Microscopul fotonic

Microscopul fotonic

"Microscopul fotonic"
Microscopul fotonic – aparat tehnic de mărit care foloseşte fotonul ca sursă de radiaţie. Puterea de rezoluţie maximă este de 0,2μ şi nu poate fi depăşită din cauza lungimii mari de undă a fotonului.
"Microscopul fotonic"

Nivel: Liceu
Dimensiune: 240kb
Downloads: 5347
Materia: Diverse

Studiul microscopic al fibrelor textile naturale

Fibrele groase sunt mai meregulate in contur,prezinta canal medular, solzii marginali ai stratuluic cubicului sunt proeminenti iar la fibrele spic canalul medular este foarte dezvoltat.Matasea naturala-obtinuta direct de pe gogosi apare sub forma a doua filament cimentate intre ele prin sarcina se numeste borogic sau matase nedegomata.

Alte referate despre: fibre textile naturale, fibre textile naturale vegetale, fibre textile naturale obtinute pe cale chimica

Executarea preparatului microscopic cu fibre textile si efectuarea preparatului microscopic pentru studiul in aspect longitudinal al fibrelor textile

Generalitati:Lentila convexa sau concave este elementul de baza a tuturor acestor instrumente.Aceasta bucata de sticla sau de plastic modifica traiectoria razelor de lumina care o tranverseaza.Lentila redirectioneaza razele de lumina ce vin de la un obiect si formeaza o imagine.Lentila convexa are un efect de convergenta:concentreaza intr-un punct razele luminoase parelele care o strabat;lumina soarelui se propaga sub forma de raze paralele.Daca pe traiectoria acestuia plasam o lupa razele se vor aduna formand o mica pata luminoasa.Astfel pe un ecran putem proiecta imaginea marita a unui dispozitiv.O lentil convexa se caracterizeaza prin capacitatea de a mari o imagine.

Alte referate despre: aspecte linvistice pe baza textelor culese, preparate de baza sisteme de servire ale preparatelor de baza, studii de caz la firme de textile

Instrumentele optice

In scopul obtinerii unor mariri mai substantiale se utilizeaza microscopul, care in principiu reprezinta o combinatie de doua sisteme optice: obiectivul si ocularul, asezate la o distanta apreciabila unul fata de celalalt.Microscoapele maresc obiecte minuscule, sau dezvaluie detalii ale unor obiecte mai mari. Ele ne-au deschis o lume intreaga, invizibila ochilor nostrii.

Alte referate despre: instrumente optice, instrumente optice referat, referat instrumente optice

Instrumente optice

Inventia telescopului se datoreaza filozofului englez Roger Bacon, care a trait in anii 1200. Dar este posibil ca aceasta inventie sa fi fost facuta mai devreme de oameni de stiinta arabi. Telescopul este de doua feluri: de refractie (lumina este captata de obiectivul aflat la capatul unui tub optic ce formeaza imaginea in planul sau focal.

Alte referate despre: instrumente optice referat fizica, lupa instrument optic, referat fizica instrumente optice

Instrumente optice

Marirea. Marirea unui instrument este raportul dintre o anumita dimensiune liniara a imaginii (de obicei, lungimea ei) si dimensiunea corespunzatoare a obiectelor.Pentru scopul propus se foloseste marirea transversala definite ca raportul :
unde - lungimea imaginii perpendiculare pe axa optica
- lungimea obiectului respectiv, perpendicular de asemenea pe axa optica

Alte referate despre: instrumente optice microscopul, instrumente optice aparatul de fotografiat, referat despre instrumente optice

Instrumente optice

- lentilele, in special cele sferice constituie elementele optice cele mai importante in constructia aparatelor optice.

Alte referate despre: instrumentele optice, ochiul instrument optic, ochiul ca instrument optic

Microscopul

* obtinerea unor marimi liniare în domenii cât mai extinse;
* obtinerea unor imagini clare;
* înregistrarea imaginilor observate;
* observarea comoda a imaginilor;

Alte referate despre: microscopul, microscopul optic, microscop

Plastide

CLOROPLASTELE
Cloroplastele sunt plastide verzi, care se găsesc în toate celulele organelor verzi ale plantelor, şi anume: în frunze, tulpini ierboase, ramuri tinere, fructe necoapte, etc.. Culoarea verde a cloroplastelor este condiţionată de o serie de pigmenţi, dintre care cel mai important este clorofila.

Alte referate despre: plastidele, plastide, asemanari si deosebiri dintre mitocondrii si plastide

Etapele examenului citologic in microscopia electronica

MICROSCOPIA ELECTRONICA domina perioada contemporana a microscopiei deoarece este singura metodolgie care poate furniza informatii directe asupra organizarii lumii vii in domeniul dimensiunilor de 1,2 Å – 2000 Å, care scapa posibilitatii de studiu cu microscopul fotonic.

Alte referate despre: metode pentru examenul citologic in microscopia electronica, etape examenul citologic, microscopul electronic

Microscopul electronic

In 1962 a fost pus la punct un microscop electronic pentru cercetarile biologice pe viu .La acest microscop se foloseste o tensiune de 2 000 000 V , ceea ce conduce la micsorarea sensibila a timpului de expunere si deci si la o absorbtie mult mai mica a fasciculului de electroni in proba biologica. Ulterior s-au construit si alte microscoape protonice si ionice care au condus la mariri de 10 -15 ori mai mari decat cele obtinute cu microscopul electronic.Cu ajutorul microscopului ionic s-au obtinut fotografii clare ale pozitiilor atomilor in reteaua cristalina. Microscopul electronic foloseste electronii in loc de lumina zilei pentru a produce imagini marite ale unor obiectelor.Oamenii de stiinta folosesc microscopul electronic in diferite domenii de cercertare incluzand medicina, biologie, chimie, metalurgie, entomologie(studiul insectelor) si FIZICA.

Alte referate despre: microscopul electronic referat, microscop electronic, microscopie electronica

Bacterii - microbiologie

2.Algele microscopice
3.Protozoarele.Denumirea de bacterie a fost introdusa de Ehrenberg (l838). El a creat denumiri de gen: Bacterium, Spirillum, Spirochaeta, fara sa stabileasca deosebiri intre bacterii si protozoare.Desi virusurile nu sunt microorganisme, aceasta lucrare cuprinde un capitol de Virologie in care sunt prezentate, intr-o forma generala, virusurile si entitatile moleculare infectioase cu organizare subvirala (viroizii si prionii).

Virusurile sunt entitati infectioase cu un nivel inalt de organizare, alcatuite in esenta, din proteine si un acid nucleic (ADN sau ARN). Studiul interactiunii virus-celula (in special fagul lambda-E. coli) a avut un rol decisiv in dezvoltarea biologiei moleculare.Viroizii sunt entitati infectioase alcatuite dintr-o molecula de ARN pur, patogene pentru unele plante de cultura.

Alte referate despre: referate microbiologie bacterii, bacteriile ca sisteme microbiologice celulare de tip procariot, microbiologie bacterii ultrastructura

Fenomene optice - Reflexie-refractie-lentile

Optica este capitolul fizicii care studiaza propagarea luminii si a legilor ei.Cuvantul "Optica" provine din limba greaca de la cuvantul opsis ce inseamna stiinta despre vedere. Lumina este o forma de existenta a materiei.Ea este o emisie de fotoni.Lumina se propaga in linie dreapta..Corpurile care emit lumina se numesc surse de lumina.Corpurile care primesc lumina se numesc corpuri laminate(planetele , satelitii etc.).

Alte referate despre: referat fenomene optice reflexie refractie dispersie, fenomene optice-reflexia refractia difractia refectia totala, fenomene optice reflexia si refractia

Virusurile

Din punct de vedere chimic, virusurile sunt constituite din nucleoproteide. La un inalt grad de puritate ele pot cristaliza. La virusul herpesului capsida este prevazuta cu prelungiri proteinice (capsomeri) care acopera toata suprafata virionului. Deosebiri fata de microbi:
1.Virusurile au dimensiuni foarte mici (de la 8 nm pana la 500 nm, astfel ca pot traversa filtrele poroase ce retin bacteriile.
2.Reproducerea virusurilor este posibila numai in interiorul celulelor vii, in organisme sau in medii de cultura care contin astfel de celule.
Au rezistenta mare la glicerina si la solventii lipoidelor, fata de care sunt sensibili majoritatea microbilor.
3.Virusurile sunt agenti patogeni ai unor boli denumite generic viroze. In general, virusurile dau imunitate, dar infectia poate fi determinata si de acizii nucleici extrasi din virusuri; in acest caz nu se obtine imunizare, datorita lipsei proteinei.
Exemple: virusul variolei, virusul turbarii, virusul encefalitei, etc.

Alte referate despre: virusuri, virusurile, virusuri referat

Peroxizomii - structura si functii

Peroxizomii sunt organite celulare vazute prima oara in celule cu ajutorul microscopului electronic de catre Rhodin in rinichi, in anul 1954. Nu se cunostea atunci nimic despre continutul lor si nici nu se banuia ce functie ar fi putut indeplini in celula. Au urmat cercetarile lui de Duve si colaboratoeii care au izolat peroxizomii din celula, au constatat ca sunt ultimele organite identificate in celule si ca poarta prin continutul lor enzime sau descompun apa oxigenata (H2O2 –numita si peroxidul de hidrogen). Pentru acest fapt li s-a dat numele de peroxizomi.

Alte referate despre: structura si functiile tesuturilor vegetale si animale, notiunea de serviciu public structura si functiile lui in organele apc, tipuri de arn structura si functii

Principalele grupe de animale

a) Viermi paraziti
b) Viermi inelati
Ex.: Viermele-de-galbeaza; Tenia; Limbricul; Oxiurii; Trichina; Lipitoarea; Rama

Alte referate despre: principalele grupe de animale, care sunt principalele grupe de animale, principalele grupe de animale - prezentare power point 3x puncte

Nanotehnologia Informaticii

Datorită unor îmbunătăţiri a microscoapelor, oamenii de ştiinţă pot acum plasa pentru prima dată atomi singulari acolo unde doresc. Aplicaţiile potenţiale sunt numeroase: computere microscopice, nanoparticule pentru tratarea cancerului, motoare nepoluante, etc.
Utilizând binecunoscutele proprietăţi chimice ale atomilor şi moleculelor (care vizează modul de “lipire” a acestora), nanotehnologia propune construirea de dispozitive moleculare inovatoare, cu caracteristici extraordinare. Secretul constă în a manipula atomii individual şi de a-i plasa exact acolo unde este nevoie, astfel încât să producă structura dorită.
Nanotehnologia se poate defini şi ca fiind abilitatea de a transforma materia ordonând cu precizie atom după atom şi moleculă după moleculă, pentru ca în final să se producă nanostructuri din care să se poată forma nanoproduse, adică dispozitive ...

Alte referate despre: nanotehnologia informaticii, referat nanotehnologie informatica, nanotehnologie informaticii

Virusi medicali

- virusuri patogene pentru bacterii: bacteriofagi:
- virusuri patogene pentru vegetalele superioare: virusurile plantelor;
- virusuri patogene pentru nevertebrate: virusurile insectelor;
- virusuri patogene pentru vertebrate, cuprinzând cinci grupe:
- virusuri al căror tropism este marcat pentru ectoderm (vaccin, variolă),
- virusuri neurotrope pure (turbare),
- virusuri endoteliomezodermice (limfogranulomatoză venerică la om),
- virusuri septicemice (rujeolă, rubeolă),
- virusuri proliferative (sarcomul lui Roux, leucoze şi leucemii transmisibile).
- După proprietăţile fizico-chimice:
- După tipul de acid nucleic pe care îl conţin (clasificarea actuală uzuală)

Alte referate despre: virusi medicali, virusii medicali, referat despre virusi medicali
Referate afisate : 18
Medie note: 8.28 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Politica de Cookie
Am inteles