Metoda abc de calculatie a costurilor

Metoda de calculatie a costurilor pe faze

varianta "cu semifabricate"varianta " fara semifabricate"Varianta cu semifabricate se aplica in intreprinderile care fabrica un numar relativ redus de produse, in cadrul unor produse tehnologice unde semifabricatele rezultate din diferite faze nu se consuma imediat si integral in faza imediat urmatoare intervenind ca atare depozitarea si manipularea gestionara a lor. Varianta se mai utilizeaza si atunci cand din acelasi semifabricat se obtin mai multe produse sau cand o parte din semifabricate sunt destinate vanzarii la terti.

Aceasta varianta se poate aplica cu bune rezultate in intreprinderile care obtin din fabricatie un numar mare de produse ai caror, "intermediari" trec, de regula, de la o faza la alta fara gestionare, depozitare, stocare etc. De multe ori in practica acesti intermediari sunt considerati productie in curs de executie.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 35kb
Downloads: 984
Materia: Contabilitate

Contabilitatea imobilizarilor

Tranzactiile sau evenimentele ce sunt asteptate in viitor nu genereaza prin ele insele active, de aceea, de exemplu, intentia de a cumpara un bun nu satisface, prin ea insasi, definitia unui activ.
Beneficiile economice viitoare incorporate in active reprezinta potentialul de a contribui, direct sau indirect, la fluxul de numerar si echivalentele numerarului catre intreprindere. Acest potential poate fi unul productiv, fiind parte a activitatilor de exploatare ale intreprinderii.

Alte referate despre: contabilitatea imobilizarilor, contabilitatea imobilizarilor corporale, contabilitatea imobilizarilor necorporale

Contabilitate consolidata

Datorita faptului ca o intreprindere incearca din ce in ce mai mult sa devina cat mai putin vulnerabila dar si cat mai performanta cu putinta, se manifesta tendinta generala de concentrare a mai multor societati fie prin integrarea fazelor procesului de fabricatie fie de distributie a unui produs (concentrare orizontala), fie in baza integrarii unor activitati complementare sau similare chiar daca acestea sunt de natura diferita (concentrare conglomerala), fie cazul legaturilor intre intreprinderi diferite doar cu scopul diversificarii riscurilor si maximizarii profitului (concentrare conglomerala).

Alte referate despre: contabilitate consolidata, bilantul contabil consolidat si contul de profit si pierdere, bilantul contabil consolidat

Contabilitatea decontarilor cu si fara numerar

Contabilitatea operatiilor efectuate prin conturi bancare, deci a decontarilor fara numerar, se realizeaza cu ajutorul contului 512 "Conturi curente la banci".Unele decontari marunte pot fi efectuate de catre agentii economici in numerar, fie in lei sau in valuta.

In conditii normale, aceste operatii au o pondere redusa in totalul decontarilor, intrucat sumele mari de numerar necesita spatii mari de depozitare si prezinta riscuri in manevrare (distrugere fizica, pierdere, furt).

Atunci cand se foloseste numerarul, plata se face individual, imediat si fara intermediere.Incasarile si platile in numerar se fac prin caseria unitatii, cu respectarea reglementarilor privind decontarile in numerar. In caseria unitatii mai pot fi pastrate si alte valori asimilate decontarilor in numerar.Potrivit normelor, soldul de la caserie nu poate depasi suma de 20 milioane lei, iar plafonul de plati zilnice este de 30 milioane lei.

Alte referate despre: contabilitatea operatiunilor de plata fara numerar, contabilitatea instrumentelor de plata fara numerar, contabilitatea incasarilor cu sau fara numerar atestat

Contabilitatea salariilor

Din cauza acestor trei caracteristici, de regula, in auditul salariilor auditorii pun accent pe testele mecanismelor de control, pe testele substantiale ale operatiunilor si pe procedurile analitice.
Problemele mentionate, deopotriva cu alte situatii nedeterminate sunt solutionate, asigurind comparabilitatea actelor normative si legislative, precum si posibilitatea dezvoltarii contabilitatii si auditului remunerarii muncii. Astfel, actualitatea deosebita a problemelor indicate, complexitatea, studierea insuficienta si semnificatia enorma in procesul activitatii economice a entitatii in conditiile contemporane au determinat alegerea temei.

Alte referate despre: contabilitatea salariilor, monografie contabila salarii, referat contabilitatea salariilor

Contabilitatea muncii si retribuirii ei

Finele anilor '80 si inceputul anilor '90 pentru intreprindere s-au caracterizat prin adinci schimbari legate de trecerea la noile reforme de gospodarire-autogestiune, arenda si in final din luna iulie 1993 patrimoniul intreprinderii fiind supus privatizarii s-a transformat in S.A. "MONOLIT".Aceasta perioada complicata a tranzactiei la ecomomia de piata se manifesta prin lipsa investitiilor in constructii si scaderea volumelor de lucrari constructii-montaj.

Alte referate despre: contabilitatea muncii si retribuirii ei, contabilitatea munci si retribuirile ei, proiect contbilitatea muncii si retribuirii ei

Notiuni generale privind cheltuielile de productie si costurile

Potrivit definitiilor de dictionar,cheltuielile reprezinta consumurile de mijloace economice care se efectueaza la exploatarea si adiministrarea de la o zi la alta,in vederea mentinerii activelor angajate in organizarea unei activitati economice.

Alte referate despre: notiuni generale privind cheltuielile de productie si costurile, notiuni generale privind cheltuielile si productia unei case de amanet, delimitari privind cheltuielile si costurile

Calculatia costurilor prin metoda ABC

3.Sistemele tradiţionale de calculaţie a costurilor sunt orientate spre sectoarele efective de producţie. Costurile comune indirecte se repartizează asupra produselor prin intermediul unor mărimi de referinţa, care in actualele condiţii tehnologice, nu reprezintă o expresie a ocazionării (de exemplu salariile indirecte). Decontarea costurilor indirecte are loc prin suplimentari asupra unor mărimi valorice. Aceasta repartizare a costurilor indirecte neconforma cu principiul ocazionarii, poate duce la decizii strategice greşite.

Alte referate despre: calculatia costurilor prin metoda abc, calculatia costurilor prin metoda abc aplicatie regielive, calculatia costurilor cu metoda abc

Metoda ABC

1) cost functie de volum de productie care se refera la consumul de materii prime, manopera directa, ore functionare utilaje;
2) cost lot cauzat de organizarea productiei care se refera la cost comenzi de fabricatie, cost control calitate etc.;
3) cost piesa sau subansamble datorat existentei ca atare si care se refera la dosarul ethnic, proiectare, reproiectare, stocare de informatii etc.

Alte referate despre: metoda abc, metoda abc de calculatie a costurilor, analiza abc

Definirea costurilor si a cheltuielilor

- mijloace de muncă: maşini, utilaje, clădiri.
- obiectele muncii: materii prime şi auxiliare, combustibili şi energie, rezultate dintr-un proces de muncă anterior.
- forţa de muncă.

Alte referate despre: definirea costurilor si a cheltuielilor, controlul costurilor - definirea costurilor, definirea costurilor

Comportamentul intreprinzatorului si cai de reducere a costurilor

Construcţia funcţiei de ofertă porneşte de la anumite ipoteze, cum ar fi: maximizarea profitului nu se poate face nici prin acţiuni asupra preţurilor factorilor şi nici asupra preţului de vânzare, singura variabilă asupra căreia se poate acţiona este nivelul producţiei care se presupune că va fi vândută la un preţ exogen (impus de mediul extern). Se consideră că producătorul este un ‘’price taker’’ – acceptant de preţuri, atât pentru preţurile de vânzare ale produselor sale, cât şi pentru preţurile materiilor prime.

Alte referate despre: comportamentul intreprinzatorului si reducerea costurilor, referat comportamentul intreprinzatorului si reducerea costurilor, 1 comportamentul intreprinzatorului in reducerea costurilor

Analiza costurilor la intreprinderea Imbracaminte SCM si cai de reducere a acestora

Astfel, costul reprezinta corelatia care se creaza intre expresia valorica a cheltuielilor effectuate de catreo intreprindere in vederea realizarii si a desfacerii productie si cantitatea de bunuri, lucrari si servicii prestate.Clasificarea cheltuielilor care formeaza costul de productie: cheltuieli de exploatare (cheltuieli cu materiile prime si materialele consumabile, cheltuieli cu personalul), cheltuieli financiare, cheltuieli extraordinare, cheltuieli simple (monoelementare), cheltuieli complexe (polielementare), cheltuieli de baza, cheltuieli de deservire, cheltuieli directe, cheltuieli indirecte, cheltuieli variabile, cheltuieli fixe, cheltuieli neincorporabile, cheltuieli incorporabile, cheltuieli fictive.

Alte referate despre: analiza costurilor la intreprindere, analiza costurilor la intreprinderea, analiza costurilor intr-o intreprindere

Costurile referitoare la calitate

b.- Costurile de evaluare sunt considerate ca reprezentand costurile incercarilor, inspectiilor si examinarilor pentru a stabili daca cerintele specificate sunt satisfacute. O definitie mai sugestiva a acestor costuri este cea formulata de Vachette:" costurile de evaluare reprezinta toate costurile angajate pentru ca un produs neconform sa nu poata ajunge la clientul sau intern sau extern.

Alte referate despre: costurile referitoare la calitate, analiza costurilor referitoare la calitate, costuri referitoare la calitate

Gestiunea costurilor calitatii

Motivul a fost acela ca dupa razboi industria japoneza producea marfuri greu vandabile sau nevandabile, fabricile erau ineficiente, tehnologia invechita iar profitul si salariile erau foarte mici. Desi initial s-a considerat necesara doar implicarea factorilor de conducere in acest domeniu, in 1960 ideea generala era aceea a implicarii intregului personal in obtinerea calitatii.

Alte referate despre: gestiunea costurilor calitatii, realizarea unui sistem de gestiune a costurilor calitatii, gestiunea costurilor aferente calitatii unei firme

Cresterea transparentei politicii de creditare si diminuarea costurilor suplimentare ca urmare a aplicarii O.G nr 50

Prevederile noului act normativ se aplica atat contractelor noi cat si celor aflate in derulare, indiferent de valoarea acestora. Institutiile de creditare au la dispozitie 90 de zile pentru modificarea prin acte aditionale a contractelor de creditare aflate in derulare in conformitate cu noile reglementari.In data de 21 iunie 2010 a intrat in vigoare OUG 50/2010. Incepand cu aceasta data, institutiile de creditare au obligatia de a respecta prevederile actului normativ. Termenul de 90 zile pentru actualizarea contractelor la forma legala nu reprezinta o perioada de derogare de la aplicarea prevederilor legii.

Alte referate despre: politica de creditare, politica de credit, evolutia politicii monetar-creditare in republica moldova

Analiza costurilor intreprinderii SC Velvet Artist SRL

Componenta Cheltuielilor - cheltuielile au loc la intreprinderile cu toate tipurile de activitati in functie de directiile efectuarii acestea se subdivizioneaza sub 3 grupe:
- Cheltuieli ale activitatii operationale;
- Cheltuieli ale activitatii neoperationale;
- Cheltuieli privind impozitul pe venit;

Alte referate despre: analiza costurilor intreprinderii, analiza costurilor intreprinderii bazele economiei intreprinderii, analiza costurilor intreprinderi
Referate afisate : 16
Medie note: 8.67 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles