Metafizica lui nae ionescu

Curs de metafizica de Nae Ionescu - recenzie

Gandirea omului are o functie de natura instrumentala, adica aceea de a pune omul in contact cu obiectul de cunoscut. Din pespectiva cunoasterii, cel ce cunoaste devine subiectul, cel ce este cunoscut, obiectul cunoasterii, iar rezultatul cunoasterii poate fi formulat logic in concepte, judecati sau rationamente - in cazul acesta avem o cunoastere stiintifica. Sau, mai poate lua forma unor imagini artistice, sentimente etc., atunci cand lumea e traita.

Nae Ionescu considera ca timpul sau cere o noua viziune metafizica, o viziune in care modalitatea explorarii existentei se muta de la "cunoasterea rationala" la "trairea existentei". Acum, accentual se muta pe "problema mantuirii", a salvarii omului : "Problema metafizica, din punctual de vedere al mantuirii omenesti, nu este actul de realizare.

Este o realitate, dar posibilitatile de rezolvare ale ei nu exista inca", declara filosoful in acea vreme. Problema mantuirii devine tot atat de actula ca si problema metafizica. Acum (in ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 12kb
Downloads: 252
Materia: Filosofie

Rene Descartes - Meditatii metafizice

Asadar, aceasta editie a Meditatiilor metafizice nu este una de culturalizare a publicului cititor. Modul acestei adresari catre public face abstractie de acea asa de consacrata procedura care presupune indeobste ca cel care alcatuieste cartea stie si se adreseaza unora care stiu mai putin decit el, pentru a-i instrui; ca, dupa toate probabilitatile, el este mai inteligent, face parte dintr-o casta a celor care stiu mai mult si care ii dascalesc si pe ceilalti, pe cei multi, pe care ii lumineaza.

Alte referate despre: rene descartes meditatii metafizice, rene descartes meditatii metafizice referat, rene descartes-meditatii metafizice referat

O incursiune metafizica in lumea sufletului

Platon extrage dovezile nemuririi din tripla relaţie pe care o stabileste sufletul: ca principiu al gândirii, cu adevărul, ca principiu al mişcării, cu viaţa şi ca principiu al virtuţii, cu binele, acestea fiind cele trei idei fundamentale ale platonismului.

În raţiunea sa, sufletul ca principiu al gândirii, este nemuritor. Esenţa pură a sufletului este raţiunea, adică esenţa pură a obiectelor, care se defineşte ca fiind Ideea. Adevărata cunoaştere presupune identitatea inteligenţei cu inteligibilul, este gândirea în sine gândind lucrurile în sine, şi prin aceasta gândindu-se pe ea însăşi.

Acesta este idealul ştiinţei, însă nu poate fi realizat decât într-un mod imperfect deoarece atâta vreme cât raţiunea omului este legată de trup, aceasta nu va putea niciodată să intre într-o uniune deplină cu raţiunea lui Dumnezeu. Din acest motiv, adevăratul filosof învaţă să moară, în faţa morţii nefiind înspăimântat, întrucât ...

Alte referate despre: incursiune in cosmogoniile lumii, lumea sufletului meu, lumea sufletului meu compunere

Introducere in consilierea persoanelor varstnice

Nae Ionescu rostea adesea in fata studentilor o propozitie devenită celebră: “Tineretul are intotdeauna dreptate in sensul latent că tineretul dispune de timpul necesar pentru corectarea propriilor greseli inerente varstei. De aceea tineretea este prin definitie creatoare.” In “Arta de a muri”, Mircea Eliade, intr-un eseu despre tinerete si bătranete afirma că tinerii au simtul trecutului mai acut decat varstnicii.

Alte referate despre: introducere in consilierea persoanelor varstnice, bibliografie introducere in consilierea persoanelor varstnice, consilierea persoanelor varstnice

Mircea Eliade - portret psihologic

În încercarea de a alcătui un portret psihologic al unei personalităţi cum este Mircea Eliade─sau oricărei alte personalităţi cu care nu se poate avea un contact direct─ridică unele probleme în ceea ce priveşte folosirea unei metode adecvate. Dintre metodele de cunoaştere psihologică, în cazul de faţă, relevante pentru scopul nostru ar fi metoda biografică şi metoda analizei produselor activităţii, fără a neglija nici contextul socio-istorico-economic al perioadei în care Mircea Eliade a trăit.

Alte referate despre: adolescentul miop mircea eliade portret, mircea eliade portret, mircea eliade portret de autor

Conceptia politica a lui Nae Ionescu

Conceptia filosofica din care isi extrage argumentele
antidemocratice este dintru inceput una holist-organicista, identificabila fragmentar inca de la inceputurile publicistice
ale lui Nae Ionescu de la Ideea europeana (in 1919, dupa intoarcerea din Germania, scrie aici un articol, semnificativ in acest sens, despre Petre Carp); ea capata un plus de consistenta si o mai decisa directionare pro-totalitara odata cu trecerea timpului, desavirsindu-se spre mijlocul anilor '30, cind mai multe procese politice europene par sa o confirme.

Alte referate despre: conceptia politica a lui nae ionescu, conceptiile filosofice lui nae ionescu, nae ionescu

Caracterizarea lui Nae Catavencu

Politistul afla ca avocatul detine un document compromitator care ii va asigura reusita la alegeri. Documentul este o scrisoare de amor pierduta de Zoe Trahanache si gasita de Cetateanul turmentat de la care o sustrage Catavencu prin viclenie pentru a o folosi ca o arma de santaj.

O scena semnificativa pentru creionarea personajului este scena a 9 a din actul II, cand Zoe il trimite pe Pristanda sa-l aduca pe opozant la negocieri (povestirea scenei). Prefectul vrea sa afle dorinta santajistului, iar acesta ii raspunde cu ingamfare: "Vreau ceea ce merit in orasul asta de gogomani, unde sunt cel dintai...". (autocaracterizare)

Amandoi isi dau jos masca politetii si a bunavointei, fiind identici prin interesul meschin care ii anima.

Un mijloc excelent de caracterizare este discursul pe care-l tine la adunarea electorala din actul al III - lea. Teatral, abil (didascaliile precizeaza ca este "impozant", "isi sterge cu eleganta avocateasca fruntea"), el stie sa capteze atentia ...

Alte referate despre: caracterizarea lui nae catavencu, nae catavencu caracterizare, caracterizare nae catavencu

Regere moare de Eugen Ionescu

Legenda vorbeşte despre un profund adevăr şi anume că prin Taina Sfintei Euharistii creştinii ortodocşi se mântuiesc. Omul, eliberat de păcate prin jertfa Domnului lisus Hristos, devine sănătos psihic moral, dar şi trupeşte, întregul univers există prin această jertfă de sine, pe care o face Domnul lisus Hristos de două mii de ani. în momentul când cultul creştin ortodox ar înceta să mai existe, aşa cum vor s-o realizeze organizaţiile sataniste din mişcarea New-Age, lumea se va prăbuşi, iar regele-omul se va autodistruge prin viaţa fără Dumnezeu, pe care o duce, prin lepădarea de Domnul lisus Hristos.

Alte referate despre: regere moare de eugen ionescu, regele moare de eugen ionescu, regele moare de eugen ionescu rezumat

Eugen Ionescu - bibliografie

În clipa în care nu am mai iubit literatura, ci am devenit vanitos, m-au primit publicaţiile, a vorbit despre mine la Radio dl Perpessicius însuşi şi m-am înjurat, în scris, ca de la egal la egal, cu fostul meu profesor, dl Pompiliu Constantinescu. Dar despre faptul că am scris din vanitate am vorbit pe larg în Nu. Astăzi, dispreţuiesc prea sincer pe toţi literaţii şi neliteraţii ca să mai pun accentul pe vanitatea literară. Mai scriu însă din deprindere; dintr-un obicei prost; dintr-un viciu contractat din copilărie.

Alte referate despre: eugen ionescu, scaunele eugen ionescu, rinocerii eugen ionescu

Take Ionescu

Ionescu Dumitru (Take) s-a născut în anul 1858 la Ploieşti şi a murit în anul 1922. El a fost un om politic român, lider al Partidului Conservator- Democrat (1908), de mai multe ori ministru şi prim-ministru (1921-1922). Este adept al intrării României în primul război mondial alături de Antantă. Ca ministru de externe (1920-1921), a fost unul dintre iniţiatorii şi creatorii ,,Micii Îmţelegeri”.

Alte referate despre: take ionescu, take ionescu referat, referat take ionescu

Eugen Ionescu - Dramaturgia

Adevăratul său debut poetic, din 1928, a avut loc în Bilete de papagal, revista lui Arghezi; a debutat editorial cu placheta de versuri Elegii pentru fiinţe mici, în 1931. A urmat volumul critic Nu, din 1934, care a stîrnit un viu scandal, prin tonul nonconformist şi polemic al tînărului scriitor. Eugen Ionescu pune în discuţie totul – miturile, modelele şi stilurile literaturii – contestînd, între alţii, pe Arghezi şi pe Ion Barbu. Publică, apoi, o biografie în stil grotesc a lui Victor Hugo.

Alte referate despre: eugen ionescu dramaturgia, eugen ionescu dramaturgie, eugen ionescu - dramaturgia

Lectia de Eugen Ionescu - drama comica

O elevă de 18 ani vine să ia prima lecţie de la un profesor. Este primită de o servitoare care îl anunţă pe profesor despre venirea elevei. Pentru început ei duc o mică discuţie din care se înţelege faptul că eleva nu ştie bine nici măcar denumirile celor patru anotimpuri.

Alte referate despre: eugen ionescu drama comica, eugen ionescu drama comica referat, lectia de eugen ionescu

Scaunele de Eugen Ionescu

Peste cîtevai clipe se aude din nou soneria. Bătrînul merge să întîmpine noul invitat, iar bătrîna aduce un scaun. Noii sosiţi erau o doamnă căreia i se spunea Frumoasa şi soţul ei, care era Fotogravor. Între timp Bătrîna aduce un scaun, apoi mai aduce unul. Urmează tradiţionalele prezentări. Bătrînul poartă o discuţie cu Frumoasa incercînd să-i facă curte, în timp ce Bătrîna îi făcea curte Fotogravorului.

Alte referate despre: scaunele de eugen ionescu, scaunele de eugen ionescu rezumat, scaunele rezumat eugen ionescu

Posibilitatea Ontologiei

“Dacă două judecăţi contradictorii ar fi adevărate în acelaşi timp despre acelaşi lucru , atunci toate lucrurile s-ar reduce la unul” . Dar aceasta ar fi un paradox . În al doilea rând , după ce filosofia îşi va fi îndeplinit prima sarcină , trebuie cercetat dacă mai există alte dificultăţi care ar conduce spre imposibilitatea vreuneia din ştiinţele fundamentale .

Alte referate despre: iubirea face imposibilul posibil-text argumentativ, totul e posibil pentru noi de ce nu, tocmai posibilitatea de a realiza un vis face viata interesanta
Referate afisate : 14
Medie note: 8.48 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles