Microorganismele folositoare si nefolositoare

Microorganisme folositoare

Microorganismele traiesc peste tot, in sol, in aer, pe alimente, in corpul plantelor, al animalelor si al omului.
Datorita numarului impresionant de mare in care se gasesc a fost necesara gruparea lor dupa unele caractere comune.

Dupa modul de hranire deosebim :
- microorganisme autotrofe – se hranesc prin fotosinteza;
- microorganisme heterotrofe:
- saprofite – descompun materia organica moarta;
- parazite – traiesc pe organismele vii.

Nivel: Gimnaziu
Dimensiune: 8kb
Downloads: 15
Materia: Biologie

Microorganisme in industria alimentara

Microbiologia brânzeturilor
Pentru obţinerea brânzeturilor se poate folosi lapte crud, lapte în care bacteriile lactice trebuie să reprezinte peste 50% din totalul micribiotic cu restricţii privind prezenţa bacteriilor butirice, a bacteriilor coliforme, a bacteriilor de putrefacţie, din Genul Pseudomonas.

Alte referate despre: microorganisme in industria alimentara, rolul microorganismelor in industria alimentara, importanta microorganismelor in industria alimentara

Microorganisme utile in industria alimentara

Pentru diverse subramuri ale ind. alimentare, in tratarea microbiologiei produselor de origine animala si vegetala se prezinta sursele posibile de contaminare (interna sau externa) utilizarea culturilor starter in biotehnologii alimentare si rolul procesulor microbiologice in fabricarea, conservarea siu asgurarea calitatii produselor alimentare.

Alte referate despre: microorganisme utile in industria alimentara, microorganismele utile in industria alimentara, microorganisme utile in industra alimentara

Exigentele nutritionale ale microorganismelor

Condiţii de desfăşurare a procesului de nutriţie
Pentru asigurarea vieţii celulelor microbiene, microorganismele folosesc din mediul natural substraturi nutritive sau alimente.Prin aliment înţelegem orice mediu asupra căruia microorganismele pot să acţioneze şi care să asigure energia şi toate componentele necesre la biosinteza componentelor celulare.

Alte referate despre: exigentele nutritionale, exigentele nutritonale ale microorganismelor, microorganisme

Morfologia microorganismelor

Celula* de tip eucariot, avand forme si dimensiuni diferite, este alcatuita din trei componente principale: citoplasma, nucleu si membrana celulara, constituind protoplastul. Ea este inconjurata de un perete celular, format din polizaharuri, hipo- si glicoproteine, avand rol protector fata de influentele exterioare celulei, care delimiteaza celulele intre ele si participa, alaturi de membrana citoplasmatica la diviziunea celulara. La unele microorganisme, peretele celular este acoperit de o capsula, de cili** sau de flageli** si de pili (fimbrii).

Alte referate despre: referat morfologia microorganismelor, caracteristici morfologice-fiziologice ale microorganismelor, micrologia morfologia si anatomia microorganismelor- referat

Hiperplazie medicamentoasa

In perioada pubertatii si sarcinii,hiperplazia tesutului gingival poate fi datorata igienei orale deficitare,nutritiei inadecvate,sau stimularii sistemice hormonale.Cresterea exagerata a gingiei se intalneste la peste 50% dintre persoanele carora li se administreaza FENITOINA (DILANTIN).

Alte referate despre: hiperplazie medicamentoasa, hiperplazie gingivala medicamentoasa, medicamente

Structura microorganismelor procariote

Microscop cu raze UV, putere de rezolutie 0,1-0,2 µm, permite examinarea microbilor după impregnare cu substante fluorescente.Microscop cu contrast de faze, are putere de rezoluţie similare ; permite examinarea celulelor vii, în preparate umede ; pune in evidenta unele detalii de structura interna a celulei, pe baza densitaţilor diferite si a indicilor diferiţi de refracţie.

Alte referate despre: www structura microorganismelor procariote, structura celulei procariote, caracterele generale ale microorganismelor procariote si eucariote

Fabricarea drojdiei de panificatie

Procedeul tehnologic aplicat pentru obţinerea drojdiei de panificaţie de calitate este cel clasic, discontinuu, cu plămezi diluate, în cinci trepte de multiplicare. Lucrarea este structurată în mai multe capitole.
Capitolul 3 cuprinde tehnologia obţinerii drojdiei de panificaţie din melasă, cu prezentarea materiei prime, a materialelor auxiliare şi a bilanţurilor de materiale şi termice.

Alte referate despre: fabricarea drojdiei de panificatie, schema tehnologica de fabricare a drojdiei de panificatie, drojdia de panificatie

Cresterea, multiplicarea si supravietuirea microorganismelor

* Zona temperaturilor vitale-reprezinta ansamblul valorilor termice
in care este posibila activitatea biologica caracterizata prin
temperaturi minime,optime si maxime de dezvoltare pentru fiecare
microorganism.Diferenta dintre temperatura minima si cea maxima
este mare(6 - 50°C) si asa numite microorganisme curiterme si
relativ mica(35 - 40° C) la cele numite stenoterme.
* Zona temperaturilor letale(moarte)

Alte referate despre: cresterea multiplicarea si supravietuirea microorganismelor, multiplicarea si supravietuirea microorganismelor, cresterea si supravietuirea microorganismelor in produsele alimentare

Cuvinte in limba engleza folosite in mediul economic

Cuvinte in limba engleza folosite in mediul economic
• Depositary=an agent authorized to place funds, securities in safekeeping in a depository institution.
• Depository=a bank holding funds or maketable sercurities usually under a specific agreement.
• Financial intermediary=any organization that accepts funds from one party and passes these funds to another, making their profit by an interest rate margin.
• Financial market=a market not necessarily with a physical presence where money is either bought and sold or borrowed and lent.
• Financial supermarket= a name given to describe the major banks in the uk; since they are able to provide any financial service required they have been compared with a supermarket.
• Investment Bank= a bank that acts as an intermediary between entities that want to issue securities and investors; it may also be involved in controlling portofolios, advise on mergers, takeovers, privatization.

Alte referate despre: cuvinte folosite in mediul economic, cuvinte in limba engleza folosite in mediul, cuvinte din limba engleza folosite in mediul juridic

Norme de munca folosite de firmele SA

Norme de munca folosite de firmele SA
3.Înainte de montarea frezei se va verifica ascuţirea acesteia, dacă aceasta corespunde materialului ce urmează sa să prelucreze, precum şi regimul de lucru indicat în fişa de operaţii.
4.Montarea şi demontarea frezei se vor face cu mâinile protejate.
5.Dispozitivul de fixare al piesei trebuie să fie de construcţie rigidă, astfel ca la regimurile rapide de frezare să nu se smulgă piesa.
6.Verificarea cotelor pieselor fixate pe masa maşinii, precum şi a calităţii suprafeţei prelucrate se va face numai după oprirea maşinii.

Alte referate despre: normele de munca folosite in spitale, norme de igiena a muncii folosita in salonul de coafura, caz real de folosirea muncii copiilor la firme

Imagistica medicala folosind rezonanta magnetica nucleara

Imagistică medicală folosind rezonanţa magnetică nucleară
Principiile generale ale imagisticii medicale.Sintagma imagistică medicală se referă la obţinerea de informaţii privind starea fiziologică ori patologică, pe baza interpretării imaginii unei porţiuni a corpului. Definit în felul acesta termenul este foarte larg deoarece imaginile ce se pot obţine se bazează pe fenomene diferite, deci poartă informaţie diferită.

Alte referate despre: imagistica medicala folosind rezonanta magnetica nucleara imagini, imagistica medicala cu rezonanta magnetica nucleara, rezonanta magnetica nucleara

Domenii de folosire a calculatoarelor

Computerele au devenit în ziua de azi, principalul instrument de afaceri, iar un nr. uriaş de profesii implică folosirea lor în diverse scopuri :

Alte referate despre: domenii de folosire a calculatorului, domeniile de folosire a calculatorului referat, in ce domenii se folosesc calculatoarele

Microorganisme utile in obtinerea de produse alimentare

Acidul acetic este folosit in alimentatie sub forma de otet si ca materie prima in industria farmaceutica, la prepararea aspirinei (acid acetilsalicilic). Unele saruri ale sale (acetatii de Fe, Cr se folosesc ca mordanti in vopsitorie (mordantii sunt fixatori ai culorii pe fibra).
Acidul acetic se foloseste in sinteza diferitor substante pe post de catalizator si/sau solvent atunci cand reactiile se petrec in mediu anhidru.

Alte referate despre: microorganismele utile in obtinerea de produse alimentare, microorganisme utilizate in obtinerea de produse alimentare, microorganisme utile in obtinerea produselor alimentare

Telescopul - clasificare

Radio astronomia a fost inventata în 1931 când inginerul Karl Jansky
de la laboratoarele " Bell Telephones " a descoperit cu ajutorul unei
antene ca din centrul galaxiei noastre sunt emise unde radio . Aceasta
a fost prima data când cercetatorii au realizat ca undele radio pot
veni de la surse neaflate pe Pamânt . În anii care au urmat multe
descoperiri majore în radio astronomie s-au produs similar prin
coincidenta sau din întâmplare de exemplu descoperirea galaxiilor
active si a pulsarilor. Designul unui telescop radio e similar cu cel
al unui telescop optic dar telescoapele radio trebuie sa fie mai mari
pentru ca functioneaza cu lungimi de unda mai lungi a radiatiei
electromagnetice. Undele radio sunt de fapt între 1 m si 1 km în
lungime în timp ce undele de lumina vizibile sunt de numai 1
micrometru . Undele radio pot fi adunate într-un punct mai usor decât
cele vizibile datorita lungimii lor . Ca un rezultat suprafata
telescoapelor ...

Alte referate despre: telescopul-clasificare, telescopul, clasificarea undelor electromagnetice

Metode si tehnici folosite in efectuarea examenului micologic

Puroiul din abcese sau foliculite se recolteaza cu ajutorul unei seringi sau cu un tampon steril, In primul caz, zona afectata este punctionata, iar in al doilea caz, fie se preseaza zona purulenta pentru exprimarea puroiului, fie se tamponeaza eventual traiect fistulos. Daca nu se examineaza imediat, pentru a nu se usca, in recipientul in care s-a recoltat puroiul se poate adauga putin ser fiziologic steril sau mediu Stuart, dar fara antibiotice. Probele se vor stoca la 4ş C.

Alte referate despre: metode si tehnici folosite in efectuarea examenului micologic, efectuare examen micologic, tehnica examenul micologic al sputei

Rolul microorganismelor in formarea solului

Un centimetru de sol, in grosime, se realizeaza in zeci, sute de ani. Dar solul si humusul pot fi pierdute intr-un an, prin antrenarea lor in timpul vanturilor puternice, in urma unor precipitatii de intensitate mare, a defrisarii padurilor. Solul e o vasta uzina a naturii, care produce o mare cantitate de biomasa folosita ca hrana de o parte din vietuitoare, inclusiv de om. Este cel mai important mijloc de productie pentru agricultura si silvicultura .

Alte referate despre: rolul microorganismelor in formarea solului, rolul microorganismelor in formarea solului ppt, rolul microorganism in formarea solului
Referate afisate : 17
Medie note: 8.54 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK