Metode si tehnici de cercetare sociologica

Metode si tehnici de cercetare sociologica

TRUE/FALSE
1) In domeniul social-uman, cercetarea sociologica poate fi identificata cu ancheta sociologica. F
2) Studiile bazate pe anchete sociologice permit cercetatorului formularea unor banuieli. F
3) Ancheta sociologica este o metoda activa de cercetare.A
4) Ancheta sociologica este o metoda de cercetare pur calitativa.F
5) Prin intermediul anchetei sociologice se identifica fenomenul de serendipitate. F

Nivel: Facultate
Dimensiune: 28kb
Downloads: 2
Materia: Sociologie

Orasul nu doarme - sociologie

In acea perioada partea de social in dezvoltarea orasului era cea dominanta acesta evoluand in functie de criterii sociale precum credinta/religie,cultura,clase sociale etc.Pana si partea urbanismului si a arhitecturii era strict legata de fiinta umana aceasta ca ansamblu dar si ca detaliu(anumite parti ale corpului) era utilizata ca element de referinta petru orice noua creatie/concept.

Epoca industrializarii a prezentat un “boom” pentru orase pe toate planurile.Astfel populatia acestora a crescut de mai mult de ori(depinzand de oras) situatia economica sa imbunatati mult dar orasele au avut de suferit major pe doua domenii calitatea vietii si mediu.

Alte referate despre: orasul ud doarme in umezeala sa, referate sociologie- orasul bucuresti, poezia orasul doarme

Introducere in sociologie

Cel care are o viziunea cu adevarat originala si mult mai apropiata de natura socialului, este filosoful Karl Marx, care abordeza societatea intr-un mod economic-fiecare societate este caracterizata de evolutia proprie a modului de productie. El este si creatorul perspectivei conflictualiste, la baza societatii afladu-se conflictul dintre clase.

Alte referate despre: introducere in sociologie, referat introducere in sociologie, introducere in sociologie referat

Importanta sociologiei in epoca contemporana

A avut in vedere educatia nonscolara care trebuia sa functioneze permanent dupa terminarea anumitor studii .
- propaganda industriala sau propaganda agricola
- alfabetizarea functionala
- formarea in intreprinderi
-extensiunea unversitara
-cursurile de perfectionare sau socializare

Alte referate despre: importanta sociologiei in epoca contemporana, importanta filosofiei in epoca contemporana, importanta artei in epoca contemporana

Sociologie - Consumul de droguri in randul adolescentilor 14 - 18 ani

5.Cadrul teoretic al cercetarii
a)Definirea fenomenului
Originea cuvantului “drog” este incerta, unii autori considerand ca ar proveni din cuvantul persan “droa” ce inseamna “miros aromatic”, altii considera ca ar proveni din cuvantul evreiesc “?” – “parfum”, iar dupa altii la originea cuvantului ar sta termenul de origine olandeza “droog” - ce desemna sibstante vegetale vandute de farmacisti (Rascanu,2004,19)

Alte referate despre: consumul de droguri in randul adolescentilor, doc consumul de droguri in randul adolescentilor, consumul de droguri in randul adolescentilor referat

Folosirii metodelor cantitative in sociologie

Tocmai aceste aspecte, în ansamblul lor, au permis constituirea metodelor matematice în sociologie într-un domeniu aparte al cunoaşterii, „sociologia matematică”, ceea ce şi-a găsit expresie în apariţia în cursul deceniului şapte ( începând cu mijlocul deceniului al şaselea ) a unei serii întregi de publicaţii speciale ţi în formarea unor centre speciale de cercetare în S.U.A. , Franţa, dar şi în Uniunea Sovietică ( Novosibirsk, Moscova ).

Alte referate despre: metode cantitative in sociologie, analiza cantitativa in sociologie, metoda cantitativa sociologie

Sociologie rurala - Definirea obiectului sociologiei

Referat despre Sociologie rurala - Definirea obiectului sociologiei
Există numeroase modalităţi de definire a obiectului unei ştiinţe. Pentru a defini obiectul siciologiei putem porni de la fapte curente şi direct observabile, pentru că le întâlnim în viaţa socială cotidiană şi suntem părtaşi la ele. În cadrul convieţuirii sociale, intrăm în nenumărate interacţiuni, adică comunicăm la actele celorlalţi, colaborăm şi ne asociem, facum şi desfacem prietenii, ne constituin in grupuri etc. Prinşi într-o reţea de relaţii, noi ne comportăm într-un anumit fel, dar aşteptăm anumite comportamente din partea altora. De altfel, şi ceilalţi indivizi cu care intrăm în interacţiune aşteaptă şi ei un anumit răspuns la comportamentul lor.

Alte referate despre: sociologie rurala - definirea obiectului sociologiei 3x puncte, sociologie rurala - definirea obiectului sociologiei, sociologie rurala-definirea obiectului sociologiei

Metode de cercetare sociologica

Metoda de cercetare nu este integral independenta de teoria in raport cu care se dezvolta si care-i solicita ajutorul pentru raportarea cercetatorului la lumea empirica. Proiectarea unui experiment sau a unei anchete sociale, de exemplu, nu se realizeaza tinand seama doar de reguli metodice sau normative care se refera la controlul variabilelor, dispunerea acestora intr-o serie de indicatori operationali, ordonarea spatiului de atribute ale faptelor sociale investigate, formularea lingvistica cat mai accesibila si exhaustiva. Numai empirismul a sperat intr-o detasare suverana a metodei de investigare de teoria luata ca referinta, esuand pana la urma intr-un conglomerat de date concrete care, chipurile, vorbeau prin ele insele, fara a fi necesara interpretarea si integrarea teoretica.
Principiul teoretic s-a convertit in principiul metodologic care ghideaza un anumit fel de raportare a cercetatorului la realitatea sociala si un mod particular de constructie teoretica. Nu-ti poti imagina ...

Alte referate despre: cercetare sociologica, metode de cercetare sociologica, metode si tehnici de cercetare sociologica

Tehnica cercetarii stiintifice

Prin analogie am putea spune că un autor ce are simţul umorului foarte bine dezvoltat ar putea introduce scurte anecdote în textul său, fie el şi arid, legate de ceea ce studiază. Un profesor ce predă în faţa studenţilor, să spunem analiză matematică, disciplină ce pentru foarte mulţi nu e deloc atractivă, ar putea, în timpul cursului, să „strecoare” câte o întâmplare plină de haz legată de generaţiile anterioare de studenţi cărora le-a fost profesor. Aşadar, atractivitatea textului depinde mult de atitudinea autorului.

Alte referate despre: tehnica cercetarii stiintifice, metodologia si tehnicile cercetarii stiintifice, referat tehnica cercetarii stiintifice

Tehnici de cercetare sociologica

Promotorul sociologiei contestatare din America anilor 1950–1960 remarca faptul ca sociologia se preocupa în primul rând de „interrelaţiile şi interdependenţele componentelor societaţii, precum clasele sociale, formele fundamentale ale muncii, forţele de socializare majore (structura familiei, educaţia, organizaţiile sociale), regulile şi formele controlului social care organizeaza o societate” (Baker,1988, 6). Cel de-al doilea grup de probleme care au stat şi ramân în atenţia sociologiei îl constituie întrebarile de tipul: „Ce loc ocupa aceasta societate în istoria omenirii?

Alte referate despre: tehnici de cercetare sociologica, referat metode si tehnici de cercetare sociologica, tehnica de cercetare sociologica

Tehnici de comunicare

Tehnici de comunicare
Subiecte abordabile despre compania clientului: sediul clientului, biroul clientului, angajaţii clientului, maşinile societăţii, produsele/ serviciile vândute de compania client.

Alte referate despre: tehnici de comunicare, tehnici de comunicare referat, tehnici de comunicare in turism

Tehnici de pastrare a capsunilor

Cand recoltarea se efectueaza pe echipe , pe un rand de capsuni recolteaza doua trei persoane.Prima persoana recolteaza capsunile de calitatea I , a doua persoana cele calitatea aIIa , iar a treia persoana fructele mici.Ca ambalaje de recoltare se folosesc lazilede lemn de tip III si model I din plastic care au fost captusite cu hartie pergament.

Alte referate despre: tehnici in pastrarea calitatii laptelui, tehnici de pastrare a fructelor, temperatura de pastrare a capsunilor

Sociologie rurala

Sociologie rurala
Populaţia rurală
Diferenţa dintre urban şi rural este statutul economic, social şi cultural, nu doar acele 2 forme fundamentale, oraş şi sat (habitat)
Populaţia rurală cuprinde persoanele al căror domiciliu legal este comuna. Acum 4 decenii, populaţia rurală activă era aproximativ egală cu ţărănimea, unde în asemenea condiţii deosebirea dintre oraş şi sat era bine marcată, şi s-a putut acţiona independent un model cultural rural sau ţărănesc şi un model cultural urban.

Alte referate despre: sociologie rurala, sociologia rurala, referat sociologie rurala

Tehnici de investigare a sistemului

Tehnici de investigare a sistemului
Pentru cazul interviului nestructurat se remarca absenta unei ordini a intrebarilor, solicitand astfel in mod deosebit abilitatea reporterului in directionarea conversatiei catre problemele de interes pentru cercetare. Spre deosebire de acest tip de plan de interviu, cel semistructurat presupune o planificare a intrebarilor permitand insa in acelasi timp interventia analistului, oferindu-i acestuia posibilitatea de a cere informatii suplimentare cand este cazul. Pentru planul de interviu structurat ordinea intrebarilor este stabilita anterior, analistul putand solicita si in acest caz date suplimentare dupa epuizarea tuturor intrebarilor. Acest tip de interviu ofera o serie de avantaje legate de timp, volum de informatii colectate in conditiile in care investigarea se realizeaza in contextul unor limitari temporale.

Alte referate despre: tehnici de investigatii in nursing din romania, tehnici si investigatii de nursing, tehnici de investigare

Cercetare de piata IDIMM

Cercetare de piata IDIMM
Întreprinderile mici şi mijlocii beneficiază de reduceri cu 50% pentru criteriile legate de cifra de afaceri şi garanţiile cerute în achiziţiile publice de bunuri materiale, lucrări şi servicii.
Instituţiile publice, societăţile comerciale şi companiile naţionale cu capital majoritar de stat, precum şi regiile autonome au obligaţia de a organiza prima licitaţie doar pentru întreprinderile mici şi mijlocii.

Alte referate despre: cercetare de piata, cercetare de piata a unui produs, cercetarea de piata referat

Tehnici de conservare a carnii prin frig

Dupa cum se poate constata,industria frigului deabia a depasit 100 de ani de la aparitie, iar cea a congelarii alimentelor a ajuns la jumatate de secol. Cu toate acestea, intr-o perioada atat de scurta,progresele sunt spectaculoase. Productia de consum de alimente congelate in crescut neincetat in anii de dupa razboi, astazi, in multa tari, alimentele congelate intrand curent in alcatuirea meniurilor zilnice.

Alte referate despre: tehnici de conservare a carnii, tehnici de conservare a vinetelor prin frig, tehnici de conservare a carni

Cercetatori din domeniul etologiei

Bazindu-se atit pe propriile sale observatii, cit sip e informatiile obtinute din scrierile altor autori, Aristotel a incercat sa inteleaga natura acestor imbolduri, care, afirma el, au puterea de a modifica forma organismelor. Se gasesc in opera lui Aristotel numeroase observatii interesante, cum ar fi descrierea comportamentului teritorial la o pereche de vulturi cuibaritori, descrierea ceremonialului de curtare la cai, amanunte privind comportamentul vocal al unor pasari etc.

Alte referate despre: cercetarea in domeniul sanitar, cercetare in domeniul vibratiilor, cercetare in domeniul resurse umane salarizare
Referate afisate : 17
Medie note: 8.65 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles