Migratii contemporane

Bomba demografica

Analizand relatia dintre putere si populatie, dintre cantitatea si calitatea fenomenului demografic si alti factori constituenti ai sistemului global contemporan constatam ca relatia intre „explozia demografica” si „explozia tehnologica” pare sa ia amploare.
Dupa Paul Kennedy, astazi suntem confruntati cu aceleasi probleme pe care le-a tratat Malthus la vremea cand populatia se dubla la douazeci si cinci de ani, cand inovatia tehnologica deschidea calea industrializarii, iar tranzitia demografica era la inceput de drum.

Azi, emigratia ramane posibila, chiar daca este dificila, iar tehnologia produce efecte si acolo unde nu mai exista crestere demografica.
Aceste probleme s-au aflat in centrul discutiilor Conferintei de la Cairo despre populatie si dezvoltare (aceasta a avut ca problematica: „Fonduri pentru populatia Natiunilor Unite”, 6-13 septembrie 1994), care s-a concentrat ...

Nivel: Liceu
Dimensiune: 150kb
Downloads: 14
Materia: Geografie

Accidente nucleare

Reziduurile sunt depuse in containere speciale,puse sub pamant in vechi mine parasite.In 1957,in Rusia,intr-un loc de depozitare din muntii Ural,rezidurile s-au aprins si au explodat,fapt care a dus la moartea a zeci de oameni.

Alte referate despre: accidente nucleare, accidente nucleare referat, referat accidente nucleare

Analiza demografica a Indiei si Elvetiei

Ca organizare de stat India este o republica prezidentiala potrivit constitutiei in vigoare adoptata la 21 ianuarie 1950.Fiecare stat are un guvernator numit de presedinte pentru o perioada de 6 ani, un Consiliu de Ministri, si o Adunare Legislativa.

Alte referate despre: analiza demografica a elvetiei, analiza demografica, analiza demografica a romaniei

Analiza geodemografica a statelor Coreea de sud si Botswana

Apar diferenţieri astfel şi din punct de vedere al densităţii:Coreea face parte din teritoriile cu densitate foarte ridicată,situată în zona cu cele mai mari concentrări umane,alături de Japonia, China, Taiwan-459loc/km ², faţă de Botswana ce ajunge doar la 3loc/km ². Cele mai aglomerate areale sunt în zona Seul(N-V) şi în câmpiile fertile din S şi S-V, iar în Botswana concentrarea este cu precădere în E,în rest este rară şi în parte nomadă.

Alte referate despre: analiza geodemografica a statelor, analiza geodemografica a statelor africane, analiza geodemografica a statelor elvetia si

Energia nucleara

Energia nucleara
Arderea acestor combustibili produce reacţii chimice ce rezultă prin schimbarea structurii electronilor în atomi.O parte din energia eliberată sub formă de căldură păstrează combustibilul rămas suficient de cald pentru a întreţine reactia chimică.

Alte referate despre: energia nucleara, energia nucleara referat, utilizarea energiei nucleare

Teoria nucleara

Pentru a preveni scaparea de sub control a cursei inarmarilor si pentru a preintampina lansarea accidentala, s-a dezvoltat un intreg sistem de radare cu atentionare timpurie. Acesta a fost concentrat in regiunea Polului Nord, unde puteau fi detectate rachetele apartinand oricarei parti. A fost infiintata si o linie de comunicare directa intre Moscova si Washington DC, “Linia Fierbinte”, despre care se spera ca ar putea fi utilizata pentru a dezamorsa situatiile diplomatice tensionate.

Alte referate despre: teoria nucleara, teorie nucleara, teoria nucleara si razboiul de inalta tehnologie

Starea societatii romanesti contemporane din punct de vedere al sistemului judiciar

Au trecut foarte multi ani de cand Romania se confrunta si trece prin aceasta perioada de tranzitie, prin aceasta perioada de globalizare si modernizare a tuturor sistemelor publice si nu putem sa nu remarcam si sa realizam cu foarte multa greutate ca avem conceptii foarte invechite si asta o spun din cauza ca in Romania inca se mai aplica pedepse vechi de 30 de ani care sunt depasite foarte mult de catre realitatile actuale.

Alte referate despre: starea societatii romanesti contemporane din punct de vedere juridic, starea societatii romanesti contemporane bibliografie, romania contemporana din punct de vedere al inegalitatilor

Spatiul public contemporan, tipurile de putere

Nu trăim în interiorul unui vid care s-ar colora cu diferite umbre şi lumini, trăim înauntrul unui ansamblu de relaţii care definesc amplasamente ireductibile unele la altele şi absolut nesuperpozabile.

Alte referate despre: spatiul public contemporan, spatiul public, autoritatea in spatiul public

Casatoria in dreptul roman si contemporan

Casatoria in dreptul roman si contemporan - Romanii au cunoscut mai multe feluri de căsătorie corespondente într-o anumită măsură epocilor de drept care s-au succedat şi totodată au coexistat unele cu altele. Astfel, căsătoria cu manus, adică cu puterea maritală a bărbatului exercitată asupra ei, femeia părăsea familia de origine rupând astfel legăturile agnatice cu acestea, şi intra în familia soţului dobândind în noua familie drepturi noi, respectiv dreptul de succesiune şi dreptul la rudenia civilă, agnaţiunea. În această condiţie ea nu putea fi emancipată şi nici dată în adopţiune .

Alte referate despre: casatoria in dreptul roman si contemporan, referat casatoria in dreptul roman si contemporan, referate casatoria in dreptul roman si contemporan

Casatoria in dreptul roman si contemporan

De obicei, dar nu obligatoriu, încheierea căsătoriei era precedată de logodnă - sponsalia, ce era o învoială prin care viitori soţi, ori personal ori prin intermediul părinţilor, se obligau ca mai târziu să se căsătorească .

Alte referate despre: casatoria in dreptul contemporan, casatoria in dreptul roman, sisteme de drept in lumea contemporana

Dezvoltarea stiintei si culturii in epoca contemporana

Curentele artistice şi filosofice.
O direcţie tradiţională în literatură a continuat să fie realismul,care,tinzînd să zugrăvească veridic realitatea,redă mentalitatea,ideile filosofice şi politice dominante ale epocii.Curentul realist şi-a găsit expresie în operele scriitorilor M.Andersen,R.Rolland,T.Mann,E.Hemingway.În fosta U.R.S.S. curentul realist a fost supus intereselor partinice de promovare a idealurilor comuniste.Această direcţie era numită realism-socialist,printe reprezentanţii fiind K.Simonov.A.Tvardovski,M.Şolohov,E.Bucov,A.Lupan.

Mulţi scriitori contemporani sunt în căutarea unor noi modalităţi de abordare a problemelor umane.În operele lor ei redau frecvent fenomenul alinării omului,adică al transformării produselor activităţii umane în forme străine lui,al denaturării relaţiilor personale din cauza banilor,reprezentării deformate a realităţii.O deosebită atenţie se acordă psihicului aman,problemelor integrării omului ...

Alte referate despre: dezvoltarea stiintei si culturii in epoca contemporana, istoria dezvoltarea stiintei si culturii in epoca contemporana, dezvoltarea stiintei si culturii in epoca post-belica

Dezvoltarea stiintei si culturii in epoca contemporana

Comunitatea uman contemporana,contituita din mii de popoare,din sute de state si din mai mult de 5 mlrd. De oameni are o cultura unitara.Pe baza culturilor nationale oamenii au ajuns la formele generale de concepere a lumii,adopta principii general umane,care determina interactiunea si interdependenta diferitor popoare.Acest fenomen se datoreste tendintei spre integrare in procesul de dezvoltare a economiei mondiale si aparitiei a unor asa probleme globale ca mentinerea pacii,echilibrul ecologic.

Alte referate despre: deyvoltarea stiintei si culturii in epoca contemporana, istorie-realizarile stiintei si culturii in epoca contemporana, dezvoltarea stiintei in moldova in epoca contemporana

Diversitatea sistemelor constitutionale contemporane si criterii de tipologizare a acestora

Marea varietate a sistemelor constitutionale contemporane nu înseamna,
însa, si mari deosebiri între textele diferitelor constitutii. Aceasta,
deoarece fantezia vocabularului politico-juridic al Adunarilor Constituante (organismele învestite cu sarcina de a elabora o Constitutie) poate fi un neajuns foarte grav pentru procesul de guvernare, de care ele sunt pe deplin constiente. Iata de ce, în mod paradoxal, state mult deosebite între ele, state care practic nu au nimic comun din punct de vedere geografic, politic, national, militar sau religios, au constitutii care, formal, seamana mult unele
cu altele. Aceasta, pentru ca într-o Constitutie se reglementeaza cadrul
general al raporturilor politice, al fenomenelor si realitatilor sociologice existente, or acestea se regasesc în forme diferite în fiecare tara.

Alte referate despre: sisteme constitutionale contemporane, diversitatea sistemelor constitutionale, sistemele constitutionale contemporane

Migratia in Lumea Contemporana

Au fost distinse in acest fel migratii permanente (mai mult de un an) si migratii temporare, in vederea cautarii de lucru (mai mult de o luna).Pentru geografi, care studiaza conditiile de populare a pamantului, notiunea de migratie are o semnificatie istorica si actuala, ea incluzand toate acele fapte (invazie, colonizari si migratii propriu-zise) care au contribuit la raspandirea si concentrarea populatiei pe glob.

Deplasarea populatiei in teritoriu capata diferite aspecte in functie de scop, ritmicitate, peridiocitate, durata etc.In functie de factorii si conditiile care favorizeaza sau determina deplasarea, se disting cateva categorii de populatie:a) Populatia migratoare. Este vorba de aceea parte a populatiei care se deplaseaza in teritoriu si isi schimba domiciliul si locul de munca. In afara de deplasarea intre continente sau intre tari, aici se incadreaza si migratia populatiei din mediul rural spre cel urban.

b) Populatia navetista. Aceasta categorie este formata ...

Alte referate despre: migratii in lumea contemporana, migratiile in lumea contemporana, migratia in lumea contemporana

Combaterea migratiei ilegale

Referat despre Combaterea migratiei ilegale
Migratia a existat de la inceputul omenirii si este un fenomen ce s-a mentinut in timp, dar a inregistrat schimbari si a capatat noi forme. Procesele migratorii se desfasoara simultan si sunt in crestere in multe tari din lume. Unul din rezultatele pe termen lung ale acestei evolutii ar putea fi aparitia societatilor muliculturale, tinzand spre noi concepte ale cetatenei sau statului national. Cele mai multe dintre tarile dezvoltate a devenit societati diversificate, multietnice, iar cele care nu au ajuns inca la acest nivel s-au orientat decisive in aceasta directie. Pentru cercetãtorii din domeniul migraþiei a devenit tot mai clar cã acest fenomen trebuie privit ca un element normal si structural al societãtii omenesti de-a lungul istoriei.

Alte referate despre: combaterea migratiei ilegale, referat combaterea migratiei ilegale, referat despre combaterea migratiei ilegale

Diversificarea campului educational in societatea contemporana

Educatia morala
Este o latura a educatiei care ca scop formarea profilului moral al personalitatii si al comportamentului socio-moral al individului. Specificul sau este determinat, pe de o parte de particularitatile moralei, ca fenomen social, care-l confera continutul, iar pe de alta parte, de conditiile socio-psihologice ce sunt implicate in realizarea ei. Raportarea la societate si raportarea la subiect sunt cele doua cadre de referinta indispensabile unei fundamentari pedagogice a educatiei morale.

Alte referate despre: didactic ro idealul educational pentru societatea contemporana, idealul educational al societatii contemporane, diversificarea nevoilor si societatea contemporana
Referate afisate : 16
Medie note: 8.39 / 10
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Filmele zilei
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Filmulete haioase Filme, poante si cele mai tari faze Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10 Bacalaureat 2018 Vezi subiectele examenului de Bacalaureat din 2018 Evaluare Nationala 2018 Ultimele informatii despre evaluare nationala
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.
Acest site foloseste cookies: Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK