Metode de culegere a informatiei in sociologie

Metode de culegere a informatiei - Observatia sociologica

2. Obiectul sau este omul, colectivitatea umana, ceea ce face ca sociologul sa apara el insusi subiect si obiect, spectator si actor al observatiei in raport cu fenomenele observate. Adica, observa situatii, actiuni in care el este implicat ca fiinta sociala, joaca un anumit rol, traieste alaturi de altii o situatie data.

3. Experienta traita, cunoasterea comuna, spontana poate deveni o frana pentru cunoasterea stiintifica. Tocmai de aceea, pentru a face observatii stiintifice, cercetatorul trebuie sa se debaraseze de notiunile si prenotiunile cunoasterii comune, sa le depaseasca.
Renuntarea la "idolii" cunoasterii comune despre care vorbea Fr. Bacon, este cu atat mai importanta pentru sociolog, cu cat, in calitatea de fiinta sociala, acesta se poate opri la nivelul cunoasterii empirice (comune) sau poate sa suprapuna, peste datele unei insuficiente cunoasteri stiintifice elementele propriei sale cunoasteri comune.

Sociologul Marcel Mauss spune ca: "Nu este suficient sa traim in ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 22kb
Downloads: 1159
Materia: Sociologie

Analiza comunicarii din perspectiva sociologiei

Prin comunicare se intelege procesul de emitere a unui mesaj si de transmitere a acestuia intr-o maniera codificata cu ajutorul unui canal catre un destinatar in vederea receptarii.Majoritatea disciplinelor socio-umane se intereseaza de comunicare. Sociologia este interesata, prioritar, de influenta exercitata de catre mijloacele de informare asupra societatii.In acest sens, comunicarea in masa devine un concept central. Aceasta se refera la faptul ca acelasi emitator dispune de posibilitati de transmitere a aceluiasi mesaj la un numar foarte mare de receptori potentiali, posibilitati oferite de mijloace tehnice de comunicare in masa.

Alte referate despre: perspective sociologice in analiza deviantei, perspectiva sociologica cel mai iubit dintre pamanteni, analiza comunicarii interne in universitate

Importanta sociologiei in epoca contemporana

Sociologia consta in studiul vietii sociale umane, a grupurilor si societatilor. Este un demers indraznet si de mare responsabilitate, intrucat subiectul ei este rezultatul propiului nostru comportament ca fiinte sociale. Sociologia poate fi definita ca fiind studiul sistematic al societatilor umane, punand accent in special pe sistemele moderne industrializate.Sociologia ca stiinta generala studiaza in ansamblu societatea umana respective relatiile interumane si relatiile stabilite intre institutii .Utilitatea sociologiei generale pentru sociologii de ramura este vizibila si sub aspect metodologic in sensul ca sociologia generala este cea care elaboreaza bazele teoretice ale cercetarii teoretice care pune la punct metode de cercetare sociologica aplicabile in orice investigare a socialului.

Alte referate despre: importanta sociologiei in epoca contemporana, importanta filosofiei in epoca contemporana, importanta artei in epoca contemporana

Sociologie generala

1.Conceptul de sociologie
Cea mai curenta definitie a sociologiei este ca ea e stiinta vietii sociale . Viata sociala e obiectul acestei stiinte ,numai ca ea este inteleasa si explicata in diferite moduri ,incat definitia de mai sus este numai formala , referindu-se pur si simplu la termenul "sociologie" .Unii pun societatea in functie de spirit ,de psihologie,altii o considera drept un rezultat al trebuintelor si activitatilor economice ,altii vad in ea consecinta existentei unei reguli de drept si a unei autoritati constrangatoare ,care aplica sanctiuni si asa mai departe .

Alte referate despre: sociologie, chestionarul sociologic, sociologie juridica

Experimentul sociologic

Pentru a-si indeplini functiile cognitive, experimentul trebuie sa se fondeze pe o anumita teorie, motiv pentru care el se aplica intr-o etapa mai tarzie a cunoasterii stiintifice. In afara unei teorii, experimentul este o activitate irosita, sterila.Daca, de pilda, in cazul observatiei - asa cum se stie - prin serendipitate pot fi descoperite fapte semnificative care sa provoace teoria, experimentul porneste de la teorie, verificand-o (confirmare sau infirmare).

Alte referate despre: experimentul sociologic, referat experimentul sociologic, experimentul sociologica

Sociologia educatiei

Precizăm faptul că (cf. Rotaru, T., 1996), copilul nu are posibilitatea de a alege persoanele semnificative el născându-se într-un anumit mediu social, motiv pentru care identificarea cu acestea este quasiautomată iar interiorizarea unei realităţi anume este inevitabilă. Astfel “copilul nu interiorizează lumea persoanelor sale semnificative ca una dintre multele lumi posibile ci o interiorizează ca singura lume existentă şi imaginabilă” (Berger, Luckman, 1967, p.134). În timp copilul îşi dă seama că valorile şi comportamentele sale sunt apreciate/sancţionate nu doar de către persoanele semnificative din anturajul său ci şi de către alte persoane cu care acesta interacţionează, moment în care se constituie ceea ce Mead numeşte “altul generalizat” şi apare raportarea conduitei sociale personale la societate în general.

Alte referate despre: sociologia educatiei, sociologia educatiei referat, referat sociologia educatiei

Sociologie politica - relatia dintre mass-media si cultura politica

Nivelul presei dintr-o societate este un indicator important pentru calitatea democratiei. Voi prezenta in continuare despre legatura presupusa intre cultura politica a jurnaistilor sau a liderilor de opinie si consumatorilor de media.

Alte referate despre: relatia dintre mass-media si cultura politica, mass media si cultura politica, relatia dintre mass-media si puterea politica

Profesionalism - umanism si obiectivitate in practicarea sociologiei

In mod special datorita faptului ca prin insasi profesiunea sa, sociologul reprezinta un important factor social, el trebuie sa se plaseze echidistant in raport cu toate grupurile sociale, ideologiile, comunitatile componente ale colectivitatii din care face parte, sa evite orice ingerinte politice, ideologice sau partidiste in activitatea sa profesionala care ar putea distorsiona analiza corecta si obiectiva a realitatii sociale.

Alte referate despre: obiectul si problematica sociologiei, lucrare practica sociologie, referat practica sociologie

Metoda tipologiei calitative si comprehensiunea interpretativa in sociologia lui Max Weber

Recunoscuta ca valoare de patrimoniu a sociologiei universale, opera lui M. Weber constituie, in egala masura, un moment de referinta in evolutia gandirii sociologice germane si o contributie substantiala la crearea sistemului categorial al sociologiei ca stiinta. In acest sens, Max Weber considera ca dupa crearea termenului de sociologie de catre A. Comte, etapa moderna a dezvoltarii ei presupune reconstructia intregii sale problematici in vederea transformarii ei intr-o "stiinta neutra axiologic fata de aplicatiile sale practice".

Alte referate despre: referat sociologie despre max weber, referat despre sociologul german max weber, sociologia religiei-max weber

Aparitia sociologiei ca stiinta

Montesquieu incearca sa inteleaga chiar si diversitatea temperamentelor in functie de clima, veche problema aristotelica pe care geografii si-au pus-o la sfarsitul secolului XIX si pe care sociologii si psihologii si-o pun la ora actuala, in termenii de personalitate sociala. 1 Cel care a dat numele sociologiei si care este unanim recunoscut ca parinte si fondator al sociologiei ca stiinta este Auguste Comte (1798-1857). El sustine ca exista un fenomen social asa cum exista si unul fizic numind "fizica sociala", sociologie.

Alte referate despre: aparitia sociologiei ca stiinta, importanta studierii sociologiei ca stiinta, aparitia psihologiei ca stiinta

Contextual sociocultural al aparitiei sociologiei

2.contributia lui Auguste Comte la dezvoltarea sociologica ca stiinta/Comte a reusit sa legitimeze si sa legalizeze sociologia, deoarece i-a stabilit locul in sistemul stiintelor. Dupa el, stiintele formeaza o serie logica, riguroasa, care nu poate fi schimbata sau rasturnata, incepand cu matematica, urmand cu astronomia, fizica, chimia, biologia si sfarsind cu sociologia./Comte sustinea ca dezvoltarea spiritului uman a parcurs trei stadii, idee ce reprezinta conceptia sa despre progresul social ca reflectare a evolutiei progresului spiritual al omenirii.

Alte referate despre: contextul aparitiei sociologiei, cind apare sociologia, cand apare sociologia ca stiinta

Psihologismul american - etapa a constituirii sociologiei ca stiinta

Important este faptul ca in lucrarile sale fenomenul imitatiei apare tratat, cronologic vorbind, inaintea lui G. Tarde. Plecand de la premisa ca socialul se intemeiaza pe umane, J.M.Baldwin considera ca umanul incepe odata cu trecerea individului la stadiul de personalitate. Ca proces complex si contradictoriu, trecerea de la biologic la social comporta formarea constiintei de sine sub actiunea conjugata a raporturilor sociale in care traieste individul.

Alte referate despre: etapele unei cercetari sociologice, sociologia ca stiinta, importanta sociologiei ca stiinta

Sociologia ca stiinta - raporturile cu stiinta

Pentru Traian Herseni "sociologia este stiinta societatilor omenesti, este o disciplina ce se ocupa cu studiul vietii sociale, al fenomenelor de comunicare umana, de convietuire sociala".Dictionarul "Le Petit Larousse" defineste sociologia ca fiind disciplina care "studiaza stiintific societatile omenesti si faptele sociale". Catalin Zamfirescu si Lazar Vlasceanu in "Dictionarul de sociologie" considera ca "sociologia este o stiinta despre societate".

Alte referate despre: demers sociologic de la filosofie la stiinta, raporturile dintre stiinta managmentului si managmentul stiintific, relatia dintre sociologie si antropologie si filozofie stiinte sociale

Sociologie rurala

Sociologie rurala
Evoluţia populţiei mondiale
Se apreciază că acum 8-10 mii de ani când incepeau să apară primele primele forme de civilizaţie rurală, existau pe Terra, aproximativ 4milioane de locuitori. La începutul erei actuale planeta era locuită de 100-250 mil. oameni, pentru ca după 1000 de ani să se ajungă la 300 mil. La începutul existenţei speciei umane, populaţia a crescut deosebit de greu datorită condiţiilor de viaţă foarte grele. După mileniul I al erei noastre, procesul de creştere al populaţiei noastre s-a accelerat. Dacă pana-n secolul al XVII-lea, creştera anuală a fost de 30-40 milioane pe secol, după 1650 ritmul s-a accelerat, astfel incât în ultimul secol, creşterea a fost de 4,4 miliarde sau o creştere anuală de peste 70 milioane, aceasta pentru ultima jumătate de secol. După 1900, rata de creştere planetară a fost aproape explozivă.
Creştera populaţiei în viitor nu este un proces exponenţial unde se menţine ...

Alte referate despre: sociologie rurala, sociologia rurala, referat sociologie rurala

Intrebari sociologie

4.Ce semnifica notiunea de « ideal-tip » la Max Weber ?
Tipul ideal este conceptia unui fenomen care cuprinde elementele sale esentiale si cu care fenomenul lumii reale ar putea fi comparat. Weber a conceput tipul ideal cu scopul de a identifica si explica stiintific cauzele activitatilor sociale.

5.Prin ce se deosebeste « sociologia stiintifica » de cea « comuna » ?
Sociologia stiintifica se deosebeste de cea comuna, prin faptul ca sociologia stiintifica se bazeaza pe cercetari sistematice, pe verificarea tezelor si a ipotezelor si pe utilizarea unui aparat conceptual, in timp ce sociologia comuna se caracterizează prin generalizarea experienţei cotidiene în mod afectiv, nesistematic şi neverificat, prin realizarea unor “interpretări de uz casnic” si prin ignorarea relativităţii instituţiilor.

6.Ce inseamna sociologismul ?
Sociologismul este :-orientarea care exagereaza rolul sociologiei careia ii subordoneaza celelelte stiinte sociale ;
-orientarea ...

Alte referate despre: intrebari sociologie, intrebari sociologice, intrebari sociologie rurala
Referate afisate : 15
Medie note: 8.35 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles