Metode de prevenire a imbatranirii celulelor sau a organismelor

Tipuri celulare intalnite in organismul uman - Proliferare si diferentiere celulara - culturile celulare

Toate tesuturile sunt constituite din celule si substanta intercelulara. Substanta intercelulara poate fi reprezentata intr-o cantitate ce difera in functie de tesut: foarte redusa cum intalnim in tesutul epitelial sau abundenta in tesutul conjunctiv. La tesutul conjunctiv in aceasta substanta se gasesc si elemente fibrilare. Atat substanta intercelulara cat si fibrele sunt produse de elaborare ale celulelor tisulare locale.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 24kb
Downloads: 261
Materia: Biologie

Metabolismul Celular

Metabolismul intermediar, sinteza si degradarea moleculelor are doua functii:asigura energia necesara pentru sinteza macromoleulelor si pentru alte procese consumatoare de energie;asigura aceste procese cu materialul de pornire necesar: aminoacizi pentru sinteza proteinelor, acizi grasi pentru sinteza lipidelor, nucleozid trifosfati pentru sinteza polizaharidelor, etc.

Pentru mentinerea vitalitatii, toate celulele necesita energie (ATP) si material de pornire pentru sinteza.De asemenea, este necesara si o putere reducatoare, un potential reducator (NADPH), deoarece cele mai multe reactii de biosinteza implica transformarea produsilor la mai multe stari reduse.

Alte referate despre: metabolismul celular, monitorizarea metabolismului celular, metabolism celular

Diviziunea celulara

La inceputul profazei celulele devin rotunde iar cromosomii devin vizibili, membrana nucleului dispare; centriolii (organite celulare cu rol in diviziune) vor forma fusul de diviziune.
La inceputul metafazei, centriolii se deplaseaza catre cei doi poli ai celulei, dezvoltandu-se fusul de diviziune (care e alcatuit din mai multi microtubuli).

Alte referate despre: diviziunea celulara, diviziunea celulara referat, diviziune celulara

Citoscheletul si unele miscari celulare

Biologia celulei se intrepatrunde cu ecologia. Miscarile din fibrele musculare sunt implicate esential in relatiile trofice ale organismelor, in reproducere, in comunicare de informatii, aparare, raspandire, etc.Spermatozoidul asigura cu flagelul sau fecundatia.

Alte referate despre: citoscheletul si unele miscari celulare, citosheletul si unele miscari celulare referat, citoschletul si unele miscari celulare

Stresul determina modificari biochimice celulare

Au fost chestionati un numar de 81 subiecti (elevii de clasa a-XIa). Li s-a cerut fara sa se semneze, sa raspunda la doua intrebari:
1. Va considerati afectati de stres?
2. Care sunt principalii factori raspunzatori de stresul vostru?

Din analiza rezultatelor s-a observat ca la prima intrebare 72% se considera stresati. Printre factorii enumerati ca raspuns la intrebarea a doua amintesc: situatia materiala, conflicte in familie, conflicte cu colegii, abundenta testelor de evaluare in acelasi timp etc.

Concluzia este ca stresul este o problema si in viata tinerilor si trebuie tratata cu seriozitate atat de familie cat si de scoala.
Asa stand lucrurile am vrut sa aprofundez aceasta tema. Mi-a fost de mare folos un studiu realizat cu elevii din republica Moldova carora li s-au facut investigatii la nivelul pielii, inimii, sistemului digestiv, ocazie cu care s-au observat modificari substantiale ale parametrilor fiziologici ai acestora, in conditii de stres.

Organismul ...

Alte referate despre: factori care determina modificarile climatice, modificari biochimice care apar in carne dupa sacrificarea animalului, modificari biochimice ale marfurilor

Alergia - problema celulara

Armonia funcţionării întregului complex de transformări este cel care caracterizează starea de sănătate, iar orice abatere, cât de mică poate determina apariţia de boli – stări patologice.

Recunoaşterea şi, prin urmare vindecarea respectivelor boli trebuie văzută prin prisma căutării cauzelor ce au condus la apariţia respectivei perturbări funcţionale, succesul tratamentului depinzând de eliminarea cauzei.

Căutând în imensa „bibliotecă” de cauze celulare ale bolilor, ne-am oprit tocmai la una oarecum bizară, deoarece se datorează dezechilibrelor induse tocmai în cel mai important sistem de apărare împotriva bolilor, sistemul imunitar.

,,Pe lângă funcţiile sa vitale, sistemul imunitar, esenţial pentru supravieţuire, este un exemplu fascinant inventivitate biologică.Fără el, moartea consecutivă infecţiilor ar fi inevitabilă!”. S.Tonegawa

În concepţia modernă, sistemul imunitar poate fi considerat ca un organ difuz, ...

Alte referate despre: alergia problema celulara, referat alergia-problema celulara, alergia-problema celulara

Mecanismele diviziunii celulare si testarea unor substante care pot influenta

Se încearcă obţinerea unor rezultate care să deschidă o cale spre o cercetare mai complexă în urma căreia să reiasă anumite proprietăţi sau diferite efecte pe care factorii testaţi le au asupra procesului de diviziune celulară.

Alte referate despre: mecanismele diviziunii celulare, mecanismul diviziunii celulare, substante care pot fii atat solide cat lichide

Reproducerea celulara - Amitoza si mitoza

Diviziunea indirecta presupune diviziunea nucleului (cariochineza) si diviziunea citoplasmei (citochineza). In diviziunea mitotica genele se distribuie egal intre celulele fiice. Amitoza se caracterizeaza prin anumite particularitati : -nu se realizeaza spiralizarea cromozomilor ; -nu se formeaza fusul de diviziune ; -initial se multiplica nucleolii ; -invelisul nuclear nu dispare ; -dupa diviziunea nucleului exista cazuri cind citoplasma nu se divide, fapt ce contribuie la aparitia celulelor polinucleare. Amitoza reprezinta un mod rapid de diviziune a celulelor si este caracteristica pentru majoritatea organismelor monocelulare, pentru tesuturile patologice, celulele batrine la care s-a redus capacitatea de diferentiere. Mitoza se caracterizeaza prin restructurari complexe ale nucleului, urmate de formarea unor structuri specifice- cromozomii. In rezultatul mitozei, din celula initiala diploida (2n) se formeaza 2 celule-fiice identice cu celula-mama. Ciclul celular (mitotic) include ...

Alte referate despre: reproducerea celulara amitoza si mitoza, reproducere celulara amitoza si mitoza, reproducerea celulara-amitoza si mitoza

Celulele vegetale si animale

Ce forme au celulele?
Celulele au forme si marimi diferite, unele fiind rotunde, altele parca sunt niste flori, altele sunt alungite si rotunjite la capete.Oricum ar arata, un lucru este sigur: depind unele de altele si le leaga o asa de frumoasa prietenie, incat nici macar una n-ar putea trai separat.Dimensiunile celulelor se masoara in micrometri. Micrometrul este a mia parte dintr-un milimetru. Cele mai mari celule sunt fibrele musculare, lungi cativa centimetri, iar cele mai mici sunt elementele figurate ale sangelui si unii neuroni.

Alte referate despre: celula vegetala si animala, comparatie intre celula vegetala si animala, celule vegetale si animale

Celula vegetala

Studiul compozitiei elementare a celulei atesta faptul ca nici unul dinelementele chimice care intra in alcatuirea materiei vii nu este specific doar pentruaceasta, intrucat toate elementele componente fac parte din elementele naturale aletabelului periodic.In celule, concentratia elementelor este diferita fata de cea din natura siaceasta se datoreaza proprietatilor acestora de a selectiona din mediul extern doar acele elemente care le sunt utile si necesare.

Alte referate despre: celula vegetala, celula vegetala referat, referat celula vegetala

Particularitatile metabolismului organismelor procariote

Metabolismul energetic (catabolic) se desfasoara in doua faze:
1.faza descompunerii enzimatice a macromoleculelor in partile lor constitutive: aminoacizi, monoglucide, acizi grasi, etc., fara producere de energie utilizabila;

Alte referate despre: organisme procariote, metabolismul organismelor poikiloterme, organismele procariote

Celula

Membrana prezinta si diferentieri speciale cum sunt dispozitivele jonctionale, cilii,microvilii, flagelii,etc.Astfel Robertson in 1959, emitea teoria membranei “unit”,pe baza cercetarilor la microscopul electronic, prin care toate membranele plasmatice au o organizare ultrastructurala unitara dupa modelul trilaminat ce implica o foita centrala clara flancata de doua foite dense la fluxul de electroni in grosime totala de 7.5 nm.

Foita centrala clara corespunde axului lipidic central hidrofob, iar foitele dense corespund fetelor hidrofile lipidice pe care se ataseaza proteinele.

Alte referate despre: celula, celula fotoelectrica, celula eucariota

Celula procariota - eucariota

5. ribozomi(corpusculii lui palade)
- structiri mici alc din ADN si proteine
- rol in sinteza proteica

Alte referate despre: celula procariota eucariota, celula procariote eucariote, celula procariota - eucariota

Celula animala ca sistem biologic

Biochimic cromozomii sunt formati din ADN, 2 lanturi polinucleotidice care sunt rasucite unul fata de altul si care formeaza o dubla spirala.Nucleotidul de la ADN contine acid fosforic, deoxiriboza, baze azotate:purinice si pirimidinice.Cele 2 lanturi sunt legate intre ele prin punti de H-intotdeauana adenina se leaga de timina si guaniana de citozina. Contine informatia genetica-cromozomul.

Alte referate despre: celula animala, celula vegetala si celula animala, celula animala si vegetala

Receptorii membranei celulare si captarea colesterolului prin endocitoza mediata de receptori

Receptorii sunt proteine care au functia de a lega specific si cu mare afinitate substante denumite liganzi. Legatura dintre liganzi si receptorii specifici declanseaza raspunsuri celulare caracteristice. Astfel se produc in organismul viu foarte multe interactiuni intre celulele ce secreta liganzi si celulele “tinta”.

Tipurile de receptori de membrana sunt:
1.receptori pentru substante endogene:
a) pentru neurotransmitatori (situati in membrana postsinaptica a celulelor nervoase sau musculare exemplu acetilcolina, noradrenalina, GABA-acid gamma aminobutiric care, modifica permeabilitatea pentru ioni a membranelor asigurand functionarea sinapselor;

b) receptori angajati in reactiile imunitare sau de aparare a organismului impotriva infectiilor; acestia recepteaza anticorpi, antigene provenite din propriul organism, iar acesti receptori pentru anticorpi au afinitate la anticorpii de pe suprafata globuleleor albe-leucocite; unii sunt implicati in raspunsul imun al ...

Alte referate despre: receptorii membranei celulare, endocitoza mediata de receptori, endocitoza mediata de receptori power point

Structura proteinelor membranare - proprietatile membranei celulare

Transport activ = asgură deplasarea moleculelor şi a ionilor împotriva gradientelor lor de concentraţie şi se desfăşoară cu consum de ATP (energie). Exemplu pompa Na+/K+ în figură.

Alte referate despre: structura proteinelor membranare - proprietatile membranei celulare, structura proteinelor membranare- proprietatile membranei celulare, tipuri de proteine membranare proprietati specifice

Celula-alcatuire

Privita intr-un microscop normal membrana apare ca un contur subtire si intunecat in jurul celulei. Dar cu ajutorul microscopului electronic pot fi vazute lucruri de mii de ori mai mici. Astfel membrana va aparea ca un mozaic,fiind alcatuita din trei straturi; stratul extern si cel intern sunt formate din lipide (substante chimice asemanatoare grasimilor) ,iar cel din mijloc e alcatuit dintr-un alt tip de molecule,proteine.Mai ales in acest strat de proteine se afla “usile” si “pompele” care permit schimbul de substante.

Alte referate despre: celula alcatuire, celula alcatuirea, celula vegetala alcatuire

Hotarare nr. 124 din 30 ianuarie 2003 privind prevenirea, reducerea si controlul poluarii mediului cu azbest

Eu mi-am ales Hotararea nr.124 din 20 ianuarie 2003 privind prevenirea, reducerea si controlul poluarii mediului cu azbest deoarece la noi in tara se foloseste foarte mult in constructii si in in alte treburi foarte utile omului.Azbestul este un material foarte daunator pentru omenire, acesta poate provoca cancerul.Aceasta lege este structurata in 6 capitole cu 19 articole.Informatiile sunt foarte concise si clare.

Alte referate despre: masuri de prevenire si combatere a poluarii mediului, masuri de prevenire si combatere a poluarii mediului inconjurator, cai de prevenire si protectie a poluarii mediului inconjurator
Referate afisate : 18
Medie note: 7.90 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles