Metalurgia cuprului

Metalurgia cuprului

Pirometalurgia cuprului.La baza extragerii cuprului din sulfurile de cupru, prin procedeul pirometalurgic stau urmatoarele procese de baza:
a) Topirea in suspensie. In tara noastra pentru topirea in suspensie se aplica procedeul cu folosirea aerului preincalzit (procedeul de la Outokumpu-Finlanda), care foloseste ca incarcatura: 85% concentrat cupros si pirita aurifera si 15% cuart macinat la finetea concentratului.

La aceasta incarcatura se mai adauga 5-7%, prafuri volatile si materiale de recirculatie(16-18% Cu si 18-20% Fe). Instalatia de topire se compune dintr-o cuva de reactie, un cuptor cu vatra si o camera de evacuare a gazelor. Concentratul se pulverizeaza si se arde cu ajutorul unui arzator special in camere de reactie in curent de aer cald (500...650ºC).
Arzatorul este alcatuit din doua tuburi concentrice; prin teava interioara este introdus amestecul de concentrat si fondant(cuart), iar prin teava exterioara aerul preincalzit adus de la un schimbator de caldura.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 349kb
Downloads: 860
Materia: Fizica

Metalurgia fontei

La temperaturi cuprinse intre 1100 si 1200ºC are loc topirea sterilului minereului, cu formarea zgurei primare. Zgura sufera transformari prin inglobarea fondantilor, a cenusii cocsului si prin reactiile dintre ea si fonta, compozitia zgurei se definitiveaza in creuzet.
Procesul din furnal este continu. Materialele din incarcatura coboara continuu pe masura ce se elibereaza spatiul in partea inferioara a furnalului, in urma arderii cocsului, a topirii minereurilor si a evacuarii produselor lichide din creuzet. Fonta si zgura se evacueaza la intervale fixe de timp (3-4 ore pentru fonta; 1.5 ore-pentru zgura); materiile prime se incarca aproape continuu, in asa fel incat sa se mentina cat mai constant nivelul incarcaturii la partea superioara.

Alte referate despre: metalurgia fontei, metalurgia fontei si protectia mediului inconjurator, metalurgia fontei brute

Energia

La inceput de secol XXI, caracterizat prin de revolutia informationala si tehnologica, globalizare si profunde repozitionari geo-economice, lupta pentru resurse si piete energetice a devenit din ce in ce mai acerba.

Alte referate despre: surse de energie, energia electrica, energia solara

Industria metalurgica

Industria metalurgicã este o ramurã a industriei grele, principala producãtoare de mijloace de productie. Cuprinde 1.Industria extractivã a minereurilor feroase si siderurgia. 2.Industria extractivã a minereurilor neferoase si metalurgia neferoasã. 3.Industria constuctiilor de masini si a prelucrãrii metalelor.

Alte referate despre: industria metalurgica, industria metalurgica in romania, deseuri din industria metalurgica

Metalurgia plumbului

Prajirea aglomerata are ca scop obtinerea unui material cu proprietati
fizice si chimice corespunzatoare operatiei de topire. Pentru a
asigura, in cuptorul de topire, desfasurarea normala a proceselor
termice si chimice este necesar ca aglomeratul sa se prezinte sub
forma de bulgari, sa fie permeabil, rezistent (pentru ca presiunea
coloanei de materiale din cuptor sa nu-l striveasca), sa nu se
sinterizeze in timp ce coboara spre zona de topire. Principalii
compusi din concentratul de plumb in procesul prajirii aglomerate se
comporta in mod cu totul diferit.

Alte referate despre: metalurgia plumbului, metalurgia plumbului si a cuprului, metalurgie plumb

Metalurgia pulberilor

Pulberile metalice se caracterizeaza printr-o serie de proprietati fizice si chimice care determina in mare masura proprietatile finale ale produselor obtinute prin agregare de pulberi.

Alte referate despre: metalurgia pulberilor, materiale obtinute prin metalurgia pulberilor, materiale obtinute prin metalurgia pulberilor si materiale compozite

Metalurgia Timpurie

mestesugurilor de agricultura, respectiv de cresterea vitelor.
Schimbul de produse devine mai intens si se poate vorbi, deja, de o
productie (înca redusa) destinata schimbului. În acest context începe
utilizarea în partile noastre a monedei (pe la mijlocul epocii). În
cursul primei vârste a fierului se petrece un fenomen de larg rasunet
si cu urmari fecunde pentru stramosii nostri, mai precis marea

Alte referate despre: metalurgia timpurie, timpurile in engleza, metalurgia fierului

Metalurgia otelului

Cele mai importante sunt: FeMn; FeSi; FeCr; FeB; FeTi; FeW; FeNi;etc.
Se mai folosesc si metale pure: Al; Ni; Ca; Mo
Materiale oxidante : minereul de Fe; aglomeratul; arsuri de fier; minereu de mangan; oxigenul tehnic gazos.Fondantii se adauga odata cu incarcatura metalica si cu oxidantii in scopul crearii conditiilor pentru formarea unei zguri corespunzatoare.Cei mai folositi sunt: calcarul, varul, bauxita, fluorina

Alte referate despre: metalurgia otelului, metalurgiea fontei si a otelului, metalurgia fierului fonta si otelul

Determinarea cuprului din alama prin metode colorimetrice

In alte cazuri colorarea substantei ( incolore sau slab colorate ) apare in urma daugarii unor reactivi speciali , care produc un effect colorat ( de exemplu la adaugarea rodanurei de potasiu , intr-o solutie de fier trivalent , apare o coloratie rosie ca sangele iar la adaugarea acidului sulfosalicilic in solutie amoniacala , apare o coloratie galbena ; prin adaugarea dimetilglioximei , intr-o solutie de fier bivalent , in prezenta acidului tartric si a amoniului se formeaza o coloratie rosie , prin adaugarea aluminonei sare amoniacala a acidului aurii ntricarbonic , intr-o solutie care contine aluminiu in trezenta amoniacului si carbonatului de amoniu , se formeaza un lac de culoare rosie aprinsa ) .

Alte referate despre: determinarea cuprului din alama prin metode colorimetrice, determinare cuprului din alama, determinarea cuprului din alama

Cuprul

Cuprul
Cuprul era cunoscut şi el din cea mai veche Antichitate şi aproape sigur imediat după aur şi argint.Dar în vreme ce primele două aveau la început utilizări în confecţionarea podoabelor şi ca mijloc de schimb, apariţia cuprului, mult mai dur şi mai ieftin, şi-a putut extinde utilizările şi la fabricarea armelor şi a diferitelor ustensile (în special pluguri), Făcându-se astfel un salt important în istorie: Trecerea de la epoca de piatră la epoca bronzului, aşa cum şi de la aceasta avea să se treacă mai târziu la epoca fierului.

Alte referate despre: cuprul, aliajele cuprului, cuprul referat

Cuprul

Mai rar apar in natura mineralele oxidice de cupru: cuprita (Cu2o) si carbonati bazici: malachita [CuCO3-Cu(OH)2] si azurita [2CuCO3-Cu(OH)2]. Cuprul nu lipseste nici in silicati, cum este dioptasul (H2CuSiO4), hexagonal, verde, folosit ca piatra de podoaba, precum si alta piatra pretioasa turcoazul. Purificare cuprului se facea la inceput, prin cimentare cu fier, se elibera cupru metalic. Mai tarziu, prin procedeul de electrolizei se obtine cupru metlic de o puritate avansata.Procedeul de obtinere a cuprului prin electroliza se intrebuinteaza si astazi.

Alte referate despre: utilizarile cuprului, cuprul si aliajele sale, obtinerea cuprului

Subacarpatii Romaniei

1 Sunt alcatuiti din strate sedimentare cutate (gresii, marne, conglomerate, argile, pietris, nisip).
2 Sunt cei mai lati si cei mai complecsi.
3 Prezinta doua siruri de depresiuni inchise de dealuri cu inaltimi de 700-1000m (Magura Odobestilor, 996m).
4 Treapta de trecere de la Carpati la Campia Romana.
5 S-au format prin incretirea scoartei ca si muntii.
6 Au o forma curbata si sunt afectati de cutremure.
7 Dealurile sunt acoperite cu paduri de foioase si plantatii de vii si livezi iar depresiunile cu alte culturi agricole.
8 Sunt bogati in petrol, gaze naturale, carbuni, roci de constructie, izvoare minerale.
9 Prezinta importanta turistica (Vulcanii noroiosi, focurile vii).

Alte referate despre: subacarpatii romaniei obiective antropice referat, subacarpati precipitatii, subacarpatii getici

Cupru

Cuprul intră, evident, şi el pe mâinile alchimiştilor, care în scrierile lor cu limbaj ,,ermetic” îl numesc Venus, această planetă fiind considerată că este reprezentată de cupru.In America nu a existat nici o epocă a bronzului, nici o epocă a fierului, pentru că acest continent, era foarte bogat în cupru.In 1778, călugărul Felice Fontana (1730-1805) publică în Journal de Physique analize asupra a două minerale importante ale cuprului, mahalchit şi azurit (carbonanţi bazici de cupru).

Alte referate despre: cupru, referat cupru, cupru referat

Aurul si moneda

În Evul Mediu, adoraţia pentru aur s-a contopit în mare măsură cu adoraţia pentru obiectele de cult religios. Dar o nouă dimensiune a mitului aurului s-a născut în epoca modernă, odată cu dezvoltarea relaţiilor de producţie capitaliste, când paralel cu atotputernicia banului s-a instaurat atotputernicia aurului. Punctul de demarare l-a constituit descoperirea Lumii Noi.

Alte referate despre: aurul si moneda, diferente intre moneda aur si moneda lingou, studiu monografic la moneda si credit - aurul si moneda

Plante Superioare - Molidul

Raspandirea semintelor se face cu ajutorul vantului. Ciclul evolutiv: generatia gametofitica, celulele protaliene ale graunciorului de polen si endospermul primar din ovul, generatia sporofitica, celula-ou, embrionul, samanta, planta, si tine pana la formarea graunciorului de polen si a nucelei din ovul(2n – n).

Alte referate despre: plante superioare, cultura plantelor superioare in-vitro, plantele superioare

Mijloace de invatamant

În funcţie de conţinutul mesajului didactic, în această categorie sunt incluse următoarele mijloace:
- materiale didactice care redau în formă naturală obiectele şi fenomenele realităţii (colecţii de plante, roci, substanţe, aparate, instrumente autentice);

Alte referate despre: mijloace de invatamant, mijloace de invatamant referat, mijloacele de invatamant

Efectele actului juridic civil

Efectele actului juridic civil
Notiunea actului juridic civil
Izvoarele raportului juridic civil cuprind, pe langa evenimentele juridice (fapte care se petrec independent de vointa omului si de care legea leaga nasterea, modificarea sau stingerea raporturilor juridice), si actiunile oamenilor, cele care produc rapoartele juridice.
Efectele actului juridic civil

Alte referate despre: efectele actului juridic civil, principiile efectelor actului juridic civil, principiul relativitatii efectelor actului juridic civil
Referate afisate : 17
Medie note: 8.20 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles