Metrologia

Metrologie

1.Etalonul- un mijloc de mas destinat definirii, reproducerii, determinarii, conservarii sau generarii uneia sau mai multor valori cunoscute ale unei marimi ptu a servi ca referinta in compararea altor mijloace de masurare cu etalonul. Etolonul poate fi: o masura etalon, un aparat de mas etalon, un traductor etalon sau un ansamblu de mas etalon. /Precizarea instrumentala este cea mai importanta caracteristica metrologica a mijloacelor de masurare, ea poate fi obtinuta, determ si verificata numai prin compararea mijlocului de masura cu un etalon.Aceasta operatie de comparare numita etalonare se executa la fabricarea oricarui mijloc de masurare.

Nivel: Facultate
Dimensiune: 11kb
Downloads: 767
Materia: Astronomie

Tendinte si perspective in evolutia sistemului resurselor financiare in Romania

Datorita caracterului limitat al resurselor financiare, o problema foarte importanta a societatii o constituie alocarea resurselor necesare producerii tuturor categoriilor de bunuri (publice, mixte si private). Deciziile privind alocarea resurselor intre sectorul public si cel privat influenteaza decisiv, atat productia de bunuri publice cat si raportul dintre acestea si bunurile private.

Alte referate despre: tendinte si perspective in evolutia sistemelor bancare, tendinte si perspective in evolutia sistemul fiscla in romania, tendinte si perspective in evolutia sistemului fiscal in romania

Impozite

TAXE JUDICIARE DE TIMBRU
- Legea nr.146/1997 privind taxele judiciare de timbru, publicata în Monitorul Oficial nr.173/29.07.1997, cu modificarile ulterioare

Alte referate despre: impozitul pe venit, calculul impozitului pe profit, impozitul pe profit

Utilizarea radiatiei laser in studiul atmosferei terestre

La origine termenul laser este acronimul LASER format in limba engleza de la denumirea light amplification by stimulated emission of radiation (amplificare a luminii prin stimularea emisiunii radiatiei), denumire construita pe modelul termenului maser care inseamna un dispozitiv similar, functionand in domeniul microundelor.In limba romana forma de plural recomandata de dictionare este lasere; cercetatorii implicati in acest domeniu prefera insa pluralul laseri. Principiile de functionare ale laserului au fost enuntate in 1916 de Albert Einstein, printr-o evaluare a consecintelor legii radiatiei a lui Max Planck si introducerea conceptelor de emisie spontana si emisie stimulata.

Alte referate despre: utilizarea radiatiei laser in studiul atmosferei terestre, utilizarea radiatiei laser in industrie si medicina, utilizarea radiatiei laser

Metrologia

Cea mai complexa definitie a metrologiei istorice se intalneste in Dictionarul stiintelor speciale ale istoriei: ,,metrologia istorica, disciplina speciala a istoriei care se ocupa cu studierea sistemelor de masura din trecut, oglindite in izvoare documentare, cu evolutia acestora de-a lungul istoriei, cu adaptarea lor la sistemul de masura modern, precum si cu cercetarea vechilor masuratori, in raport cu sistemul utilizat pe regiuni, in anumite perioade, in vederea stabilirii datei probabile si a locului de creare a unor izvoare nedatate sau nelocalizate.

Alte referate despre: metrologie, metrologia, metrologia sportiva

Proiect Verificarea metrologica a sublerelor

b) Balanţe analitice cu indicaţie prin proiecţie. In afara de balanţele analitice descrise pana acum exista balanţe analitice de construcţie mai complexa, care sunt prevăzute cu un dispozitiv optic, având rolul de a uşura operaţia de cântărire si de a ridica precizia citirii indicaţiilor balanţelor.

Alte referate despre: verificarea metrologica a sublerelor, verificarea metrologica, verificare metrologica

Importanta masurilor pentru economia nationala

Din aceste motive, mijloacele de masurare sunt considerate ca o categorie de produse de importanta deosebita pentru economia nationala, a caror fabricare, import, utilizare, verfificare si reparare este reglementata prin lege ("Legea metrologiei, nr 27/19/1978").Pe baza acestei legi, in fiecare societate comerciala si la nivel national, se desfasoara un ansamblu de activitati de asigurare metrologica, al caror scop este de a asigura ca in fiecare punct de masurare din procesul tehnologic in care este necesara o masurare, aceasta sa se asigure permanent cu mijloace si metode de masurare adecvate so cu o eroare cunoscuta si satisfacatoare scopului urmarit.

Alte referate despre: importanta bancilor in economia nationala, importanta intreprinderilor ptr economia nationala, importanta firmei in economia nationala

Mijloace pentru masurarea marimilor geometrice

Controlul constituie astazi o componenta esentiala a oricaror activitati umane, deoarece furnizeaza informatiile cantitative si calitative necesare luarii deciziilor asupra a ce trebuie facut, iar in economia nationala moderna, controlul este un moment de mare raspundere si importanta in toate activitatile.

In activitatea industriala, controlul calitatii produselor necesita permanente masurari, efectuate asupra materiilor prime, materialelor si componentelor la fiecare operatie de executie, la montaj sau asupra produsului finit. In cadrul proceselor de productie cu inalt grad de mecanizare si automatizare, mijloacele si metodele de masurare si control au un rol vital, astfel incat in orice intreprindere, serviciul de control al calitatii a devenit sector de sine statator si indispensabil pentru bunul mers al productiei.

Alte referate despre: mijloace pentru masurarea marimilor geometrice, mijloace pt masurarea marimilor geometrice, mijloace pentru masurarea marimilor geometrice atestat

Conceptul de management al productiei moderne

DELIMITARI CONCEPTUALE
Plecand de la specificul procesului de productie, ca loc de intalnire al factorului uman, al materialului si al masinii pentru a fabrica produse in conditii de fezabilitate si protectie sociala, se cuvine sa ne referim, pe scurt, la elementele conceptuale ale managementului productiei.

Alte referate despre: conceptul de management al productiei, conceptul de management in productie, conceptul de management operational al productiei

Sisteme de numeratie

Sumerian

Civilizaţia Sumeriană a înflorit cu 4.000 ani î.C. în fertila câmpie dintre Tigru şi Eufrat. Era o civilizaţie avansată care construia oraşe şi sisteme de irigaţie, care a realizat un sistem legislativ, care avea un sistem administrativ performant şi chiar un serviciu poştal.
Cu peste 3.500 ani î.C., sumerienii scriau pe tăbliţe de lut. Obiecte diferite erau reprezentate prin simboluri diferite, iar numărul acestora era era prezentat prin repetiţie.
Prin anul 3.200 î.C. Sumerul este cucerit de akkadieni. Cele două civilizaţii îşi unesc cunoştinţele în toate domeniile.

Alte referate despre: sisteme de numeratie, matematica -sisteme de numeratie, sisteme de numeratie informatica

Protectia consumatorului

Protectia consumatorului
Ansamblul de masuri care se constituie in politici de protectie a consumatorilor s-a structurat in urma unei dezvolatri intense a productiei de masa. Consumatorul are practic nevoie de anumite “condimente” protectioniste: un sistem reglementativ care sa asigure protectie genarala si in domeniile periferice ale economicului si socialului, organisme care sa aplice aceste reglementari in mod ferm.

Alte referate despre: protectia consumatorului, protectia consumatorului referat, referat protectia consumatorului

Masurari electrice

Ansamblul operatiilor experimentale care se executa in vederea obtinerii rezultatului masurarii constituie procesul de masurare.
Procesul de masurare contine urmatoarele elemente principale: masurandul (marimea de masurat), metoda de masurare, aparatul de masurat si etalonul. In functie de natura, precizia si scopul masurari, aceste elemente au o importanta relativa diferita. Ele determina marea varietate a masurilor in general si a masurilor electrice in particular.

Alte referate despre: masurari electrice, masurari electrice si electronice, masurari electrice referat

Aplicatii LASER

Despre efectul LASER se cunosc deja foarte multe. Aceasta ramura a stiintei s-a dezvoltat foarte mult de la inceputurile sale (1955-1965) si pana in ziua de astazi. Desi bazele teoretice erau mai mult sau mai putin stabilite, primii care reusesc sa concretizeze toate teoriile si presupunerile au fost doi rusi si un american.

Alte referate despre: aplicatii laser, aplicatiile laserului, aplicatiile laserilor

Resurse financiare publice

Datorita caracterului limitat al resurselor financiare, o problema foarte importanta a societatii o constituie alocarea resurselor necesare producerii tuturor categoriilor de bunuri (publice, mixte si private). Deciziile privind alocarea resurselor intre sectorul public si cel privat influenteaza decisiv, atât productia de bunuri publice cât si raportul dintre acestea si bunurile private. In teoria finantelor publice, se apreciaza ca alocarea resurselor este optima atunci când cerintele consumatorilor sunt satisfacute la un nivel maxim, prin intermediul sectorului privat si a celui public. La un moment dat, cetatenii unei tari pot manifesta, in functie de distributia averii si veniturilor, anumite preferinte fata de procurarea bunurilor publice si a celor private, iar comportamentul acestora este pus in evidenta de curbele de indiferenta. O curba de indiferenta include, la un moment dat, punctele in care preferintele fata de sectorul public si cel privat sunt egale, respectiv ...

Alte referate despre: resursele financiare publice, resurse financiare publice, sistemul resurselor financiare publice
Referate afisate : 14
Medie note: 8.37 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles