Metoda explozia stelara

Explozia de la Fukushima

Am dat cele doua exemple de mai sus pentru a demonstra faptul ca desi anumite sectoare ale societatii contemporane produc o multime de victime in randul populatiei, nimeni nu se gandeste sa ia vreo masura de suspendare a acelei activitati. Este considerat un risc asumat de toata lumea: de autoritati, de cei din domeniu, de viitoarele victime.

Se maresc amenzile rutiere, se mai inchide o mina, dar nimeni nu ia serios in considerare suspendarea traficului auto sau renuntarea la industria miniera. De ce? Pe buna dreptate, pentru ca acele activitati de care pomeneam sunt necesare, vitale pentru societate, nici un stat modern nu isi permite sa renunte la reteaua de transport rutier si la vehicule sau la industria miniera (daca are norocul sa aibe zacaminte naturale exploatabile). Ce se poate face este incercarea de a creste siguranta acestora, prin metode variate, de la caz la caz.

Accidentul de la Fukushima este unul regretabil, nu incape nicio indoiala. Scenariile optimiste au fost ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 161kb
Downloads: 1238
Materia: Diverse

Accidente nucleare

Dupăcum ştim, cel mai mare accident nuclear al tuturor timpurilor, a avut loc la centrala nucleara de la Cernobal (langa Pripjat, Ucraina) in data de 26 Aprilie 1986. Mai mult de 600.000 de oameni au participat la proiectele de curatare a zonei, dintre care 200.000 erau ucrainieni. Lucrarile au durat pana in 1990. Contaminarea radioactiva s-a intins pe tot teritoriul Ucrainei, a Bielorusiei si Rusiei. Nivelul de contaminare este prezentat pe harta din stanga. Exista niveluri mari de depuneri de Cs-137 in jurul Cernobalului.
In ciuda diverselor succese ale revolutiei sanitare, sanatatea mediului nostru inconjurator reprezinta inca un domeniu major de preocupare. Accidentul centralei nucleare de la Cernobal a reamintit tuturor cat de importanta este prevenirea poluarii mediului inconjurator precum si alte amenintari cauzate de om. Efectele radiatiilor asupra sanatatii si activitatile de preventie secundara pentru cei care au fost expusi reprezinta o preocupare majora pentru specialistii ...

Alte referate despre: accidente nucleare, accidente nucleare referat, referat accidente nucleare

Dezastrul de la Cernobal

In dimineata zilei de 26 aprilie 1986, o explozie in reactorul unitatii 4 a centralei electrice nucleare din cernobal, ucraina, a dus la eliberarea in atmosfera a unui nor de praf. acest nor continea de mai multe ori radiatia creata de bombele atomice aruncate asupra oraselor nagasaki si hiroshima in japonia la sfarsitul celui de- al doilea razboi mondial(1939-1945). Praful radioactiv a cazut sub forma de ploaie pe intinderi mari de paduri si teren agricol pe intreaga emisfera nordica, unde o mare parte din el a ramas. Efectele continue pe care le-a avut explozia de la Cernobal asupra sanatatii umane, asupra economiei si a mediului sunt aproape incalculabile. Efectele sale vor fi simtite timp de multi ani si in viitor.

Alte referate despre: dezastrul de la cernobal, dezastrul de la cernobal referat, referat dezastrul de la cernobal

Arme de distrugere in masa

1. Unda aeriană de şoc reprezintă o zonă de aer comprimat care se propagă în rafală de uragan din locul exploziei în toate direcţiile cu o vi-teză supersonică (în primele două secunde ea parcurge 1 km, în primele cinci – 2 km, iar în primele opt – 3 km). Suprafeţele devastate pot fi îm-părţite în patru zone de distrugere:

Alte referate despre: arme de distrugere in masa, armele de distrugere in masa, efectele armelor de distrugere in masa

Radiatiile nucleare si efectele lor

Becquerel descoperise radioactivitatea. Aceasta descoperire, datorita unei intamplari s-a dovedit mai tarziu a avea o importanta covarsitoare, constituind punctul de plecare pentru o serie de cercetari teoretice si realizari practice care au dus la rezolvarea importantei probleme a eliberarii energiei enorme continute in nucleele atomilor.

Pehblenda fiind un material constituit dintr-un amestec complex de saruri, se punea problema separarii elementului radioactiv. Curand dupa descoperirea lui Becqurel, doi chimisti francezi, Marie si Pierre Curie, au meritul de a fi separat pentru prima data componentii determinanti ai radioactivitatii pehblendei. Studiind impreuna obtinerea de uraniu pur din minereuri, sotii Curie descopera doua noi elemente radioactive, si anume poloniul si radiul. Au urmat patru ani de munca intensa, in conditii improprii si daunatoare sanatatii lor, in urma carora, prelucrand tone de minereu au obtinut primul decigarm de radiu pur. In anul 1903 li s-a decernat sotilor ...

Alte referate despre: radiatii nucleare si efectele lor, radiatiile nucleare si efectele lor, radiatiile nucleare si efectele sale asupra omului si mediului

Energia nucleara

Carbunele asigura aproximativ 35% din necesarul mondial de energie. Este primul combustibil fosil utilizat pe scara larga. Cea mai mare parte s-a format in perioada carbonifera in urma cu 286-360 de mil. de ani. Padurile tropicale, ferigile uriase si alte plante au putrezit si au fost acoperite de pamant. In timp ce plantele putrezeau, substantele organice se transformau in turba- se mai formeaza si acum in anumite zone- si apoi, treptat, se intarea, devenind lignit (carbune maro) pentru ca in final sa devina huila.
Elementul constituent principal al carbunelui este carbonul. Carbunele cel mai vechi si cel mai dur este antracitul care are 98% carbon. Lignitul, carbunele mai « tanar », avand aproximativ 1mil.de ani, contine doar 30% de carbon.
Rezervele mondiale de carbune sunt uriase. Ultimele estimari arata cam 901 mild.de tone care pot fi exploatate eficent. Daca se iau in considerare ...

Alte referate despre: energia nucleara, energia nucleara referat, utilizarea energiei nucleare

Istoric nuclear

Decembrie 1938: Fermi, fisiunea nucleara Enrico Fermi cistiga Premiul Nobel in fizica pentru descoperirile sale in domeniul puterii nucleare. Fermi devine primul fizician care a divizat atomul. Cercetarile sale ulterioare vor constitui punctul de plecare pentru generatia puterii nucleare. In acelasi an, doi fizicieni germani, Lise Meitner si Otto Frisch, au reusit sa divida primul atom de uraniu. Ei au numit procesul ”fisiune nucleara”.

Alte referate despre: istoric nuclear, istoria nucleara, scurta istorie nucleara

Fizica nucleara

Izomeri acelaşi Z, acelaşi A, dar au timpul de viaţă diferit, ceea ce înseamnă că izomerii constituie acelaşi mediu în diverse stări de excitare. Trecerea dintr-o stare în alta se face prin emisia unui foton de la unul la altul.

Alte referate despre: centrale nucleare, radiatii nucleare, reactorul nuclear

Explozia de la Cernobal

Pagubele estimate pricinuite de accident constituie 32 de bugete ale anului 1985 ale Republicii Belarus si sunt apreciate de experti la valoarea de 235 miliarde USD.O problema foarte grava aparuta dupa explozia de la centrala nucleara Cernobil este inrautatirea sanatatii locuitorilor din raioanele afectate. Astazi in Belarus se numara 11.092 de invalizi, din care 1.320 sunt copii si adolescenti, a caror invaliditate este cauzata de catastrofa de la Cernobil, si mai mult de 115 mii de participanti la lichidarea urmarilor accidentului.

Alte referate despre: explozia de la cernobal, explozia de la cernobal referat, referat explozia de la cernobal

Marocul - o veritabila explozie a simturilor

Zona rurala din jurul Meknes-ului este, de asemenea, o incantare; ochiul e atras de maslinii care lenevesc in pace si se misca usor in adierea vantului, acolo unde Volubilis, vechiul oras roman a existat mai mult de 2000 de ani. Zona rurala este dominata de privelistea catre Muntele Zerhoun, acolo unde se afla orasul sfant Moulay Idriss, orasul acoperisurilor verzi.

Alte referate despre: simturile omului, explozii nucleare, maroc referat

Apa si importanta ei

Multe secole apa a fost considerata ca un element. În 1781, fizicianul englez H. Cavendish a aratat ca apa se formeaza prin explozia unui amestec de hidrogen si oxigen, cu ajutorul scânteii electrice. În 1783, Lavoisier a repetat experienta, realizând pentru prima oara sinteza cantitativa a apei. S-a stabilit atunci ca 2g de hidrogen se combina cu 16g oxigen pentru a da 18g apa. În 1805, Humboldt si Gay-Lussac au aratat ca apa este formata din doua volume de hidrogen si un volum de oxigen.

Alte referate despre: apa si importanta ei, apa si importanta ei in viata omului, referat despre apa si importanta ei

Eruptiile

Eruptiile nonexplozive ,sunt tipice pentru vulcanii din Hawaii,si
produc rauri de lava.Lava iese afara prin rifturile din suprafata
vulcanului sau prin ventre.ele sunt caracterizate prin faptul ca lava
produsa este de tip bazaltic, iar vulcanii ce sunt formati prin aceste
eruptii sunt numiti vulcani scut.

Alte referate despre: eruptii vulcanice, eruptii vulcanice referat, eruptiile vulcanice

Trinitrotoluen

cu legaturi puternice, prin urmare elimina o cantitate foarte mare de energie. In al doilea rand, TNT este explozibil deoarece este instabil din punct de vedere chimic, nefiing nevoie de o foarte mare forta pentru a desface legaturile dintre molecule.

Alte referate despre: trinitrotoluen, trinitrotoluen referat, trinitrotoluen formula

Managementul mediului inconjurator in orizont

Apa. In cadrul sistemului ecologic planetar, prezenta apei este conditia indispensabila vietii, iar pentru societatea umana ea reprezinta acea resursa naturala de care depinde orice domeniu al activitatii economice. Consumul de apa a crescut ca urmare a cresterii demografice, exploziei urbane, ridicarii nivelului de trai, industrializarii etc. exista pericolul degradarii surselor de apa.

In cazul apelor din orizontul local pot fi aplicate masuri asupra surselor de poluare prin:

- Instalarea de filtre antipoluante, decantoare, statii de epurare la unitati industriale specializate in produse chimice;
- Realizarea de instalatii industriale si tehnologii care sa micsoreze consumurile mari de apa si reintegrarea apelor epurate in circuitul productiv;
- Folosirea rationala a pesticidelor si ingrasamintelor chimice; abundenta acestora modifica calitatea apei;
- Tratarea apelor ...

Alte referate despre: managementul mediului inconjurator in orizontul local, managementul mediului inconjurator, managementul mediului inconjurator referat

Pamantul

Calea Lactee este galaxia gazda a sistemului nostru solar si a altor aproximativ 200 miliarde de stele cu planetele lor si peste 1000 nebuloase. Toate obiectele din galaxie orbiteaza in jurul centrului de greutate al galaxiei numit si centru galactic.        

Alte referate despre: ziua pamantului, importanta zapezii pentru pamant si plante, ocolul pamantului in 80 de zile

Soarele

El are o pozitie avantajoasa in Galaxie – se afla intr-o „suburbie” linistita a acesteia, in care a putut sa apara viata. Impreuna cu stelele din apropierea sa, astrul datator de viata se roteste in jurul centrului galactic cu o viteza ametitoare de 220 kms. Desi are o viteza atat de mare, el efectueaza o rotatie deplina in jurul centrului galactic in 200 de milioane de ani. Totodata, Soarele se misca si fata de stelele apropiate cu o viteza de 19,4 kms spre un punct fix din constelatia Hercule (numit apex solar).

Mii de ani a urmarit omul rotatia Soarelui pe cer pana a patruns in tainele lui. La inceput el a observat ca in fiecare anotimp Soarele are un regim aparte. Vara rasare devreme si apune tarziu plimbandu-se pe cer zilnic aproximativ 17 ore. Iarna, dimpotriva, rasare tarziu si apune devreme, ramanand pe cer doar vreo 7 ore, doar la Ecuator ...

Alte referate despre: apus de soare, apus de soare rezumat, soarele
Referate afisate : 16
Medie note: 8.39 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles