du Val-de-Grâce et l' Observatoire, la place Denfert-Rochereau, le quartier d'Alésia et le parc Montsouris.

Alte referate despre: simbolismul francez, noel en france, la france

Garantiile anglo - franceze in primavara anului 1939

Incheierea unui pact de asistenta mutuala nu era considerata oportuna, in acel moment; in schimb, se aprecia ca atat pentru Romania, cat si pentru ambianta generala a politicii europene, era necesar ca „Marile Puteri occidentale, din propria lor
initiativa, sa lase sa se stie, intr-o forma cat mai precisa, ca nu admit noi schimbari teritoriale in hotarele si tarile din Europa si ca sunt hotarate sa ne ajute cu toata puterea lor militara sa ne aparam granitele”.

In zilele de 21 si 22 martie 1939, la Londra, au avut loc convorbiri intre primii ministri si ministii de externe britanic si francez, pe tema dezbaterii situatiei internationale dupa ocuparea Cehoslovaciei si pericolul unei agresiuni naziste impotriva Romaniei si Poloniei.

Alte referate despre: garantiile anglo-franceze, ofensiva din primavara anului 1918, anul 1939-1940 referat

Clasicismul francez

Singura tara care nu a asimilat barocul triumfator in tot estul Europei este Franta .Aici , clasicismul se contureaza sub domnia lui Ludovic al XIII-lea ,pentru a-si gasi deplina dezvoltare in timpul lui Ludovic al XIV-lea .Clasicismul francez in secolului al XVII-lea este o sinteza a influentelor renascentiste italiene ,a celor antice si a traditiilor franceze .

Alte referate despre: clasicismul francez in pictura, clasicism francez, referat clasicismul francez

Al doilea imperiu francez

Ludovic Napoleon nu a intarziat sa riposteze.La 1 decembrie
1851,trupele lui au intrat in capitala.In ziua urmatoare
presedintele a dizolvat legislativul,dupa care a incercat sa obtina
acordul poporului francez pentru actele sale neconstitutionale.
Noul Napoleon instituise o dictatura,in cadrul careia voia sa-si
asigure,totusi,sprijinul maselor..Dupa primele zile ale lunii decembrie 1851,presedintele a guvernat cu puteri absolute.

Alte referate despre: dupa al doilea imperiu francez, al doilea imperiu francez, franta dupa al doilea imperiu francez

Charles X - roi de France

Très favorable à l'Église catholique et à la congrégation des Jésuites (dont l'influence sur l'université et l'armée est forte), il joue avec la symbolique du droit divin et se fait sacrer à Reims le 29 mai 1825. La France demeure ainsi la fille aînée de l'Église. Dans la même optique, Villèle fait adopter par le Parlement une loi punissant le sacrilège. Déjà âprement critiqué sur ces questions, Charles X l'est plus encore après le vote de la loi d'indemnité, dite du « milliard des émigrés », et du licenciement de la Garde nationale.

Alte referate despre: le roi de france, charles baudelaire-simbolist francez, charles gounod -compozitor francez
Referate afisate : 19
Medie note: 7.85 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles