Metamorfozele lui ovidiu

Civilizatia greaca

Se incepe de la religie (cu epicul ca arta), prin Hesiod, Homer, Pindar, Sapho. Dualitatea religie-poezie epica (si chiar lirica) este un intreg cu doua fete. Urmeaza artele plasticizatoare (in toate culturile vechi) ajungandu-se pana la marile constructii din Asia Mica sau Partenonul. Din filosofeme (intelepciune) se configureaza filosofia, si mai apoi arta si stiintele: incercarea de a arata evolutia gandirii umane este o incercare asumat simplificatoare; povestea inteleapta este mitologie care, la randul ei, este religie.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 8kb
Downloads: 5174
Materia: Romana

Metamorfoze spatio-temporale in Cartea de la Metopolis

Alături de D.R.Popescu şi Fănuş Neagu, Ştefan Bănulescu creează o fornulă nouă a realismului artistic, romanul mitic, care se impune într-un răstimp când, abia ieşită din dogmatism, proza românească descoperă politicul şi istoria.

Alte referate despre: coordonatele spatio-temporale amintiri din copilarie, indici spatio-temporali, mara analiza coordonatelor spatio - temporale

Evolutia literaturii latine

Si literatura latina isi datoreaza inceputurile - si in mare masura evolutia sa ulterioara - literaturii grecesti. Capodopera lui Ovidiu, Metamorfozele, foloseste aproape exclusiv teme literare grecesti. Toate operele lui Vergiliu au titluri grecesti. Iar in epoca de aur a literaturii latine Horatiu va recunoaste ca Grecia invinsa l-a cucerit, sub raport cultural, pe invingatorul ei.

Alte referate despre: evolutia literaturii latine, evolutia literaturii latine referat, evolutia literaturii latine scribd

Sburatorul

Sursa poeziei consta intr-o credinta populara care a generat mitul erotic al Sburatorului. In folclorul romanesc , Sburatorul este o semidivinitate erotica, un demon simbolizand chinurile iubirii . El este conceput ca putandu-se metamorfoza in sarpe, zmeu sau sul de foc spre a patrunde nestiut in casa, unde se transforma intr-un tanar frumos si pasionat, care isi chinuieste victima (fata sau femeie matura), tulburand-o pana la epuizare cu senzatia chinuitoare a dragostei neimplinite.

Alte referate despre: sburatorul, revista sburatorul, eugen lovinescu sburatorul

Omul in el insusi si mitul artistului

In sine, eul e sursa propriei anihilari. Pentru ca sa se salveze, el se scindeaza intr un sine profund si unul superficial, se mascheaza, uzeaza de travestiuri.Travestiurile eului, metamorfozele reale sau fictive constituie o falsa iesire din sine a eului. Ek stazia sau transcenderea reala e impoAZsibila prin travestire. Preschimbarea comis voiajorului in ganganie, a maimutei in om, aceste mutatii involuntare sau voluntare tin de un destin al eului care se mascheaza pentru a nu mai fi el insusi, pasAZtrandu si - insa - cu gelozie, in sine, identitatea sa.

Alte referate despre: omul este stilul insusi, omul si cosmosul vesnice povesti mit ice, comentariu omul e el insusi

Luceafarul

La aceasta cerere Luceafarul raspunde afirmativ din cuvintele sale reiesind sacrificiul suprem pe care e gata sa-l faca “in schimb pe o sarutare” pentru a dovedi fetei ca o iubeste. De aceea e hotarit sa se nasca din pacat si sa fie dezlegat de nemurire. Contemplind in fiecare seara Luceafarul simte o atractie fata de acesta "il vede azi, il vede miini / astfel dorinta-i gata". Apropierea intre ea si Luceafar se petrece in stare de visare: "iar ea vorbind cu el in somn". Fata este dominata de nostalgia cerului si ca atare ridicata deasupra semenilor.

Alte referate despre: luceafarul, luceafarul comentariu, luceafarul rezumat

Folclorul copiilor

Rar se intalneste denumirea de snoava, ci mai curand se intalnesc termenii ca: povesti glumete, povesti cu mascari, mincihni, bazaconii, parascovenii, jatii, taclale.Intorcandu-ne cu multe secole in urma surprindem in literatura clasica greco-romana cateva procupari in acest sens dar fara relief. Anecdota, de pilda, isi gaseste reprezentanti in literatura greaca, pe: Herodot, Plutarh, Ion din Chios. Romanii au subliniat aspectul moralizator al speciei: Pliniu, Tacit, Valerius Maximus, sunt doar cativa care au presarat anecdote in lucrarile lor.

Alte referate despre: folclorul copiilor, folclorul copiilor referat, referat folclorul copiilor

Semnificatia apei la Eminescu

“Si apa unde-a fost cazut
In cercuri se roteste,
Si din adanc necunoscut
Un mandru tanar creste.”

Apa ca simbol al genezei o intalnim si la “Fat-Frumos din lacrima”. Nascut prin minunea lui Dumnezeu, din lacrima Maicii Domnului, Fat-Frumos va cunoaste de fapt, doua nasteri divine: prima a venirii pe lume din lacrima Fecioarei, iar a doua din porunca lui Dumnezeu, care preface izvorul din nou in fiinta umana la rugamintea Sfantului Petru.
In lirica eminesciana, apa personifica, preia zbuciumul sufletului poetului, emotia determinate de asteptarea finite iubite, vibrand la unison cu aceasta. In poezia “Lacul”:

Alte referate despre: semnificatia apei la eminescu, preview referat semnificatia apei la eminescu, lacul de mihai eminescu semnificatia apei

Civilizatia greaca

Lupta pentru hegemonie intre Atena democratica si Sparta regimului aristocratic dezlantuie Razboiul Peloponesian(431-404 i.Hr.) care antreneaza o mare parte a lumii grecesti si care se termina prin infrangerea Atenei si recunoasterea temporara a autoritatii Spartei. Dupa Secolul lui Pericle, lumea greaca intra in declin. Folosindu-se de rivalitatea dintre cele doua cetati, regele Macedoniei, Filip al II-lea ii va invinge pe greci in batalia de la Cheroneea (338 i.Hr.), dupa care va uni cetatile grecesti in Liga de la Corint.

Alte referate despre: civilizatia greaca, cultura si civilizatia greaca, civilizatia greaca antica

Arta greaca

Originile artei greceşti au rămas învăluite în mister până la începutul secolului al XX-lea deoarece în Grecia nu au fost găsite urme ale epocii de piatră. Dar acum se ştie că naşterea artei greceşti îşi află originea în confruntarea mai multor civilizaţii ce se aflau în bazinul oriental al Mării Meditaerane.

Alte referate despre: arta greaca, arta greaca referat, stiinta si arta greaca

Stiinta si arta in Grecia Antica

0x08 graphic
Contributiile stiintifice sunt asociate numelor filozofilor greci
Thales din Milet si Pitagora din Samos, dar nici una dintre scrierile
lor nu a dainuit pana in zilelele noastre.

Alte referate despre: stiinta si arta in grecia antica, stiinta si arta in grecia si roma antica, arta stiinta si educatia in grecia antica

Grecia antica

În secolul al V-lea la Atena, în atelierele meşteşugăreşti se lucrau vase şi
statuete din ceramică, ţesături de in şi lână, arme, armuri, vase şi podoabe de metal
obiecte de piatră şi marmură. Ele erau vândute şi în alte ţari. Ca urmare a creşterii
comerţului şi meşteşugului a sporit şi numărul sclavilor, proveniţi din piraterie,răz-
boaie şi comerţ sau în urma unor infracţiuni (greşeli pedepsite de lege).Sclavii erau
folosiţi de stat şi de particulari şi munceau în ateliere, mine, pe corăbii, în construc-
ţii, ajutau la căratul mărfurilor,vâslit, învârtitul roţilor.Erau şi sclavi pedagogi,func-
ţionari, muzicanţi, dansatori.
Pe la jumătatea secolului al V-lea în Atena au reînceput luptele dintre de-
mocraţi şi aristocraţi. Au învins democraţii conduşi de Pericle,în timpul său, demo-
craţia ajunge la cea mai mare înflorire.
Adunarea poporului a căpătat cel mai important ...

Alte referate despre: grecia antica, grecia antica referat, referat grecia antica

Atena

Parthenonul este ideea unei forme care se numeste Fidias. Planul templului grec se defineste dupa felul în care coloanele sunt dispuse fata de o încapere centrala în care se afla imaginea de cult. Parthenonul reprezinta tipul cel mai echilibrat al evolutiei templelor. Numara opt coloane pe fatada, rândul de coloane dorice care încadreaza templul margineste o incinta cu friza ionica, constructia fiind un exemplu în privinta coeziunii acestor doua moduri de a exprima unitatea.

Alte referate despre: atena, atena antica, sparta si atena

Civilizatia greaca

Civilizatia greaca in timpul Anilor Intunecati, asezarile grecesti s-au extins in dreptul Marii Egee si de-a lungul coastei Asiei Mici (Turcia de azi). Prin secolul al 18-lea inainte de Hristos, grecii au inceput sa-si reorganizeze legaturile comerciale cu alte popoare, exportand produse caracteristice ca uleiul de masline, vin, ceramica, si lucrari din metal.

Alte referate despre: civilizatia greaca referat, cultura si civilizatie greaca, eseu civilizatia greaca

Cultura si civilizatia greaca

Drama greaca, cu cele doua ramuri, tragedia si comedia (creata in sec.VI i.Hr) se desprinde de lirica festiva a sarbatorilor dedicate lui Dionysos (zeul vinului) . Teatrul lui Dionysos poate primi pana la 30 000 de spectatori , pe locurile cele mai bune aflandu-se magistratii si preotii cetatii, pe banii carora aveau loc reprezentaiile teatrale , un juriu desemneaza un invingator : poetul Eschil ( 525 – 450 i.Hr Prometeu inlantuit, Persii, Cei 7 contra Tebei ) si Sofocle ( 496 – 406 i.Hr Oedip rege, Antigona , Electra )
- Eschil - Sofocle
- Homer - Hesiod

Alte referate despre: cultura si civilizatia greaca origin religie ocupati, cultura si civilizatia greaca referat, referat cultura si civilizatia greaca

Evolutia literaturii latine

Publius Vergilius Maro (70 – 19 i.Hr.) este in permanenta constient de importanta si de inalta demnitate a functiei sale de poet a carui opera este pusa in slujba marei opere de regenerare morala, religioasa, sociala, si a glorificarii istoriei poporului roman. Dupa modelul idilelor lui Theocrita scris “Bucolicele”, zece egloge in care canta farmecul vietii simple in mijlocul naturii. Hesiod i-a inspirat “Georgicele”, poem in ale carui patru carti poetul trateaza despre agricultura, pomicultura, zootehnie si apicultura, reconstituind intr-o ampla viziune poetica viata taranului. Ideea fundamentala – respectul pentru practica agriculturii a adus in trecut Romei marirea – in concordanta cu politica lui Augustus de restaurare a micii proprietati, dau operei un ton de solemna gravitate si de entuziasta elogiere a trecutului Italiei. Cu acelasi scop de a exalta virturile romane ...

Alte referate despre: evolutia literaturii latine wikipedia, originea si evolutia literaturii latine, evolutia literaturii romane

Albina

Primavara, cand vremea se incalzeste, matca zboara din stup, urmata de trantori. Ea urca la inaltime si se imperecheza cu unul dintre ei. Intoarsa in stup, incepe sa depuna oua, in camarutele hexagonale. Din oua ies larvele, care sunt ingrijite de lucratoare, pana se transforma in nimfe.Dupa o saptamana, din nimfe apar albinele adulte.Inmultirea albinei are loc prin metamorfoza completa.

Alte referate despre: despre albine, albina, albinele

Ovidius

După terminarea studiilor de retorică Ovidiu călătoreşte la Atena, unde poposeşte câtva timp, spre a se instrui în “cetatea lumină” a Greciei, apoi vizitează monumentele din Asia Mică, Sicilia (Siracuza), însoţit fiind de amicul şi confratele său Pompeius Macer. După în-toarcere intră în magistratură unde ocupă diferite funcţii minore. Curând îşi va întrerupe cariera judecătorească şi politică, activităţi care-i răpeau – după cum mărturisea poetul – răgazul datorat muzelor.

Între anii 23 şi 15 î.e.n. compune un număr de 21 epistole, care vor alcătui colecţia numită Heroides Epistulae Heroidum) şi pregăteşte prima ediţie în cinci cărţi a Amorurilor (Amores), în care va cânta pe Corina (un nume convenţional sub care se ascundeprobabil, ...

Alte referate despre: ovidius referat, ovidius-tristia, poetul ovidius
Referate afisate : 18
Medie note: 8.48 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles