Migratia popoarelor

Romanitatea in conditiile migratiei popoarelor

Incepand cu sec. III, Imperiul Roman se va afla intr-o continua trasnsformare si reorganizare ; el se va confrunta cu o grava criza economica, politica si sociala. Se va trece prin aceste transformari datorita relatiilor cu noile popoare germanice, slave, arabe, bulgare, turco- mongole. Nelinistea se asterne in tot imperiul, fapt dovedit de solutiile pe care la aleg locuitorii pentru a le fi mai bine : ei isi ingroapa averile, sperand ca dupa ce se va indrepta situatia se vor intoarce pentru a le lua, se refugiaza in zone mai ferite.

Puternicul stat roman este slabit. Pentru a le face fata invadatorilor, armata isi alege noi imparati. Vor exista, dupa cum am mai spus, restauratori care vor incerca salvarea imperiului. Astfel, Aurelian ( 270 - 275 ) reface unitatea granitelor, Diocletian ( 284 - 305 ), transforma functia imperiala, iar Constantin cel Mare ( 306 - 337 ), reorganizeaza armata si administratia. Tot acesta in anul 330 inaugureaza, din interese economice si strategice, ...

Nivel: Facultate
Dimensiune: 14kb
Downloads: 77
Materia: Istorie

Romanitatea romanilor

B) Romanitatea romanilor in viziunea istoricilor universali si romani
Viziunea istoricilor universali:
Teoria imigrationista:
1791 - Franz Sulzer afirma ca poporul roman s-a format la Sud de Dunare, de unde a emigrat in sec.
XII-XII
1871 - Robert Roesler publica Studii Romanesti si argumenteaza (gresit) teoria imigrationista, astfel:Dacii au fost exterminati in lupta cu romanii (neaga autohtonia romanilor);Toponimia dacica a disparut;Romanizarea nu s-a putut face in 165 de ani;Toti locuitorii au parasit Dacia la 271 (de fapt au plecat doar soldatii si functionarii)

Alte referate despre:

Romanitatea romanilor in viziunea istoricilor

În acest an împăratul roman Aurelian, retrage armata şi administraţia de la sud de Dunăre. Din 271, romanizarea a continuat dar pe cale neoficială.

Alte referate despre: romanitatea romanilor in viziunea istoricilor, romanitatea romanilor in viziunea istoricilor referat, romanitatea romanilor in viziunea istoricilor eseu

Romanitate si crestinism

Dinamica demografica de la nord de Dunare nu intrerupe romanizarea. Dimpotriva,o amplifica. Din fostele orase si din asezarile civile limitrofe castrelor de odinioara, pornesc, catre celelalte tinuturi, locuri care vorbesc si scriu limba Latina. Inscriptiile identificate la Biertan(jud. Sibiu) si in alte locuri confirma acest aspect lingvistic.

Alte referate despre: crestinismul, aparitia crestinismului, crestinismul referat istorie

Romanitatea romana

Venea câte un colonist, îşi făcea o aşezare sau o villa, împrejurul căreia se ridicau alte aşezări ale muncitorilor, până ce villa ajungea un adevărat vicus sau pagus, adică un sat care purta, de cele mai multe ori, numele întemeietorului.

Alte referate despre:

Romanitate si crestinism

Romanizarea atit de profunda si trainica a geto-dacilor reprezinta un fenomen dintre cele mai surprinzatoare pentru istoricul care nu are in vedere decit provincia traiana a Daciei, care, pina la parasirea ei sub Aurelian, n-a durat decit cel mult 170 de ani si care nici n-a cuprins intregul spatiu geto-dac, ci s-a limitat la interiorul Transilvaniei, la Banat si la Oltenia.

Alte referate despre: romanitate si crestinism, raspandirea crestinismului, crestinismul referat

Romanitatea poporului roman

Numarul veteranilor asezati în Dacia trebuie sa fi fost considerabil,
de vreme ce, în limba româna, notiunea de om în vârsta este exprimata
tocmai prin acest cuvânt (cuvântul batrân nu e altceva decât
veteranus, modificat dupa regulile limbii noastre)

Alte referate despre: formarea poporului roman, formarea poporului roman si a limbii romane, poporul roman

Istoricii, despre romanitatea romanilor

Disputa in jurul continuitatii romanilor s-a desfasurat din motive politice, intr-o perioada in care romanii transilvaneni si-au intensificat lupta pentru obtinerea de drepturi nationale, atat in epoca stapanirii habsburgice, cat si in timpul regimului dualist austro-ungar (dupa 1867).

Alte referate despre: referate istorie, referat istorie, formarea constiintei istorice

Viata economica in epoca migratiilor

In ceea ce priveste migratorii, in general nomazi, aveau tot interesul in mentinerea populatiei locale, nicidecum distrugerea ei. Ei nu erau legati de un mod de productie stabil, n-au fost creatori de noi structuri socio - economice si din acest punct de vedere marea migratie a afectat temporar starea cantitativa a productiei, pastrand insa structurile populatiei autohtone daco-romane si romanizate.

Agricultura:Societatea daco-romana, si-a conservat, in buna masura, elementele de civilizatie agrara create in timpul convieturii daco-romane, fapt care i-a asigurat dezvoltarea ulterioara. Numeroase dovezi arheologice demonstreaza faptul ca se practica intens cultura cerealiera, fie ca este vorba de cereale propriu-zise sau de plante de camp in general, inclusiv plante textile sau cele de gradina. Se cultiva griu, orz, mei, bob, cinepa.

Alte referate despre: viata economica in epoca moderna, viata economica in epoca medievala, viata economica in epoca moderna in sec xx-xxi

Popoare si spatii istorice

Geto-dacii, sunt ramura nordica a tracilor, ocupand spatiul dintre Dunare, Tisa si Nistru, termenul de geti fiind folosit de greci si cel de daci de catre romani. Social au la baza obstea rurala impartita intre nobili/tarabostes si popor de rand /comatii, organizarea tribala fiind concentrata in jurul unei asezari fortificate semiurbane numita dava. Ocupatiile de baza erau agricultura, viticultura, pastoritul si mineritul, religia era politeista de tip chtoniano-uranian in frunte cu Zamolxes, civilizatia materiala fiind ceea a epocii fierului de tip La Tene. Primul stat dac este realizata de catre Burebista (82-44 i.Hr), prin unificarea triburilor locale dacice, inlaturarea pericolului celtic din vest(60 i.Hr) si supunerea cetatilor grecesti pontice(55 i.Hr).

Alte referate despre: popoare si spatii istorice, popoare si spatii istorice referat, popoare si spatii istorice clasa a 9a semestru 1

Popoarele vecine cu Tara Sfanta

Cu toate acestea moabiţii le-au creat destule probleme evreilor în drumul lor spre Canaan. Pe la jumătatea secolului IX î.Hr. ne este aratata o idee foarte clară despre situaţia moabiţiilor. Ne este prezentată inscripţia regelui Meşa care se laudă cu victoriile sale contra israeliţilor. Zeul principal al moabiţilor era Kemos.
Sfârşitul moabiţilor a sosit în momentul în care au fost asupriţi de către asirieni iar mai târiu de către Nabucodonosor al II –lea al Babilonului în jurul anului 582 .

Alte referate despre: popoarele invecinate cu tara sfanta, popoarele vecine tarii sfinte, tara sfanta

Popoare

Akkadienii
-data cand au aparut-la inceputul milemiului al III-lea I HR.
-amortii-la inceputul mileniului al II-lea I Hr.
-arealul-Mesopotamia
-originea-
-organizarea politica-amoritii-intemeiaza adevarate dinastii in Babilon
-activitati-
-orase-Akkad,Kis,Babilon
-conducatori-amorti-Hammurabi (1728-1686 I Hr.)-codul de legi al lui Hammurabi

Alte referate despre: popoarele orientului antic, popoare indo-europene, formarea popoarelor europene

Popoare si spatii istorice

Decebal (87-106) - conducator dac ce a purtat initial numele de
Diurpaneus, si care a reusit sa refaca unitatea statului dac, in conditiile agravarii amenintarii romane. Noul stat dac era mai redus teritorial decat in secolul I i.H. dar mai dezvoltat in plan economic si mai bine organizat militar, capitala sa fiind la Sarmizegetusa, in Muntii Sureanu (sud-vestul Transilvaniei). Seria conflictelor militare cu romanii a fost deschisa de predecesorul lui Decebal, Duras, prin campania dacilor la sudul Dunarii, in Moesia (iarna anului 85/86).In anul 87, imparatul roman Domitian trimite in Dacia o armata romana
condusa de Cornelius Fuscus.

Alte referate despre: popoare si spatii istorice cls a 11, popoare si spati istorice, referat popoare si spatii istorice

Imperiul Mongol

Georgia se afla in continua ascensiune pe timpul imparatesei Tamara(1184-1213),stranepoata lui David.Ea reuseste sa invinga opozitia aristocratiei,eliberind apoi toata Armenia de Nord de sub dominatia selgiucizilor.Dupa moartea sa a continuat consolidarea pozitiei aristocratiei,fapt care a adus la farimitarea tarii.

Alte referate despre: imperiul mongol, imperiul mongol referat, imperiul mongol si popoarele supuse

Migratia pestilor de apa dulce

Consideram insa ca argumentele nu sunt valabile si ca migratia nu este in functie de distanta ci de faptul ca pestele este silit, la un moment dat, sa parasesca locul sau obisnuit de cantonare si sa porneasca in cautare unui alt biotop, cu conditii deosebite, pentru a-si desavarsi un act vital, indiferent de distanta pe care o parcurge. Notiunea de migratie cuprinde toate calatoriile si deplasarile pe care le fac pestii cu scopul amintit.

Tinand cont de cele afirmate, putem considera, ca migratori locali o serie de pesti de apa dulce, ce se deplaseza in aceelasi mediu,parasind,periodic,lcurile lor de cantonare si iernat spre a-si desavarsi actul reproducerii, fie in locurile cu apa mai bine oxigenata, mai limpede si rece, fie in regiunile mai incalzite de razele binefacatoare ale soarelui, unde se dezvolta o hrana abundenta pentru progenitura.

Alte referate despre: pesti de apa dulce, peste de apa dulce, pestii de apa dulce

Migratie

Din datele prezentate in tabel 1 precum si in fig 1 si fig 2 se poate observa dinamica procesului de migrare in cele doua tari care au aderat la UE in 2007 Romania si Bulgaria. Dupa un varf inregistrat in 2001 al plecarilor din tara (sold negativ 25,2 la mia de locuitori marcat cu galben in tabel 1) se constata o atenuare lenta in Romania, si chiar o depasire a numarului celor care au intrat in Romania (lucratori straini) fata de cetatenii romani care au plecat in anii 2007 si 2008. Pentru 2008 si 2009 se reia soldul negativ (vezi tabel 1 si fig 1 si fig 2)

Alte referate despre: migratii in lumea contemporana, pasari migratoare, migratiile in lumea contemporana

Combaterea migratiei ilegale

Dupa cum am observat populatia mondiala in ultimii cincizeci de ani a crescut considerabil. Evolutia si repartizarea sa a evoluat sub influenta, pe de o parte a, dinamicii populatiilor din zona lumii a treia, si, pe de alta parte, sub influenta imbatranirii progresive a populatiei din zonele cele mai bogate. Aceste state au devenit in cativa ani dependente de cerintele de imigrari. Perioada aceasta se caracterizeaza prin rasturnarea de tendinte si prin complexitatea extrema a miscarilor populatiei mondiale. Pentru a argumenta aceasta afirmatie vom analiza in continuare evolutia si tendintele fenomenului imigratiei contemporane.

Alte referate despre: combaterea migratiei ilegale, referat combaterea migratiei ilegale, referat despre combaterea migratiei ilegale

Migratia populatiei - Norvegia

De la sfârşitul anilor `60, Norvegia cunoaşte la rândul ei un val de imigraţie, care a reprezentat circa 1% din populaţie în anii `70 şi la începutul anilor `80. Deoarece rata natalităţii a scăzut în rândul norvegienilor, procentul total al sporului demografic cauzat de imigraţie a crescut mult, ajungând la 35-40 %.

Alte referate despre: migratia populatiei, migratia populatiei din moldova, uniunea europeana in context global demografie si migratia populatiei
Referate afisate : 18
Medie note: 8.27 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Confidentialitatea ta este importanta pentru noi

Referat.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe Website-ul nostru. Te informam ca ne-am actualizat politica de confidentialitate pentru a integra cele mai recente modificari privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal. Inainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugam sa aloci timpul necesar pentru a citi si intelege continutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigarii pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizarii fisierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totusi ca poti modifica in orice moment setarile acestor fisiere cookie urmarind instructiunile din Politica de Cookie.


Am inteles